Még csak "kis"kacsás vagyok, tavaly vettem 5 db magyar kacsát 2 db fehér, abból egyik fiú, és 3 db színest, abból 2 db barna tojó és zöldes fejű fiú. Színes határozottan cicerézik, 4 napja, naponta találok tojást. Ugyanakkor tavaly vettem 3 db néma kacsát, az egyik fiú. Udvarol, de még nem láttam párzani. Végül is a kérdésem: fügetlenül, hogy néma, vagy magyar, hány napig érdemes gyűjteni keltetésre? Honnan ismerjem fel, hogy néma, vagy magyar kacsatojás? Én úgy gondolom, még 10-12 napig keltethető, természetesen naponta forgatásokkal és 15-15 C° "hűtéssel. Jól gondolom?
Örülök hogy jól szórakozol! Két libám tojik, az egyik fiatal, még egy éves sincs, ő valószínű meg sem fog ülni, a másik öreg liba is fog tojni legalabb 10-15-öt, ha minden másnap tojik akkor az min. 3 hét, de inkább több, hát addigra az első tojásait dobhatom is ki. Akkor inkább megpróbálom keltetőgéppel. Így két hét alatt összejön 14-15 tojás, ha a fele kikel keltetőgéppel, akkor is jobb mint a semmi. És addigra lehet megül az öreg liba és akkor alá rakhatom az újabb tojásokat. A keltetőgép csak kiegészítés.
A keltetőgép a keltetéstechnikával elősegítve a nagyobb létszámú, irányítható kelési idejű, és esetleg jobb kelési arányú keltetést segíti, míg a kotlósnál nem tudod mikor ül meg, nem tudod hogy a tojásokból mennyi lesz és azt sem tudod, hogy a tojás a kotlós alat marad a kelés végéig, ha netán rossz helyen ült meg. No meg ha olyan helyen ül meg, ahol nagyon útba van, akkor telepítsd át. Ha nem ül vissza megint a gond van vele.
Én kotlóztam tavaly, nagyon jó volt nézni, hogy az annyukkal mászkálnak, nem is foglalkoztam velük egyáltalán. Sajnos elég kevesen maradtak, mert nem fogtam be időbe őket, na meg 4 csapat 4 kül. korú volt. Ez se a legelőnyösebb.
Visszatérve a libára: A libatojás jól csak 10 napig keltethető. Ha tegyük fel van 1 libád az 10 nap alatt max 5-6 tojást tojik, de nem biztos h megül. Ahogy telnek a napok a régi tojások keltethetősége romlik... A szomszédnak megült a liba, 15 tojásból 4 liba lett. Hát fantasztikusan sok...
sokat derülök miközben olvasom az általad leírt kérdéshez hasonló kérdések és okfejtések tömkelegét. kérdésedre kérdéssel felelnék. :van é légkeverős liba, ill van é nekik tizedfokos spec hőfokszabájzójuk? :))
Szia, nem is laksz olyan messze tőlünk... /Sárbogárd/"""
Némakacsa... a leg egyszerűbb tartani nagyon szívós jószág!
(lehet a többiek megköveznek) de nálam rideg tartásba az udvaron voltak télen nyáron, egy régi nagy kutyaház (aminek hátrafelé meredek a teteje) csináltam meg úgy hogy a tetejét fel lehessen nyitni ganyézás végedt, + a tojások miatt... éjszakára nem nagyon ültek be ígyse...
1,5x -1,5m es kis bunkerük volt 3szem kacsának...
Úsztató... egy tejesláda?! nagyobb méretű lavór, leásol akár egy nagyobb vájut ha van... vagy ha tudsz müanyag hodót lőn kettéfíriszeled :D és leásod, esetleg egy kis rámpát dobsz bele nekik :D
Szeretnék némakacsákat tartani. Kettő tojót már vettem és most gádzsért keresek Lajosmizse Kecskemét környékén.
Szeretnék nekik jó helyet készíteni ezért ha tudtok esetleg ötleteket felrakni ólról fészekről megköszönöm.
Tudom nem éppen aktuális de ki milyen fürdési úszási lehetőséget biztosit a kacsáknak? Esetleg van erről is fotó? Igyekszem minden oldalt átlapozni ahogy időm engedi de a tanácsokat is szivesen fogadom.
Visszaolvastam, majdnem az egész fórumot elolvastam. Megtaláltam minden fontos információt a keltetéshez, vagyis azt hittem. Amig meg nem kaptam (kölcsön) a keltetőt. Azt írja a leírásban, hogy a hőmérséklet a tojások tetejénél 38,6-39 fok legyen, mert nem légkeveréses a keltető, ebből következik hogy a gépben a hőmérséklet eloszlása nem egyenletes, fölfelé haladva folyamatosan nő, centiméterenként kb. 1 fokot. De akkor most hogy van ez? A libatojásoknak nem 37,2-37,8 fok kell? De hol kell annyi fok legyen, alul, fölül, vagy középen?
