Keresés

Részletes keresés

alsó madárfogás Creative Commons License 2013.01.25 0 0 40821

Tiszteletem, ismét kérdezni szeretnék. A(z igen vegyes járműparkkal rendelkező) MÁV Nosztalgia kocsijaiból, vagyis inkább a mozdonyaikkal vontatott vagonokból szeretnék néhányat durva közelítéssel 1:87-ben lemásolni. A nehezítés, hogy a hosszabb kocsikból hossztorzított változattal.

Így van már egy, az Istropolitan szalonra távolról kicsit hasonlító, 250 mm-es Sachsenmodelle kocsim:

Szeretnék egy Budapest szalonkocsit (ez megint csak durva hamisítvány, hiszen 30 esztendős sincs...), ami ugye a közönséges bautzeni étkező ablakelrendezésével bír, ehhez bármelyik 1:100-as Roco kocsma jó lehet átfestés után:

És a nagy kérdés: mit még? Világos, hogy a 24,5 méternél rövidebb kocsikat kurtítva nem találom meg, de az nekem nem nagy baj. Sajnos az esetlegesen a Fuggerthből építhetők kiesnek, hiszen azok hosszabbak lennének a kelleténél. Jó lenne tehát egy erre a DSA-ra kicsit hasonlító valami, mondjuk a kicsivel több ablakos Roco csuka:

És kérdezném alkotasu kollégát, hogy erre a hozzászólására vonatkozóan tudna-e segíteni: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=115380986&t=9121413

Mi a bázis, és van-e ilyesmi manapság valahol eredetiben?

Bármi más könnyen megvalósítható ötletet megköszönök.

braun Creative Commons License 2013.01.25 0 0 40820

Pápaszemes, biza. Még nem sikerült rájönnöm, mi is az a kis burkolat, pedig egy ideje én is próbálom megfejteni. Annyi bizonyos, hogy a gyári rajzokon nem szerepel, valami későbbi módosítás. 

Előzmény: Zsivany2 (40814)
Demo78 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 40819

Beviszem.Kiváncsi lennék mit szólnának a többiek:)

Előzmény: k.novotny (40817)
Zsivany2 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 40818

Pár dolgot ki lehetne javítani rajta. :)

Előzmény: k.novotny (40817)
k.novotny Creative Commons License 2013.01.24 0 0 40817

Szerintem vidd ki a modelledet Dunakeszire, és csináltass rajta egy fővizsgát

Előzmény: Demo78 (40816)
Demo78 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 40816

1:87 és 1:1

Divrotcé Creative Commons License 2013.01.24 0 0 40815

A fülkében nagyon jellemzően ott vannak a vasútra jellemző objektumok: gőzfűtési csap, az ablak alá szerelt jellemző formájú és anyagú asztal, gőzfűtési vezetéket takaró perforált "doboz", a csomagtartóknál már el nem takart világos dekorit lemez, a MÁV felirat a rolón, stb. Egy filmes ezeknek a dolgoknak a tizedére sem szokot figyelni, jó ha ezeknek egy részéhez valami hasonlót beállítottak volna egy műteremben. Biztos vagyok benne, hogy egy műtermi díszletbe nemhogy a jellegzetes formájú és helyű gőzfűtési csapot nem tettek volna oda, hanem semmifélét. De az asztal formájára és borítására sem figyeltek volna.

Sajnos ez nem így van. A Kihajolni veszélyes Almamellékje szerintem sokaknak okoz fejtörést (eléggé valósághű alapúak bizonyos kellékek). Ill. ne feledjük, hogy kérhettek szakértőt a MÁV részéről.

Előzmény: alkotasu (40813)
Zsivany2 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 40814

Hölgyek (?) és Urak!

Mi ez a kitüremkedés az alváz alján?

Nagyít

Egyáltalán milyen kocsitípus ez? Pápaszemes?

Csak a WC ablakból gondolom, mert a többinek akkoriban még fekete gumikeretes ablaka volt.

Előtte egy 20-47-es van az biztos (tető festése egyedi).

alkotasu Creative Commons License 2013.01.24 0 0 40813

Ez nekem is megfordult a fejemben, de

1. A fülkében nagyon jellemzően ott vannak a vasútra jellemző objektumok: gőzfűtési csap, az ablak alá szerelt jellemző formájú és anyagú asztal, gőzfűtési vezetéket takaró perforált "doboz", a csomagtartóknál már el nem takart világos dekorit lemez, a MÁV felirat a rolón, stb. Egy filmes ezeknek a dolgoknak a tizedére sem szokot figyelni, jó ha ezeknek egy részéhez valami hasonlót beállítottak volna egy műteremben. Biztos vagyok benne, hogy egy műtermi díszletbe nemhogy a jellegzetes formájú és helyű gőzfűtési csapot nem tettek volna oda, hanem semmifélét. De az asztal formájára és borítására sem figyeltek volna.
  2. Nem voltak olyan operatőri bravúrok, ami miatt egy műteremben külön díszletet kellett volna ezért alkotni. A baleset is csak hangeffektusokkal, és kameramozgatással voltak imitálva. A fülkében kikötő telefon oszlop is csak egyszer csak ott terem. Ezt a filmet egyszerűen el lehetett készíteni egy kocsi fülkéjében.
  3. Ott maradtak a kocsi mivoltnak az árulkodó jelei. Pl. a szemétláda alatt a kárpitot nem csinálták már meg, a dekorit lemez ott kilátszik. Egy műteremben egyszerűbb lett volna a szövettel teljesen beburkolni a felületet, nem pedig alul kivágni.

