Keresés

Részletes keresés

neduddgi(én) Creative Commons License 2012.12.19 0 0 14757

Igazad lehet...

Nagyon szeretek... izé... olvasni! ;o)

Előzmény: erzsi724 (14755)
bacsik27 Creative Commons License 2012.12.18 0 0 14756

Üdvözlök mindenkit!

Azt szeretném kérdezni, hogy Hajdú-Bihar-ban vagy környékén nem tudtok-e valakit aki New Hampshire kettőshasznű tyúkokat tart és tavasszal esteleg tenyésztojást vagy napos csibét árulna?

Köszi a segítséget előre is.

erzsi724 Creative Commons License 2012.12.18 0 0 14755

Szerintem meg sosem készülnél el,mert csak a feliratokat olvasgatnád a hölgyön egész nap!!!

Előzmény: neduddgi(én) (14754)
neduddgi(én) Creative Commons License 2012.12.18 0 0 14754

Ha nekem ilyen segédem lenne, biztos gyorsabban haladnék a baromfiudvarom építésével!

:o))

Jani71 Creative Commons License 2012.12.17 0 0 14753

még szerintem olcsóbb is

Így érzésre szerintem is olcsóbban tudnám kihozni, arról nem is beszélve, hogy az még jobb is lenne a baromfinak (plusz kotyvasztani is szeretek... ;-) ).

215 Ft/kg, és hát a takarmány 5 %-a... Ha lehet, mellőzném!

Képzelheted, hogy ha van választási lehetőségem, akkor a baromfinak valót hozom el (most vegyük azt az esetet, hogy használok premixet).

Na de így, hogy lehet, nem is kell...

Akkor miért gyártják? Ezzel gondolják kiegészíteni a takarmányt abban az esetben, ha nem falusi kapirgálósról van szó, ami ideális körülmények között nevelkedik és megkap mindent premix nélkül is?

egy vitamin keverék+só+mészgritt koktéllal váltanám ki a premixet

Egyébként nagyon kevés kivétellel szinte minden nap kapnak friss zöldet (jellemzően tyúkhúrt és hasonló kaliberű növényeket, plusz ha van, akkor konyhai maradékot).

Nyári időszakban pedig még mindenféle finomságot, ami csak van a kertben és jó nekik.

A sóval kapcsolatban: eddig volt a koncentrátumban, külön nem adagoltam, nehogy baj legyen, de ha átállok a szójásra (premix nélkül), akkor majd kell.

Mennyi legyen? Fél %? Sima kősó?

A meszet eddig is adagoltam. Jó áron hozzájutok a tak.mészhez.

1,5 %-ot szoktam adni. Esetleg változtassak? (Kb. 5-8 hónapos növendékek.)

Szerintem azt fogom csinálni, hogy nagyon kis mennyiségekben adagolva "elhasználom".

Úgy általánosságban pedig az eddigi koncentrátumos verzióról az új, "sima", szójás takarmányra történő átállás a már megszokott egy hónapos időszak alatt fog megtörténni.

Közben figyelem, hogy miképp' reagálnak.

A híg székletet nem feltétlenül fogom a szójának betudni, mert anélkül is tudják produkálni...

Az állomány egyik fele épp' most kapja az Enroxilt, megállt a hasmenés, pattanósat pottyantanak, és furcsán feketét. Eredetileg a kissé véres széklet miatt kezdtem adni, úgy látom (most már többedszer), hogy jó hatással van rá.

A legnagyobb bajom, hogy ezt a nyavalyát kiirtani nem tudom... :-(

Folyton visszatér, akkor aztán jöhet a kétféle hatóanyag váltogatva. :-(

Volt már kolléga, aki érdeklődött kakas-ügyben, de "lelkiismereti" okból vissza kellett utasítanom. Pedig lett volna jószág, amelyiket szívesen odaadtam volna. De így nem.

Ment (vagy menni fog) a fazékba. Az udvarról nem mehet ki!!!

