Keresés

Részletes keresés

KalásziM Creative Commons License 2013.02.11 0 0 29

Misi neked szánta az írást !!

Előzmény: bépé80 (26)
KalásziM Creative Commons License 2013.02.11 0 0 28

Sok melegvizet fogyasztotok !

"Egyébként az normális, hogy a bojler - akárhányszor bekapcsolom - nappal is tekeri az órát? A vezérelt áramnak nem az a lényege, hogy csak időszakosan adja a szolgáltató?"

de ez a lényege, viszont vannak bőkezű szolgátatók akik az előírt 8 óra helyett többet szogáltatnak.

Hogy most sokat vagy keveset fogyaszt az a bojler, azt így nehéz megállapítani.

De tegyél egy kisérletet. Egyszer fogyasztd ki teljesen a bojlerből a melegvizet, pl. egy hosszú hétvégi távollét után - lényeg csak hidegvíz legyen benne, aztán kapcsold vissza.

A bojlerek felfűtési ideje általában 8 óra. ha pl. 2 kw-os a fűtőszál, akkor 16 kW órát kell fogyasztania.

A vízkönek a bojler hatásfokára, nincs semmi hatása. Természtesen káros a vízkő - egyszer lassabban fűt fel , sőt a másik problém, hogy kisebb a térfogata a tartálynak, mivel a víz helytt a vízkő tanyázik benne.

Így ha nem is évente , de legalább 3 évente nem árt a vízkövet kiszedni. Ilyenkor az elfogyott aktív anód is pótólható.

hogy egyáltalán mi okozhatja ezt az irreálisan hatalmas éjszakai áram-fogyasztást?

Konkrétan mennyi az az irreálisan hatalmas fogyaszás ?

Nagyjából 60 kWóra/fő/hó egy elfogadott érték !

Mint írod :

péntek-vasárnap.... 19 kWh.

Hát az nem is sok.

Az időt egyébként órában , napban, hétben vagy hóban mérjük !!

Az ilyen hétvégi nézegetés nagyon megkavar/hat/ja az embert !!

Gyurco78 Creative Commons License 2013.02.11 0 0 27

Azt mondják, hogy minél vízkövesebb a bojler, annál többet fogyaszt. De a nappali is egész soknak tűnik, nekem kb. 135kW egy hónapra, és még villanytűzhely is van.

Előzmény: bépé80 (26)
bépé80 Creative Commons License 2013.02.11 0 0 26

Sziasztok!  

Szerintetek mitől fordulhat elő, hogy a vezérelt áram-fogyasztásom majdnem ugyanannyi, mint a nappali? Az a helyzet, hogy második éve kapok olyan áramdíj-összesítő számlát, amitől az idegösszeomlás kerülget… Tavaly még valahogy sikerült kikuporgatnom, de ettől most megijedtem. A számla szerint 137%-kal nőtt a fogyasztásom az előző évihez képest, ami már akkor is százezres ráfizetést jelentett! Ami nekem gyanús az, a vezérelt óra.

Konkrétan: péntek-vasárnap közötti időszakra a nappali óra összesen 22 kWh-t, a vezérelt pedig 19-et mutatott. Szerintem az éjszakai rettentően sok?! Főleg, hogy tudtommal csak a villanybojler (Hajdu Z120EK) megy róla.

Egyébként az normális, hogy a bojler - akárhányszor bekapcsolom -  nappal is tekeri az órát? A vezérelt áramnak nem az a lényege, hogy csak időszakosan adja a szolgáltató? Ez pedig a nap bármelyik szakában elindítható!

Tudnátok – akár csak ötletek szintjén is – segíteni, hogy egyáltalán mi okozhatja ezt az irreálisan hatalmas éjszakai áram-fogyasztást?

szulejmanszultan Creative Commons License 2012.12.30 0 0 25

Igen, és be lehet burkolni a bojlert is, hogy még kisebb legyen a hővesztesége, meg munkanapokon le lehet kapcsolni nappal, hogy ne kapcsolgasson minden kézmosás után, csak éjjel, stb.

Ööööö, most nem tudom, latinul írtam az általad is olvasott 23. hsz-ban a következőket: "..., hogy mennyit fűt ténylegesen az tőlünk (HMV használati szokásainktól, takarékoskodásunktól) függ." Mint láthattad, tisztában vagyok vele, hogy a takarékoskodástól is függ, felesleges volt erre még külön felhívni a figyelmet. Sőt, annak is teljesen a tudatában vagyok, hogy van, aki kétliteres vizesflakonból is meg tud fürödni. Ez gyakorlat, nem tréfálok. Ha kérhetem, hagyjuk ezt a literezős, számolgatós dolgot! Maradjunk annyiban, hogy nem pazaroljuk a melegvizet. Alaposan és tisztességesen megfürdünk - legyen az akár valamivel több is mint 15 liter - ezért IS vettünk ilyen nagy bojlert. Természetesen nem állítom, hogy valamivel kevesebből nem lehet megfürödni, mielőtt ebbe valaki belekötne.

