Minden, ami amerikai vasút. Társaságok, vonalak, gőzösök, dízelek, kocsik, még amerikai stílusú modellezés is, meg amit föl sem soroltam, szóval minden...
Az ISzI (orosz Jelzési Utasítás) elég tömör, szerintem te is meg tudod csinálni, fordítási munka az egész, a kézijelzéses részeket a képek alapján is megtalálod. Kéred a hatályos (2012-től érvényes) változatot? :)
>Az egyes jelzőtípusok, lámpafejes, searchlight, Color position light, Position light, Trilight [ismertetése], ...
A Norfolk Southern (NS) hivatalos kérvényt nyújtott be a Federal Railroad Administration-höz (FRA), hogy módosíthassa a jelzési rendszerét Harrisburg és Pittsburgh között, Philadelphiában (a néhai Pennsy híres vonalán). A vasúttársaság kérte, hogy megszüntethesse a pálya menti jelzőket és helyettük a vezetőállás jelzőre hagyatkozhasson.
>de ha oda írnád mellé, hogy szabad közepes (med) sebességgel, ...
Gondolkodtam rajta, aztán nem írtam oda. Nem baj, ha egy amerikai vasút iránt érdeklődő olvassa az angol elnevezést. Aki meg nem tudja lefordítani...
>Mikor és miért jelennek meg ezek (váltó sebessége, következő jelző távolsága, stb) ...
Az amerikai vasutak jelzésrendszere ismeretének több szintje van. Egyik: "Az olyan bonyolult, hogy nem érti senki!" :-)
Meg: "Az oktatóm mondta, hogy náluk, ha egy vörös van, akkor 'lassan meg kéne állni!', ha kettő, akkor 'most már lassan tényleg meg kéne állni!', és ha három, akkor 'na mostmár gyorsan meg kéne állni!' Jót röhögtem rajta!"
Meg van olyan tudásszint, amivel meg lehet tervezni egy vasúti hálózat jelzésrendszerét. Magam egy köztes szintet lőttem be, amit, ha egy érdeklődő végigolvas, jól tud értelmezni egy vasúti képet vagy egy amerikai modell terepasztalt.
De ha meg akarsz írni egy sokkal mélyebben szakmait, örömmel közzéteszem!
>Az egyes jelzőtípusok, lámpafejes, searchlight ...
Olyan is lesz, ahogy sorban találok hozzájuk jó képet, mert úgy könnyebb megtanulni :-)
Sziasztok,,,gondoltam berakok egypar kepet nektek,van egy ismerosom,aki elment vonatozni,Pennsylvaniaban,es vett le jo kepeket ime egypar...Harrisburg Varosbol,Pittsburg Varosaig....
Mégis úgy gondolom, hogy a legtöbb magyar vasútszerető embernek mégis az ismert (MÁV/OSZZSD)jelzések alapján lenne könnyebb megismerni/megérteni az USA jelzéseket.
Persze nem minden jelzést lehet átváltani, de azért a legtöbbet igen.