Előzmény: zsóti a kiskertész (14749)
edit111 Creative Commons License 2012.12.17 0 0 14752

Ja, azt elfelejtettem írni, hogy minden reszeléket kukoricadarával keverek. Így nem olyan száraz fájdalom az egész, kicsit morzsalékos. Eddig még nem ment a hasuk. Remélem nem is fog. Az első adag csibe 3 hetes.

Előzmény: sunyiba (14751)
sunyiba Creative Commons License 2012.12.16 0 0 14751

én is keltetnék télen :) már csak azért is mert ilyenkor lenne időm foglalkozni velük, de sajna nem tudom hova rakni őket :( mert pár hetes korukig még elvannak bent addig még nem sok helyet foglalnak meg nem is nagyon büdösek de később nem tehetem ki őket a hidegbe mert megfáznak és elpusztulnak. ezért meg kell várnunk a meleget 

pár napos csibének nem sok anyi lágy kaját adni ? nem megy a fasuk tőle? 

én pár hetes korukig jóformán csak kukorica darát adok nekik majd csak kevés lágy takarmányt, majd később kevessével szoktatom őket a vegyes kajára

Előzmény: edit111 (14750)
edit111 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 14750

Nem szakszerű, csak tapasztalati választ adok a kérdésedre. Most keltettem dec. elején csibéket. Ahogy kelnek, töltöm tele a keltetőt, ameddig lesz tojás. Eddig kikelt 28+ 14+8 csibe. Kartondobozokban vannak a konyhában és az emeleten (ezt a részt nem használjuk lakásnak, de fűtünk ott is) Az első adag csibe 2 db  asztali kislámpa alatt melegedett, de elég hangosak voltak, tömörültek, 2 meg is döglött. Aztán vettem 2 db 250 wattos infralámpát (3.200 Ft/db). Ez tök jó, lazán alszanak alatta, nem tömörülnek és nem tapossák egymást. Kedden kel megint 25 db.  Aztám még... 

Elvileg 22 db csibe fér el 1m2-en 4 hetes korukig. Nálam ennél sűrűbben vannak. A kartondobozokat egymás mellé raktam és kis átjárót vágtam a dobozokon hogy nagyobb helyük legyen. Egyelőre nem büdösek, hetente 1-2x kapnak friss szalmát. Már alig várom, hogy az óljuk elkészüljön. Oda berakunk 3-4 db infrát, de csak 4 hetes koruk után rakom ki őket. Addig dobozolok. Nem etetek táppal, így lassan nőnek, elég macerás az etetésük is. Reszelek (alma, répa, karalábé, krumpli), vagdosok (csalán, fű, mindenféle zöld), túrót, tojást adok nekik. Nem vagyok normális, hogy télen keltetek.

Előzmény: adorjan777 (14743)
zsóti a kiskertész Creative Commons License 2012.12.14 0 0 14749

Szia Jani!

Ezen a fórumon egy ideje nem voltam, és tényleg nem kaptam meg az emailt tőled, volt egy időszak amikor sokan reklamáltak. Küld át mégegyszer. Nem vagyok híve más fajok premixének az etetésének. Akkor már inkább egy vitamin keverék+só+mészgritt koktéllal váltanám ki a premixet, még szerintem olcsóbb is.

Előzmény: Jani71 (14731)
Techno Tyúk Creative Commons License 2012.12.13 0 0 14748

Igen, ezekre a kérdésekre kellene a válasz előbb, mert mint láthatjuk, a fajták közötti eltérések is lényeges. Meg természetesen a darabszám is, mert ha sok lesz, akkor esetleg a nevelőláda is kicsi lehet, és az ól is, ha vannak ott idősebbek is.

Tehát próbáld meg megoondolni,  és leírni neduddgi(én) kérdéseire a válaszokat, és biztos vagyok benne, hogy tudunk neked olyan segítséget adni, amit használhatsz. Én is sok hasznos infót kapok innen a fórumból.

T. TY.

Előzmény: neduddgi(én) (14746)
Techno Tyúk Creative Commons License 2012.12.13 0 0 14747

Javítás:

5 hónaposak lesznek  a kakaskák januárban

Előzmény: Techno Tyúk (14745)
neduddgi(én) Creative Commons License 2012.12.13 0 0 14746

Szia!

