Semmi gond, Sport, mint idomokkal burkolt, talán az F előszele, ez nem túl bonyolult. Autóknál ugyan ez, sport felszereltség=spoilerek meg nagyobb kerék, kicsi matrica dekor. A "túraendurókon" is lehet röhögni, pedig sokszor csak arról szól, hogy nagyobb a rugóút. Ez a marketing ilyen. Az meg hogy mennyire tud valaki motorozni, nem a motortól függ, egy jó motoros simán körberöhög egy 500-assal egy tapasztalatlan "nagymotorost". Jó hogy említetted, öröm látni a legkisebb helyen is a Made in Japan feliratokat :-)
Segítségetek szeretném abban kérni, hátha többet tudtok a járgányról:
Adott egy GS500e (4 hengeres változat) amihez elég jó áron tudnék hozzájutni. Mennyire érdemes vele foglalkozni? Mennyire találok hpzzá alkatrészt ha szükséges? Illetve mit lehet róla tudni, megbízhatóság, tapasztalatok?
Na februárban vagy márciusban ha beüt egy kis meleg..asszem lesz utam (egyelőre úgytűnik csillaghegyen van egy megbízható banda) szereldébe.
Van egy igen vicces kis lista amit meg kell csinálni:
- teleszkóp olaj és ha kell szimering csere (4 éve van nálam még sose piszkáltam)
- az elsőfékmunkahenger egyik tömítőgyűrűje kakukk, na azt csere...illetve fék felújítás.
- szelephézag mérés és beállítás (mérni tudom én is de nincs korongom hézagolni)
- a szokásos karbi szinkron ha már úgy is ottvan
- fékfolyadék csere...kezd fekete lenni.. a jóég tudja hányéves...4biztos ;)
- gyertyacsere, ebben nem vagyok biztos alig van bennük 38e km
- ha már ottvan olajcsere (bár ezzel én szoktam elbíbelődni)
- ja kuplung állító felső csavar csere....körforgalomban megállt előttem a teherautó (nem tudta holvan). Megálltam én is csak nem tudtam megfogni szegényt mire aszonta puff.
Ha valami eszetekbejut mit kéne így 4 év és 38e km után ne tartsátok magatokban
Aztán még jön ülés szivacs csere (géllel nem foglalkozom plusz 20e hufért asszem)
Biztos nem utólagos mert nekem is ilyen. Bent van az anya oszt pont. 98as méd in japó.
Ezen a Sport edition-ön felnyerítettem....azért ahhoz pofa kell, hogy valaki, pláne importőrként a GS500ból csináljon bohócot :DDDD
Mert az hogy custom edition vagy city edition vagy nagytatter edition, még oké....nade sport???? muhahahaaaaaaaa
Kb mintha a gixer1300ra ráírnák hogy beginner edition...pfffffff.
Legalább volt egy jó napom...
Resuah, ne értsd félre, szolgáljon sokáig örömmel....csak nekem valahogy nagyon képzavar a GS500 és a SPORT :DDDDDD loooool. Mundjuk én pont ezért vettem...kelett egy jóindulatű agyonüthetetlen igásló....najó igáscsacsi.
Nekem se gumidugós, hanem behegesztett. Rendeltem újat, originál Suzuki, az is a hegesztetthez jön. Ez gyári "csutkakormány". Ha teszel fel "sima" csőkormányt, annak a végében nincsen semmi, abba kell a gumidugós.
Nem hiszem hogy nem gyár lenne a tiéd. Az általános megoldás a gumidugós. De a Japóknál:-DD Nos akármi előferdülhet:-) És amúgy sem ez számít. Ha netán cserélni akarod egyszer letekered a gumidugót és be az anyába. Viszont biztosan nézd meg hogy tényleg belehegesztett-e mert becsapós a legelsőnél amit szétszedtem életemben én is ezt hittem aztán egy olyan ismerős aki már sokat látott felhomályosított. ;-)
Akkor mindkettőnknek van egy fél igazsága. Valószínű valamelyik ország importőre úgy gondolta csinál még egy kis pénzt belőle. A műbizonylat nem járna egy gyári géphez. Tehát szakszerűen az importőr által átalakított vagy átalakíttatott. Ez azért biztató.
