"Egyébként az normális, hogy a bojler - akárhányszor bekapcsolom - nappal is tekeri az órát? A vezérelt áramnak nem az a lényege, hogy csak időszakosan adja a szolgáltató?"
de ez a lényege, viszont vannak bőkezű szolgátatók akik az előírt 8 óra helyett többet szogáltatnak.
Hogy most sokat vagy keveset fogyaszt az a bojler, azt így nehéz megállapítani.
De tegyél egy kisérletet. Egyszer fogyasztd ki teljesen a bojlerből a melegvizet, pl. egy hosszú hétvégi távollét után - lényeg csak hidegvíz legyen benne, aztán kapcsold vissza.
A bojlerek felfűtési ideje általában 8 óra. ha pl. 2 kw-os a fűtőszál, akkor 16 kW órát kell fogyasztania.
A vízkönek a bojler hatásfokára, nincs semmi hatása. Természtesen káros a vízkő - egyszer lassabban fűt fel , sőt a másik problém, hogy kisebb a térfogata a tartálynak, mivel a víz helytt a vízkő tanyázik benne.
Így ha nem is évente , de legalább 3 évente nem árt a vízkövet kiszedni. Ilyenkor az elfogyott aktív anód is pótólható.
hogy egyáltalán mi okozhatja ezt az irreálisan hatalmas éjszakai áram-fogyasztást?
Konkrétan mennyi az az irreálisan hatalmas fogyaszás ?
Nagyjából 60 kWóra/fő/hó egy elfogadott érték !
Mint írod :
péntek-vasárnap.... 19 kWh.
Hát az nem is sok.
Az időt egyébként órában , napban, hétben vagy hóban mérjük !!
Az ilyen hétvégi nézegetés nagyon megkavar/hat/ja az embert !!
Azt mondják, hogy minél vízkövesebb a bojler, annál többet fogyaszt. De a nappali is egész soknak tűnik, nekem kb. 135kW egy hónapra, és még villanytűzhely is van.
Szerintetek mitől fordulhat elő, hogy a vezérelt áram-fogyasztásom majdnem ugyanannyi, mint a nappali? Az a helyzet, hogy második éve kapok olyan áramdíj-összesítő számlát, amitől az idegösszeomlás kerülget Tavaly még valahogy sikerült kikuporgatnom, de ettől most megijedtem. A számla szerint 137%-kal nőtt a fogyasztásom az előző évihez képest, ami már akkor is százezres ráfizetést jelentett! Ami nekem gyanús az, a vezérelt óra.
Konkrétan: péntek-vasárnap közötti időszakra a nappali óra összesen 22 kWh-t, a vezérelt pedig 19-et mutatott. Szerintem az éjszakai rettentően sok?! Főleg, hogy tudtommal csak a villanybojler (Hajdu Z120EK) megy róla.
Egyébként az normális, hogy a bojler - akárhányszor bekapcsolom - nappal is tekeri az órát? A vezérelt áramnak nem az a lényege, hogy csak időszakosan adja a szolgáltató? Ez pedig a nap bármelyik szakában elindítható!
Tudnátok akár csak ötletek szintjén is segíteni, hogy egyáltalán mi okozhatja ezt az irreálisan hatalmas éjszakai áram-fogyasztást?
Igen, és be lehet burkolni a bojlert is, hogy még kisebb legyen a hővesztesége, meg munkanapokon le lehet kapcsolni nappal, hogy ne kapcsolgasson minden kézmosás után, csak éjjel, stb.
Ööööö, most nem tudom, latinul írtam az általad is olvasott 23. hsz-ban a következőket: "..., hogy mennyit fűt ténylegesen az tőlünk (HMV használati szokásainktól, takarékoskodásunktól) függ." Mint láthattad, tisztában vagyok vele, hogy a takarékoskodástól is függ, felesleges volt erre még külön felhívni a figyelmet. Sőt, annak is teljesen a tudatában vagyok, hogy van, aki kétliteres vizesflakonból is meg tud fürödni. Ez gyakorlat, nem tréfálok. Ha kérhetem, hagyjuk ezt a literezős, számolgatós dolgot! Maradjunk annyiban, hogy nem pazaroljuk a melegvizet. Alaposan és tisztességesen megfürdünk - legyen az akár valamivel több is mint 15 liter - ezért IS vettünk ilyen nagy bojlert. Természetesen nem állítom, hogy valamivel kevesebből nem lehet megfürödni, mielőtt ebbe valaki belekötne.