Szerintem ahhoz, hogy erre bárki érdemben és értelmesen válaszolni tudjon, adj meg egy pár adatot!

1. Hány csibét akarsz egyszerre nevelni? Nem mindegy, hogy 10, 100, vagy 1000...

2. Egyszerre indítod a csibéket, vagy átfedéssel? (Pl. kisebb a keltetőd, mint amennyi csibét akarsz, ezért egymás után, több hullámban keltetsz, és a különböző korosztályokat párhuzamosan neveled. Ez azért lényeges, mert előfordulhat, hogy amikor a legfiatalabbaknak még 32°C kell, a legnagyobbaknak már csak 20°C. Ráadásul a takarmányozás is más.)

3. Melyik hónaptól akarsz nevelni?

4. Milyen csibéket akarsz? Broiler hibridnek pl. más az igénye, mint a háztáji keverékeknek.

5. Milyen elképzeléseid vannak? Pl. komoly, hőszigetelt, minden extrával felszerelt ólak, vagy egyszerű, valamelyik éppen nélkülözhető melléképületben, ideiglenesen kialakított neveldét akarsz?

Ezek nélkül csak általános válaszokat kaphatsz.

Techno Tyúk Creative Commons License 2012.12.12 0 0 14745

Én nyár végén neveltem a csibéket, nem volt nagy feladat, természetesen a keltetés folyamata és a nevelés időszaka is nagy  odafigyelést igényel, nálam a legmelegebb szobában volt a nevelőláda (OSB lapból és tetőlécből készült dobozka, műanyaghálóval lefedve) fölötte pedig egy régi típusú PORCELÁN foglalatú íróasztali lámpa 150W-os infra izzóval (lehetne infra-rubin is, ezt fényerőszabályzóval tudod szabályozni, így a hőfokot is alakíthatod a csibék igényei szerint.

Nekem első keltetésem volt, 45 tojással indult a gép, lámpázással ellenőriztem, a rossz, fejletlen tojásokat kivettem, kidobtam, a végére 20 darab tojás maradt bent, amiből 17 darab kikelt, és mind a 17 darab felnőtt, most kint vannak már a nagyokkal, lassacskán tojnak is már, és a kakaskáim is ivarérettek lesznek.

Ha esetleg érdekelne valakit 10 hónapos itáliai kakas az jelezze, és megbeszéljük, mivel csak JANUÁRTÓL tudom eladni őket (össz.: 4 darab van)

T.TY

sunyiba Creative Commons License 2012.12.12 0 0 14744
Előzmény: vidékipupák (14742)
adorjan777 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 14743

Sziasztok.

Szeretnék tapasztalataitokból tudást meríteni, mivel a csibe neveléssel most szeretnék először foglalkozni.

Kérlek benneteket, hogy osszátok meg velem ki milyen módon állít elő meleget a csibe neveldéjében, egyáltalán hogyan néz ki a neveldéje?

Kérlek tegyetek fel fényképeket is, szerintem másokat is érdekelhet, vagy látva a képeket jön rá, hogy jól csinálja, vagy van más megoldás is.

Engem nagyon érdekelne. Kérlek azt is írjátok meg, hogy hány csibe van a neveldében és az egyes fogyasztóknak mennyi a teljesítményük, milyen nagy az erre a célra fordított területet.

Előre is köszönöm a válaszokat és a fotókat.

vidékipupák Creative Commons License 2012.12.12 0 0 14742

Én forró vízzel szoktam felgyorsítani a vedlést!:-D

Előzmény: Techno Tyúk (14726)
sunyiba Creative Commons License 2012.12.12 0 0 14741

üdv

kicsit lemaradtam. látom irkáltok szépen :D

a fejlemények:

a fényterápia nem nagy sikert aratott :( a kukorica adag megnövelése sem :( vagyis a kettő kombinációja révén a tojástermeles stabilizálódott. de ez nem volt még megfelelő, eddig kaptak 60%szemes kukorica, 30%szemes buza, 10% magpogácsa,száraz lucerna, +mész.

ezért a takarmány adagon 1 nagyot tekertem.  30%kukorica dara, 30%buza dara, 30%zab dara, 10% magpogácsa,száraz lucerna, +mész,só. a tojástermelés elkezdett novekedni 

tooommm0013 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 14740

Inkább a begyet szerintem. Vagy szemesen vagy finomra őrölve az igazi.