Nincs átfestve. Eredeti színe van mindenhol, kicsit karcos, kicsit kopott, de szép, a tankon rajta van az eredeti figyelmeztető matrica, a vázon az adattáblán rajta a nejlon. Sok külföldi fórumot olvasgattam, sokaknak hiányzik ez a tankgumi, mert ragasztva volt, ami idővel elenged, stb. Az F tankgumija már 1 csavarral rögzíthető, ha minden igaz, illetve valaki az F tankgumiját tette az E-jére, úgy, hogy fúrt egy csavarnak lyukat, hogy biztosan ott maradjon. Továbbá ott van az a tipikus régi sárgás ragasztómaradvány a tankgumi helyén. Dőlve biztos volt a motor (16 év alatt nem csodálkozom ezen), de bukva, csúszva nem, az idomok is eredetiek eredeti kopásokkal :-). És akkor a nagy leleplezés: ebayen tudsz rendelni a Limited Sport Edition-ről eredeti prosit.
A Five Stars cég csinálta hozzá az idomzatot, van hozzá műbizonylat is. Nem hinném, hogy az eladó találta ki ;-)
Én is elgondolkodtam, hogy ilyet kellett-e vennem, mert bevallom, nem ilyet kerestem. De megtetszett, és most 1,5 év műszakival vettem 550 euroért (600 névre írva, rendszámmal, forgalmival) egy azonnal használható, motorozható, élvezhető, egyszerű motort, ami 1 év kihagyás után jó lesz visszarázódni. Aztán jövőre remélem lesz több keret, nekem jöhet egy másik, ez pedig jó lesz az asszonynak :-)
A sok gumibak hiány újrafestésre utal. Remélhetőleg nem bukás miatt lett. Gs 500-ból csak "E" van ami csupasz és "F" ami idomos. Sport limited edition?? Szerintem azt valamelyik előző tulaja találta ki. Egy kis elővárosi motornál nem divat az ilyesmi. Különösen egy olyannál ami alapból "Slingshot" fantázianéven jöt ki ami annyit tesz csúzli. Midezek mellett sok boldog kilométert kívánok hozzá. Nagyon aprólékos és jó tulaja leszel, mindezek mellett elgondolkodtató hogy akkor tényleg egy ilyent kellett-e venned? A kormányvégsúly akkor esik ki ha nincs rendesen meghúzva vagy elöregszik a gumitartó ami a kormányban feszül szét. Megesik az ilyesmi. A fehér felnik mindig szutykosak lesznek különösen a hátsó kerék lánc oldalán, mert rádobálja a többlet láncspray-t. nekem is fehér felnis volt tudom miről beszélek. :-(
Egyébiránt minden elismerésem ahhoz hogy Januárban hidegben este rálültél. Nem semmi megszállotságot mutat. :-))
Nem akarom túl ragozni az akku kérdést, de én még ezidáig nem vettem akkut egyik motormba sem, pedig általában 2-3- évig szoktam használnii őket. Általában az eladók szerint 1/2-1 évesek az aksik, melyekkel vettem a motorjaimat és azzal is adtam tovább mindegyiket. Úgy gondolom azért érdemes "simogatni" őket. Nekem a receptem a következő:
-télen mindig a meleg szobában tartom az aksit az asztalon a számítógép mellett a csepptöltő társaságában
-hetente egyszer egy 15W-os izzóból, egy foglalatból és erre ráforrasztott két krokodil csipesszel ellátott vezetékből készített próbalámpát rácsiptetek az aksira és néhány órán át rajta hagyom, majd feltöltőm teljesen. Nem szabad teljesen kisütni, mert az mélykisülést okoz és ezután már soha nem lehet úgy feltölteni, hogy maximális kapacitása legyen.
-nyáron is havonta egyszer feltöltöm figyelve a savszintet, szükség szerint pótolom a d.vizet. Ha sűrűn kell vízzel pótolni, akkor általában már a végét járja az aksi
-figyelem a főkábelek kötéseit. Mindig tisztán tartom őket ill. mérerm az ellenálásukat és ha kell lecserélm rézvezetékre
-mellőzöm a fölösleges indítózásokat, inkább eltolom a motort, ha csak arrébb kell vinni
-kerüljük az akku hírtelen nagy áramfelvétellel járó terhelését, ezért ha nem muszály nem szabad hosszú ideig működtetni az önindítót (karburátor, gyújtás ell.)
-lehetőleg indítózás előtt kapcsoljunk le minden fogyasztót. Az én GS-emen sincs már sajnos világítás kapcsoló, ezért bele szereltem egy relét, ami indítózáskor kikapcsolja a tompított világítást (55W), ezzel is csökkentve az áram felvételt
nem mellékesem, de bekötöttem egy volt mérőt harmadik műszerként, ahol is folyamatosan látható a generátor működése, Ismert sajnos, hogy a hőmérséklet változásokra érzékeny a generátor tekercs és meghibásodásuk meglepetéseket tud okozni
-mindg csak jó minőségű akkut használok. kerülöm a noném típusokat
Szerintem ezek nem nagy dolgok, érdemes munkát és némi pénzt rászánni, mert hosszú távon megtérül.
