Szia Emil, csak mérni lehet, modellezni nem ,azt legfeljebb egy szimulátorral , az meg csak elvileg dolgozik, én olyan alpári szempontot is figyelembe veszek antenna használatánál a
mérések , beállitások , hangolások után , hogy az ellenállomás S mérője, a mérés , beállitás , hangolás eléggé háttérbe van szorulva, ha közzéteszek egy mért eredményt sokan azt
hiszik hogy az hangolás ,beállitás nélkül lett olyan. Ha látnák hogy mit mér az ember egy miliméter pontosságal leszabott antennán , nem tételeznének fel ilyet.
...és valamilyen vétel mindig lesz egy darab dróttal is, a vevő nem megy tönkre a rossz antennától de az antenna ettől még nem jó. Adás esetén a rosszaság az adó végfok meghibásodását is okozhatja de ha nem megy tönkre a végfok még az még nem jelenti azt, hogy az antenna sugárzása (és vételi képessége) jó lenne.
Egy dolgot végre meg kéne érteni: az esetek 99,9%-ában nincs olyan, hogy csak vevő antenna vagy csak adó antenna. Nyilván SWR-t mérni egyszerű módszerekkel csak adás alkalmazásával lehet de ettől még amelyik antenna rossz adásra az vételre sem lesz jó igazán.
Ezt a frekvencia függvényében nézd.Attól, hogy különböző méretű pálcák vannak egy pontra kötve
még semmi talpponti ellenállás nincs.Csak akkor lesz ha gerjesztjük pálcákat akár adó,akár vétel oldalról.Mindig az adott frekveniára rezonáló pálca határozza meg a talpponti ellenállást.A többiről visszaverődik a jel a rezonáns elemről nem.
Ha 3 félhullámú dipólt kötsz össze párhuzamosan és a középsőt gerjeszted az adóval akkor a dipól végén ég a glimm mert fesz.max. van.A rövideb és hosszabb dipóloknál nem ég a glimm mert ott nincs fesz.max. a végeken.
Az egymás mellett lévő különböző hosszúságú egy pontból induló sugárzókat , horizontálisan és vertikálisan, nagyon sok helyen alkalmazzák ,amatőr viszonlatban is nem kis sikerrel,
adás-vételre természetesen. Gyakorlatilag nem söntöl semmit semmi, a mérések szerint .
20-30-szoros frekiátfogás irreális. A "szoknya" állásszöge nem fogja számottevően befolyásolni az alsó határfrekit. A hegesztőpálca megteszi erre a célra, de az 1 méteres hossz valóban valahol 70-80 Mhz-es alsó frekit predesztinál.
Ez felvet több érdekes kérdés , miért pont a pálcák dőlésszögével változtassunk és miért csökkentsük a méretet ha már egyszer csak venni akarunk. Többek között azt is meg kellene
vizsgálni hogy nem a vezetőképességéről hires hegesztőpálca ezen a magas frekin hogy viselkedik ugye. Valószinű kicsit vastagabb vörösrézcső jobb lenne .
Egy gyakorlati kérdés: mennyire felel meg ellensúlyként egy kétsávos (VHF/UHF) mágnestalapas antennához egy 2 m hosszú, 40x20 mm-es armata-csőből készített loggia-korlát?
Segítséget szeretnék kérni Discone antenna építéséhez.
Egy tervező programmal ezt számoltattam ki:
A számok cm-ben értendőek és a prog. szerint a kezdő freki ~83MHz.
Amit tudok szerezni: 2mm-es 1méter hosszúságú réz hegesztőpálcákat, van itthon 50 Ohm-os koax, forrasztó, csavar, miegymás...
Namost, amire nem találtam megoldást:
- a pálcák hossza adott és nem is szeretnék ennél már nagyobb antennát, DE: a pálcák dőlésszögének változtatásával lehetne-e pl. lejjebb vinni a kezdő frekvenciát?
Továbbá, esetleg csökkenthető lenne tovább az antenna mérete úgy, hogy a "szélessáv" megmaradjon? (kb. 25-30MHz-től kellene, hogy füleljen 8-900MHz-ig és csak hallgatózásra, adás nem menne róla.)
Köszönöm a hozzászólásokat a provokatív beszólásaimra. Sokat okultam belőlük. Csupán annyit jegyeznék meg ismételten, a tervezetet elolvasva, hogy egy olyan szerveződés hozhat etikai döntést amelynek a többség nem tagja. Következményként pedig a hatóság bevonja (nem bevonhatja!) az engedélyt. Jogos a felháborodás, hogy milyen jogon szólok bele olyanok belső ügyeinek látszó dolgába, aminek én nem vagyok tagja. Csakhogy, a jogszabály nem egyes személyekre vagy szerveződésekre értelmezendő, hanem az egész társadalomra. A jövőre tekintettel pedig tervbe vettem, hogy én is hívójeles leszek. Amennyiben ebből a tervezetből kimarad a MRASZ fennhatósága. Ha meg nem, akkor így jártam, nem leszek hívójeles. Egyéni szoc. probléma. Ezzel a magam részéről lezártam az ügyet, továbbra is maradok a műszaki témáknál. Mivel ennél jobb hely nincs, ha megengeditek, akkor köztetek.