Ezt írják az árpára is, hogy szemesen kemény és megsértheti a begyet. Hagy hulljon a férgese! Én adok szemes árpát is néha, a napraforgó meg a legsosszabb méretben kerül eléjük, de eddig bírják, pedig nem is agyonedzett tyúkok, hanem tojóhibridek. 100-ból egynél ha gondot okoz egy évben, akkor azzal nem érdemes foglalkozni. Volt már hogy az ajtóval csuktam oda egynek a fejét (hátul a pántnál kidugta és csak a roppanást hallottam meg) mégis van kapu a tyúkudvaron.

Persze ha erre érzékeny egy fajta, akkor ott oda kell figyelni.

Enyémek a csontszilánkokat imádják felszedni, mikor kiengedem őket és a kutyával közös hátsó udvarban rohangálnak. Akkor néha én is aggódok mert akkora darabokat és olyan hegyeseket nyelnek hogy az rémisztő.

Ciroknál meg attól függ mennyi benne a tannin. És ezt is növendéknél írta hogy gondot okozhat. (ezt most olvastam)

Előzmény: Jani71 (14736)
Jani71 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 14739

Ha minden igaz, és jól számoltam, akkor az elmúlt hónapokban adott takarmányban súlyarányban nézve a kukorica 32.5 %, a cirok 7.5 %.

Az eredetileg 6 serpenyő kukoricát (3.6 kg) változtattam meg úgy, hogy egy serpenyő cirokkal (0.7 kg) váltottam ki a 6-ból egy kukoricát.

Egyébként most a teljes egy adag takarmány 9.25 kg, ebből számoltam ki a fenti %-okat.

Jani71 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 14738

Szia!

Ha péntek este küldted, akkor igen. Bocs', hogy még nem válaszoltam, nem mindig tudok viszonylag gyorsan reagálni a levelekre. Igyekszem!

Előzmény: holmogorov (14737)
holmogorov Creative Commons License 2012.12.11 0 0 14737

Sziasztok!

Szia Jani71!

Megkaptad az e-mailem?

Jani71 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 14736

Állattartóknak: takarmányolaj, napraforgó préselvény.

A darált napraforgó irritálja a gyomrot?

Az árakról sajnos csak a "Kapcsolat" menüpontnál lehet érdeklődni (mik lehetnek az árak?).

Egyébként érdemes még ide-oda beleolvasni.

(Ma este keresgélés közben a neten két helyen is olvastam, hogy a cirokban olyan anyag van, ami akadályozza a fehérje felszívódását...ennek ellenére van olyan hely, ahol meg az van, hogy a kukorica kiváltására alkalmas bizonyos százalékban... Most akkor adjam, vagy ne adjam? Mert eddig adtam, de már nem sok van, és a teljes feletetett mennyiség is összesen 40 kg volt. Lehet, hogy ezzel függ össze - legalább valamilyen mértékben -, hogy legalábbis szerintem nem úgy nőttek a baromfiak, ahogy én elfogadhatónak gondoltam?)

tooommm0013 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 14735

Premix...

Ez bármit takarhat. Szerintem a tiéd mész, foszfor, só némi aminosav és vitamin. Ez nem hiszem hogy sokat befojásolja az emésztést.

Persze nem vagyok baromfitáplálék szakértő.

Szóval a premix annyira tág fogalom hogy túl sok minden belefér. Pl. (ha jól látom) a "te" premixedben van premix is.

:)

Előzmény: Jani71 (14734)
Jani71 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 14734

Azt mondták azért, mert ha nem adok, akkor a szója "átszalad" az emésztőrendszeren, így viszont hasznosul. Nem tudom, hogy ez mennyire igaz, nem beszéltem olyanokkal, akiknél esetleg a premix nélküli extrahált szójadara etetése ilyen jelenséggel járt volna.

Itt nyilván nem beszélhetünk a nyers szója antinutritív hatásáról, mivel ez extrahált anyag.

