Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Ha jól emlékszem a csacsakiakat is a tolerancia jegyében nemesítették a '60-as, '70-es években. A wangenheim és a stanley toleranciáját próbálták ötvözni a besztercei ízével.
Ne tegyél le a gondolatról hogy egyszer egy saját telepítésű, egészséges szilvaültetvényed legyen, mert szerintem azon kevesek közé tartozol, akik képesek lehetnek évtizedekig fenntartani a fákat egészségesen.
Nem vagyok szakértő, de a gyümölcs kineveléséhez fontosnak a meszet és a kálliumot tartották, s nekem bejött. De fontos megjegyeznem, ezek a fák tápanyaghiánytól szenvedtek, nem pedig a vírus rombolta le őket totálisan!
Persze nem tudom, ha a szomszédom elhanyagolt besztercei szilváját is ilyen kezelésben részesíteném, akkor lenne-e ilyen hatása.
Egyáltalán nem volt idén gyümölcshullajtása (a nagy szárazság ellenére sem) a stanleyemnek, minőségén nem vettem észre semmilyen változást. Ettől persze még lehet, hogy jövő évtől kezdve tapasztalni fogom (ahogy Ti tapasztaltátok), s a minőség is komoly mértékben romlani fog. Évek óta ismerem 3 db stanley szilvám termését, eszem, lekvárt főzök belőle(idén is), cefrézem.
Akkor fogom kivágni, ha a sokéves tapasztalathoz képest változást érzékelek, de addig nem, és kezelem, ahogy tőlem tellik. A nemtudom fa Hevesben nem "őshonos", de egy nem túl távoli szomszédom most ültet. A vörös szilva kedveli a heves megyei körülményeket, nekem is kiváló. Tapasztalatom szerint a helyi fajtákkal érdemes először próbálkozni, pl. a szomolyai csresznyém nem az igazi, pedig szomolya igen közel van ide, de nyilván a talaj, fekvés más.
Cacanska rodna két év alatt romlott le az ízében. Pedig kinézetre tökéletes maradt. Hullani sem hullot, csak az íze romlott és a leveleken látszott a vírusfoltosság.
Aki kíváncsi a nemzeti fajtajegyzékben szereplő fajták vírussal szemben mutatott reakciójára, az a digitális tankönyvtár szilva fejezetének 14-2-es táblázatában ezeket fellapozhatja:
Mindketten meg tudjuk erősíteni, hogy a stanley fajtának a jelölés szerinti reakciói ismertek, azaz gyümölcshullajtás és mag körüli piros folt.
Emellett látható, hogy a tolerancia kifejezést a gyümölcs külső, látványbeli minőségének megítélésénél alkalmazzák, minthogy írva vagyon: "Érzékenység a gyümölcstünetek erőssége és gyakorisága alapján"
Ehhez hozzátenném, hogy ez a kifejezés nem foglalja magában a gyümölcs ízbéli minőségét, azaz amiről hónapok óta beszélgetünk, lehet egy fajta "toleráns", AZAZ lehet a gyümölcse kinézetre kifogástalan, az íze ettől függetlenül hitványodik, és ennek nincsen objektív megítélése az írott sajtóban, csak amit az ember másoktól olvas/hall, illetve maga érzékel.
Ahogy többen már megtették, én is csak megerősíteni tudom, hogy a köztudottan toleráns stanley az idő múlásával elveszíti ízbeli minőségét. Abból, amit másoktól hallok más fajtákra vonatkozóan, ez általános, fajtafüggetlen tapasztalat: a gyümölcs húsa évről évre egyre szárazabb, színe elkezd bebarnulni, állaga nyúlóssá, mézgássá válik, nem lesz ropogós.
(és hozzáteszem, hogy ettől még lehet belőle pálinkát főzni, csak drasztikusan csökken a mennyisége)
Az, hogy ez mennyi időn belül történik meg, nagyon változó. Van, akinél hosszú éveken keresztül kielégítő a minőség, másoknál pár év alatt bekövetkezik. Úgy tűnik erre nincs általános következtetés.
Még annyit elmondanék, hogy tavaly bekerült a Nemtudomka szilva is a fajtajegyzékbe, elképzelhető, hogy idén ősztől már elérhető lesz az árusoknál, vagy jövőre.
Vírussal szemben ugyanazt mutatja, mint a stanley: jelentős gyümölcshullajtás augusztus elejétől, a mag mellett piros folt jelzi a betegséget; emellett közepes-enyhe levéltünet. Hogy mennyi ideig tartja meg minőségét fertőződés esetén arra vonatkozóan nincs tapasztalatom, de Panyola környékén hemzsegnek a vírusos nemtudomka fák, és a minőségük egész tolerálható - már ami beérik a fán és nem hullik le idő előtt, mert az árkok augusztusban tele vannak még éretlen szilvával...
