Minden, ami amerikai vasút. Társaságok, vonalak, gőzösök, dízelek, kocsik, még amerikai stílusú modellezés is, meg amit föl sem soroltam, szóval minden...
Az ISzI (orosz Jelzési Utasítás) elég tömör, szerintem te is meg tudod csinálni, fordítási munka az egész, a kézijelzéses részeket a képek alapján is megtalálod. Kéred a hatályos (2012-től érvényes) változatot? :)
>Az egyes jelzőtípusok, lámpafejes, searchlight, Color position light, Position light, Trilight [ismertetése], ...
A Norfolk Southern (NS) hivatalos kérvényt nyújtott be a Federal Railroad Administration-höz (FRA), hogy módosíthassa a jelzési rendszerét Harrisburg és Pittsburgh között, Philadelphiában (a néhai Pennsy híres vonalán). A vasúttársaság kérte, hogy megszüntethesse a pálya menti jelzőket és helyettük a vezetőállás jelzőre hagyatkozhasson.
>de ha oda írnád mellé, hogy szabad közepes (med) sebességgel, ...
Gondolkodtam rajta, aztán nem írtam oda. Nem baj, ha egy amerikai vasút iránt érdeklődő olvassa az angol elnevezést. Aki meg nem tudja lefordítani...
>Mikor és miért jelennek meg ezek (váltó sebessége, következő jelző távolsága, stb) ...
Az amerikai vasutak jelzésrendszere ismeretének több szintje van. Egyik: "Az olyan bonyolult, hogy nem érti senki!" :-)
Meg: "Az oktatóm mondta, hogy náluk, ha egy vörös van, akkor 'lassan meg kéne állni!', ha kettő, akkor 'most már lassan tényleg meg kéne állni!', és ha három, akkor 'na mostmár gyorsan meg kéne állni!' Jót röhögtem rajta!"
Meg van olyan tudásszint, amivel meg lehet tervezni egy vasúti hálózat jelzésrendszerét. Magam egy köztes szintet lőttem be, amit, ha egy érdeklődő végigolvas, jól tud értelmezni egy vasúti képet vagy egy amerikai modell terepasztalt.
De ha meg akarsz írni egy sokkal mélyebben szakmait, örömmel közzéteszem!
>Az egyes jelzőtípusok, lámpafejes, searchlight ...
Olyan is lesz, ahogy sorban találok hozzájuk jó képet, mert úgy könnyebb megtanulni :-)
Sziasztok,,,gondoltam berakok egypar kepet nektek,van egy ismerosom,aki elment vonatozni,Pennsylvaniaban,es vett le jo kepeket ime egypar...Harrisburg Varosbol,Pittsburg Varosaig....
Mégis úgy gondolom, hogy a legtöbb magyar vasútszerető embernek mégis az ismert (MÁV/OSZZSD)jelzések alapján lenne könnyebb megismerni/megérteni az USA jelzéseket.
Persze nem minden jelzést lehet átváltani, de azért a legtöbbet igen.
...sőt, ha már manhattani megpróbálja alkalmazni az OSzZsD jelzésrendszer fogalmait az amerikai vasúttársaságokra, akkor az OSzZsD táblázatot is alapul lehet venni. Az ugye kétdimenziós, az egyik a közelített, a másik a következő jelzőn várható sebességértékre vonatkozik. A harmadik dimenzió a vasúttársaságokat mutatná, tehát egy-egy rácspont, pl. V2-V4 (közelített jelzőt V2 sebességgel lehet meghaladni, a következőn V4 sebességértékre utaló jelzéskép várható) állna n elemből, ahol minden egyes elem egy-egy vasúttársaságnak az adott jelzési parancsra vonatkozó "színes lámpa halmaza" lenne. Persze a táblázat alján szükséges egy sebességértelmezés is, vasúttársaságonként, kb. úgy, hogy V1 = Slow = pl. 25 mérföld per óra az ilyen és ilyen társaságnál.
Külön kellene választani az interlocking jelzőket az intermediate jelzőktől.
(egy vörös mást jelent egy absolute jelzőn és mást egy számtábláson)
Az amcsi jelzésképeket egy kicsit magyarítani kellene.
A vörös-sárga-vörös Medium -aproach nem sokat mond, de ha oda írnád mellé, hogy szabad közepes (med) sebességgel, a köv jelzőn megállj, MÁV Sárga-sárga, akkor érdekesebb lenne az érdeklődőknek.
Egy kicsit több ismertetés kellene az alap jelzésekhez (felső -max, közép-med, alsó-slow)
Mikor és miért jelennek meg ezek (váltó sebessége, következő jelző távolsága, stb)
A Medium, Slow sebességek minden vasútnál mások lehetnek, de még az egyes vonalakon is eltérhetnek egymástól (ezek külön vannak feltüntetve a Special Instructions-ökben)
Mire való a három vagy két l vagy egy ámpafej, sebességjelzés, vagy irányjelzés rendszerek, ilyesmi.
Az egyes jelzőtípusok, lámpafejes, searchlightm Color position light, Position light, Trilight, az egyes alakjelzők, alsó-felső, két-háromfogalmúak, Train Orders jelzők.
Szóval tényleg jó ötlet, kellene is egy ilyen ismertető, várom a többi részt.