Nem akarok vitát generálni, elfogadom hogy mások máshogy gondolkonak. El tudok képzelni olyan helyzetet amikor jól jön a hangos kürt, eddig azomban ha vészhelyzetbe kerültem a fékkel meg a kormánnyal voltam elfoglalva, nem a dudálással. Hangos kipufogónak is ellene vagyok, nem hiszem hogy józan kereteken belül hasznos lehet. Ha meg már anyira hangos hogy észrevegyen az aki egyébként csak bambul bele a nagyvilágba, addigra már törnek a környéken az ablakok.
Rendszeres hogy este-éjszaka a városban a panelek közt vereti egy-két idióta nyélgázon a full kipucolt dobjával,
hát nem csodálom hogy másnap a kialvatlan sofőr csak azért is ráhúzza a kormányt az első motorosra amelyikkel összefut. Személy szerint azt gondolom hogy a kiherélt kipufogók, felhajtott rendszámok, belvárosban egykerekezések, lámpától lámpáig tartó gyorsulások és hasonlók miatt utálja sok autós kivétel nélkül az összes motorost.
Engem is, akinek gyári a dobja, egyenesen áll a rendszáma és betarja a sebességhatárokat.
Eddig két szezont mentem a GS-sel, de a kürtöt még nem használtam.
Autót, segédmotort több mint tíz éve vezetek, a két kezemen meg tudnám számolni hányszor dudáltam. Én tutira nem adnék pénzt egy hangosabb kürtért, de hát nem vagyunk egyformák.
- A tankot gondoltam, hogy így van, szóval csinálok egy gumibakot előre, mert az nekem hiányzik. de az oldalsók fel sem tűntek, de most azt is megnéztem, abból is csak az egyik van meg.
- A gyári dudák nagyon gyámoltalanok, ez a Stebel jelenleg a legjobb, és elég kicsi motorra, sokan használják. De nem olcsó. De hangos :-)
Sok infó, sok kérdés, nem tudok minden választ, de néhány: - Tank pereme körben nem visel terhet.Elöl kapaszkodik, egy L alakú lemezzel a vázba, plusz két oldalt támaszkodik két gumibakon, és hátul egy U alaku konzolon ami két ponton van a tankhoz csavarozva gumi alátéttel. - Mivel az én tankom kicsit meg van vetemedve, ezért kicsit feszül a hátsó konzol, szóval én először a konzol csavarozom fel a vázra, és utána a kis hatos csavarokat a tankba, érzéssel.
- Tank alján a túlfolyócső a blokk és a légszőrőház közt van elvezetve a blokk mögé, onnan jobbra le a blokk alá, a kipufogócső fölé. Van is ott egy kis rögzítő fül az egyik blokkcsavar alatt.
- Légszűrőházban szerintem nem kéne benzinnek lennie, de nem tudom mi okozhatja.
- Fékfolyadékot és teleszkópolajat ugyanúgy rendszeresen cserélni kell, mint a motorolajat, csak ritkábban (használattól függően 2-5 év) nem elég ha megvan a szint. Bár bevallom teleszkópolajat magam sem cseréltem még, de fékfolyadékot igen. Most hogy írom, azt hiszem meg is ejtem az első teleszkópok szétszedését még szezon előtt. - Első fogaskerekem egyel kiseb, kb 500-zal emelkedett az adott sebességhez tartozó fordulatszám minden sebességfokozatban, túlfogyasztás nem vettem észre, de érezhetően élénkebb lett.
- Lámpám nekem is gyenge volt tettem bele emelt fényerejű izzót, most jó. (Wattban ugyanakkora a teljesítményfelvétele, nem égeti el a foncsort, nem terheli túl a generátort, de erősebb a fénye, gondolom az élettartam rovására.)
- "Stebel Nautilus Compact" nem tudtam mi ez hát rágugliztam. Motorra légkürt?
Vettem egy 1996-os GS 500 Sport Limited Edition-t. Alapvetően nem Suzukit akartam venni, és nem pirosat (igaz, ez meggyvörös), de nagyon olcsón adták, tetszett az állapota, bár nem volt 100%-os, de őszintén nézett ki. Kipróbáltam, majd lábon haza is hoztam 100 km-t, ebből kb. 90 km volt autópálya, 130-150 között jöttünk. Ez január 6-án volt, este 11 órakor, száraz időben, 9°C-ban. Jól megy, stabil, egyre jobban tetszik, bár vicces, milyen picike, de érdekes, hogy én 178 cm vagyok, az előző tulaj 180, ő fél évig használta, az első tulaj pedig 185 cm volt, de 16 évig jól elvolt vele.
