A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Ennyiből megcsinálom már a mestervizsgát is! nem csodálom hogy nincs létszám! Ezt a baromságot! 350000 Ft + mégegyszer annyi ha magánóra... ez kiknek van újgazdag politikusok fiainak, akiknek nincs kedvük egyetemre menni? Engem nem tanított tanszékvezető és mégis itt vagyok! egy oktató se ér annyit mint egy jó hegesztő szakember a munkahelyen! Nem a te hozzászólásoddal van a gond, hanem hogy így megy otthon! Fizess be 7 kilót (ez egyértelműen nem az átlag Magyar pénztárcájának való) majd dolgozz otthon havi 150-ér! Hát mi ez?
Munkaügyin keresztül meg lehet csinálni ingyen OKJ-t+Minősítést kapsz! Röhej
Kecskeméti Főiskola, GAMF kar.:) Bátran ajánlom, független szakértők szerint messze a legmagasabb szintű az oktatás, igaz, nem is olcsó. De cserébe a tanszékvezetők tanítanak, egy remek gyakorlati vezetővel, és egy tényleg fullos új műhellyel. Egy baj van, ritkán indul, nekünk a szeptemberire alig lett meg a létszám, a tanárok szerint a mai fiataloknak már büdös a munka.:) Idénre is terveztek, de nagy a csend. 350 ezer amúgy a képzés, és kb még egyszer ennyi a magánórák.
Mindenkihez szóltam aki tud valami okasat mondani csak Scweisser0001 volt aki először irt.Köszi a te válaszodat is.Szerinted kevés csak a minősítés?Akivel beszéltem telefononon azt mondta hogy heti 2-3 nap kb 2 hónapig és elvileg felkészült leszek.Csak a leglényegesebb dolgokat kell csinálni és ha sikeresen megcsinálom még munkát is tudna ajánlani.Egy kicsit füstszagú a dolod ezért kezdtem kérdezősködni hogy mi hogy müködik.
Elnézést! Igazatok van! Én értettem félre a dolgokat, mert úgy értettem, hogy gyakorlata van, csak papír nincs róla! A gyakorlat az első és azt bizony inkább az OKJ-n szerzed, minősítésre akkor kell menni ha már megy... :-)
Amikor szóltam, hogy rozsdamentest is szeretném tudni, 2 napra rá hozta a tanár a lemezeket és a pálcákat.:) Alut meg szinte végtelen mennyiségben lehet szerencsére, az van dögivel nekik.:) Csak idő nincs mindenre rendesen, évekig el lehetne gyakorolgatni.:)
Ebben igazad van teljesen, én arra gondoltam, hogy ha nem lesz tanfolyam, csak minősítés, akkor mondjuk pár napot végigtol csövet gyakorolva, lerakja, kimegy munkára, és ott elétolnak két 20-as lemezt, ahhoz nem tudom elég-e annyi rutin, amennyit minősítés alatt felvett. De persze ez csak egy vélemény, saját példa alapján, 5 hónapja szinte minden nap tolom az összes poziciót fogyóson és awin, acélokon, alun, és még mindig rengeteg a tanulnivaló.:)
goAUS azt mondja, attól hogy szerez egy (példánknál maradva) H-L045 minősítést (amit ismerve a hazai viszonyokat úgy szerez meg, hogy csak azt gyakoroltatják vele) még nem biztos, hogy a többi poziciót is meg tudja csinálni. Ami aztán a munkavállalás során gyorsan kiderül és így nem ér semmit a papírjával.
Csak azért linkeltem, mert sok minden lehet rajta, ahogy rápillantottam.
Azt tudod, hogy a minősítés csak akkor él két évig, ha folyamatosan benne dolgozol és a varrataidat vizsgálják? És a hegesztőmérnök dokumentálja. Egyébként fél év és annyi.
Ezzel azért annyira nem értek egyet, ugyanis egy 45°-ra lévő minősítéssel nem csak egy fajta pocízióban hegeszthetsz! Magában foglalja a Pa Pc Pe Pf pozíciókat egyaránt, és ha valami jó anyagcsoportból, mondjuk 6-os ami nekem van, azzal sok különböző összetételű anyagot hegeszthetsz
szia, köszönöm a választ. nekem is a géppel semmi baj, nagyon jól hegeszt, ajánlom is bárkinek a stalit, csak ez a venti csinálja a feszkót, de 1 percig. utánna minden ok.
szia, köszi a választ. az az érdekes hogy száraz időben, kb 25 fok feletti időjárásnál, meg semmi baja a ventinek, valami köze lehet a hideghez, pl hideg a ventiben a csapágy , és kb 1 perc kellhet neki hogy bemelegedjen , vagy nem tudom.