Ezek szerint akkor te nem tapasztaltál ilyesmit.

Vajon mennyire hasznosul az extr. szója, ha nem adok premixet, és tényleg igaz lehet-e ez az egész "átszaladósdi"...? Mondjuk nem vettem 20 kg-ot, mert bontott volt a zsák, de azért ha feleslegesen adtam ki rá a pénzt, akkor annak nyilván lett volna jobb helye is, akármennyi is volt a cucc.

Jó lenne, ha Zsóti is hozzászólna, ő mégiscsak tanulta ezt, ha jól tudom!

Előzmény: tooommm0013 (14733)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 14733

Szerintem a b. takarmányliszt az inkább búza.

Miért kell a szójához premix? Én még soha sem adtam hozzá.

Előzmény: Jani71 (14729)
Sárközi István Creative Commons License 2012.12.11 0 0 14732

Ma a takarmányosnál kb.:malac konc.-baromfi konc.10-15% 44-46 fehérje,5kg.2200 FT.Bábolnai.

Előzmény: Jani71 (14731)
Jani71 Creative Commons License 2012.12.10 0 0 14731

?

Ez csak a premix fehérjetartalma. Ha jól gondolom, és magát a premixet a takarmányba 5 %-os arányban kell keverni, akkor ez az összesnek csak a 0,05×0,055-öd része.

Vagyis elhanyagolható mennyiségben van jelen a teljes takarmánymennyiségben.

Egyébként ezekből állítom össze már hónapok óta a saját takarmányt (most arány nélkül):

kukorica, búza, tritikálé, árpa, szotyi, cirok (lassan ez is elfogy), borsó (ez épp' a legutóbbi keverésnél fogyott el, mostantól nem lesz), baromfi befejező konci (a benne levő szója miatt - ebben már benne van a premix, de ezt a koncit most nem lehet kapni tavaszig), takarmánymész.

Ezt így együtt az általam kitalált arányokkal.

A koncit eddig azért vettem, mert ha szóját veszek, akkor abba kell a premix, úgy együtt viszont az akkori számításom szerint drágább lett volna, mint a koncentrátum.

Mostantól viszont kénytelen vagyok megvenni a szóját és a premixet, ha nem akarok máshol vásárolni.

Zsótinak kikértem a véleményét magánban már hónapokkal ezelőtt, de sajnos nem kaptam választ. Lehet, hogy nem kapta meg a levelet.

Előzmény: Sárközi István (14730)
Sárközi István Creative Commons License 2012.12.10 0 0 14730

Szia!5.5 a ny.fehérje?Nem lett volna jobb k.dara,búza,napraforgó stb.+szója?De kérdezd meg Zsótit a kiskertészt ő elmondja a véleményét és meg is indokolja.   

Előzmény: Jani71 (14729)
Jani71 Creative Commons License 2012.12.10 0 0 14729

Sziasztok!

Bár ez nem baromfinak szánt termék, viszont a táposnál jövő tavaszig már nem lesz konci, ezért vettem szóját. Ahhoz viszont premix kell, hogy ne okozzon bajt. Premix viszont csak ilyen volt. A tápos azt mondta, hogy nyugodtan adhatom baromfinak is (ő is ezt adja... :-) ).

Baromfinak szánt premixet nem tartanak, mert nagyon drága.

Mi a véleményetek?

Tisztán szemes takarmányt nem adnék, ha lehet, fehérjét emelni érdemben, kiszámíthatóan, stabilan, viszont jelenleg csak szójával tudok.

A bekeverésnél az össz takarmány 5 %-aként számoljam (függetlenül az egyébként beletett szója mennyiségétől - mert azt úgy tervezem kiszámolni, hogy a fehérjetartalma a többi szemes alkatrész fehérjetartalmával együtt megfeleljen az eddiginek)?

Kissé bezavart az alul látható karikázott fél %...

Az magának a terméknek a premix-tartalma lenne? A többi a felül felsorolt alkotórész?

Az aláhúzott "b. takliszt" az borsó akar lenni?

Előre is köszönöm a választ.

silkymuter Creative Commons License 2012.12.10 0 0 14728

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!