Új vagyok itt, szeretnék segítséget kérni a következőhöz: a "Candy grando GO DC 57F" típushoz kezelésit találok-e valahol magyar nyelvűt? Ismeri-e valaki a típust, van-e tapasztalat belőle? Előre is köszönöm,
Ilyenkor az van, hogy kell keresni egy szakit, aki tisztában van a működésével, és hajlandó hibát keresni, nemcsak panelcserélő kisiparos. Szerintem tuti, hogy az ajtózárás körül van az árulás. Vagy a startgomb átmenő ellenállása nőtt meg.
ugyanazzal a tünettel, mint ami az enyémnek van. KIpróbáltam, amit ott leírt, és így működik. Igaz, hogy teljes programot nem futtattam le, de elindul, és fűt is.
A relék mellett az a hét apró kapcsolóelem küldi a feszejt a behúzótekercsre. A következő az lenne, hogy megnézni, kapnak- e vezérlést a kontroller felől...
Forrasztások ránézésre rendben. Viszont egyik relé lábán sem jelenik meg feszültség. A kapcsoló lábakon ott van a 220. Ha összezárom mindegyiket a párjával, elindul a motor, fűtés, stb.
A sor relé lábainak a forrasztását nézd át - azok indítják a fűtést, a motort, a forgásirányváltást, a kondenzvízszivattyút. Gombnyomkodásra némelyiken meg kell jelenni a relé behúzófeszültségének.
Kibogoztam,hogy melyik az ajtóérzékelő csatija. A jel eljut a panelig : zárt ajtónál megszakítja az áramkört, nyitott állásban kb. 300 ohm mérhető a lehúzott csatin. Bal oldalon a barna.
A trafó melletti egyenirányító bemenő oldalán 15 V váltakozót mértem, a kimenő oldalon 20 V egyenfeszt. A gombok nyomkodása közben egyik sem változott.
Alakul...akkor a kapcsoló jó. A következő lépés, hogy a jel eljut- e a panelre, illetve a panel feldolgozza- e a jelet. Bár innen már kicsit "szakmai". Mindenesetre a következő lépcső az lenne. hogy a vezérlés indítaná a forgatómotort.
Először én is arra gondoltam, csak sehogy nem tudtam megközelíteni. Nem tudom levenni az elejét. Ajtó lejött, meg a többi csavar elöl, de mégsem akar megmozdulni.
A Siemens siwatherm 7400 serie iq eddig bírta. Utóbbi időben néha nem indult el, aztán egy kis ki-be kapcsolgatás, dugó kihúzása, bedugása a konnektorba, aztán elindult. Most már viszont nem.
Burkolatokat leszedtem, csatikat megnéztem, megmozgattam, megtisztítottam, dobot forgattam. Semmi hibajelzést nem ad.
Van egy AEG 16820-as mosó szárítógépünk. kb 6 éves.
Az oldalborda panaszkodni kezdett, hogy egyre gyatrábban szárít. A benne lévő ruha forró, de vizes. Ki kell teregetni.
Nosza nekiestem a netnek service manual felkutatására. Persze sehol sem találtam.
Találtam viszont leírást, hogy kell hibakódot kiolvasni. Ki is olvastam, a gép közölte, hogy kicsi a beáramló víz nyomása. Semmi gond, szétszedtem a gépet, és konstatáltam, hogy bizony amior a gép kinyitja a szárító szelepét, akkor bizony épphogy csurdogál befelé a víz. Mivel vagy 30-40 ezer huf egy ilyen szelep, megpróbáltam kitakarítani. Fecskendővel nyomtam bele a cillt bang-et. Ennek segítségével sikerült kitakarítani a szelepet, így mostmár elég rendes mennyiségű víz folyt a szárítóba. Meg is szűnt a hibakód.
De ugyanúgy nem szárított jól...... a ruha meleg volt és vizes.
Aztán eltelt pár nap, és már egyátalán nem volt meleg a ruha, csak vizes. A hibakód E72-re változott. Nosza rábuktam a netre, és azt írták, hogy felül van egy NTC ellenállás, azt kell cserélni. Furcsálottam kicsit, mert megmértem, a szenzor szerintem jó. Felhívtam a szervízt, ahol ugyanezt mondták. Megrendeltem, kicseréltem, maradt az E72. Kicsit jobban beleástam a témába magam, és rájöttem, az E72 az a kondenzátorban lévő NTC hibája. Az meg nem felül van, hanem alul......
És itt jött a mosógépszerelési tapasztalatlanságom: Megfordítottam a gépet, a benne lévő víz, meg jól belefolyt a vezérlőelektronikába :( Egy fél nap szárítgatás után, újra működött a gép. Összeszereltem, éééééés
Nem szárította meg a ruhát :( már jobb volt, de nem az igazi.
Ekkor éreztem úgy, hogy komolyabban neki kell esni.....
Kiakasztottam a két rugót, ami tartja a dobot, és leszereletem a tetejét, és kivettem a szárítómotort, és a levegőbefúvó csatornát. A kondenzátorban kb fél kiló ruhaszösz volt, ami nem igazán való oda. Így a levegő szabadon nem tudott áramlani. Szétszedtem darabokra a befúvó rendszert, kb abból is fél kiló szöszt távolítottam el.
Összeraktam éééés MŰŰŰŰKÖDIK :D A ruha forró és száraz szárítás után.
Tanulságok: Az AEG (electrolux) elmehet a ......, mert a gépet úgy tervezték, hogy 5-6 év után megdögöljön. A régebbiekben a volt rendes szűrő, amit takarítani kellett. Az nem engedte át nagyon a szöszöket. Ebben már csak pár műanyag próbálja megakadályozni, hogy ne történjen ez meg, persze nem sok sikerrel.