Mindegy. A december havi számláról meg majd úgyis kiderül, hogy mennyivel jövünk ki jobban, csak azért írtam ide, mert szerettem volna megosztani az élményemet és egy kérdésemre várok választ.
Köszi' tudom, hogy már más a neve, de így szoktuk meg, így ismerik és használják a legtöbben. :) Látod, a hsz-omban lentebb írtam is, hogy B tarifás áram.
A számításban csak annyi a változó, hogy remélem nem megy majd folyamatosan nyolc órán keresztül a bojler fűtése, mert akkor lehidalok. A nyolc óra csak az ELMŰ áramszolgáltatási kötelezettsége ebben a tarifában, hogy mennyit fűt ténylegesen az tőlünk (HMV használati szokásainktól, takarékoskodásunktól) függ.
Pénteken szerelték fel a mérőórát. Egy 200 literes, 2,4 KW-os bojler megy róla. Két fürdőbe, két kézmosóba és egy mosogatóhoz megy a melegvíz és a melegvízellátással eddig nem volt probléma - fürdéshez is van elég.
A novemberi áramszámlánk majdnem 18 ezer forint volt, de kíváncsi leszek mennyivel kedvezőbben jövünk majd így ki. Eddig a pillanatig 646 Ft (21 KW ment bele az órába).
Más. A2 díjszabás szerinti vételezéshez hasonló eljárást kell végigcsinálni, mint a B tarifához? Azaz, pl. külön villanyóra kell hozzá? Arra gondoltam, hogy a mosógépet éjszaka járatnám A2 völgyidős tarifával. A mosógéphez van egy külön, erősebb vezetékem konnektorral a biztosítéktáblától.
Fütött térben van a bojler, talán egyszer használjuk ki a 80 litert, és tavaly volt vízkőtelenítve. Csak érdekesnek találom, hogy többet fogyaszt a 80 literes bojler, mint az összes többi elektromos kütyü.
Ez a vízcsapos dolog érdekes, nekünk is középen felesben van a meleg.
Hasznalati modtol fugg (hany ember, illetve pontosabban hanyszor hasznaljatok ki a 80 litert, es foleg hany fokra van allitva, futott vagy nem terben).
A masik tanulsagost most nem fogom megtalalni, de a _vizcsapon_ is mulhat a fogyasztas, irtak egy szakcikkben. Amelyiknek kozepes allasban (egykaru) felesben keveri a vizet, annal a meleg viz kijon a tartalybol, de alt. el se jut a csaphoz mire kezet mosol, viszont lehul a falban futo csoben. Amelyiknek kozepen majdnem csak a hideg viz jon, a meleghez kell nagyon kiforgatni, az ilyet nem csinal, es ugyannyira fogod hidegnek erezni kezmosas kozben.
Nem kell túlmisztifikálni!:) Egyszerűen arról van szó hogy a nulla vezetőt nem vitték be a fogyasztásmérőbe,hanem megcsapolták(ez a vékony vezeték)és így kap áramot a működtető motor.Ennyi:)
Nálam fölszereltek az óra alsó részébe valami háromszögletű vagy trapéz alakú gyufásdoboznyi kék micsodát. Ezt ugyan a nappali órához tették. Úgy láttam, megbontották a nullát, kétoldalról bekötötték ebbe a kék dobozba, aminek volt egy harmadik vékonyabb kábel kivezetése, azt meg valahová a megszakítók sínjéhez, de lehet hogy az órába kötötték. Az óra maradt a régi.
Úgy mondták, hogy "kötőelem", de nem voltak hajlandók elárulni, hogy micsoda. Vagy nem tudták, vagy engem néztek teljesen hülyének, akinek nem érdemes magyarázni.
Csak a konkrétumok végett nekem EON területen az igényelt nappali teljesítmény mellé autómatikusam és térítésmentesen adnak azonos teljesítményt vezérelt áramból is. Nekem konkréten 3x25A-t, nem kérdeztek semmit, csak fizetni kellet. Pontosabban "csak" a törvényileg garantált 32A feletti részt, esetemben 43A-t.
Már mint tőlem nem fogják kérdezni ! Már ! remélem.
