Amit mondasz, annak több oka lehet. Piszok, rossz méretű láncszem, a horgony és gátkerék esésének rossz beállítása (ezt nem kell érteni). Amit az alábbiakban leírok, az egy tisztított, és jól beállított szerkezetre vonatkozik:
Az ingaóráknál nem az a lényeg, hogy vízmértékkel, vagy függőónnal nézve az óratok függőleges-e, hanem az, hogy jól ketyegjen.
Nagyon gyakori ugyanis, hogy a szerkezet ferdén van beszerve a tokba. Ezen nem is lehet segíteni, mert miliméterekről van szó, és a meglévő lyukat be kellene tömni és újat fúrni, de a régi lyuk úgyis megvezeti a csavart.
A ferdeség korrekciójára bizonyos órákon van egy állítócsavar az ingavezetőn. (Ezen a típuson szerintem nincs).
A másik megoldás, hogy az ingavezető tengelyére rütött horgonyt elforgatják, és úgy állítják, hogy a tok függőleges helyzetében járjon jól az óra. Ezt csak órás tudja megcsinálni, és nem is igazán szerencsés megoldás. (Kilazul a horgony rögzítése, és valójában úgysem lehet eltalálni egész pontosan a függőlegest).
Marad az egszerű megoldás: szépen csndben hallgatni kell, hogy milyen pozícióban ketyeg egyenletesen. A jó: tikk-takk. A rossz: tikk-szün- taakkk. Lehet hogy kicsit ferde lesz a tok, de hát ez van. Már két-három fok eltérés is számít, úgyhogy játszani kell vele.
Ha ezzel nem javul, nézd át a láncot. Ha ez sem segít, marad a reklamáció.
Ez nagy óra, csak egy hangrúdja van, úgyhogy a hangolás hálistennek nem gond.
A csavarból nem tudtam, kiütni a dugót. Megfúrtam a metszés felől, és onnan ütöttem, de nem ment. Úgyhogy csináltam új réz csavart. A megmaradt kúpos részt megmeneteltem, és a csavart megfúrtam, azt is megmeneteltem és belehajtottam. Jó szilárd.Nem értem, miért ütötték ezt azelőtt össze.
De akkor nem úszom meg, hogy hogy a tövét elvékonyítsam. Egyszer már esztergályoztam ilyet. Keresztül ment a patronon a rúd, és aztán az egész esztergán. Csak meg kellett támasztanom. Na ezt akartam elkerülni. Egy székre kellett satut ráfogni, és abba valamit befogtam. Már nem emlékszem mit, hogy ne csapkodjon a levegőben a rúd.
Végül megvásároltam a képen látható Schmeckenbecher-t. Az üzletben szépen működött 2-3 hónapja. Tudom, hogy nem képvisel nagy értéket, de anyámnak vettem meg karácsonyra, aki gyengén lát, ám ezt a méretet közelről le tudja olvasni és a hang is jelzi számára a pontos időt, aminek nagyon örült.
Felszerelés után azonban az óra, akárhogy is pozicionáltam, 1-2 perc után megállt. Meglököm az ingát, ám azután szemmel láthatóan lassul, közben persze ketyeg, majd ez megszűnik és az inga megáll. Cca.másfél óra pozicionálás után belefáradtam. Ekkor azonban egy nagyon picit "rásegítve" a súlyra (magyarul: nyomtam egy kicsit lefelé) és cca 10 fokos eltérítéssel a függőleges tengelytől az óra nem állt meg. Szomorú, hiszen az üzletben megfigyeltem, hogy jól működött.
Mi történhetett? Tisztítást igényel? De hát most volt rendbehozva! Akad valahol a lánc? Mit tehetek?
Én nem régen javítottam hangrudakat és már nem először.
Szóval nyakban el voltak törve a rudak. Mivel elég gányolás lett volna kiszedni a régi darabot a sárgaréz csavarból, inkább esztergáltam helyettük másikat.
Satuba fogtam a hangrudat, amin még volt kúpos rész és ráütöttem az új csavart, rendesen "izomból". Masszív lett és jól tart.
Aztán a többivel is így tettem. Mivel rövidültek a rudak, ezért a többi még ép rúdból is le kellett vágnom.
De meg kell állapítani, hogy mit is játszott eredetileg és melyik milyen hang volt. Figyelni kell a rövidítésnél, mert a skálában nem mindenhol egyforma a hangköz!!!
