Lehet gyorsan fúrni görgősfúróval és magfúrócsővel nagyon gyorsan is, csak megfelelő fúróberendezés és szerszámzat, valamint sok sok rutin és tapasztalat kell hozzá. Én
pld. több mint 20 éven át csak magfúrógépekkel dolgoztam, érc és ásványkutatásokat
végeztünk. Akkor szinte naponta műszakonként szokványos volt kb. 30 m. -t fúrni, mag-
csővel 800 ford./perc, 6 tonna terhelés gyémántkoronával, mészkőben, dolomitban, stb.
Gőrgősfóróval volt hogy 60 - 80 m. -t is fúrtunk 1 műszakban, (12 óra), persze 1 erre
célra gyártott fúróberendezéssel. Na meg megfelelő iszaptechnológia alkalmazásával !
Üdv. morgen66 ! Sajnos nagyon kevés infót adtál meg ahhoz, hogy valaki konkrét választ tudna adni minden kérdésedre. A legfontosabb volna a szivattyú vizhozama és a hidrofor nagysága, űrtartalma. Valamint, hogy a közművezeték melletti szoc. kiegészités
végett kellene a viz, vagy pedig minden vizigényt ez a kút elégitene ki 2 új csal. házban.
Tételezzük fel, hogy mindkét ház vizigényét ebből a kútból szeretnétek ellátni. Manapság
ugye általában házanként már 2 db. wc, 2 db. fürdőszoba, konyha, mosófülke, mosogató
van. Ezért a legrosszabb esetben, akár előfordulhat az is, véletlen, hogy mindkét házban
ugyanakkor húzzák le a wc -t, ugyanakkor nyitják meg az összes csapot bárhol. ha ez igy
van, vagy volna, akkor vizbőkút esetén legalább 120 literes hidrofor szükséges, kisebb
vizhozam esetén pedig pl. ( 20 - 30 ) l./perc esetén 200 literes hidrofor kellene. A hidro-
for tartályt célszerű a kúttal azonos aknába telepiteni, akár fekvő, vagy álló kivitelben.
Még annyit javasólnék a sekély, 20 m. -es kútmélység miatt, hogy a vizet feltétlen bekell laborban vizsgáltatni, hogy egyáltalán emberi használatra felhasználható -e ? Nem csak fogyasztásra, hanem tisztálkodásra, vagy akár öntözés és locsolás végett is, stb.
A koronával való fúrás, tapasztalataim szerint (legalábbis amit láttam) nem egy haladós. Láttam Sóskúton egy fúrást, kőben mentek végig, 2 nap alatt 3 méter.... Mondjuk a görgőssel sem az ha nem tudsz rendesen öblíteni, terhelni.
A 240 fordulat/ perc 6" átmérőhöz szerintem sok lesz. A nagy berendezéseken hajtottuk úgy 200 - 220 al a PDC fúrókat, ráadásul nem is a forgatóasztallal...Olyan max 100 f/perc lenne az ideális.
Ha már úgyis csináltatsz öblítőfejet, legalább 6/4" rácsatlakozó átmérővel készüljön....de azt 16.000.- ért senki nem fogja vállalni :-)
A 600 kg-os csörlő nagyon gyér...nekem a kisgépen 400-as van de 30 méterről visszahúzáskor már szenved (pedig direkt extra könnyű a szerszám, semmi súlyosbító stb.)
Szivattyúd milyen van? Minimum 300 liter/perc szállított mennyiség kell, olyan 30 méter emelőmagasság mellett.