5-6 évente darabokra kell szedni a készüléket, és kitakarítani, akkor jó lesz.
A műanyagok nagyszerűen törnek, egyre ridegebbek, szóval egy idő után már nem nagyon éri meg majd javítani.
sziasztok! Most kaptam egy miele szárítógépet (t4222c). olvasom a leírását, de elbizonytalanodtam: a 100% pamut ingjeimet melyik programon szárítsam ? odáig tiszta, hogy alacsony hőmérsékleten kell, az 1 pöttyös jel miatt, de a "minimum iron" vagy a "cotton" oldalit kell kiválasztani?? mert ugye, ez cotton (ennél cottonabb már nem is lehetne :D) de a kézikönyv szerint az ingeket meg a minimum iron alatt kell (?!).
Még mindig király a gép :) semmi panaszunk nincs rá, talán egyedül a gyerekzár hiányzik, mert az LG-be volt...
A súly detektor funkció szuperul teszi a dolgát, adott esetben a 2,5 órás szárítás program (kijelző kiírja) 15 perccel a program indítás után már csak 1,5 óráig tart és valóban nem téved a gép - 1,5 óra múlva, mikor vége a szárításnak, valóban szárazak a ruhák.
És a közhiedelemmel ellentétben puhák, és egyáltalán nem gyűröttek a ruhák...persze aki ezt úgy értelmezi, hogy még ki is vasalta a gép a ruhát, azzal lehet hogy baj van...
Nem gyűröttek = nem gyűröttebbek, mint egy normál mosás + centrifugálás után, de ezt ruhája válogatja. Van ami sokkal jobb, van ami rosszabb egy kicsit.
Úgyhogy, én egyenlőre mindenkinek csak ajánlani tudom :)
Durván 1 hete, hogy megvettük a Candy EVO W 4963 D mosó-szárítógép kombit (kapacitás: 9 kg mosás, 6 kg szárítás), így leírnék 1-2 gyors észrevételt, tapasztalatot.
van rajta 59 perces gyorsprogram, (mosás + vasalószárazra szárítás együtt 59 perc!), ennek a max töltete leírás szerint 1,5 kg lehet, háááát, nagyon barátian lehet nevezni a kivett ruhákat vasalószáraznak, nem próbáltuk vasalni, de elég nedvesek voltak, nem hinném, hogy megszáradtak volna csak a vasalástól
van benne súly alapú matekolás, tehát érzékeli a behelyezett ruha mennyiségét, majd ez alapján állítja be a mosás, illetve a szárítás hosszát, de ez csak bizonyos programokban működik, de valóban működik, tehát kiírja az elején, hogy mittomén 2,5 óra lesz a mosás, aztán idővel csökken, 0,5-1 órát is akár
az 1400-as centrit nem minden esetben használja ki a gép, ezt mondjuk nem teljesen értjük még, hogy miért
a mosás, szépen, csendben történik, 1400-as centrinél sincs semmi zavaróan hangos hangja a gépnek, illetve nem akar kimászni a fürdőszobából a gépezet :)
mosási program van jópár, rengeteg beállítással pl. hőfok, centri, szennyezettség mértéke, időzítés stb
szárítási program 3-4 van, de azokon belül is van több beállítás, úgyhogy mondható, hogy a beállítások mennyisége kielégítő
gyakorlatilag a szekrényszáraz szárítással eddig mindent megszárított a gép, csont nélkül
szárítási idő ruhamennyiségtől függően 2-3 óra
szöszöket kiszedte a ruhákból, az ajtó gumipereméből lehetett kiszedni 1-2 mozdulattal, mondjuk 1 rongy segítségével
szárított göncök puhák lettek
a göncök gyűrése már egy nehezebb ügy, eddigi tapasztalat alapján azt mondanám, hogy ami konkrétan szar anyagból van, illetve nagyon műszálas, az gyűrött lesz, ami normális anyag, pl. rendesen pamut, az nem gyűrődik
1-2 példa, hogy mi lett gyűrött: decathlon-os 1000 Ft-os pólók, céges munkásruha pólóim, amik szintén nem túl jó minőségűek, illetve volt egy paplanhuzatunk is, ami gyűrött lett, de abból is csak a gagyi anyagú, a jó minőségű szép lett!
gyakorlatilag, amit az előző 3 éves LG mosógépünkből is gyűrötten szedtünk ki a többi ruhához képest, azok lettek gyűröttebbek, szemben a többi ruhával
Egyenlőre ennyi, összességében abszolút pozitív :) a fogyasztásról érdemleges adatokat nem tudok még mondani, talán majd 1-2 hét múlva már valami látható, érezhető lesz, főleg ha valóban olyan extrém, ahogy írták, illetve ahogy gondoltuk.
Eddig mindent, amit kimostunk, azt egyből vissza is raktuk bele megszárítani, nem osztottuk ketté meg ilyenek, szerintem ennek tekintetében ez eddig szép teljesítmény a géptől :)
Mégegyszer az ára: Auchanban 119.990, 2 év gyári garival, illetve vettünk hozzá kiterjesztett garit, +3 év majdnem 30.000 jó magyar forintért.
Nem kevés, viszont ha 5 év alatt 2x kell hozzá szerelő, akkor már majdnem vissza is jött az összeg, ráadásul 0%-os THM-re vesszük, 6 havi törlesztéssel, hát plusz 6x5000 Ft-ot nekünk megér, hogy 5 évig biztos nem kell ráköltsünk, ráadásul ebben van baleseti biztosítás is, tehát ha a gyereknek sikerül megrongálni valahogy, akkor is fedezve vagyunk (talán).
Ellenben a vételára jó volt, mert mindenhol 135 körül van még a neten is ez a gép, tehát összeségében nem volt rossz vétel szerintem.