Valamelyik fórumon olvastam régebben egy vitát a San marzano paradicsomról. Valaki olyasmit írt, hogy amit annak árulnak, az állítólag nem is az igazi. Halványan emlékszem már csak a részletekre.... de szerintetek a ZKI San Marzano az az igazi SM fajta?
Bennük megbízom, de azért kikérném a véleményetek.
Hát, te tudod, de kár volt szégyelősködni, volt belőlük, meg a többi listán szereplőből is.
De így jártál, jövőre pedig tudni fogod, hogy ha kell valami, akkor kérj, aztán max nemet mondanak, akkor se történik semmi :D
De láthatod, összetartó, segítőkész népek laknak itt a topikon, mindenki segít, ahol tud, mint egy jó úttörő :D
De megkaptam, csak olyan volt, mintha valaki más írta volna, a stílus után, még gondolkodtam is, hogy ugyan mi lelt, mitől változott olyan hivatalosra az addig közvetlen stílusod. Közben dolgoztam folyamatosan, épp láttam, hogy jött tőled, aztán amikor végre olvastam, akkor már nem voltam képes válaszolni, másnap meg újra taposómalom előlről.
A Perunt én is vödörbe szándékozom vetni és a Tiedhez hasonló módon felfuttatni a teraszon. A Thubling Tom Redet és a Goldkrone-t is nagy vödörbe és a terasz korlátján végig futtatni. A karósakat (Mano, Korall, San Marzano ezeket boltban vettem, ahol sajnos olyan kólönlegességek, amikről később itt és máshol olvastam nem volt kapható -lehet, hogy túl korán vásároltam és még nem volt feltöltve a készlet) ültetem a kertbe, mert az bizony nagyon kicsi. Nem is kert, csak egy földsáv, kb 60-70 nm.
Szia! :) Nem akartam pofátlan lenni. Annak is nagyon-nagyon örülök amiket küldtél! Örök hálám és reménykedem, hogy egyszer viszonozni tudom Neked valamilyen különlegességgel vagy mással. Remélem az emailemet megkaptad, amit azonnal küldtem, amikor megkaptam a magokat. Már elvetettem! Izgatottam lesem mikor dudja ki a fejét. Eddig még csak a San Marzano dugta ki a fejét a föld alól.
Nekem tavaly volt Cherrrolám, egynyárinak bizonyult :(
Sztem, de szigorúan szerintem vacak, vastaghéjú, repedezős, és ízre sem volt finom. A fürt fokozatosan érik, mire a vége megérik, addig az elejét le kell enni, szedni...
Másnak meg bejön.
Biztos a talaj, a napsütés is sokat számít, a fene tudja.
A kép, meg a zacskón irottak, hát... inkább nem kommentálom, lásd tavalyi Perun, még mindig azon röhögök, hogy papírja szerint alacsony, dekoratív, balkonládában nevelhető koktélparadicsom:
Tavaly augusztusi kép, november végén vittem a komposztra, addig a szomszéd háztetőjén látható hófogókat is túlnőtte.
2012. 08.30
Viszont, amit termett, az nagyon finom lett, édes, kicsit kásás hússal, de igazából a száráról legeltem folyamatosan, amit a kertbe ültettem, az nem lett ennyire finom.
Az én véleményem szerint annyi finom paradicsom fajta van még, hogy inkább azt fogok idén cherrola helyett nevelni.
Nekem a cherrola helyett nagyon bejött a narancssárga koktél,- amúgy cherrola pepitában, fazonra, habitusra- a Goldkrone, na, az isteni finom volt, édes, zamatos, ízbomba.
Túlságosan nem kell lekacsolni, inkább nyurgának mondanám, nem túl vastag szárral, nálam két szálra volt tavaly nevelve, idén nem nagyon fogom kacsolni, csak úgy módjával.
Folyton növő, novemberben még volt rajta érett paradicsom, valamikor októberben lecsipkedtem a csúcshajtásokat.