Fentiek miatt elvetettem ezt a gondolatot.

Előzmény: kanizsella (40811)
alkotasu Creative Commons License 2013.01.24 0 0 40812

Ha megnézed azt a képet, ahol a fiú és T.M. szemben ülnek, láthatod, hogy az ülések közötti távolság teljesen megfelelő.

Az ülések valóban mások, mint a 19-17-1xx-as kocsiknál, de szerintem itt az üléseket vagy műtermi ülésekkel helyettesítették, vagy egy kicsit átalakították: lásd, a karfa nem fér be az ülések közé. Szerintem ez a munka egy kárpitosnak (díszletesnek) fél napi munkája. A fejtámlák közé betettek valami tömő anyagot, ráhúztak egy barna huzatot, és rátették a fehérneműt... Tehát én kiállnék amellett, hogy a fülke felvételei is ugyanebben a kocsiban készültek. Ez nem egy Csillagok háborúja - hatalmas költségvetéssel, nyilván kis pénzből dolgoztak, abba meg szerintem nem fért bele sokféle helyszín, eszköz biztosítása. Tulajdonképpen azt is össze lehet számolni, hány helyszín található összesen: kocsi folyosó, WC, fülke. Bokros terület focipálya mellett, patakpart (sellővel), Moszkva tér, vasúti pálya melletti snittek, Zsiguli valamilyen úton. Ez összesen 6 db.

Előzmény: z.kabai (40809)
kanizsella Creative Commons License 2013.01.24 0 0 40811

"A fülke belsőt ábrázoló képekről (melyeken Törőcsik Mari látszik)"

Mivel az hosszabb jelenet, nem lehetséges, hogy műteremben felállított díszlet lenne? Már csak a kényelmesebb operatőri munka okán is?

Előzmény: z.kabai (40809)
Zsoltikarus Creative Commons License 2013.01.24 0 0 40810

Magas tetejűnél 20-41 játszik?

Előzmény: alkotasu (40801)
z.kabai Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40809

Kedves Alkotásu!

A fülke belsőt ábrázoló képekről (melyeken Törőcsik Mari látszik): biztos, hogy nem a 19-17.1 ülései látszanak. Azokban három tagolt ülés volt egymás mellett, a fejtámla sem volt - ebből következően - közös. A színével önmagában nem cáfolnék, hiszen ezt a fülke belsőt a filmesek áttapétázták, de az ülőrészek tágas mérete és - mint Remotszergej is utalt rá, - a fülke szélessége "tágasabbnak" tűnik a 19-17.1-től.

A folyosó felvételek azonban az általad említett típusban készültek.

z.kabai

remotszergej Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40808

Amíg a folyosón mászkál a srác addig nincs kételyem hogy 19-17.1xx a kocsi. Az hogy mi van kívülről felvéve és mi van belülről... az meg egy másik dolog, de ezzel gondolom senkit nem leptem meg.

Ami azt illeti, volt olyan A 19-17.100-as is, ami egy asztalkával készült, ráadásul fehér színben. Ami még mindig böki a csőrömet, az a fejtámla felett lévő szellőző vagy fűtő rácsozat, olyat nem láttam eddig még a dunakeszis kocsiban. Ettől persze még lehet hogy volt, sajna kevés belső fotót láttam eddig a régi 19-17.100-asokról, illetve a kis győri és pápaszemes kocsik eredeti verzióiról. Nagyon szívesen nézegetnék képeket illetve olvasnék leírásokat, mivel a kutatásomhoz is hasznos lenne -szóval ha valakinek van leírása, belső fotója Ap(v), kisgyőri, nagy győri kocsik eredeti belsőiről, akár utasokkal tömve is és közzé tenné, nagyon megköszönném.

Mely kocsikon volt olyan osztott ablak, ahol az ablak zárszerkezete az ablak középső keretén volt egy zöld és egy piros nyomógomb, valamint a nytiva/zárva feliratú forgatható fémlap? Bh, Bhv? Gyerekkori emlékeimből dereng valami ilyesmi szerkezet, ami persze már nem működött.

remotszergej Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40807

Köszönöm, igyekszem.

Nem önmagában a zöld színnel van gondom, hanem az adott fülke összességét tekintve.

