Nem mentőtisztire járok, hanem ovosira, ide a legtöbben eü. előképzettség nélkül jöttek sima gimnáziumból. Szerintem a tananyag mennyisége nem több annál, ami itt van, és minden bizonnyal sokkal gyakorlatiasabb, ami szerintem könnyebbé teszi. Legalábbis én sokkal szívesebben tanulnám már most is a klinikai vonatkozású dolgokat, mint az aminosavak képletét. Persze ott hamarabb kerül mély vízbe az ember, 3 év alatt lemegy, az orvostanhallgatót meg csak 3 év után kezdik igazán beteghez engedni(néhány kivétellel), úgyhogy aránylag hamar önálló leszel.
Az előképzettségnél szerintem sokkal fontosabb a motiváció, ha ezt akarod, úgyis ezt csinálod majd. Előkövetelményként nem kérnek eü. iskolát, szóval szerintem a tananyag is ehhez igazodik. Tény, hogy akinek van ilyenje annak kevesebb energiát kell belefektetni, mert ismer már dolgokat, de attól még meg lehet csinálni ezek nélkül.
Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy olyan szempontból nem árt, ha még előtte belenézel a mentők munkájába, hogy lásd, hogy tényleg ezt akarod-e. A következő felvételi időszakig még van időd, ha úgy gondolod jelentkezz, és közben kereshetsz egy állomást, ahol érdeklődhetsz, hogy lehet-e szekundálni rövid időre, mert érdekel ez a hivatás, felvételiztél blabla. Én is így csináltam, engem csak megerősített az az öt nap, amit ott eltöltöttem.
Egyébként közületek járt valaki mentőtisztire? Minden info. érdekelne!! Sima gimiből ha erre a szakra megyek akkor tényleg nagyon nehéz lesz?
(-az OMSZ-nál egy mentőtiszt mondjuk 10 év munkaviszony után kb. mennyit keres (mennyivel kap többet mint egy kezdő mentőtiszt?)
De ápolói szint esetén csak a saját maga által tartott képzést fogadja el, semmi mást. Nyilván, ha van egy OKJ-s mentőápolóid, nem fog gondot okozni az elmélet, de ez egyébként sem szokott gond lenni; nem túl nagy a tananyag.
Általában szeptemberben indul a tanfolyam, nyáron van a jelentkezés (on-line), ehhez gyakran kell nézegetni a honlapot. Innentől viszont teljesen szubjektív az, hogy továbbjutsz-e. Ha az interjúztatók a személyes találkozás után úgy ítélik meg, hogy szimpi vagy, akkor bekerülsz. Ha úgy ítélik meg, hogy nem vagy szimpi, akkor nem fogsz bekerülni, minden más mindegy. A tanfolyam során két vizsga van (elsősegélynyújtói első pár hét, meg a mentőápolói, a teljes képzésből), meg három teszt, egyik sem nehéz, ha folyamatosan tanulsz. Ha minden vizsgád megvan, és beválasztanak(!), akkor mehetsz szekundálni, ez egy kb. három éves kivonuló mentőgyakorlat (részben OMSZ-os kivonuló szolgálatokat is elfogadnak), utána vizsga, majd lehetsz önálló ápoló a rohamkocsin.
Nekem egyik volt osztálytársamat nem vették fel orvosira júliusban, szeptemberben már ment is betanulni, november végétől pedig már ápolóként dolgozik.
Szóval erősen függ a helytől, hogy mikor kerülsz be.
Ha úgy működik a félkatonai OMSz-nál a "HR", mint a profitszférában (márpedig miért működne jobban?), akkor 3 hónap után egy jelentkezési lap már nem számít aktuálisnak, jobb esetben a papírstóc/fiók legalján van, rosszabb esetben már rég kidobták.
Bárhova pályáznék, legalább 3 havonta újra elküldeném az önéletrajzom. Ha 5 perce van felhívni pár jelöltet egy titkárnőnek/adminisztrátornak, a legfrissebbekkel fogja kezdeni, a 6 hónapja beérkezettet meg se fogja nézni.