Józsi-bá mellékelt anyagából az derül ki, hogy sokkal árnyaltabban kell kezelni a sharka reezisztencia kérdését, mint egy egyszerű igen - nem kérdést. Ez a sokféleség ad magyarázatot az egymással szembenálló "kivágni - nem kivágni" álláspontokra, amelyek egy-egy adott konkrét szilvafajta esetén a fajtától függően másként-és másként válaszolandóak meg. Én mindenesetre Józsi-bá táblázata alapján igazolva látom a kivágási döntésem helyességét cacanska rodna fajtára vonatkozóan, és teljesen megalapozottnak tartom csárli1 és mások "nem kivágni" álláspontját pl. a cacanska naibolje fajtával kapcsolatban.
"tiszta víz" került a fejembe. Köszönöm Józsi-bá a táblázatot.
"Én eddig úgy értettem, hogy toleráns az a fa, amelynek vannak ugyan levéltünetei, de a gyümölcs nem fertőzött, vagy csak elenyésző mértékben,."
Mellékelet:
Néhány szilvafajta PPV-vel szembeni toleranciája, megkülönböztetve a levéltünet toleranciát és a gyümölcstünet toleranciát:
- érzékeny / erős tünetek a levélen vagy a gyümölcsön / o gyengén érzékeny / enyhén toleráns + toleráns / nagyon kevés tünet a levélen vagy a gyümölcsön /
"...ami azt jelenti, hogy a mennyiség és a minőség ezeken a fákon normális, átlagos."
Kegler /1993-ban/ az ilyen fákra javasolta a "teljesítmény toleráns" megjelölés bevezetését, amikor az egyes szilvafajták PPV fertőzése után, a terméshozam csak kis mértékben hagyott alább. - Amellett, hogy fertőzött, beteg a fa és így esendőbb minden stressz hatásra, életszerű tud lenni a fenti megjelölés, akár hosszú éveken át is.
Pontosan ..... Erről van szó . Van aki elültet egy fát és hátradől várja a termést , nem egészen így van erre is volt hasonlatom talán ebben a topicban de most megkímélek mindenkit ....
Szóval summa summárum az hogy egy szilvafán látni lehet a PPV tüneteit még nem ok a kivágásra meg kell tápozni , permetezni kell , hogy a szilvadarázs ne bántsa meg természetesen levéltetü ellen is és akkor lehet szedni ról a szilvát . Persze ha van rezisztens toleráns fajta akkor azt is lehet ültetni , de ha azt sem kezelik megfelelően ugyan úgy nem fog teremni vagy szakaszosan , mint a nem rezisztens .
Én megpróbálom jól kezelni a fáimat, és beszámolok a fejleményekről. Jó erőben lévő fák, remélem még sokáig élvezhetem a jó minőségű gyümölcsöket. ha ki kell vágnom, igyekszem a kornak megfelelő ellenálló (rezisztens illetve toleráns fajtákat ültetni.
Más terület, de "példabeszédnek" talán érdekes: (minden hasonlat sántít)
Apám által megvásárolt telken a 90-es években 7 db szilvafa (sic!) volt.Egy darabot nem teremtek, ha véletlenül volt rajta termés kezdemény, azt még zölden eldobálták. Két év után az összes kivágása mellett döntöttem, de apám ezt meghallva előkeresett néhány régi könyvet gyümölcsfákról. Az olvasmányok után vettem 50 kg kállium műtrágyát és 100 kg meszet (sertés takarmányt), és a töveit a fáknek felásva, mindezt kijuttatva, fánként 200 l vízzel beiszapolva kijuttattam ősszel.
Azóta csodálatosan teremnek, persze már többször megismételtem a fenti trágyázást, persze kisebb dózisban.
Én ragaszkodom a szilvafáimhoz, mit más a kutyájához. ifjítom, szaporítom, metszem, gondozm, nemutolsósorban permetezem "Őket".
Beleolvastam ebbe a topicba , egyszer már volt erről a vírusról szó , szerintem nem egészen tiszták itt a dolgok .