Előzmény: Divrotcé (40795)
alkotasu Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40806

Ez a mérőkocsi miféle alapból készült?

http://users.atw.hu/vasutikocsi/kc/60559917152-3.html

A régi képen még német görlitzi forgóváz van...

C50 Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40805

Szerintem vastag.

Előzmény: alkotasu (40804)
alkotasu Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40804

Bár az elégett kocsi nem is biztos, hogy vékonycsíkos... Lehet az vastag is.

alkotasu Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40803

A második képen a fejtámla már egyedi 1. o. üléseket mutat fehérnemű nélkül. a 19-17 1xx-as jellemzője volt.

A fülkében készült képeknél Törőcsik Mari feje fölött látszanak az eredeti dekorit lemezek, csomagtartók, amiket eltakartak a filmesek valahogy. Az egyik képen látszik a rolón a MÁV felirat is.

Az üléseket egy fülkében átalakították, mert az eredeti formájában kissé snassz lett volna.

Ami nem illik a képbe, az a zöld színű egy elemes asztallap, mert emlékeim szerint mintha ezeknél a kocsiknál már osztott lett volna, ezért valószínűleg ez is valami filmes barkács. Márcsak azért is, mert a zöld belső szín ezekre a kocsikra nem volt jellemző.

Zsoltikarus Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40802

Ezt jól összekombózták a készítők! :)

alkotasu Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40801

No, uraim, akkor a szükséges képek a megoldáshoz:

A belső felvételek végig 19-17 1xx-as kocsiban készültek:

A folyosó:            

Nézzétek az ablak zárját (by169 kedvence)

A peron Bhv szerű, de oldalfolyosós:

A vonat kívülről a film közepén púpostetejű győri (osztatlan kis folyosó ablakkal), majd ruszki háló (arról nincs kép), majd csíkos poggyász:

A fülke belülről, ami szintén a 19-17 1xx-as kocsibelsőt mutat. A dekorlemezt beborították valami szőtt anyaggal. Árulkodó a szemetes környéke. A két haott fölött látszik a rolósín, tehát az ablakkeretet középen valamivel eltakarhatták, gondolom esztétikai okok miatt:

A törött kocsivég, nem tudom milyen:

Az égő kocsi, egy Bak/Bam:

És az elégett, ez egy magastetejű lehet, szerintem vékony csíkos:

A törött valami balesetes, talán pápaszemes

hkv Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40800

akkorm ondom így egy azonos napon

Előzmény: Divrotcé (40799)
Divrotcé Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40799

mnitha egyszerre készült volna a két kép!

kötözködés be.: egymás után.

Előzmény: hkv (40798)
hkv Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40798

Jó kis kép a tied is olyan első ránézésre mnitha egyszerre készült volna a két kép!

Előzmény: Divrotcé (40797)
Divrotcé Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40797

Előzmény: hkv (40796)
hkv Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40796

Divrotcé Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40795

Szépen beleástd magad a kocsitörténetbe, grat.

én nem hagytam volna benne a rikító színű asztalkát, borzalmasan mutat.

Ez a szokásos "kórházzöld" volna? Az talán nem annyira borzalmas.

Előzmény: remotszergej (40793)
remotszergej Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40794

Lemaradt: a fejtámon ugyan huzat van, de a pápaszemesek olvasólámpája sem dudorodik alatta.

Ha már olvasólámpa: csak a pápaszemeseken volt fejtámba beépítve? Hol volt a kapcsolójuk?

Más: Rába Balaton motorkocsi és mellékkocsijainak jellegrajza  elérhető valahol a neten, netán megvan valakinek?

Előzmény: remotszergej (40793)
remotszergej Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40793

Ahol Töröcsikkel beszélget a fiú, az 1. osztályú pápaszemeseknek nézett ki így a fülkéjük. Az asztalon lévő nagy kallanytú (fűtés?), a fejtámok feletti rács (szellőzés?). A világoszöld színű asztalka is a korai győri kocsikra utal utal, ugyanakkor a belső burkolat dekorja valóban érdekes mintázatú, először azt hittem tiszafa-gyökér, de jobban megnézve a színeket és mintázatot, pávaszemes virágmintázat-féleség. Az üléshuzat sem vörös, hanem barna. Ha különkocsi lenne, én nem hagytam volna benne a rikító színű asztalkát, borzalmasan mutat. A függönyök eredeti színét nem tudom biztosra, talán szürke volt, itt meg barna. A fejtámok is nagyobbnak tűnnek a az átlagosnál. A film alapján teliablakúnak látszik a kocsi, ami meg kizárja az 1963 utáni kocsikat, lehet hogy valamilyen kis győri?

Előzmény: sörösgigant (40768)
gyusz64 Creative Commons License 2013.01.23 0 0 40792

Műszaki megfontolás miatt ,főleg a be és ki hajtás miatt. A pontos típusnév GH250-2.1

Előzmény: Zsivany2 (40786)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!