Már a három hónappal meghosszabbított fővizsga lejárta elött egy héttel -- konkrétan idén május 21.-én -- már nem adom át a kocsit rakodáshoz ..... és mások sem engednék. Amúgy az általad is ismert rendszerünk egy hónappal elötte már jelzi, hogy a kocsinak lejár a fővizsgája és majd műhelybe kell küldeni.
Kb. ilyesmin rágódtam ott is. Nevezetesen azon, hogy döntse el a hatóság, hogy melyik nap 23 óra 59 percig vehet részt a jármű a forgalomban. Aztán a többivel meg foglalkozzon az üzemeltető. Erre magyarázgattak olyant, hogy a következő napon reggel még nem lesz életveszélyes a jármű, meg nem is lehet pontosan meghatározni a biztonságos üzemeltetés végét, meg az üzemeltető gazdaságossági szempontjai, meg jó ez így, ahogy van, stb. Mindezekkel szemben pedig én a világos és félreérthetetlen, félremagyarázhatatlan szabályok és feliratok híve vagyok.
"A kocsira feliratozott terhelési határ sohasem léphető túl."
Röhejes, hogy ezt külön kell hangsúkyozni. Egy másik topikban a fővizsgák lejártának idejével kapcsolatos mellébeszélés-sorozatra utalok. Ennek fényében tetszik ez a szemlélet. Ha valamiből ennyi szabad, akkor egy kicsivel sem lehet több, ekkor sem, meg akkor sem, meg így sem, meg úgy sem. Hová jut a világ, ha majd mindennek azt az értelmet tulajdonítjuk amit jelent?
Amerikába talán még kijönne ekkora tömeg, de ez nálunk csak szimpla 56 tonna marad.
MÁV által üzemeltetett/felügyelt vonalakon a C2 vonalosztály érvényes, ami az alábbiakat jelenti: 20 tonna tengelynyomás és 6,4 tonna/méter folyómétersúly. Viszont ha a fuvarozási útvonalon ennél gyengébb terhelésű szakaszon megy keresztűl, akkor az arra a vonalra engedélyezett alacsonyabb terhelésre rakhatod csak meg a vagont.
Még egy ökölszabály: -A kocsira feliratozott terhelési határ sohasem léphető túl.
Meg kaphatnám eredeti méretben az Eaos és Eas-x páros képét? Hátha hiányzik valamelyik a gyűjteményemből... Sajnos a pályaszámukat így nem látom kicsiben.
Engem speciel engedély nélkül is éredekelne, csak hát Hatvan nem itt van a közelemben... :(
Egyébként azok a kocsik valószínűleg lejárt fővizsgás kocsik lesznek, főleg ha MÁV logósak még...! Ugyanis a 2007-ben vizsgáztatott kocsikon még az látható! 2008-tól kezdődően vannak a MÁVCARGO feliratúak.
Szerencséje van annak a személynek, aki még MÁV logós kocsit tud fotózni. Nekem személy szerint van néhányról fotóm, Eas és Eacs kategóriában! :)
Konkrétan engem az Eas-y és az Eaos kocsik érdekelnének, elsősorban pályaszámilag, azokból van még sok hiányom a gyűjteményemben.
Aki esetleg arra jár és lenne engedélye, jegyzetelhetne és lőhetne pár képet az érdeklődő személyek számára!