Közben visszaolvastam a hozzászólásaid, és látom, hogy pár napja 240-et írtál, úgyhogy akkor csak elgépelés volt, így már világos nekem is :))
Én most építgetek, persze nem ilyen komolyat, csak PVC csövest. Szívesen néznék képeket épített berendezésről, már ha nem titkos, ötletet meríteni, meg talán javasolni is, ha netán az én szakterületemhez érünk (motor, motorvezérlés, elektronika)
Eddig iszapöblítésess fúrással dolgoztam, de idén szeretnék szárazon is fúrni kutakat. 125mm-es béléscsövet szeretnék használni a béleléshez ekkora átmérőhöz milyen átmérőjő acél védőcsövet szoktatok használni? És ekkora hegeszthető menetes végeket és karmantyúkat hol lehet venni?
Lenne még egy kérdésem. Van olyan, hogy a felső sóderréteg nem ad vizet ezért ezt kikell zárni a védőcsővel és utána folytatni a fúrást iszapöblítéssel. Ha mondjuk a védőcsövem 160mm-es akkor 125mm-es csövet építenék le. A kavicsolás ilyen esetben elég kevéske lenne? Mit gondoltok?
Szeretek új dolgokat megtanulni és köszönöm, hogy ezt köztetek megtehetem. Ritka, hogy manapság valaki nem félti a tudását, hanem szívesen megosztja. Gondolom 100-ból 99,5-nek úgyis elegy a kedve magától, de én ha kívívást találok, annál lelkesebb leszek.
A fúrórúd amim van 56mm átmérőjű, ebből van 30 méterem.
A motor 4kw 2870-as fordulattal.
A hajtómű 1:12 tehát ca 140-es fordulatra lassít.
Az állványt magunk csináljuk, egy gyakorlatban beváltat koppintunk le. A szomszéd lakatos, szerintem azzal nem lesz gond.
Van egy 600 Kg-os csörlőm, azzal godoltam a motort fel/le engedni.
Kb. 15-20 métert szeretnék fúrni max. 150 körüli átmérővel.
Szerinted fúrjam inkább koronával? (azonnal kőben indul a fúrás)
Hát görgőssel fúrkálni nem a hobby kategória szerintem.
Az 1" öblítőfej furkálgatni jó (én is használok ilyet, semmi bajom vele, olyan 15-20 méterig max 200 mm átmérőben,) de egy pl. 6" görgöshöz már illik:
2 3/8 vagy 2 5/8 fúrórúd, súlyosbítók, stabilizátorok. Nem barkács állvány, rendes torony...lehetőleg dugattyús szivattyú...és még lehetne sorolni.
Ha mondjuk 2 tonnával terhelsz, gondolj arra is hogy azt a szerszámot ki is kell ám húzni a lyukból, vagyis 2 tonnát ideális esetben (+ még ha meg is szorul...)
Nem rosszindulatból írom ezeket, csak nehogy baleset legyen a vége. Ha kiszámolod a toronyterhelést akkor az minimum 4-5 tonna kell hogy legyen...amit ki is bír a szerkezet...Azt sem mondom, hogy nem lehet megcsinálni, de letet hogy drága lesz a játék.
Ha görgőssel csinálod akkor a hatékonysághoz kell terhelés (súlyosbító) mert az nélkül sokra nem fogsz menni. Ez 1" onként kb 1 tonna, tehát kb 5 tonnával kellne terhelni a szerszámot. A fordulat növelése egy bizonyos határig kompenzálja a súlyhiányt de akkor is kellene néhány tonna.
Láttam már én is talán Vaterán öblítőfejet, amibe 1/2"-os volt a vízbevezetés. Vannak itt ügyes jó fantáziájú lakatosok akik elképzelik hogy működik egy kútfúrógép, legyártják de hát előtte nem láttak olyat ami jól működne vagy tudnák mire kell figyelni. Ilyenek a házi gyártmányú kistraktorok-betonkeverők amik helyenként 4* vannak túlméretezve, helyenként anyaghiányosak, de mégsem igazán jók.
Elnézést de nem sikerült elég viccesre a hozzászólásom. Az én hibám hogy csak egy :) van benne. Egyébként 42 " a mérete de hogy mennyibe kerül nem tudom.