Egy mosogatógép vásárlási fórumot találtam ugyan, de oda az ilyesmi nem igazán illik.
Írj ide, ha tönkrement a géped, vagy furcsa dologokat, hibajelzéseket produkál.
Akkor lenne teljes a topik, ha tanácsadással beszállna egy-két szakember is.
Addig is segítsünk egymáson, osszuk meg tapasztalatainkat.
És mindezt miért? Mert egy-két okosság megosztásával talán páran megúszhatunk egy költséges szervizes kalandot...
Megnéztem a gép minden porcikáját. Ahol lehetett pucoltam, kontaktokat rendbetettem.
A hibajelenség változatlan. Nem melegszik a víz, és túltöltési hibával leáll.
Az úszókapcsoló szinte végig fönt van. (teljesen) Amit még furcsállok, hogy a hibajelzés után is hallom a csobogó hangokat a tartályból, és néha ürít is magán egyet a gép.
A tartályon belüli kis csőrből meg jön a víz. A mellékelt képeken látszik a "kis sárga csőr", és az úszók állapota menet közben.
Senki sem állította, hogy alkatrészenként összerakva olcsóbb a gép... :-)
Itt nincs sok alternatíva, vagy megveszed, vagy megpróbálsz együttélni a problémával, vagy - ahogy eredetileg tervezték: kidobod a gépet, és vásárolsz egy másikat.
Angliából 30 font körül kapod meg a komplettet.
Az a "rugós pöcök" az nem tartja, hanem nyitja a fedelet.
Segítséget szeretnék kérni. AEG F3A-W mosogatógépem (pnc: 91123248000) tabletta adagoló fedele (fedél sapka) valószínű elkopott, mert nem zár be. Találtam egy webes alkatrészboltot, ahol 6325 Ft-ért árulják csak azt a kis műanyag fedelet és a teljes mosószer adagolót 24289Ft-ért. Szerintem ez irreálisan drága egy kis műanyag vacakért. Nem tudjátok, hol lehet ilyet vásárolni olcsóbban. Szerintem elég nekem csak a fedél, legalábbis reménykedem.
Szeretném azt is megkérdezni, hogy hogyan lehet a fedelet leszedni, ha házilag szeretném kicserélni. Egy kis rugós pöcök tartja.
Ehhez a hozzászólásodhoz én nem tudok mit írni, mivel nem értem, hogy miről beszélsz. :-(
A 78 fokost ki sem vettem, nem tudom mikor nyit vagy zár. A 90 fokosról úgy állapítottam meg, hogy rossz, hogy a róla lehúzott két sarut összedugtam, és akkor működött rendesen. Egyébként most megy, éppen mosogat, csak én keveslem benne a vizet.
A 90 °C- os a biztonsági. A másik az a 75 °C- os mosogatás üzemije (szerintem). Pontosan nem tudom, hogy ebben klixonok, vagy NTC adja a hőfokjelet...
Ha klixon, akkor az a beállított hőmérsékleten zár, és viszi tovább a prk- t. Ha elektronikus, akkor a vezérlés dolgozza fel az NTC jelét. Tehát valaki téved...
A 78 fokos az szobahőmérsékleten zárt, vagy nyitott?
Az lehet, hogy valami belógott, és nem is forgott a kar, a tálak meg a fűtőszál fölött voltak ezért olvadtak el, de a fölső karnak csak forognia kellett. Most már tudom, hogy miért nem szabad az alsó kosárba tenni a műanyag tálakat.
Már mindent kitakarítottam, és ki is szárítottam. Azt viszont akkor végképp nem értem, hogy kettő darab biztonsági klixon közül miért a 90 fokos oldott ki, miért nem a 78 fokos? Mi lehet az oka? Mit nézzek meg még?
Akkor viszont a tál állt úgy, hogy a forgókar nem tudta elfröcsölni a vizet a fűtőszálhoz...
Pár csepp víznek nincs jelentősége, mert ott egy gumimembrán van, aminek nem árt a víz, csak a rugalmasságát csökkenti. A műanyagcsövek azért vannak felkötözve a mosogatási vízszint fölé, hogy ne menjen bele víz. Azt a műanyag kamrát is takarítsd ki, ahova a csövek csatlakoznak.
Evvel még nincs vége a gondjaidnak, mert azt sem ártana kideríteni, hogy miért nem állt meg a fűtés az üzemi (beállított) hőmérsékleten, miért a biztonsági klixon oldott ki...
Igazad van, ARDO, csak az egyik kezem gyorsabb mint a másik. :-) A tálakkal kapcsolatban viszont nem hiszem, hogy igazad lenne, mert 2 db. nagyméretű, és egy kicsi olvadt el, a kicsi teljesen, a nagyok is használhatatlanok, tehát azt nem lehet rosszul betenni. A fűtőszál az alsó kosár alatt van 4-5 cm-rel, nem tudott hozzáérni, a kosár alá, meg nem fértek volna be a tálak.
Sajnos nem én vettem észre, és mire szólt a feleségem, addigra már kivette a tálakat, úgyhogy soha nem fogjuk megtudni, hol voltak, de mindegy, nem is ez a lényeg.
A szintérzékelőt eszemben sincs eltekergetni, viszont nem értem a működését. Az biztos, hogy valahogy került a szintérzkelőbe egy kevés viz, mert amikor kivettem és lefordítottam, csöppent ki belőle egy-két csepp, de a csövekben meg nem volt illetve csak a másik végüknél egy pát centi magasan, ezért nem tudtam, hogy víz vagy levegő.
A fűtőszálat eddig soha nem néztem, hogy eléri e a víz, mert ha ki is nyitottam, az alsó kosár eltakarta.
