Hát igen, ha megszünik a kenés, akkor valami sérül, szakad. A sima briggs lendkereke nem tehető fel a Quantumra, az utóbbi nagyobb. De a sprintre, classicra jó. A karburátorról már írtam pár napja. A kf-re nem kell alacsony alapjárat. Ezt kihasználva tettek rá olcsóbb fűnyírómotorokat sajnos. Annak meg úgysem kell. Ezeknek a porlasztnak nincs alapjárati rendszerük elkészítve, olcsóbb.
Szia! Láttam a felújitott motort ,ez a felújítás mit takar teljes generát? Mibe került midez? Mert nekem is van egy ilyem 4lóvas moci talonba gondolkodom a felújításán,de milyen költségvetéssel lehet számítani, majd egyszer valamire majd jó lessz!
Manapság már egyre ritkább a nagy kúpkuplung. A kicsi könnyebben megcsúszik. A szomszédom próbált szántani kis kuplungossal de akár hogy állítota csúszott neki. A nagy nehezebben csúszik meg.
Én Júniusban javítottam, az egyik unokatestvérem férjének balfácánkodása révén,
1 ilyen RK-02-est.
Az hajtókar törést szenvedett meg lehetett volna menteni,
mivel még az eredeti hajtókar-dugattyú szelepvezérlő együttes,
ment gallyra.
Csak hát nekik egyszerűbb megoldás volt az, hogy hoznak motor donor gyanánt
1 szentkirályi Kf sprint lx 40-est( ezen meg maga a hajtómű tört 2-é).
Szerencsére ezen (mivel 1998-ban gyártották a motort) nehéz lendkerék volt,
minden szívbaj nélkül át tudtam tenni rá a motort és a régi motor karburátorával.
össze tudtam hangolni.
Mivel az új motornak nem volt olyan alacsony az alapjárata, hogy ne nyisson a röpsúly.
Ezért cseréltem át a karburátort (ennek is meg volt a buktatója: kellett keresnem 1 másik konzolt ami elől tartja a karbit, mert máshol vannak a hengerfej furatok).
Csak hát a régebbi motorral jól muzsikált a gép az ominózus esetig.
Ezzel meg majd eldől.
Én mindent meg tettem az ügy érdekében.
Azt hozzá kell tenni, hogy az Rk-nak van a leggyorsabb halytómű áttétele.
3600-as fordulaton már csökken a nyomaték, annyival, hogy kb. ugyanaz lesz a végeredmény, mint 3060-as fordulaton.
Meglepő a végeredmény, mi? :)
Ilyenkor jön rá az ember, hogy a gyártók hogyan trükköznek a feltüntetett teljesítménnyel.
Levegőszűrő és kipufogó nélkül, próbapadon, laborkörülmények között mérnek, a teljesítmény számításánál nem az összetartozó fordulat-nyomatékkal számolnak, hanem a legnagyobb nyomaték-nagyobb fordulat párosítást használják. Vagy használták. Talán már a valós teljesítményt kell feltüntetni.
Jogos a kérdés. Ezt a váltókart csak a tolólapozáshoz, illetve a szántáshoz használom. Jelenlegi helyzetében fordítva van a motoregység, azaz előremenethez most a "rükverc" szolgál. Azért így csináltam, mert így sokkal naygobb a nyomaték és a haladási sebességet is így találtam optimálisnak. (Hótolással tesztelve!) A váltókar teljesen előretolva az előremenetet kapcsolja, hátrahúzva pedig - a 0-án áhaladva - a váltórúdba fúrt stift által felütközik a csődarab végén, így opntos és gyors a váltás. Jól bevált!
A régi váltókar is megvan, azt a rotációzáshoz használom ott nem szükséges annyit váltogatni. (Egyébként azt is meghosszabbítottam, kb. az eredeti másfélszeresére. Így még nem rázkódik be magától sebességbe.
Pedig valami sántít nekem. Nézzük a 625 szériás motort. Ez ugyebár egy 190 cm3 Quantum.
Nyomaték 6,25 ftlbs. ezt szorozzuk ne 3060, hanem legyen 3600. = 22500. Osszuk el az állandóval, vagyis 5250-el. A végeredmény 4,28 HP. Ne má, hogy csak ennyi? Ennek 5-6 HP -nak kéne lenni. Nem?
Ha vesszük pl. a régi 4 HP-s motort (mert erről volt ugye nemrég szó) ez ugyebár 190 cm3 körüli. Ha megnézzük a mostani 190 -es motorokat, azok olyan 6-7 HP körül vannak. Ezt úgy érték el, hogy a dugattyún a csapszeg feletti részt rövidítették, azért, hogy nagyobb löketet tudtak így csinálni. Nyilván a henger furat átmérő 70,6 mm-ről 68,3 mm-re csökkent. Ezzel nőtt a nyomaték és a teljesítmény. Persze a vékonyabb dugattyú fejrészre vékonyabb gyűrűk kerültek, mindezekkel az élettartam viszont rövidül. Tehát látni, hogy minek mi az ára!
Nem sok eséjed lett volna akkor sem, ha a sérült alkatrészt sikerül is kicserélned. Nem tudtad volna valószínű (vagy csak nehezen) úgy visszaönteni a műgyantát, hogy áthúzásmentes maradjon a szekunder rész.
Hát igen, a széria 850 profi kategória. Ezen Flo-Jet rendszerű az üzemanyagellátás, akárcsak a Quantumokon. Csak azért ez bonyeszabb karbi mint a Quantumé.
Teljesítmény (HP) = Nyomaték (ft.lbs.) * RPM. A kapott eredményt osztani 5250-nel.
Íme a képek,és a tirisztorról még a szám is levan kaparva :(Szerintem magáért beszél a két kép,no meg a fél óra amibe került az egész.Ez tényleg csak újjal váltható ki.
Szilágyi Attila vagyok Nagyszénásról és van egy Robi Rekord 155 és már sokat nyüstöltem a berántó szerkezetet.
Az lenne a kérdésem hogy lehet-e rá valami komojabb szerkezetet rárakni mert nekem ez a gyári műanyag házas kis fém nyelves megoldás a trakihoz képest nagyon primitívnek tűnik és mindig van neki valamilyen baja, vagy nem jön ki a nyelv vagy nem megy vissza. Esetleg valakinek van-e a megyében egy felesleges müködő egysége. üdv. Szili