Ide írjon mindenki, akinek van valamilyen ötlete, hogy hogyan kell egy brikettálógépet megépíteni! Szerintem pár okos ötlettel közösen mindent meglehet valósítani! Hajrá!
Most már végre a géppel kisipari szinten termelnek, már sok olyan csomagot legyártottak-eladtak mint a képen van, egyenlőre nincs száritójuk és a nyáron megszáradt anyagot (~30t) már lepréselték és eladták.
A papírpréselést ha rajtam múlna csakis csigás géppel oldanám meg, de azt már ráhagyom a fiatalokra.
Üdv! Agyazol még a papírbrikett géppel történő préselésén? Engem is érdekelne a dolog. E-mail címem publikus, oda is írhatsz, de ha a fórumon is megosztanád gondolataidat, többen örülnénk neki!
Én saját készítésű pelletgéppel és égetővel nyomulok......alapanyag falevél, termelékenység 50-100kg/h, 3kw-os meghajtás, lehet belekeverni fűrészport is, utána ki kell ropogósra szárítani, és lehet bezsákolni.
A pelletgépet a brikettáló töredékéből ki lehet hozni....nekem jó lett elsőre..
A falevelet a szorgos szomszédok zsákbagyűjtik..:), ügyesek...
Az égetőt ( terv titok egyelőre, mert teszt alatt van) egy "totya" kazánba toltam be, aminek a nyílása 18x18 cm! A teljesítményt a kinti időjárástól függően állítom kb. 10-20 kw között ......a ház szigetelt...
Napi fogyasztása 60kg, hamu 20 kg, a teljesítményt multifunkciós relékkel szabályozom, amivel az adagolás hosszát, szakaszolását is meg lehet oldani.
Fűtött alaptarület 200 m2, 3 lakás!! A használati melegvíz is erről megy, 41 fokos Átlaghőmérséklet 21 fok, de sajnos csúcsra van járatva az égőfej teljesítménye -3-5 körül már. Ha kevesebb lenne 50m2-rel, akkor időnként le is állíthatnám.
Krisztián, Közelünkben van egy srác aki gyárt peletet. Apja nagyon gazdag, nyomja a gyereket pénzzel, alapanyag szinte ingyen. Kész pelletet alig tudják eladni. Vettek kínai kész pellettálót (2-t is), nem jött be. Egy valag pénzt belefeccöltek új gyártósorra, mire gyártani tudtak. Nem sok háznál van pelett kazán. Egy ismerősnek pelett kazánja van de ő meg romániából hoz nyárfa pelletet nagyed áron mint a magyar (kamion tételbe 24 tonna).
Van ahol már "dobálják" ki a pellet kazánokat, és cserélik le apríték kazánra. Hirdető újságokban is látom, hogy megy lefele a pellet kazánok ára, és egyre több apríték kazán jelenik meg, már elfogadható áron.
Üdv! Szerintem ha a piaci ár alá tudsz menni, akkor mindkettő megéri (brikett, kazán). Hogy mennyire kéne alá menni az áraknak? Annyira, amennyit még Te is adnál érte, ha ilyen termékkkel fűtenél. Én személy szerint sem a pelletért, sem a brikettért nem adnék mázsánként max.3.000 Ft-nál egy fillérrel sem többet - inkább kevesebbet (a piacon 6-7 ezret is elkérnek érte, ami irreális!!!).
Ha én ilyesmibe fognék, készítenék egy kalkulációt:
- mennyiért jutok hozzá az alapanyaghoz
- mennyi a fuvarköltség
- mennyi energiát használok el a gép üzemeltetéséhez
- egyéb költségek, ha vannak
- egy tisztességes (800-1000.-Ft körüli órabér a munkámra, de ha adózni is akarnék utána, akkor mindez x2 !)
Ha ezek után belefér az általam elképzelt eladási árba, akkor belevágnék. Ha nem, akkor "raktárra termelni, hátha elviszik" alapon kétszer is meggondolnám.
Bocs, de ez csak a saját véleményem. Jó tervezést-kalkulációt-beszerzést, üdvözlettel: galvin
A beruházás talán eltúlzott szóhasználat, mivel most mindösszesen 400. 000ft-ot szánok rá.
Elősszöris had gratuláljak minden fórumozó, dolgozó, szakembernek, akik megosszák tapasztalataikat, szakmai hozzáértésüket, önzetlenül.
Le a kalappal a fórumot éltető gárda előtt. Őszintén.