Mindegy. A december havi számláról meg majd úgyis kiderül, hogy mennyivel jövünk ki jobban, csak azért írtam ide, mert szerettem volna megosztani az élményemet és egy kérdésemre várok választ.

Az A2-es tarifáról valaki?

Émile Creative Commons License 2012.12.30 0 0 24

ja kérem meg lehet 15 liter vizzel is tussolni és lehet 65 literrel is.

Sajnos a nappali  9 -10 eft /hó. Az un. 24 órás áram !!

Előzmény: szulejmanszultan (23)
szulejmanszultan Creative Commons License 2012.12.30 0 0 23

Köszi' tudom, hogy már más a neve, de így szoktuk meg, így ismerik és használják a legtöbben. :) Látod, a hsz-omban lentebb írtam is, hogy B tarifás áram.

A számításban csak annyi a változó, hogy remélem nem megy majd folyamatosan nyolc órán keresztül a bojler fűtése, mert akkor lehidalok. A nyolc óra csak az ELMŰ áramszolgáltatási kötelezettsége ebben a tarifában, hogy mennyit fűt ténylegesen az tőlünk (HMV használati szokásainktól, takarékoskodásunktól) függ.

A ti számlátok baromi jó, gratula!

Előzmény: Émile (22)
Émile Creative Commons License 2012.12.30 0 0 22

Hát ha nem takrékoskodtok, sokat zabál !

konkrétan : 2,4 kW mehet 8  órát az  30 nap alatt  :

2,4   X 30 x 8   =576 kWóra. Annak ára 30 ft/kW órával  =17280 Ft, ha viszont 31 -es a hónap akkor 17880 Ft.

Sokat fürödöztök.

Nálunk is  200 literes van,   3 főre olyan 3500 ft/hó csak fürdésre - mosógató külön van !!!

Legyen azzal 4500ft/hó.

Egyébként nem éjszakai hanem már vezérelt kb. 15 éve !

Előzmény: szulejmanszultan (21)
szulejmanszultan Creative Commons License 2012.12.30 0 0 21

Üdv Mindenkinek!

Friss - felhasználói - tapasztalataimat szeretném megosztani veletek éjszakai áram témakörben.

Pénteken szerelték fel a mérőórát. Egy 200 literes, 2,4 KW-os bojler megy róla. Két fürdőbe, két kézmosóba és egy mosogatóhoz megy a melegvíz és a melegvízellátással eddig nem volt probléma - fürdéshez is van elég.

A novemberi áramszámlánk majdnem 18 ezer forint volt, de kíváncsi leszek mennyivel kedvezőbben jövünk majd így ki. Eddig a pillanatig 646 Ft (21 KW ment bele az órába).

Más. A2 díjszabás szerinti vételezéshez hasonló eljárást kell végigcsinálni, mint a B tarifához? Azaz, pl. külön villanyóra kell hozzá? Arra gondoltam, hogy a mosógépet éjszaka járatnám A2 völgyidős tarifával. A mosógéphez van egy külön, erősebb vezetékem konnektorral a biztosítéktáblától.

Zöldár Creative Commons License 2010.11.29 0 0 20

Hát itt minden stimmel !

Egy 80 liters bojler fűtőteste kb. 1,6 kW-o, így az havonta akár 310 kWó áramot is megtud zabálni.

Takarékoskodni kell !!

páhoki Creative Commons License 2010.11.29 0 0 19

Fütött térben van a bojler, talán egyszer használjuk ki a 80 litert, és tavaly volt vízkőtelenítve. Csak érdekesnek találom, hogy többet fogyaszt a 80 literes bojler, mint az összes többi elektromos kütyü.

Ez a vízcsapos dolog érdekes, nekünk is középen felesben van a meleg.

Előzmény: Axióma (18)
Axióma Creative Commons License 2010.11.29 0 0 18

Hasznalati modtol fugg (hany ember, illetve pontosabban hanyszor hasznaljatok ki a 80 litert, es foleg hany fokra van allitva, futott vagy nem terben).

A masik tanulsagost most nem fogom megtalalni, de a _vizcsapon_ is mulhat a fogyasztas, irtak egy szakcikkben. Amelyiknek kozepes allasban (egykaru) felesben keveri a vizet, annal a meleg viz kijon a tartalybol, de alt. el se jut a csaphoz mire kezet mosol, viszont lehul a falban futo csoben. Amelyiknek kozepen majdnem csak a hideg viz jon, a meleghez kell nagyon kiforgatni, az ilyet nem csinal, es ugyannyira fogod hidegnek erezni kezmosas kozben.

