Dr. Károlyi Zsolt barátom főműhelyében elkészült az egykori MÁV Alföldi Kisvasút büszkesége, az "Orion" :
MÁV Alföldi Kisvasút Békéscsabai Jj. által épített dízelmozdony története:
A volt CGV motorkocsik hajtott forgóvázaira épült, Jendrassik dízelmotorral meghajtott, két vezetőállású mozdony története:
1954.VII.23.-án tartották meg Hatósági Vizsgamenetét. Pályaszáma ekkor MÁV De 496,501.
1955.VII.8.-án Békéscsaba AK. állomást elhagyva a Békéssámsonra induló 9020 sz. vonatot továbbítva a 7/8 sz. szelvényközben hordrugó törés miatt két tengelyével siklott.
1955.-ben átszámozták MÁV De 496,5001 pályaszámra.
1955.IX.27.-én a mozdony Vésztőről tartott Békéscsabára a 9313 számú személyvonattal. A mozdonyvezető Bugár György volt, a vonat 34 tengely, 80 tonna elegysúlyú volt, kézifékezéssel közlekedett, fékezve 16 t. Békés belterületén a 146/147 szelvényközben a Békési Tangazdaság VA 436 forgalmi rendszámú traktora, mely két pótkocsit vontatott, a Sas utcából a vonat elé hajtott. A traktoros a vágányon megállt és kiugrott. A mozdony 15:20 órakor a 15 km/h sebességről légfékkel és villanyfékkel fékezve sem tudta az ütközést elkerülni, az elütött traktor felborult és azt még 3 méteren át a mozdony megtolta. A mozdony kisebb sérülésekkel megúszta (kárösszeg 6 430 Forint, 83 fillér), viszont az egyik pótkocsin utazó rakodómunkás bal lábát térd alatt eltörte. A rendőrségi helyszínelés és a vágány szabaddá tétele után a vonat 43 perc késéssel folytatta útját.
1960.III.19.-én Békéssámson állomáson, az 582/583 szelvényközben a 9042 sz. vonatot továbbítva ismét hordrugó törés miatt a mozdony siklott.
1962.IV.6.-án Békéscsabán selejtezték.
"Ha jött a vonat és láttam, hogy gőzös húzza, nem örültem, szórta a füstöt, kormot, szikrát. De ha a dieselmozdony jött, örültem, lehetett az ablakban lógni. A dieselnek a tetején volt a hűtője, a beceneve „Orion” volt."
A mozdony főbb műszaki adatai:
Hajtókerék átmérő: 870 mm
Szélső tengelytávolság: 6 722 mm
Forgócsaptáv: 5 270 mm
Forgóváz tengelytávolság: 1 452 mm
Ütközők közötti hossz: 10 880 mm
Önsúly kiszerelve: 24.5 t
Tengelynyomás: 6.13 t
Legnagyobb megengedett sebesség: 40 km/h
Motor tipusa: VI JmR 150/185

Jövőhéten folytatás következik.