Mint korábban még a bevezetőben írtam : 28 KW teljesítménnyel rendelkezem - csak vezéreltnél. ( 3x 16 A lakásonként )Eredetileg 2 lakásnál 4 hőtározó kályha + kettő bojler. (most osztódással 3 lakás, kályha kevesebb, bojler több )
A nappali - 24 órás - az idők folyamán bővült, az egyik helyen 32 A , a másiknál csak 25 A - ide elég. Anno 10 - 10 eft volt a biztósíték, akarom mondani kismegszakító csere.
még annyit hogy tőlem megkérdezték mi a ráknak 32A? Ugyanis bojlerrel ezt megmagyarázni már necces, ha meg aszondod' hőszivattyú, akkor miért nem kérsz kedvezményes tarifát? :P Szóval figyelj oda. A szolgáltató sem hülye, ez a dolga.
ha korábban nem volt kiépítve vezérelt, akkor annak kiépítéséért külön kell fizetned. Illetve a kiszállásért is mindenképpen fizetni kell, csak a bővítésért nem (ami gondolom ha elég a vezeték, akkor csak az óra előtti kismegszakító cseréjét + újraplombálást jelenti)
32A vezérelt környékén (főleg ha előtte 10A volt) pl. az ELMŰ jogosult ún. "minősített" szerelőtől nyilatkozatot kérni az óra utáni állapotokról.
Gondolj csak bele, 1.5-es tyúkbelet viszel a bojlerig, és leég a 32A-től stb.
Ez mindkettőtök érdeke, az ELMŰ nem mehet be a házba személyesen ellenőrizni, de kérhet nyilatkozatot szakitól.
Más (EON) nem tudom kér-e, az ELMŰT pár hónapja kérdeztem.
32A nappali, 32 vezérelt, de a kiépítésnél számít a bejövő (oszlopról vagy a házon belüli) vezeték keresztmetszete, milyensége stb, hiszen ugyanarról a "drótról" ágaztatják le az órákat. A vezérelt áram kapcsolója kapcsolgatja majd később a vezérelt áramos órát be és ki, a nem vezérelt áramos mérőórában természetesen nincs ilyen kapcsoló.
vezérelt áramnak napi 8 órának lennie KELL, ebből 6h összefüggő, a többi elosztható, minimálisan 15 perces lépésekre (el is szokták osztani óránkénti bontásban).
Hétvégén akárhogy lehet a 6h minimum, hétközben muszáj este 10 után esnie
ha jól tudom.
Ezt a témát kitárgyaltuk a villanyszerelés topicon...
Ki kell építeni a fogyasztókhoz a vezetéket ill. a fogadás helyét - ez egy megfelelő villanyóra szekrény, valószinű hálózati hozzájárulást is kell fizetni.
Nekem van hivatalosan kb. 28 KW teljesítményem, hogy mennyi a valóságban ? Nyilván valamivel több.
Viszont a mai világban már vezérelt áramnak nevezik !
Lehet, hogy nem a csúcskizárt áramkört kellene hackelni, hanem megoldani, hogy normál, "nappali" áramról is menjen a készülék? Az - gondolom én - legális is lenne, és melegviz is lenne.
Tedd fel a kérdést a Villanyszerelés (tippek, trükkök)-ben is, hátha ott nálam okosabbak vannak.
Villanybojlerünk van, ún. éjszakai áramról működik. Ami nem éjszakai most már, hanem a kis terhelésű időszakban kapcsolja be az áramszolgáltató, távvezérléssel: a fogyasztó villanyóraszekrényében elhelyezett kapcsolót egy, a központból kiküldött, a hálózati feszültségre transzponált hangfrekvenciás jel kapcsolja ki- és be. Egyszer elbeszélgettem a hibabejelentővel, mert nagyon nem adtak áramot, de a LED-ek érdekeseket villogtak. Azt mondta a manyus, hogy most éppen nem adnak áramot, ami ledvillogást látok, az csupán azt jelzi, hogy parancsot fogad a készülék a központból. Milyen parancsot, kérdeztem én. Mire ő: kb. félóránként kiküldenek egy kikapcsolás parancsot ráfűtési időszakon kívül is, hátha valaki megtrükközte a kapcsolót és bekapcsolta. És azt hogy lehet, kérdeztem. Nevetés: Hadd ne én adjak tippeket.
Hát tisztelt topikolvasók, törvénytelen vagy sem, engem nagyon érdekelne, hogy ha félórára is, de be lehetne kapcsolni azt a rohadt kapcsolót! Ugyanis gyakran van olyan fogyasztási csúcs (éjjel nappal dolgoznak az ipari fogyasztók), amikor cca. 30 órán át egyáltalán nem kapcsol be az a dög. Melegvíz meg kéne. Ki látott/csinált/használt már olyan kütyüt, amivel -gondolom, a konnektorba dugva a lakásban- a megfelelő jel hálózatba küldésével bekapcsolható az "éjszakai áram"?