El is kezdtem áttakarítani, mivel napi használatban volt, és ez látszott is. Kicsit szétszedtem, hogy megismerjük egymást, burkolatokat leszedtem, tankot is, kábeleket, csöveket, motort, vázat átnéztem, a felnik most már újra fehérek, szóval igazi téli elfoglaltságot találtam magamnak. Van hozzá szerelési könyvem, amit lapozgatok, tanulgatom, meg a netről letöltöttet is nézgetem. Ebayről közben érkezik hozzá pár apróság.
Hibalista, és eddigi elvégzett munkák, kérdések:
- Sok minden még nem volt elmosva, vagy nagyon régen, pl. a láncvédőn belül 1 cm vastag trutyi állt, a burkolatot belül még szerintem soha nem takarították ki, így a burkolat mögött se volt tökéletes a motor, de már tisztul.
- Nem égett a km óra világítás, műszerfalat szétszedtem, és az izzók helyett kapott ledeket. Kivéve az indexvisszajelző, mert a lednél számít a megfelelő pólus, így a led vagy csak az egyik, vagy csak a másik irányba működött polaritás szerint, mint az a próba során kiderült.
- Ledet kapott a helyzetjelző, és a hátsó lámpa is, ha már itt is ki volt égve az egyik izzó, a hátsó lámpa is ki lett takarítva.
- Legalsó helyzetbe állítottam a fékpedált, nekem így kényelmesebb.
- Az ülés ferdén állt, mondtam a tulajnak, nincs jól a helyén, visszatettük, hazaérve újra ferde volt. Levettem, hiányzott alulról egy gumibak, ezt pótoltam, most már tökéletes.
- A tank elején, ahol egy váll beakad az első vázkeretbe, onnan hiányzik a gumibak. Ezt pótolnám, esetleg le tudja nekem valaki mérni ennek a pontos méreteit, hogy ki tudjam vágni? A tank hátuljánál, alul a rögzítésénél a fém konzolnak a gumibakokban mennyire kell mozogniuk? A tank alján meg hiányzik a túlfolyócső, ez milyen hosszú, és hol van elvezetve, mert pótolnám.
- A tankon egy régi, csúnya szivacstankpad volt, aminek a ragacsos maradványát nagyon nehezen tudtam letakarítani. Alatta volt is egy kis festékhiány. Rendeltem karbon fóliát, abból csináltam tankpadot, de nem tetszett, így inkább rendeltem "gyárit", vastagot, ez még nem jött meg.
- Elkezdtem tanulgatni a karbonfólia felrakását. Kezdtem az ülés mögötti kis műanyag lapkával, majd jöttek a lábvédők, a láncvédő, a tükrök, a műszerfal, és csináltam 22 mm-es rézcsőből egy GPS tartót, az is be lett vonva. Egyenlőre ennyi, később még lehet az első sárvédő, és a két hátsó ülés alatti elem bevonásra kerül.
- Hátul egy három részből álló, majdnem földig érő sárvédő volt, ami biztos hasznos, de rettentő ocsmány volt, a két alsó részt leszedtem, és a középső részről a prizmát átszereltem a maradék részre, a rendszám alá.
- Holnap felrakom a fényvisszaverő felnicsíkokat.
- 40 euroért lecsaptam egy nagyon jó állapotú Shad 45 literes dobozra, platnival, ez is felkerült. Amikor kész lettem, kiderült, hogy nem tudom levenni az ülést, mert túl előre szereltem, így kezdtem újra, most már jó. Oldaldoboz egyenlőre nem lesz, a topcase és egy hengertáska elég lesz. Persze figyelni kell az ebayt, hátha lesz jó áron oldaldoboz tartó és dobozok.
- Eredeti indexek maradnak, esetleg fehér búra kéne, de azt meg drágállom.
- Holnap felkerül a 12 voltos ajzat is.
- Rendelnem kellett kormányvégsúlyt, mert a vásárlás után, mire hazaértem, elhagytam a bal oldalit, nem is értem, mikor, hogyan.
- A kipufogót fekete hőálló festékkel le fogom fújni, az első fele úgy szebb lesz, a dob rendben van.
- Bal oldali lábtartó gumi kéne még, az egy kicsit kopott, baja nincs, csak bántja a szemem.