Oké, köszi a válaszokat. még van 1 évem :D remélem lesz üresedés addig..
Én úgy halottam hogy ha mentőtiszti után megyek (akár másodállásban is) kórházba dolgozni akkor ott a sűgősségi osztályon tudok elhelyezkedni (ha van hely)... de mondjuk egyből a közepébe ugrani (ha tisztit elvégzem).. gondolom nagyobb a felelőssége a mentőtisztnek mint az áplolónak?!
Ha az egyik állomás nagyobb, akkor valószinű, hogy lesz hely pár hónapon belül. Aztán ki tudja, lehet, hogy majd pont az egyik kisebben... Attól függ, hogy milyen csapatok vannak az említett állomásokon.
Nem tudom hol tart most a cégnél ez az önkétesek foglalkoztatása című mutatvány, illetve, hogy milyen munkát tudnának adni egy állomáson az önkénteseknek...?!
Kórházba is mehetsz dolgozni, de ott teljesen más munkakört fogsz kapni, mint ami szerintem téged érdekelne. Szakképzetlenként ott pelenkát cserélnél, etetnél, itatnál, borotválnád a betegeket, áthúznád az ágyneműt, fürdetnél stb. Szóval nem annyira eü. jellegű lenne, mint szeretnéd. Benne van amúgy a pakliban, hogy itthon maradsz, nem lesz hely éppen az OMSZ-nál, de így "csak" 1 évet vesztegetsz el. A máaik lehetőség, hogy felvételizel a tisztire, csinálod egy ideig, de nem sikerül, akkor viszont több éved ugrik, és egy csomó lóvéd. Persze nem biztos, hogy így lenne, de sokan jártak már így... Itt is igaz a kompromisszumos medicina, hogy 2 rossz közül a kevésbé rosszat kell(ene) választani!
(((Én a helyedben érettségi után mennék is be az illetékes mentőálllomásra (régióközpont, vagy megyeszékhelyi állomás), hogy XY vagyok, ezt és ezt szeretném. Az állomásról meg pl. a legközelebbi McDonaldsba jelentkezni krumplit sütögetni, és ezt csinálnám amíg nem szólnak az OMSZ-tól. Közben persze olvasgatnám a szakmába vágó írásokat (nem a krumplisütésről), és néha érdeklődnék OMSZ-éknál, hogy mi a helyzet, hogy lássák, hogy tényleg érdekel a dolog. Így keresel is valamennyi pénzt, míg vársz a sorodra, nem veszik el teljes egészében az éved.)))
1 "nagyobb" és 2 kicsi (2 garázsos) állomás van... Esetleg arra gondoltam, hogy nyáron önkéntesként elmennék az egyik állomásra segíteni (ha ez lehetséges??)
oké, értem, hogy nem akarsz lebeszélni stb..de ha az OMSZ-hez nem vesznek fel (én úgy tudom), hogy kórházakba még mehetek dolgozni?! + ha itthon maradok és nem lesz üres hely akkor elvesztegetek 1 évet, de ez még odébb van :D
Nem tudom, hogy a hozzád közeli állomásokon mi a helyzet, de sok helyen mentőtisztként sem tudnál könnyebben elhelyezkedni. Sőt, szerintem ápolók közt nagyobb a rotáció. Ha 3 állomás is közel van hozzád, lehet, hogy nem kéne túl sokat várnod, hogy felvegyenek ápolóként valamelyik helyre. Nagy, sok kocsis állomásokról van szó?
Nem akarlak rábeszélni semmire, de szerintem mindenképp ápolóként kezdd, még ha várni is kell néhány hónapot a felvételre az érettségi után. Amíg nem vesznek fel, legalább lesz időd és képezheted magad laikusoknak szóló elsősegély könyvekkel.