Hosszú távú terveim távolabbra mutatnak, mint egy 400 e ft-os kiköltekezés. Nagyobb, igazi beruházás sem áll távol tőlem. Nincsenek nagy terveim, nem akarok, nyilván nem is lehet ebből meggazdagodni (brikett, pellet gyártás, kereskedelem), a családom számára szeretnék egy biztos megélhetést, egy hosszú távon működő tisztességes vállalkozást.
Nagy gépbe külömböző okok miatt nem szeretnék belevágni.
A gép árán kívül rengeteg dolognak stimmelnie kell. Áram hálózat, gazdasági épület, stb.
Jelen időszakban rendelkezem egy a kezdéshez szükséges 50m2-es épülettel, 3X16A energia, pelletálláshoz, brikettáláshoz megfelelő szárazságú alapanyag.
Amit szeretnék, egy kb 400e ft os gép amivel beindítom a dolgot.
-Meglátom milyen minőségű és hosszútávon mennyire megbízható a beszerzett alapanyag
-Hogyan működik a logisztika
-Van-e piaca a végterméknek ( akár brikett, akár pellet)
Ha mindez ok, akkor beruházok egy nagyobb tételt.
Tud valaki segíteni?
Akár gép beszerzés, piacra való "bejutás", vagy csak a kereskedéssel kapcsolatos tapasztalatok megosztásában.
Először is kellemes ünnepeket kívánok én is mindenkinek.
Kicsit meglepett a sok sor . Utóbbi időben kevesebbet irkáltam mert már sokat szerepeltem.
De olvasom és értékelem az erőfeszítéseket. A papírpréselésnél valami kis automatizáció elkellne hogy életképes legyen.
Idén 4 géppel végeztem , szójaszalmára sikeresen használják . A baj hogy ez poros szakma, ha nagyban megy mindenképpen kell porelszívó vagy zárt rendszer.
Köszi , akkor marad a csigás prés . Van esetleg valakinek egy müködő csigás prése , aminek elkérhetném a méretét? előre is köszönöm , a csigát milyen anyagbol érdemes gyártatni?
Most jutottam a végére a fórumban leírtaknak és nagyon szimpatikus a csigás brikettáló!
"Brikigép" hozzászólásai és ötletei alapján próbálok elkészíteni egyet.Összeraktam egy lakatos segítségével egy lendkerekeset.
Nem kell profi gépre gondolni de tesztelésre elég volt!47mm átmérőjű brikettet sikerült készíteni 2x10cm hosszban mikor eltört a főtengely.
Abból készült amit találtunk az udvaron. Kis siker de nem adjuk fel!Majd lesz komolyabb! Na de a csigás az talán kisérletezések után már kevesebb anyagból is produkálhat jobban!Kiemeltem Brikigép legfontosabb hozzászólásait hogy ne keljen végigkeresgélnie annak aki ilyen gépre adja a fejét! Köszönjük Brikigép!!!
A kúpos préshengerben a csigák szakaszosak, így az agyag jobban átdolgozódik benne, lépcsős kialakítás esetében
viszont az agyag visszaáramlása csökken.
A préshenger és a csigalevelek közötti rés mérete általában 1,5-3 mm. A résméret növelésével az agyag
visszaáramlása növekszik, így csökken a présteljesítmény. A rés csökkentésével pedig a súrlódás nő meg, ami nagyobb
hajtóteljesítményt igényel.
Ha növeljük a préshenger átmérőjét, akkor a csigaátmérő és a présteljesítmény is nőni fog, de a belépő és a kilépő
keresztmetszetek is megnőnek, ami egyenlőtlenebb áramlási sebességeket okoz. Az egyenlőtlen áramlási jellemzők
szerkezeti repedéseket okozhatnak a termékben, ezért sokszor alkalmaznak cserélhető betétekből álló préshengert a
hengeres préstestben.
A brikettaló csiga a legroszabb , mivel könnyen rászorul az anyag. Kezdésnek, 40-45mm átmérőjű csiga elég 20-30mm
menetemeledéssel. Magja a csapágynál 30mm , a nyomórésznél 18mm, és egycsigásra gondoltam. Fordulata 150-200/perc
körüli. Meghajtáshoz maga a szíjjhajtás nem elég , kell fogaskerék (esetleg láncáttétel)is.
Menetét változó emeledésűre készítem kézzel (nyomóirányba ritkul),így elkerülöm az anyag rászorulását a csigára
viszont így az utolsó menet viszi el a "balhét".