Kivágni - nem kivágni , fertőz , nem fertőz ??? Nem egészen így működik , vegyük példának az embert és egy emberben élő vírust . Pl . a hepesz vírust , sokan hordozzák egész életükben , nem lehet kiírtani vagy legalább is úgy tudom , hogy nem és ennek ellenére nem járkálnak ezek az emberek folyamatosan repedt , sebes szájjal , orral stb ... Mi ennek az oka ???? Az hogy a szervezetünknek van immunrendszere ami jobb esetben megvéd a vírus okozta tünetektől . Mitől függ , hogy megvéd-e esetleg kijön a tünet ??? Elsősorban az egyén és az egyén immunrendszerének a kondíciójától . Nyáron mikor tele vagyunk vitaminnal , süt a nap , jó a kedvünk akkor nem vagyunk herpeszesek télen mikor nem így van akkor ki tud törni rajtunk .
Pontosan így van a növényekkel is az hogy egy növény fertőzött és hordozza a vírust az nem jelenti egyből , hogy azt ki kell vágni vagy nem terem , vagy cukortalan lesz a gyümölcse ...feltéve ha amúgy a kondíciója jó !!!!
Ha a gyümölcsfa jó kondícióban van tartva ...nem sorolom , hogy mitől van jó kondícióban .... akkor jó eséllyel kevés tünetet mutat és megfelő termést is tud hozni . Én már ezt régóta tudom , és nem megyek egyből neki a stillel mikor látok egy foltos levelet .
Természetesen ha nem fertőzött a fa mert rezisztens , toleráns stb ... az jobb , de bizonyos fajtáknál el kell fogadnunk hogy nem rezisztens attól még lehet jó termő akár évtizedeken keresztül is .
Szerintem amatőr szinten sokkal nagyobb problémát jelent a nem megfelelő kezelés , mit egy vírusfertőzöttség . Azért csak amatőr szintem , mert ültetvényben " általában " ... jól kezelik a fákat . Tehát ha valaki vírus tüneteket észlel az adjon esélyt még a fának és ha tetszik a fajta akkor fordítson egy kis energiát a megfelelő gondozásra .
Amig a termésen nem jelentkeznek a tünetek látszatra semi probléma esetleg csak annyi hogy fönnál a veszély hogy megfertőzi az egészséges fákat. Persze ez a szomszéd beteg fájára is érvényes az is fertőzhet.
Én eddig úgy értettem, hogy toleráns az a fa, amelynek vannak ugyan levéltünetei, de a gyümölcs nem fertőzött, vagy csak elenyésző mértékben, ami azt jelenti, hogy a mennyiség és a minőség ezeken a fákon normális, átlagos.
Erőteljesen permeteztem idén levéltetvek ellen, aminek következményeként értékelem, hogy a vírusos jeleket mutató fák szépen kijavultak, a sárgálló foltos levelek aránya láthatóan csökkent, a kis fákon jelentéktelenné vált. természetesen nagyon kíváncsi vagyok a következő két évre. Nem akartam észt osztani, csak megosztottam a véleményemet, hogy nem biztos, hogy érdemes a fát rögtön kivágni olyan körülmények között, amikor a kezeletlen kertekben tömegesek a vírusos fák.
Beszéltünk már ezekről a fogalmakról. Hasznos lehet érteni a jelentésüket pl. az új telepítéseknél. Nagy vonalakban: Toleráns Sharka vírusra egy gyümölcsfa, ha fertőzés esetén nem látni rajta vírustüneteket /levél v. gyümölcs/. Rezisztens a vírusra a gyümölcsfa, ha fertőzés esetén a növény szöveteiben a vírus koncentráció alacsony szinten marad. Immunis a fa, ha a vírussal nem lehet megfertőzni, így a szöveteiben nincs jelen a vírus. /- azonban a fogalmak a használatban sokszor keverednek../
A nemesítéseknél a hangsúly a rezisztens fajtákra van helyezve, mivel - az immun-on kívűl - csak a rezisztens fajták nyújtanak bizonyos védelmet a Sharka vírus terjedésével szemben, amit így valamennyire vissza lehet fogni. - Hiába tetszetősek a szemnek a kertben a toleráns fajták, mert fertőzés esetén ezek vírus koncentrációja magas..!
ezen az oldalon nézd ki a nemest és a hozzátartozó alanyválasztékot: http://goo.gl/W66MQ
(ha kell tedd be gugli fordítóba az oldalt)
itt pedig érdeklődjél, hogy a kinézett típusból hoznak e be tavasszal, ők a magyar terítőik: http://goo.gl/GAq5S
Arra felhívom figyelmed, hogy kiskereskedelmileg csak tavasszal állnak szóba a vásárlóval, úgyhogy most vagy 1 évvel később. (Ha csak nem mész ki személyesen az első linken látható helyre, velük viszont kommunikálni szörnyű, 1-2 emberük beszél csak nyelveket, magyarra ne számíts.)