Mit tegyek, hogy a csövekbe ne follyon bele víz, vagy annyi lehet bennük? Most akkor az egészet megpróbálom kiszárítani.
Alapvető tévedés: Nem kell ellepni a víznek a fűtőszálat. Azért van a keringtető szivattyú, hogy a víz ráfröcsöljön. A tál nem azért olvadt rá, mert nem volt víz, hanem nem jól lett berakva a kosárba, a víznyomás lebillentette, és hozzáért a fűtőszálhoz...
A szintérzékelőkben levegőnek kell lenni, és nem ajánlom, hogy eltekergesd, mert gyakorlat és tapasztalat nélkül az életbe nem állítod be.
Hátha tud valaki segíteni! Adro LS 9117 BX mosogatógépünkkel, mostanra eljutottam oda, hogy semmi nem jó rajta. A múlt héten elolvasztott 3 műanyag edényt, ezt követően pedig elindult ugyan, betöltötte a vizet, de órákon keresztül az első adag vizet forgatta, amit nem is melegített fel.
Gondoltam a fűtőszál megsérült, ahogy ráolvadt a tál. Szétszedtem a gépet a fűtőszálnak adtam direkt áramot, és működött.
Tovább gondolkoztam, és arra jutottam, hogy akkor a hőkorlátozó a rossz. De melyik? Találomra az egyikről lehúztam a vezetékeket, és összedugtam, így már jó volt, végig is ment a program. Elmentem, vettem egy ugyanolyan hőkorlátozót, kicseréltem, de első nekifutásra ezzel sem fűt. Közben arra jöttem rá, hogy ez mind semmi, valószínűleg azért olvasztotta el a tálakat, mert nem enged bele annyi vizet, hogy a fűtőszálat ellepje, és mivel a hőkorlátozó rossz volt túlfűtött.
Most abban kérem a segítségeteket, hogy a feltöltött képen látható két szintszabályozó milyen módon működik, ugyanis, ha menet közben lehúzom a jobb oldalit és belefújok, akkor túltölti a gépet, ha a baloldalival teszem ugyanezt, akkor leereszti a vizet. Hogyan tudnám a szintet beállítani? Ezekben a vékony csövekben levegőnek, vagy víznek kell lennie? S.O.S
Azért a befőttes gumi sem volt piskóta. A 12 cm-ből 4 mm lógott ki a többit begyűrte a tengely mögé. Kicsit hasonlított gyerekkorom ált. iskolai motorcsónak projektjéhez.
Igen egy citrommag is izgalmas lehet, de egyet mondj már meg nekem, akkor minek vannak a szűrők és hogy kerülnek be ezek a szivattyúhoz?
4,5 óra szét összeszerelés után megosztanám tapasztalatom -szerintem egyben alkatrész nem maradt- egy Siemens mosogatógépről, ami elvileg nem juttat elég vízet öblítéskor a gépbe.
A sör mert megígértem a Tiéd :)
Viszont direkt módon megsz.vatott a kis görény. Utólag kb. 15-20 perc munka lett volna, így viszont elmondhatom büszkén, hogy tudom, mi hol van a gépbe.
Szóval a hiba elég próza: az szivattyúnak sikerült "összeszedni" egy befőttesgumit, ami nem látszott az idegentest csapdába és a szivattyú is átforgatható volt, így utolag kicsit nehezebben, mintha nem lett volna ott a gumi. Na szum-szummárum olcsó szívás felső fokon.
Egyébként a gép 3 évében van és olyan kristálytiszta és zsírmentes volt, hogy öröm volt nézni.
Kérdésem azért lenne: Az alsó és felső rész összerakásakor van egy kb. 4-5 mm átmérőjű szilikon cső, ez spéci sav-lúg álló vagy valami snasszabb anyag?
A másik kérdés: Hogyan kell visszarakni? Először berakom a gumit az alsórészbe, vagy összerakom és utólag rakom be a tömítést a helyére? Én az utóbbit választotam, de nagy szívás!!!! Az első verziónál viszont azt láttam, hogy nem zárja rendesen a hézagot.
Na további jó barkácsolást..... ja és lejárt az első program (öblítés) viharos sebességgel. hiba nélkül
Harmadik körben: miért vacakol a víztöltéssel? Túl sokat enged, vagy túl keveset, illetve mindezt érzékeli- e, illetve a vezérlés feldolgozza- e a kapott jelet.
Kb. 5 éve vettem egy Fagor LF65 IT mosogatógépet. Eddig szépen működött, most megadta magát.
A hibajelenség:
Elindul a program, majd hol 4, hol 6 sípolással megáll. A füzetkéje szerint az F4 hiba vízszivárgást jelent (hol? a gép alatt száraz minden), az F6 hiba, pedig a vízmelegítés hiányát jelenti.
Az alábbi vizsgálatokat végeztem el.
-A termosztát működik, átadja az áramot.
-A fűtőszál ellenállása 25Ohm, a termosztát nyílásán keresztül nem látszik kosz rajta.
-A vezérlőpanel fűtőbetét kapcsoló reléje kapcsol, az áramot toábbítja, nincs megégve. (9A a fűtőbetét árama)
-A gépben nincs kórosnak látszó kosz, a szűrők rendszeresen pucolva vannak.
-A bejövő víz mágnesszelep előtti szűrője tiszta.
Amit furcsáltam, hogy a gép rengeteget ürít. 10-30mp-ként hallom, hogy csorog a víz a lefolyóba. (lehet, hogy ez normális, eddig nem figyeltem.) A mosogató kabinban a víz alig melegszik. Nem csaphideg, de nem is langyos.
Nem vagyok kisgép szerelő, csak egy mezei elektromos képesítésű ember, ezért mertem eddig elbűvészkedni a technikával. Innen viszont butának érzem magam.