nekem is volt ilyen gond a pc ventimmel, megolajoztam és jólett, de a pc nél nem csak hidegben zörgött. csak a hegesztőhöz nem merek nyúlni mert még 1 év gari van rajta. ahoz meg el kellene postázzam budapestre hogy megnézzék, de ennyiért nem szeretném postázni.:)
Kedves xantia! Köszönöm az elismerést! Igen, volt tavaly egy érdekes helyzetem! Egy szénpor tüzelésű kazánra jöttem ki Rotterdamtól 20-25 kilométerre, ahol 7 krómos és 13 krómos anyagot (csövet kellett hegeszteni) Elég húzós volt a 7-es, pláne hogy a próbamunkám volt az első ilyen anyag amit csináltam! 80 fokra elő kellett melegíteni hegesztés előtt és hegesztés közben nem haladhatta meg a 250 fokot és öblíteni is kell! Hát elég érdekesen is olvad ez a cucc, valahogy olyan mintha az ember kerámiát, vagy porcelánt hegesztene! Törékeny, repedékeny anyag nagyon! Legjobb tudásom szerint megcsináltam, részemről rendbe volt, szerintem a gyök is benne volt szépen, tükörrel is megnéztem úgy sem láttam benne hibát! 2 pozícióban kellet csinálni Pa-ban és harántban! Aztán jött a Hitachi hegesztőmérnöke, sőt hegesztés közben is ott nyomkodta nekem a hőmérőt a csőhöz! Annak annyira nem örültem mondjuk, gondoltam is magamba huzzál innen, mert ha így folytatod mingyárt a lázadat fogom vele megnézni végbélen keresztűl :-D Na de a lényeg, az hogy nem felelt meg röntgenen, a 13 Cr viszont igen, úgyhogy csináltam azt! Mint később kiderült örültem is neki, hogy nem jött össze, mert ez várt volna rám:
Ezeket a csöveket párban hegesztette össze 2 hegesztő két oldalról!
Nekem weldi mig 181-es gépem van és az én gépem is ugyanezt csinálja. Bekapcsolom a gépet indulnak a ventillátorok és cicergő, berregő hangot hallat max 1 percig és utána tökéletesen csendesen működik. Én nem tulajdonítottam neki nagy figyelmet. Nem tudom miért csinálhatja ,de valószínű hogy valami hézagolási próblémája lehet és amíg be nem áll, addig tengelyirányba mocoroghat egy picit és talán ezért adja ezt a hangot. Én másra nem tudok gondolni. Következtetésem szerint ennek pedig az lehet az oka, hogy a ventillátorokra feketén fehéren rá van írva, hogy made in China. Érdekes módon a Fronius gépemből nem jönnek ilyen furcsa hangok pedig már sokkal többet ment mint a weldi mig.
Persze ettől függetlenül nagyon jók a weld impexes gépek.
Igaz, nem én lettem megszólítva, de azért szerintem csak egy fajta poziciót betéve ismerni nemhogy külföldön, itthon is kevés ahhoz, hogy felvegyenek.. legalább egy 4-5 hónapos tanfolyam kell, hogy meglegyenek az alapismeretek, a rengeteg szükséges gyakorlatról nem is beszélve.:)
Szia! Szerintem az első sor 45 fokban döntött cső haránt hegesztve, a második sorban van fej feletti, vízszintes és lentről felfelé hegesztés is jelölve.
Helló! Köszi a gyors választ Scweisser0001.Tehát elég lenne 1 minősítés szerinted.Nos én nem itthon szeretnék dolgozni hanem külföldön de még ez csak egy szép álom. Szóval akkor is elég lenne csak egy minősítés?Mit ajánlanál hogy miből csináljak mert jó lenne a legjobban kifizetődőből de csak co-val hegesztettem idáig és valamennyit villannyal de az nem sok.
Sziasztok! megtudnátok nekem mondani hogy ezzek a jelöléaek milyen eljárásra és milyen poziciójú hegesztést jelölenek?
MSZ EN 287/ISO 9606 szabvány szerinti H-L045 ss nb, vagy ASME IX 6G, vagy
MSZ EN 287/ISO 9606 szerinti PE ss nb, vagy PC és PF ss nb
illetve azt hogy a nemzetközi kiemelt hegesztö IWP képzés mire jó és hol alakalmaznak ilyen végzetségü embereket?
Én most végzem a technikusit igaz nem hegesztöit hanem gépgyártástechnológia technikusit de nagyon érdekel a hegesztö szakma van is egy kis lakatos mühelyem ios ahol tudok gyakorolni de csak bevontelektródával. Édesapám laaktos volt és onna maradtak mega szereszámok és szeretném tovább vinni a mühelyt én is:)
Helló! Bár nem egyazon dologról van szó, de a régi PC-m hűtőventillátora ugyanezt csinálta nekem is! 1 perc kb és abbahagyta. Én arra gyanakszom, hogy a bekapcsolástól számítottan míg nem éri el az előírt megfelelő fordulatszámot addíg a tengelyen ide oda kotyog esetleg és attól lehet ilyen hangja! Gondolom én, aztán nem biztos hogy így is van :-)
Helló! Önmagában az OKJ képzés (Magyarul szakma) otthon teljesen megfelel azoknál a cégeknél, ahol nem feltétel a minősítés! De ha megcsinálsz egy minősítést, akkor oda is minden bizonnyal felvesznek, feltéve ha a kért minősítésed van meg, amiből kell a cégnek és azon felül mindíg az adott munkát el is tudod végezni! Itt kint bizonyítvány egyáltalán nem kell (legalábbis nekem nem kellett), kizárólag minősítés!
én a helyedben azt csinálnám meg mindenképp! A szakma bizonyítja, hogy az alap elméleti és kötelező gyakorlati órákon jelen voltál és megkaptad a megfelelő képzést, a minősítés pedig az adott eljárás teljeskörü ismeretét igazolja!
A vizsgán való részvétel feltételei:
betöltött 18. életév,
8 általános iskolai végzettség,
munka- és tûzvédelmi oktatásban (pl. a minõsítési helyen) történt részvétel igazolása,