Az a baj a virusal ahogy azt Re-rebondo is irta hogy egy idő mulva izetlen cukor nélküli lessz a termés nagy része. Nékem is volt egy fám tömve volt szilvával csak enni nem tudtam róla. Erre kell számítani. Nagyon vigyázz a levéltetvekre mert az egyik fő terjesztője a vírusnak.
Kiváló hozamot biztosított az idei termés, a pálinkafőzde nem hazudik. Amint ez megváltozik, át kell értékelni a toleráns fajták megtartását fertőzöttség esetén.
én még csak most kezdem ismerni azt az érzést, hogy nyugalom, mert ha nemm terem az egyik, majd terem a másik, mivel csak most Kezd megtelni a kertem. Kis helyen, de nagyon változatosan van összerakva, hogy mindig legyen valami gyümölcs. A jót, a saját termést könnyű megszokni, és nem szeretném tudatlanságból, szakmai hibából kockáztatni. Ezért amit látsz belőlem az Inkább aggódás , mint maximalizmus.. Másrészt pedig nem szoktam meg, hogy ingyen elfogadjak dolgokat, és cserébe ne adjak semmit. Ezzel a kettősséggel olvasom a fórumokat, és ha úgy látom, hogy van olyan ismeretem ami hasznos lehet másnak is, megírom.
Most például találtam valamit ami a vírusellenállóság kategorizálása szempontjából lehet hasznos.
egabrBP és Józsi-bá szinte tudományos alapossággal foglalkoznak a sharka rezisztencia kérdésével. gergergtől néhány órája kaptam egy számomra új nézőpontot, miszerint meg kell különböztetni a rezisztencia fogalmát a tolerancia fogalmától. Jelentem minhármuknak, hogy egy német anyagban egy harmadik kategoriát is találtam, mégpedig az immunitást. http://www.gaertnerhof-schartner.de/PDF/steinobstzuechtung.pdf A jojo az immunis, a topstár az rezisztens és a top five az csak toleráns. Ha ez számukra nem is újdonság, azért legyen meg annyi örömük, hogy nem hiába írogatnak, mert van aki elindul azon az úton amit mutatnak, és útmutatásaik alapján jut előbbre.
Tőled is tanultam valamit. Kaptam ugyanis az őszel boldogasszonyszilvát azzal, hogy ennek biztos semmi baja nem lehet, fog teremni bőven ha csak a villám bele nem vág. Most meg írod, hogy van ilyen fa nálad is és vírusos ugyan, de nem aggódsz Ezek szerint neked is az a véleményed,, mint gergerg-nek, hogy lehet bő termést várni egy vírusos fától is. Kipróbálom, ha aboldogasszony is vírusos lesz, akkor sem vágom ki.
Bocs, hogy beledumálok. Minden tiszteletem a maximalizmusodé, de talán nem feleslegesen írok. A kertemben vagy 25 szilvafám van, sok kicsi, kevés terem még. Gyakorlatilag mind vírusos, erre idén döbbentem rá. A Stanley és a cacanska lepotica levelén látszik, valamint a "boldogasszony szilva levelén. A vörös szilván nem, és a fehér besztercein sem, de nem ringatom magam illúzióban. A szomszédom beszterceijén 5 évente van termés, súlyosan károsodik csaknem minden évben. 3 év múlva 15q termést tervezek.
utánanéztem a top star szilvafajta virusrezisztenciájának.
A lubera kereskedelmi cég rezisztensnek és nem toleránsnak minősíti. (megkülönbözteti a kettőt, a Top Five fajtáról például azt írja, hogy levele és termése sarkatoleráns.
"In unserem Sortiment finden Sie die scharkaresistente Zwetschge Top Star, diese ist auch wenig anfällig auf Monilia. Unsere Top Five ist auch gering anfällig auf Monilia und scharkatolerant in Frucht und Blatt. Beide Sorten sind selbstfruchtbar."
Nekem van termő TOP-sTAR plus márkanevű fám, amely fajtanév helyett mostanában a Tolledó-t használják. Termésbiztonsága jó, még rovarszurkálás esetén sem moniliásodtt a gyümölcse. Az íze is elfogadható, kifejezetten hasonlít a szílvára. A németek szerint minden célra használható, kivéve a lekvárfőzést, mert arra nem ajánlott.
Friss gyümölcsként esszük.
Itt is hasonló a helyzet, mint a csacsaki szilvák esetén, a TOP sorozathoz több különböző fajta is tartozik, feltehetően van közöttük lekvárfőzésre is alkalmas.