Igen én is gondolkoztam azon hogy ápolóként kezdem, de sajnos a közeli 3 mentőállomás mindegyikén "teli" vannak tudomásom szerint és így nem tudom, hogy hogy tudnék bekerülni.. ezért gondoltam a mentőtisztire ( tudom, hogy (majdnem!) annyit kell tudniuk mint egy orvosnak a mentőtiszteknek).. és egyébként ha sikerül elvégezni a mentőtisztit akkor mennyire biztos az elhelyezkedés az OMSZ-nál?
Szeretik az OMSZ-nál, ha nem "utcáról" kerül be a frissen végzett mentőtiszt. Szóval én azt tanácsolom -a te érdekedben is-, hogy először menj be az OMSZ-hoz, jelentkezz ápolónak, ha majd felvesznek elvégzel egy 1 hónapos elméleti-gyakorlati tanfolyamot, mely vizsgával zárul. Először (1-2 évig) dolgozz így "sima" ápoóként, majd csináld meg az OKJ-s mentőápolóit. Aztán még néhány év kivonulói és/vagy esetkocsis kivonulói gyakorlat után a mentőtisztit. Könnyebb dolgod lesz a tisztin, mint így sima gimiből, egészségügyi előképzettség nélkül, már lesz alaptudásod, amire sokat tudsz majd építeni. És nem utolsó sorban már az OMSZ-ot is ismerni fogod, a működését, a dolgok menetét stb... Nagyon sokan buknak el a mentőtiszti sulikon, akik bármilyen eü. előképzettség nélkül vágnak bele.
Új vagyok a fórumon, érdekelne véleméyetek hogy mit gondoltok.
Jövőre érettségizek és mindenképpen mentőzni szeretnék utána!
Néztem a Semmelweis Egyetemen van Mentőtiszt szakirány, ide szeretnék felvételizni.. valakinek van róla tapasztalata, járt ide?
Illetve, ha ide nem vesznek fel érdemes "civil"-ként jelentkezni mentőápolói OKJ-ra? vagy menjek be az egyik közeli állomásra és ha van ott hely akkor felvesznek oda és onnan elvégzem munka mellett az OKJ-t?!
Agyrém ez a 112-es állítólagos segélyhívó... Néztétek a hírekben, milyen flegmán rázta le a diszpécserük a bejelentőt? (Az Örs Vezér téri taxis támadásra utalok.)
Nem;nem Rólad van szó-Te legalább szóltál előtte. De aztán A FB-on;a Mellékhatás.hu-n;az Ezemennek.infón iskomplett oldalak jelentek meg bemásolva képekkel,mindenestől - annak azért nem örültem igazán.
Az a blog törölve. Nem örültem annak hogy hivatkozási alappá kezdtem válni netes fórumokon; és ennek szövődményeként komplett oldalakat másoltak be ide-oda.
Más néven máshol van - de három hónapig szilencium (Google kereső számára kikapcsolva)míg a régi teljesen törlődik.
Szegény az aki ígérni sem tud. ..Hány éve ígérik ugyanezt?
Az is érdekes hogy, már nem az OMSZ jelenti be a leendő fejlesztéseit, hanem az eü. tárca.
A mentőszolgálat vezetése ezeket már annyiszor bejelentette -és annyiszor nem lett belőle semmi.
Aztán olvassunk a sorok között : "Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója közölte: az előkészítés már mindenhol folyamatban van, a közbeszerzések kiírása következik, és idén ősszel elkezdődhetnek az építkezések."
Magyarul: pályázatot még ki sem írtak. Ősszel ; vagy év végére talán lesz valami -jönnek a választások és mutatni kell végre valamit ,mert különben mehetnek a ..... - levesbe.
- Dr. Andics László: Elsősegély közúton, otthon, munkahelyen, közterületen. (2008)
- Dr. Donáth Tibor: Anatómia - Élettan. (2008)
- Dr. Donáth Tibor: Anatómiai atlasz. (2008)
- Benjamin Katalin (szerk.): Brencsán orvosi szótár. (2006)
című kiadványokat szerzem be.
Esetleg az Andics-féle könyv helyett a Hornyák István "Elsősegélynyújtás az egészségügyben tanulók számára" című könyvét veszem meg. Még meggondolom...