- Fékek, olajok, szűrők, váltó, kuplung, kapcsolók, kormány, villa, váz, csövek rendben, a légszűrő házában találtam benzint, ez mire utal, mennyire normális?
- Hátsó gumi Michelin Pilot Activ, szinte új, első viszont cserés lesz tavasszal.
- Láncban is van még tartalék (valaki cserélgetett kisebbre vagy nagyobbra első vagy hátsó fogaskereket?)
- Tompított fényszóróval nem vagyok elégedett, szerintem gyenge, mintha a foncsor lenne régi, amennyire bele lehet látni, ebayen a múltkor elbuktam egy első lámpát, ezt esetleg még vadászni kell.
- Kap majd egy Stebel Nautilus Compact-ot.
Most más nem jut az eszembe, majd lesznek képek, várom a válaszokat a kérdéseimre, üdv!
Az enyém is fűtött garázsban áll, akksit nem veszem ki, de havonta egyszer ráteszem egy napra automata töltőre. Második tél hogy pihen a motor, már ezzel az akkuval vettem így nem tudom menyi idős, szóval majd pár év múlva elmondom jól csináltam-e. :) Van egy haverom, aki gyakorlatilag pontosan azt csinálja amit abszolút nem lenne szabad. Ezres cbr-je fűtetlen garázsban áll egész télen, benne az akksi, tavasszal ráteszi egy pár órára egy igen nagy ampert tudó töltőre, hogy csak úgy pezseg az akku, aztán beindítja és megy. Tizenéve hajtja azt a motort, azt mondja mikor ki-be szerelgette, cseptöltőzte akkor is ugyanúgy háromévente tönkrement egy akksi, mint ahogy most is, akkor meg minek szórakozzon vele.
Egy szezon motorozásal a hátam mögött (gs 500) ez az első téli motor leállításom. Olvastam, hogy célszerű az akksit kivenni és töltőn hagyni. Vettem egy optimate 4-et és rátettem az akksit. Azt írják, hogy egész télen rajta lehet. Szerintetek érdemes rajtahagyni vagy elég havonta egy-két napot tölteni. Mennyit fogyaszthat egy ilyen töltő csepegtető üzemmódban? A moci és az akksi is fűtött garázsban áll, tank tele.
1. Léghűtéses blokkról beszélünk....ez annyit tesz, hogy az illesztési pontosságok kicsit máshol vannak mint egy vizesnél, érthető okokból.
Télen alacsonyabban van az üzemi hőfok, de ez a manapság kapható, legalább középszar motoroloajokat tökre nem zavarja, és az illesztési tűrések miatt, (ha csak nem extrém módon húzod, de az megint más mese) annyival nem csökkenti az élettartamot, hogy észrevehető legyen.
Sokkal inkább a hidegindítás és a lassú felmelegedés, de ezen csak egy utólagos villanycekásszal vagy sufni alágmelegítéssel tudnál segíteni (villanymelegítő a blokk alá).
Ha ridegtartod a motort akor télire sokkal jobb lenne egy termosztátos vizes blokk, lévén az lényegesen hamarabb eléri az üzemi hőfokot.
2. olajhőmérő...jó játék,de ha "nyilvános" helyen tartod a motort, nem javaslom...elég csábító egy pofás kis műszer és nem tart semeddig kitekerni a blokkból. Ez persze a nagyrészt kapható nívópálca helyére tekerhető hőmérőkre vonatkozik.
De ha már mindenképpen, akkor vegyél termisztor jeladós kis elektronikus általános felhasználású hőmérőt, ami mér 160fokig..oszt ragaszd rá a jeladót az olajteknő aljára, ragassz rá egy csík strapabíró hőszigetelést hogy alulról ne bolondítsa a menetszél oszt jónapot.
Nyáron városban lassan sok piroslámpa....már a mogyoróimat főzte fel blokk, de eszébe nem volt megszorulni. Szóval nem lőnek ezzel az olajhőmérséklettel nagy nyulat.
Az üzemi hőmérsékletről...akkor kezdheted jobban húzni a vasat amikor lehúzod a kesztyűt megfogod a blokk (nem a hűtőborda, hanem az oldalsó dekli) oldalát és ha kellemetlen fogdosni akkor jó. (mondtam hogy nem egy űrteknológia).
A tipus pedig télleg vallás kérdése, tipikusan olaj témakör. Azt vedd amiről úgyérzed jólesz.
Viszont mielőtt elmész bevásárolni, kapd le a fékeket és nézd meg, hogy a gumi alkatrészek milyen állapotban vannak. Lehet érdemes mindjárt egy felújítókészletet is beszerezni.