Szoval nagyon sok dolgon mulhat...

Előzmény: páhoki (17)
páhoki Creative Commons License 2010.11.29 0 0 17

Sziasztok!

Az lehetséges, hogy több éjszakai áramot fogyasztok mint nappalit?

Megnéztem az elszámolómat, havi átlag 191 kw az éjszakai és 142 a nappali. Csak egy 80 literes bojlerünk van.

Veszett kutya Tannen 3 Creative Commons License 2010.05.22 0 0 16
Nem kell túlmisztifikálni!:) Egyszerűen arról van szó hogy a nulla vezetőt nem vitték be a fogyasztásmérőbe,hanem megcsapolták(ez a vékony vezeték)és így kap áramot a működtető motor.Ennyi:)
luxeon07 Creative Commons License 2010.02.06 0 0 15

Nálam fölszereltek az óra alsó részébe valami háromszögletű vagy trapéz alakú gyufásdoboznyi kék micsodát. Ezt ugyan a nappali órához tették. Úgy láttam, megbontották a nullát, kétoldalról bekötötték ebbe a kék dobozba, aminek volt egy harmadik vékonyabb kábel kivezetése, azt meg valahová a megszakítók sínjéhez, de lehet hogy az órába kötötték. Az óra maradt a régi.

Úgy mondták, hogy "kötőelem", de nem voltak hajlandók elárulni, hogy micsoda. Vagy nem tudták, vagy engem néztek teljesen hülyének, akinek nem érdemes magyarázni.

Red3KGT Creative Commons License 2010.01.26 0 0 14
Csak a konkrétumok végett nekem EON területen az igényelt nappali teljesítmény mellé autómatikusam és térítésmentesen adnak azonos teljesítményt vezérelt áramból is.
Nekem konkréten 3x25A-t, nem kérdeztek semmit, csak fizetni kellet.
Pontosabban "csak" a törvényileg garantált 32A feletti részt, esetemben 43A-t.
KalásziM Creative Commons License 2009.02.24 0 0 13

Már mint tőlem nem fogják kérdezni !  Már ! remélem.

Mint korábban még a bevezetőben írtam : 28 KW teljesítménnyel rendelkezem  - csak vezéreltnél.    ( 3x 16 A lakásonként  )Eredetileg  2 lakásnál  4 hőtározó kályha + kettő bojler.  (most osztódással  3 lakás, kályha kevesebb,  bojler több )

A nappali - 24 órás  - az idők folyamán bővült, az egyik helyen  32 A , a másiknál  csak  25 A - ide elég. Anno 10  - 10 eft volt a biztósíték,  akarom mondani kismegszakító csere.

Előzmény: zordonC3 (11)
Jancsii Creative Commons License 2009.02.24 0 0 12

Ez 7,3 KW-t. Természetesen meg kell indokolni, hogy mire kell.

Pl. 4,5 KW-os hőtárolós kályha + 2KW bojler. Stb.

Előzmény: KalásziM (8)
zordonC3 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 11
még annyit hogy tőlem megkérdezték mi a ráknak 32A? Ugyanis bojlerrel ezt megmagyarázni már necces, ha meg aszondod' hőszivattyú, akkor miért nem kérsz kedvezményes tarifát? :P Szóval figyelj oda. A szolgáltató sem hülye, ez a dolga.
zordonC3 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 10
ha korábban nem volt kiépítve vezérelt, akkor annak kiépítéséért külön kell fizetned. Illetve a kiszállásért is mindenképpen fizetni kell, csak a bővítésért nem (ami gondolom ha elég a vezeték, akkor csak az óra előtti kismegszakító cseréjét + újraplombálást jelenti)

32A vezérelt környékén (főleg ha előtte 10A volt) pl. az ELMŰ jogosult ún. "minősített" szerelőtől nyilatkozatot kérni az óra utáni állapotokról.

Gondolj csak bele, 1.5-es tyúkbelet viszel a bojlerig, és leég a 32A-től stb.

Ez mindkettőtök érdeke, az ELMŰ nem mehet be a házba személyesen ellenőrizni, de kérhet nyilatkozatot szakitól.

Más (EON) nem tudom kér-e, az ELMŰT pár hónapja kérdeztem.
zordonC3 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 9
32A nappali, 32 vezérelt, de a kiépítésnél számít a bejövő (oszlopról vagy a házon belüli) vezeték keresztmetszete, milyensége stb, hiszen ugyanarról a "drótról" ágaztatják le az órákat. A vezérelt áram kapcsolója kapcsolgatja majd később a vezérelt áramos órát be és ki, a nem vezérelt áramos mérőórában természetesen nincs ilyen kapcsoló.
KalásziM Creative Commons License 2009.02.24 0 0 8

És az mennyi kW -ban ?  Max  10 kW.

