Ezt már megrágtuk egyszer. Az ideális működéshez kell a magas füstgáz hőfok. Egyszerűen ilyen a betét. Így tervezték. Ha teljesítményt akarsz, pörgetni kell. Az már egy másik kérdés, hogy leégés után ill. amikor már nincs egyáltalán láng, az ideális kilépő hőfokot úgysem tudod tartani, akkor viszont jobb lenne, ha nem szellőzne. Szerintem. A faelgáz kazánok is leállítják a ventit, amikor már kihuny a tűz.
Gravitációs készüléknél ez a teljesítmény ára. Persze azt nem értem, hogy tud 86%-os hatásfokot egy ilyen készülék, mikor egy jobb faelgáz (pl. ATTACK DP 25 1,52nm hőcserélő felülettel) tud elvileg 85%-ot 230 fokos füstgázzal. Az ATTACK DPX 25 LAMBDA nevű testvér 2,52nm felülettel és 160 fokos füsttel már 90% felett van. De abban is van még tartalék:D Én tuti mögé kötnék egy ventilátorral támogatott, kondenzációs, saválló anyagból készült hőcserélőt a visszatérő víz előmelegítésére.:DDD De én már csak ilyen vagyok.:D
olyan nekünk a légbevezető csövön van, ami nyit, meg zár
most is fogok még rakni egy utolsót a tűzre, mielőtt lefekszem... úgyhogy nincs elvéve tőle a levegő, én meg nem kelek fel azért, hogy elvegyem, amikor már nem ég... lehet, azért magas a füsthőfok, nem?
ugyanis ha 200-250 fokos a tűz égése közben a füstgáz, akkor az már olyan szintű lefojtást jelent, hogy akkor meg a benti mérőn lévő vízhőfok kevés... úgyhogy nem foglalkozom ezzel a füstgáz mérővel, azt szoktam nézni, hogy 60 fok alá ne essen a vízhőfok, mert akkor nem tölt a pufferbe.
Ja és a képen a pillangó el sem volt zárva. Teljesen nyitva maradt. Ha zárom, 2-3 fokkal kevesebbet mutat, mint a víz hőm. Lehet, hogy nálatok is emiatt szállíngózik el. Ha jól emléxem nincs pillangó, igaz? Bár a bemeneti nyílások jól zárnak elvileg.
nem láttuk azóta sem, remélhetőleg egy közeli vendégházból lógott ki... ma is bejárták a környéket a gyerekek, nem volt sehol... erre nem lehet őket kihívni...
láttam én is tegnap a tv-ben, de az nem labrador volt, hanem labradoodle... ha minden igaz ez a hivatalos neve ennek a kutyának.
ez egy eszméletlen gyönyörű 6-8 hónaposnál nem idősebb kis labi volt... cukiiii... de még ma mit láttam az állatorvosi rendelőben, egy 10 hetes bobtail babát... megzabáltuk, annnnnyira kis tündér volt:)
ez nekünk kint van a garázsban.... de egy órával a tűz leégése után szerintem még sokkal fentebb van a füsthőfok... sőt, biztos, hogy igen, mert még reggel, amikor állunk ki az autóval, akkor is sokszor láttam 100 körül.
hát jobb is... annyi mindent hallani... itt robban, ott kigyullad, amott ház kiég, meg füstmérgezés... már nem is nézünk híreket, mert horrorral van tele.
Nem tudom, milyen árkategóriában nézelődsz, mert nekik is vannak több százezres kandallóik... arról nem tudok nyilatkozni, viszont a tavalyi telet egy wamsler othello mobilkandallóval fűtöttük végig, és abszolút meg voltunk vele elégedve. Amennyit lehet várni egy ilyen kis mobilkandallótól (és ennyiért), azt abszolút hozta. Mi szerettük.:)
Már melyiket? Ahogy elnézem ezt a képet, ide a kemence is klassz lenne, oldalra kivezetve. remélhetőleg kiér. Vagy előre? Még jobb. A Rexit meg oda teszed, ahová akarod, nekem a süveg oldalán lenn van a víz és a füst is.
Ja, még annyit hozzá, hogy 1(!) nap után olyan mocskos az üveg, mint 2 hét béléses tüzeléssel (sem). Nagyon durván csökkent a tűztér hőmérséklete. Holnap zsaluznom kell a betont.:)
Ha az egész tartályt elköldöd lassacskán a kandallóig, aztán vissza, végül is megforgattad benne a vizet, nem?:) Persze melegítetted is.
Annyira nem vagyok szaki, csak amennyire mérnök. Amúgy jobb, ha nem kisérleteznek az átlagemberek. Főleg a nappaliban:D Nem szabad a tűzzel játszani. (De jó;-))
Nem a fal szélén van, hanem két ajtó között. A kéménytisztító nyílás lejjebb volt, de mi feljebb rakattuk annyira amennyire lehetett, a tüzeléstechnikai szakember instrukcióinak és az előírásoknak megfelelően. Lejjebb nem lehetett nyilván, mert akkor már a kandallótest mögé esett volna. A fal mögötti helyiségbe való áthelyezésre is gondoltunk, de kiderült, hogy ez egy speciális kémény, a falba van építve és alulról két kürtő indul és egy bizonyos magasság után egy lesz belőle, tehát ez a megoldás is ki lett lőve, alapos -szakemberrel való- átbeszélés után. Egyébként azt hittük, majd csak időnként gyújtunk be, de annyira megtetszett a dolog, hogy minden nap használjuk a kandallót. A házat vettük, nem mi építettük, soha nem használták a kéményt, mi használjuk második tüzelési szezonban. Fogalmam sincs hogy oldjuk meg a kormozást, de sztem biztos lesz rá megoldás. Pl. a hamuporszívóm segíthet.
Két eset van, de inkább csak az egyszerűbbet írom: mielőtt a kandallód füstcsöve betámad a kéménybe, megfúrod és bepattintasz egy analóg kemence hőmérőt vagy egy digitális Rexikutyáthosszú K érzékelővel. Enélkül csak sötétségben tapogatózás a "jaj, csak nehogy a varjakat fűtsem" duma.
Méred, kéményhosszból számolod, hogy fenn a kémény tetején meglegyen a 6O+ fok. Ekkor jó vagy. E felett pazarolsz, ez alatt pazarolsz.:DDD Na jó, van egy kis szabadság, de inkább felfelé lehet eltérni. Aktív tűz esetén értendő persze.
Kiindulhatsz a gyári ajánlásból is, de az valszeg elég nagyvonalúan kezeli ezt a kérdést.