Szia! Nekem a fiatalabb anyám áprilisba lesz 1éves és nemsokára elleni fog a napokban (hétfőre volt kiírva) ivarzásnál a Péra megduzzad mint a hagyományos sertéseknél . Van egy idősebb anyám is az 25-én fog megint ivarzani ,hát mit is mondjak amit művelt az túl tesz mindenen ,szabályosan énekelt amikor meglátott! Valahogyan össze kéne szoktatni őket nem igazán szeretik az idegent maguk között (nagy a falka szellem) a kan 6hónapos korától ivar érett .Ami nekem volt az is ennyi idős lehetett amikor átszökött a kocához és párzott vele.
Egy kis olvasni való talán többet segít mint én ! :)
Disznótartáson agyalunk, és egyenlőre úgy néz ki, hogy kipróbálnánk a csüngőhasú fajtát. Az iránt érdeklődöm, hogy lehet-e baromfikkal egy helyen tartani, vagy veszélyes rájuk nézve?
Már láttam ilyen malacokat baromfi udvarban, de akkor nem voltak pl. kiscsibék. A tojásokat nem tudná megenni, mert tojóládába rakják szerencsére, azok meg elég masszívak. Az etetésüket kéne talán valahogy külön megoldani, mert gondolom képesek a disznók az összes kaját befalni, amit kirakok a pipiknek azt is. :)
Segítséget szeretnék kérni tőletek. 1 éve tartunk vietnámi malacokat, de eddig még nem tenyészetttük őket.Van két kocánk és egy kanunk.november 2. hetében voltak 12 hetesek. az egyik kocánk elég furcsán viselkedik és sokkal nagyobb mint a másik. nem láttuk, hogy a kan ráugrott volna e.Honnan veszem észre hogy vemhes e? A másikat viszont láttuk mikor megugrotta és hagyta is magát, megtürte a hátán ennek időpontja jan 19 volt. Légyszives segítdetek, honnan tudom meg hogy a kis foltos kocám vemhes e? köszi
Szeretnék kérdezni valamit.Nekünk is van vietnámi párunk most éppen hét hónaposak voltak 10.-én.Szeretnénk tenyészteni csak nincs írás róla hogy mikortol ütő képes a kan és hogy ez is olyan látványosan ivarzik-e mint a házi sertés.Nem sokára hozunk még egy vietnámi kocának valót azt be fogadják maguk közé?Az nem baj ha együtt vannak tartva ?
Na lehet hogy meg van a gond okozója.Mert ez a jó ember kb 30 km re lakik innen és már reggel fél hettól úton van és az anyagot is a kocsi csomag tartójábol vadászta elő.Esett a hó is és megis maradtt ami azt jelenti hogy pár foknál nem lehetett több.Aztán hogy mikor vehette fel az anyagot. Ki tudja még hány helyen járt utánunk4500ft˛˛darab áron.
Vagy esetleg a dara minősége nem megfelelő.Bár akkor a másik sem enné.
Próbálj meg egy etetést kihagyni,csak kis ecetes vizet kapjanak,következő alkalommal meg a szokott adag felét,és csak ezután visszaállni a rendes adagra.
Van aki azt mondja,hogy érdemes megcsinálni nagyobb korba is ,de én biztos nem fogom szadizni,majd megkérdezem az állatorvost mit mond rá úgy is jön majd herélni nemsokára.
Sajnos igen ,elvileg nem tud enni tőle rendesen mert szúrja az innyét.Amiket januárba vettem abból az egyik nekem is csikorgatja ,de az eszik a legtöbbet :)
Még annyi van ,hogy 16fokon kell tárolni a spermát különben nem jó semmire ,más most nem jut eszembe,remélem nekem sikerül majd a hónap végén berakni a kocámat.
Nekem tetszik amit mondanak róla ,de a lapályok nem jönnek be. Legyen szaftos a húsa és ne olyan mint a fűrészpor ,ezért tartok vietnámit abból mindent megeszek !
Mennyi ideig volt bent a cső a kocába? Azt mondja az ismerős állatorvosom,hogy meg kell várni amíg a koca kiszívja a zacskó tartalmát majd vissza kel törni a csövet és várni kell vele minimum 10percet,hogy benne maradjon a cucc. Erre lettem volna kíváncsi itt szokták elrontani még a nagyok is!
Tehát a menete a dolognak a következő képpen tötént.El jött a nagy nap az igazi ivarzás ideje.Amikor már rendesen meg áll a január 16 délutánja volt.Másnapra beszéltük meg a dokival hogy ki kéne jönni és be kéne raknia a matériát a kocába.Jött is másnap reggel a koca még mindíg szépen meg ált.ELÉG HIDEG VOLT AZ NAP ÉS A MATÉRIA TARTÁJ IS BE VOLT TEKERVE ALU FÓLIÁVAL.Aztán szépen be is tudtta helyezni az eszközt a kocába szépen állta azt is.Még dícsérte is a doki hogy milyen szépen meg állt.Aztán tessék nem vissza görög nekem.Azt hiszem a következőt ki hagyjuk és majd márciusba próbálkozunk megint.Két herélt kannal van együtt most még amit a héten le vágunk és akkor márciusban már a társaság sem fogja zavarni ha ez volt a baja egyáltalán.Nem igazán szívelte a két herélt kant mert mindíg el zavarta őket a vájú elöl és ha már ő nagysága jól lakott csak akkor engedtte a többit is enni.Pedig nem kis vájú az amibe minden nap az ásztatott darát kapják.
A legjobb korban van a koca, én mindenképpen megpróbálnám mégegyszer. Ha lehet, akkor kandisznóval, mert az inszeminátornál lényegesen nagyobb a visszabúgás aránya, legalábbis szerintem.