Az én tapasztalatom szerint a csigás gép egyszerűbb de a brikettminőség kérdésesebb. A csiga szerintem egyrészt
szétrombolja az anyag sejtszerkezetét ,ezért jól összetapad a brikett(még a tűzön sem esik szét), de hogy ez a
hatás minden anyagnál létrejön-e azt nem merem állítani. Egy kisebb csigás géppel sikerült olyan brikettet nyomni
amely fönt úszott a vízen és napokig nem ázott szét.
Az összeragadáshoz mindenképpen nyomás kell azért hogy az anyag szemcséi olyan közel kerüljenek egymáshoz amikor
már érvényesül a molekuláris erők vonzóereje. Kisebb nyomás esetén kevesebb szemcse tart egymással kapcsolatot
nagyobb nyomás esetén több a ragadási pont. Ha melegítéssel elérjük azt hogy az anyag összetevőiből részben
ragasztójellegű anyagok keletkeznek,ez is a molekuláris erők vonzóereje által köt össze. Csupán melegítéssel az
anyag szemcséi nem kerülnek egymáshoz közelebb, és annyi ragasztó sem képződik ami kitöltené a szemcsék közti
hézagot. Természetesen ez a bioanyagra fűrészpor, kukoricaszár szalma stb. értendő.
Többször hangsúlyoztam a csőben való megszorulás kényes voltát! Ez ok miatt már többed magammal én is jókorákat
buktunk! Sokféle összetett jelenség játszódik közre. Minden anyag más anyag közvetlen közelségében mozgásában akadályozva
van a surlódás és a molekuláris kötődés által. A surlódás jelenségét jól leírják a fizikai törvények, de a molekuláris kötést a mái napig nem tudta tisztázni a
fizika tudománya! Tény az ha mozgásra kényszerítesz egy adott felületi keménységgel rendelkező csőben valamilyen szilárd
halmazállapotú porszerű anyagot, akkor az a felületi ellenállás hatására egy adott hosszúság után ami anyagtól ,
hőmérséklettől függő dolog, lassan szorulni kezd. A szorulás hatására nő a nyomás ami szétterjed a csőfalhoz közel
levő részecskékre is ami által ismét növekszik az ellenállás.Ez addig fokozódik míg a nyomóerő több tud lenni az
akadályozó erőtől.A surlódási erő egy bizonyos nyomáson stabilizálódik, de éppen ekkor beleszól a dologba a
molekuláris kötés amely teljesen megzavarja és megrontja a kísérletező brikettálók életét. Ez az erő hirtelen lép
fel , mivel a molekulák közötti távolság négyzetes függvényében növekszik vagy csökken. Ez miatt nehezen
szabályozható a különféle anyagok kellő sűrűségre való megszorulása. Pelletáló gépeknél a csövet majdnem úgy
hangolják mint az orgonasípot. A csövet lehet kúposra készíteni és ettől függően változik a megszorulás. Ha a cső hőmérsékletét 200-300C fokra
emelik akkor szintén sokat változik az anyag és a cső közötti ellenállás, ez szintén összetett dolog , mert ebben
szerepet játszik a különféle vegyületek képződése is amelyek megváltoztatják a surlódást. A cső anyagának
keménysége is határozó tényező. Szerintem ha valaki kemény , szép felületű, sokféle anyaggal ilyen tulajdonságú brikettet akar készíteni, akkor
felkötheti a gatya szárát!
A préscsőben1- 2-3 menet van (evvel lehet kísérletezni ), és a kúpos végződés. Már többször írtam én keményen
hegesztem és elsímítom. A csigát készítheted a legjobb szerszámacélból is akkor is elkopik.
A csiga vége 60-70 mm hosszon enyhén kúposan végződik. Ez teszi a lyukat a brikettbe, így keményebb a brikett is
meg vezeti a csigát. A kúposság azért van mert így lecsúszik róla az anyag, de ha nagyon sokat fogod használni
eltűnik a kúposság, meg ellentétesen is kialakulhat a kopás miatt.
Az utolsó egyenes menet felépíti a nyomást a kúp meg elossza lejjebb is és így tovább a legkissebb
keresztmetszetig. Szerintem ennyi a lényeg!"