Lehet, hogy én is csak addig ültetem, ameddig más, jobb fajtákat meg nem ismerek, meg nem kedvelek. Addig viszont... ez a legjobb - a boltban kaphatóakhoz képest. Falun nőttem fel, nagyon fincsi parik teremtek a kertünkben, de hogy milyen fajták voltak, azt nem tudom. Valószínűleg olyanok, ameiket ma"paraszt paradicsom" néven említenek. :)
Az általam vetett paradicsomok mind édeskések inkább, mint savanykásak? Nincs nagy gyakorlatom a fajták tulajdonságait illetően, csak elméleti ismereteim, amiket itt-ott olvastam a neten. Korall és Cherolla volt tavaly. A Korall egynek jó lesz, -úgy tűnik. :)
Nekem tavaly volt Cherolla F1 parim, de azt mondtam: soha többet. Mire beérett a bogyó megrepedt, ha hozzá értem szedés közben sok lepotyogott, és nem két méter volt, hanem kb 3 - 4 méter és az íze sem valami.... Savas. Nekem ezek a tapasztalataim, de másnak, máshol bejöhet. Nálam nem vált be. Máshol is olvastam róla hasonló véleményt. Idén: Thumbling Tom Red, Perun, Goldkrone, (ezek koktél parik) és Korall, San Marzano és Korall fajtákat vetettem. Szerettem volna 1-2 tő Erdélyi ökörszívet és 1-2 tő Black Prince-t kipróbálás céljából, de nem kaptam ilyen magot és két tasak magért vagy ezer valahány ft. utánvétet fizetni nem akartam.
Kellemes parcsi. Mindig ültetek, mert megbízható. Korán kezd teremni, sokat és sokáig terem. Jó az íze. Teljesen éretten édes, narancspirosan savanykás - én így szedem. Két méterre felnő. Annyi a baja, hogy reped a héja - szedni és enni kell.
Ismeri valaki? Szabadföldi és fóliás 2 méter magas támrendszeren szeretném kipróbálni csak pár tövet folytonnövőnek írja. Úgy kell kezelni mint a lugast? Bogyója 10-20 gram tömegü, egy fürtben akár 20 szem is lehet.
A képen nagyon ígéretes .....és a valóságban?
Minden tapasztalatot , észrevételt köszönettel fogadok.
Húh, de gyönyörű ez az Erdélyi ökörszív paradicsom! Honnan sikerült szert tenni rá? Én is szeretnék picurka kertembe pár tövet ebből és Black prince-ből, mert olyan sok jót olvastam róla. Kaphatóak ezek?
vetés forgóval ültetünk a fém karók nincsenek lebetonozva, remélem az ez előtti üzenetnél látod, hogy az ágyás végén. és közben is a függőleges tám elemek le vannak verve és va kifeszített drórtal /nekünk mos fémcsövekkel/ vannak összekötve, amihez felkötözöm az paradicsomot, uborkát, futó babot.
gaz ellen véd, megvédi a talajt a kiszáradástól, ez csak egy csík, így a víz alá tud folyni, helyenként meggörbített horganyzott dróthuzallal van rögzitve.
Másik célja, hogy megvédi az ágyás közepét a gazoktól, ilyen magasra nőtt nagy lombú paradicsom között bajos lenne kapálni, a gaz pedig a locsolástól nől rendesen.
Egyébként minden ágyáson ilyen van a bab, uborka, ppaprika között között a folía mélyedéseiben megáll a víz és reggelig legalább párásít amit ezek a növények nagyon meghálálnak.
Itt látni lehet, hogy is néz ki a fólia
ide már nem tudnál benyúlni kapával, de felüről kap annyi fényt aluról meg vizet, hogy a gaz megnő.
Ja és a növények gyökereinek a zöme benyúlik a fólia alá, mert ott inséges időben is talál vizet.