Pécsi László féle keltető.
Amúgy meg van a második tojás, és kilestem melyik tojik, szürke bubos, a gúnár is szürke bubos, úgyhogy ha sikerül kikeltetni valahogy akkor lesznek bubos kislibik. :))
Nyár óta nem irtam már nektek, de ma végre van miről! Ma végre az én libusom is talán termel egy tojást. Lesem már régóta, ma látom eltünt a többitől. A fészket már egy hete bekészítettem neki, de képzeljétek- nem a fészken hanem mellette találta meg a helyét. Kiváncsian várom mi lesz az eredmény!
Köszi a segítséget, nem gondoltam hogy ezt ilyen nehéz megmondani, azt hittem ránézésre látszik. De mindegy, többet nem török fel. Most valahogy rá kéne vegyem a többit hogy ők is tojjanak, mert így 7-8 tojás lesz csak két hét alatt, és 35 körül fér a keltetőbe. És három ismerőssel is beszéltem és még sehol nem tojnak a libák. :(
Az a 2 fehér homályos rész a fehérjében a sárgája tövében a jégzsinór. Az szokott rossz szállításkor elszakadni, rossz forgatáskor feltekeredni az embrióra/elszakadni.
Amit nézni kell, a sárgájában egy pici fehér pont. Azt nagyítóval kell nézni. Most így meg nem monodm hogy hogyan kell kinéznie, de a b. ferenc keltetés kézikönyvében képpel illusztrálva megvan.
Na megettük. Nem volt rossz, de bűntudatom volt, sajnáltam szegény kislibát. :) De úgysem lett volna belőle semmi, nagyon sokat volt kint a hidegbe mire megtaláltam, mert nem számítottam még rá. Ma már 3szor megnéztem hogy van-e tojás, de persze ma nincs, gondolom holnap lesz.
Azt hittem ha feltöröm egyértelmű lesz hogy szemes-e, de nem tudom eldönteni. Mit is kell látni? Az a kis fehéres homályos rész? De miért van mindkét oldalon?
szia. Nos elsö lépés hogy jó nagy fészket,sok szalmából készits. A liba betakarja a tojást. Kevésbé fagy meg, mig be nem gyüjtöd. Igen,tárold bent öket. Van olyan lud ami akár 12 tojas után már kotlik,van olyan ami csak 40 után. Ha már nagyon tollas pelyhes a fészek akkor közeleg a kotlás,akkor rakd alá majd ujra a tojást. Ugy lenne ideál ha minden ludnak külön fészke lenne,ha tudod ezt old meg.
Képes vagy feltörni? Jó étvágyat rá,majd ird meg milyen ize van. Én legujabban nem eszek tyuktojást sem mert az járna az agyam helyén vajon épp milyen szinü csibét eszek meg. )) tisztára kettyós vagyok már ugy várom a tavaszt meg a csibéket
Vissza olvastam pár oldalt, de nem találtam a kérdésemre választ, ezért gondoltam inkább felteszem, ti biztos tudtok tanácsot adni. Elkezdtek tojni a libáim viszont nem szeretném keltetőben keltetni őket. Sajnos még nagyon hideg van és amit tojnak megfagy. Hogyan tudnám megoldani hogy ők keltessék ki de ne is fagyjon meg? Össze szedjem és ha elkotlik vissza tegyem? De ha nem kotlik csak hetek múlva? 3 tojást tojtak eddig 1 hét alatt. 4 tojóm van és 1 gúnárom. Köszi mindenkinek aki tud segíteni!
Szia! Köszi! Spájzba megy, vagyis majd a többi, mert ezt muszáj feltörni, kíváncsi vagyok szemes-e egyáltalán, meg még soha nem ettem libatojást. :D Vagyis igazából még nem is láttam libatojást. Csak vadkacsa és némakacsa tojást, de az is vagy 10 éve volt már.
Ma csak 13 fok volt a spájzba, a kinti hőmérséklettől függ, mert nyitva van az ablak.
Szia! Gratula!Szép nagy! Szerintem rakd a spájzba le a föld közelébe ott bizti nincs 18 fok. A hütö sztem nem idealis. Örülök hogy nem csak nálam tojnak végre.
Szia, én törpe chokin alá tettem 2db liba tojást, de esetleg nagyobb a japi 3db is alá fér, nálam szépen ki tudta kelteni és még nevelte is a kislibákat. " de atol füg mekora a tojás "
Tarkák,fehérek,vadasak vegyesen...most csak egy videón látni párat,de már külön raktam őket...készítek képet róluk és emailban küldök,ha valakit komolyan érdekel...