Ha csigás géppel akarnak foglalkozni azt figyelembe kell venni hogy a csiga nem úgy működik mint egy dugattyú! Már számtalanszor leírtam a csiga átrendezi az anyag struktúráját, szemcsemódosítást csinál, kicsalja az anyagból a
lignint, ezáltal kisebb nyomással is jobban kötött brikettet készít mint a dugattyús gép. Azt viszont végképp nem könnyű biztosítani hogy a csiga órákon át rendületlenül végezze feladatát.
Csigásból profi gépet nagyon nehéz készíteni, még szalma és szalma között is kimutatja a különbséget, a jó csiga és
cső alakot nehéz kikeresni. A jó cső akkor is kemény marad ha 400 fokra felmelegszik, ezek szuper anyagok. Először nem is kell törekedni ilyenre, a cső kúpolása különböző , de 8mm alatti. Úgy kell megcsinálni h. többször
betehesd az esztergába javítás végett. Nagyobb kúpolásról kezded és addig csökkented míg jó nem lesz. Elöször, másodszor nekem is úgy beszorult h. 5 kilós nagykalapács, visszarúgott mint a vasról. Kályhába tettem és
kiégettem a cuccot, nekem a cső kemény maradt, 400 foktól nem lágyult ki. Nem árt ha olyan erőátviteled van ahol a fordulatszám kersgélése lehetővé válik, nem véletlenül használok
szíjáttétel mellett fogaskerék átvitelt is.
Brikettcsigánál, nekem 2mm-től kevesebb nem volt átmérőben, ha 1-et hagysz a csiga úgyis belemar a csőbe ami
elrontja az anyag csúszását. Nekem most 3mm , ha a csőbe beszorul az anyag akkor mindenképpen visszavág, a lényeg akárhogy is megszorul a csőben
, a csigában ne tudjon beragadni. Nagyon kínos kísérletek után tudtam olyan profilt kifaragni amelyiknek öntisztító
képesége van.
1 menettel nem lehet elég nyomást elérni, sok anyag visszaáramlik, de csak kísérletezés után tudsz olyan csigát
készíteni ahol 5 menet csőbe lógás után se szorul bele az anyag.
a csiga belóghat 5 menetet is ha jó a kialakítása, de csak akkor nyom előre rendesen ha tud kapaszkodni a cső
falában---hornyolás!!
A hornyolás alapvető , nézd meg a húsdaráló belsejét ott is van ! Ezt számtalan formában meg lehet csinálni de
lényeg h. legyen. A vietnami tipúson a levél nem kúpolódik az nem baj , de mint korábban tájékoztattalak a tengely jobb ha kúpol már
2-3 menettől a végéig. Profi csigát és csövet higgyétek el nehéz készíteni, miért kérnek a jó gépért millió forintokat ? Egy hidraulikus
automata legalább 5 x komplikáltabb mégis csak a felét teljesíti mint egy jó csigás mégis dupla millió ( 4-6)
forintokat kérnek érte.
Már majdnem leírtam mindent, a csigásat szíjjáttétel+fogaskerék áttétellel hajtom 200-300 fordulat között
szíjtárcsával variálok, legjobb a 240
Először 3mm kónuszoságot (kúposágot) válassz, de ez függ az anyagtól is és a csigától is. Ha fűtöd a csövet nagyobb
kúposágú is lehet a cső. Az elfogadott csőhosz 200-300mm az átmérőtől függően. (kisebb átmérő-rövidebb cső). Van fönt a fórumon Vietnam-i és Banglades-i gép rajza, meg az 1067 h.sz.-nál is van tűrhető rajz.
2. a szenpor eleve tomor, a preselessel nem csokken jelentosen a terfogata. ellenben a forgacs terfogata a brikettalas soran siman tizedere kell csokkenjen, kulonben tul laza a brikett.
a legfontosabb szerintem a brikettben lévő nyomás :) a hőmérséklet és a kötőanyag nem előírás a brikettgyártásnál. viszont ha a szenet össze lehet préselni csak ugy hogy 2henger közé öntöd a szénport ... akkor a fűrészpor is lehet igy viselkedne....
ezért vetettem fela témát hátha valaki érdemelegesen hozzá tud szólni
Szertintetek olyan brikettálót nem lehetne építeni mint amivel a dió szén brikettet gyártják? hogy 2 henger forog egymással ellentétes irányba és felül bemegy az anyag alol pedig kijön a szénbrikettt, vájatok vannak a hengerek oldalán... biztos ismerős a rendszer valakinek... ilyen elven fát vagy papírt nem lehetne esetleg? csak szénen alkalmazható ez vagy más anyagon is ami relatív könnyen beszerezhető!?