Persze nem kevés ez sem.

Még valami : ez rájön a nappali 32 A-re vagy ettől független ?

tehát külön a 24 órás (nappali ) vagy együtt  ?

Előzmény: Jancsii (7)
Jancsii Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7

"valószinű hálózati hozzájárulást is kell  fizetni."

Nem kell csak akkor, ha nagyobb teljesítményt kér mint a normál áram.

Persze  32A-ig akkor sem kell.

Előzmény: KalásziM (5)
zordonC3 Creative Commons License 2009.02.23 0 0 6
vezérelt áramnak napi 8 órának lennie KELL, ebből 6h összefüggő, a többi elosztható, minimálisan 15 perces lépésekre (el is szokták osztani óránkénti bontásban).

Hétvégén akárhogy lehet a 6h minimum, hétközben muszáj este 10 után esnie

ha jól tudom.

Ezt a témát kitárgyaltuk a villanyszerelés topicon...
Előzmény: breekaa (4)
KalásziM Creative Commons License 2009.02.23 0 0 5

Az illetékes szolgáltatónál kell érdeklődni.

Pl. Bp. -en az ELMŰnél.

Egyébként bojlerhez,   hőtározós kályhához adják.

Ki kell építeni a fogyasztókhoz a vezetéket ill. a fogadás helyét  - ez egy megfelelő villanyóra szekrény, valószinű hálózati hozzájárulást is kell  fizetni.

Nekem van hivatalosan  kb. 28 KW teljesítményem, hogy mennyi a valóságban ? Nyilván valamivel több.

Viszont a mai világban már vezérelt áramnak nevezik !

Ja, ezt írtad !

Előzmény: breekaa (4)
breekaa Creative Commons License 2009.02.23 0 0 4

Sziasztok!

Mi is szeretnénk éjszakai (vezérelt) áramot bevezetni.. Tudtok esetleg segíteni abban, hogy mi ennek a módja? Mi kell hozzá?

Köszi!

R

second Creative Commons License 2002.01.23 0 0 2
Lehet, hogy nem a csúcskizárt áramkört kellene hackelni, hanem megoldani, hogy normál, "nappali" áramról is menjen a készülék? Az - gondolom én - legális is lenne, és melegviz is lenne.
Tedd fel a kérdést a Villanyszerelés (tippek, trükkök)-ben is, hátha ott nálam okosabbak vannak.

Sec.

Előzmény: csotri (-)
csotri Creative Commons License 2002.01.22 0 0 1
Fú, az első topicom, amit nem nulláztak, hanem rendes választ adtak! Köszi!
De az eredeti kérdés továbbra is fennáll!!!
Infomaker Creative Commons License 2002.01.21 0 0 0
Segíeni nem tudok: nálunk még ketyeg egy kis óra a villanyszekrényben , és este 9-kor be, reggel 6kor kikapcsol.
Előzmény: csotri (-)
csotri Creative Commons License 2002.01.21 0 0 topiknyitó
Villanybojlerünk van, ún. éjszakai áramról működik. Ami nem éjszakai most már, hanem a kis terhelésű időszakban kapcsolja be az áramszolgáltató, távvezérléssel: a fogyasztó villanyóraszekrényében elhelyezett kapcsolót egy, a központból kiküldött, a hálózati feszültségre transzponált hangfrekvenciás jel kapcsolja ki- és be. Egyszer elbeszélgettem a hibabejelentővel, mert nagyon nem adtak áramot, de a LED-ek érdekeseket villogtak. Azt mondta a manyus, hogy most éppen nem adnak áramot, ami ledvillogást látok, az csupán azt jelzi, hogy parancsot fogad a készülék a központból. Milyen parancsot, kérdeztem én. Mire ő: kb. félóránként kiküldenek egy kikapcsolás parancsot ráfűtési időszakon kívül is, hátha valaki megtrükközte a kapcsolót és bekapcsolta. És azt hogy lehet, kérdeztem. Nevetés: Hadd ne én adjak tippeket.
Hát tisztelt topikolvasók, törvénytelen vagy sem, engem nagyon érdekelne, hogy ha félórára is, de be lehetne kapcsolni azt a rohadt kapcsolót! Ugyanis gyakran van olyan fogyasztási csúcs (éjjel nappal dolgoznak az ipari fogyasztók), amikor cca. 30 órán át egyáltalán nem kapcsol be az a dög. Melegvíz meg kéne. Ki látott/csinált/használt már olyan kütyüt, amivel -gondolom, a konnektorba dugva a lakásban- a megfelelő jel hálózatba küldésével bekapcsolható az "éjszakai áram"?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!