Zsebóránál nem szokás, ott úgyis az a kérdés, hogy mennyire sikerül jól rögzíteni a rudat. Nagyóránál a rúd hangját egyértelműen a tő körbe-esztergálásával kell(ene) hangolni, tehát nem az egészet kell kúposra esztergálni, hanem hagyni egy "dugót", ami a tőkében ül, és a kiálló résznél kell tőben vékonyítani. A spirálgong egész más történet, az sokkal hosszabb és sokkal jobban rezgésbe tud jönni, de ott is találkoztam már olyannal, ahol az illeszkedésnél volt a hangoláshoz vékonyítás. Azt még esztergálni sem lehet, csak reszelgetni...
Törött hangrúd javítása után, szerintetek az egyenes hangrúd tövét mindenképpen kúposra kell alakítani?
Azt hittem, anélkül is megy, mert a spirális hangadónak például nincs a töve kúposra alakítva. A rúdnak rettentő rossz hangja van anélkül. Azt hittem csak a akalapács üti rossza helyen. Lehet hogy tényleg?
Köszi az infót, gondoltam hogy valami különleges darab lehet! Egyébként írtam még egy levelet az eladónak, mielőtt elküldi csináljon nekem valami rendes fotót mindkét oldaláról. Pár nap múlva meglátjuk, ha küld valami jobb képet majd felrakom.
Ránézésre ez egy régi automatikusan ütő szerkezetnek tűnik, ami nem csak gombnyomásra ismételni, hanem magától ütni is tud, mint a faliórák. Nagyon olcsón ment el, nyilván köszönhetően a pocsék képnek és mit sem érő leírásnak, jó vásárt csinált a vevő...
Néhány napja találtam ezt a szerkezetet a német ebay-en, sajnos a fotó nagyon gyenge minőségű:
Mivel így is érdekesnek találtam felvettem a kapcsolatot az eladóval, küldjön róla jobb és másik fotót, ami csak részben teljesült, íme a fotó a másik oldalról. Sajnos ez sem jobb:
Nem tudom talán ez egy korai ütős lenne (vagy mire szolgálnak azok a karok)? De akkor hol vannak a kalapácsok? A leírás szerint két rugóházas, ha felhúzzák működőképes.
Esetleg ha valaki ezekből a fotókból tudna róla valamit mondani, azt megköszönném.
Elvileg csak Németországba küld, de mikor kértem a képet írtam neki, hogy magyar vagyok, és válaszolt. Hátha?! Jó háromnegyed óra múlva jár le, most 50 euro körül jár, ha valakit érdekel.
Óra javításban szeretnék tanácsot kérni.Tudniilik kezdő hobbista vagyok,és érdekelne hogy mik a tapasztalatok a tríciumos festésű órákkal?
Gondolok arra hogy a szervizelése mennyire lehet veszélyes,pl csináltam úgy hogy kb 40 éves svájci olma kvarc óra egyik mutatójábol kipotyogott a triciumos festés.
Gyárilag szép világos barna volt,régi MOM órábol használtam fel hozzá,akrillal keverve nagyon szép lett.
Az érdeklene hogy más használ-használt e hasonló módon tríciumos festéket,és hogy mennyire kell ezzel vigyázni?
Természetesen nem ettem meg,de azért mégis érintkezik vele az ember.(rákerül a ruhára,bőrre,padlóra,akárhova)
Olvastam külföldi fórumokon hozzászólásokat de nem sok érdemes választ láttam.
Szóval ha van tapasztalat azt szívesen olvasnám(mondjuk hogy életben van még,és jó egészségnek örvend)
Végigfutottam a honlapodat. Gratulálok a gyűjteményhez és a szervezéshez is. No meg a honlaphoz. A garázsodban lévő Junghashoz hasonlóval szemezgetek. Imre keresztnevű látogatóddal néha összefutok Lajoskánál, az órásnál. Azért mégis kicsi a világ, üdv:
Hasonló produktuma van a MOM-nak is Óragyár felirattal. Láttam egy elég jó állapotút. Itt is az volt a gond, hogy valami komódfélén mutatna jól, egy kicsit elkülönítve a többi bútórtól, mert ha jól van elhelyezve, még szinte be is tölti a szobát. Csak ne helyezzük el magasabban. Gyerekkoromban még láttam kombinált szekrény tetején is. Itt már nem tetszett annyira, mert szinte uralta a szobát.
Mert majdnem akkora a kicsike mint egy tarack. :-)
Sejtettem. De az anyám nagyon rosszul lát és a fali kvarccal nem megy sokra, az elemcsere macerás. Ezt viszont könnyen fel tudja húzni a láccal, érzékeli, hogy mikor járhat le, sőt még kézzel pontosíthatja is. Nem beszélve arról, hogy elég szép hangja van, ami ugye ilyen esetben nem hátrány. Meg jön a karácsony.