Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Alapvetően azon lepődtem meg, hogy a magas szeszfok (87 %) ellenére is különvált az olaj, nem oldódott. A lebegés inkább csak érdekesség, a fajsúlyok véletlen egybeesése.
De nincs jelentősége, kiöntöttem az előpárlat gyűjtőbe, miután jól rácsodálkoztam.
Egy nagyon kedves, rendes fórumtárs pálinka arzenálját teszteltem az imént...!!!
Ha valaki kételkedne a fórum szakmai gyűjteményében, azt szeretettel várom egy kostolóra! Ha a kezdők veszik a fáradságot és a Vf1 általi reggellink alapos tanulmányzása után körbeszimatolnak, nyitott szemmel járnak a fórumon, azok csodát alkothatnak! Le a kalappal, nem is tudok mit írni, ha versenyen bírálnák, akkor az ezüst lenne a "legrosszabb", amit kapna az egyik a 6 közül!!!
Még két hét és pálinkafákat alkothatunk:), itt az oltás ideje!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A kation cserélő(rézmentesítő) anyag használatának szabályai:
Ez az eszköz a hosszabb állás utáni első főzés kék pálinkáját, vagy a már kész, de kék pálinkát
javítja.
A granulátum használatának szigorú szabályai vannak, ezeket be kell tartani.
A vásárolt granulátumot használat előtt alaposan át kell mosni amíg tiszta lesz a mosóvíz. Mindenkori mosásra megfelel az ivóvíz.
Mosás után 10%-os nem jódozott finom só oldattal kell aktiválni. 1 L granulátum/10 L sóoldat.
A granulátumot átlátszó csőbe kell tölteni úgy hogy a magassága legalább 10 cm legyen. A cső
alját pamut vagy szeszálló műanyag szűrővel kell lezárni.
Minden használat előtt az ioncserélőt ivóvízzel alaposan át kell öblíteni.
Használat során a granulátum kékes- zöldes árnyalatot vesz fel. Amennyiben az egész cső ilyen
árnyalatú azt jelenti, hogy elvesztette a réz megkötő képességét és le kell regenerálni.
Ez úgy történik, hogy 10%-os finomított, nem jódozott konyhasó oldattal addig kell átmosatni
amíg a lejövő folyadék elveszti kék színét.
A granulátumot nem szabad keverni, mozgatni sem a használat sem a regenerálás alatt.
A cső hosszát és vastagságát úgy kell megválasztani, hogy az átfolyó pálinka teljes mennyisége
akadálytalanul haladjon át a csövön.
Figyelem: a vízzel átmosott granulátum a pálinkát hígítja a rajta lévő víz miatt.
A használaton kívüli csövet légmentesen le kell zárni. Pl. nejlon zacskó. A tartalék granulátumot is nedvesen kell tartani. Erre megfelel az optimális méretű pet palack.
Biztos rájöttél már. Ha megváltozik az alkohol szeszfoka vagy le vagy fel mennek. Minden a fajsúlytól függ. Ha nő a szeszfok vagy kevered be is oldódhat.
A nektirin nagyon kényes. Őszibe a sunkwist-ha jól írtam- és a sampion van. mindegyik finom de.... kompótba könnyebb feldolgozni a sampiont mert amikor a forrásba levő vizbe az egész barackot beleengedjük majd 2-3 perc után kivesszük akkor a sampion héja szinte leugrik a gyümölcsről a sunkwistról meg úgy kell lehámozni ez problémásabb.
Bergeronról annyit, hogy 2001-ben ültettem.minden évben szépen termett, 2011-ben pld.135 kilót egy fáról.Sajnos 2012 ben kezdett tönkremenni 3 fő gallyát is le kellett csonkolnom most féloldalas ám megjelentek rajta a géva gombák tehét talán még ez évben terem valamennyit és vége lesz. Alighanem a tavalyi fagyok a rossz idő-monília nem lehetett időben permetezni.....hol esett hol fujt... . mellé már letettem a kuresiát.