Egy mosogatógép vásárlási fórumot találtam ugyan, de oda az ilyesmi nem igazán illik.
Írj ide, ha tönkrement a géped, vagy furcsa dologokat, hibajelzéseket produkál.
Akkor lenne teljes a topik, ha tanácsadással beszállna egy-két szakember is.
Addig is segítsünk egymáson, osszuk meg tapasztalatainkat.
És mindezt miért? Mert egy-két okosság megosztásával talán páran megúszhatunk egy költséges szervizes kalandot...
Alapvető tévedés: Nem kell ellepni a víznek a fűtőszálat. Azért van a keringtető szivattyú, hogy a víz ráfröcsöljön. A tál nem azért olvadt rá, mert nem volt víz, hanem nem jól lett berakva a kosárba, a víznyomás lebillentette, és hozzáért a fűtőszálhoz...
A szintérzékelőkben levegőnek kell lenni, és nem ajánlom, hogy eltekergesd, mert gyakorlat és tapasztalat nélkül az életbe nem állítod be.
Hátha tud valaki segíteni! Adro LS 9117 BX mosogatógépünkkel, mostanra eljutottam oda, hogy semmi nem jó rajta. A múlt héten elolvasztott 3 műanyag edényt, ezt követően pedig elindult ugyan, betöltötte a vizet, de órákon keresztül az első adag vizet forgatta, amit nem is melegített fel.
Gondoltam a fűtőszál megsérült, ahogy ráolvadt a tál. Szétszedtem a gépet a fűtőszálnak adtam direkt áramot, és működött.
Tovább gondolkoztam, és arra jutottam, hogy akkor a hőkorlátozó a rossz. De melyik? Találomra az egyikről lehúztam a vezetékeket, és összedugtam, így már jó volt, végig is ment a program. Elmentem, vettem egy ugyanolyan hőkorlátozót, kicseréltem, de első nekifutásra ezzel sem fűt. Közben arra jöttem rá, hogy ez mind semmi, valószínűleg azért olvasztotta el a tálakat, mert nem enged bele annyi vizet, hogy a fűtőszálat ellepje, és mivel a hőkorlátozó rossz volt túlfűtött.
Most abban kérem a segítségeteket, hogy a feltöltött képen látható két szintszabályozó milyen módon működik, ugyanis, ha menet közben lehúzom a jobb oldalit és belefújok, akkor túltölti a gépet, ha a baloldalival teszem ugyanezt, akkor leereszti a vizet. Hogyan tudnám a szintet beállítani? Ezekben a vékony csövekben levegőnek, vagy víznek kell lennie? S.O.S
Azért a befőttes gumi sem volt piskóta. A 12 cm-ből 4 mm lógott ki a többit begyűrte a tengely mögé. Kicsit hasonlított gyerekkorom ált. iskolai motorcsónak projektjéhez.
Igen egy citrommag is izgalmas lehet, de egyet mondj már meg nekem, akkor minek vannak a szűrők és hogy kerülnek be ezek a szivattyúhoz?
4,5 óra szét összeszerelés után megosztanám tapasztalatom -szerintem egyben alkatrész nem maradt- egy Siemens mosogatógépről, ami elvileg nem juttat elég vízet öblítéskor a gépbe.
A sör mert megígértem a Tiéd :)
Viszont direkt módon megsz.vatott a kis görény. Utólag kb. 15-20 perc munka lett volna, így viszont elmondhatom büszkén, hogy tudom, mi hol van a gépbe.
Szóval a hiba elég próza: az szivattyúnak sikerült "összeszedni" egy befőttesgumit, ami nem látszott az idegentest csapdába és a szivattyú is átforgatható volt, így utolag kicsit nehezebben, mintha nem lett volna ott a gumi. Na szum-szummárum olcsó szívás felső fokon.
Egyébként a gép 3 évében van és olyan kristálytiszta és zsírmentes volt, hogy öröm volt nézni.
Kérdésem azért lenne: Az alsó és felső rész összerakásakor van egy kb. 4-5 mm átmérőjű szilikon cső, ez spéci sav-lúg álló vagy valami snasszabb anyag?
A másik kérdés: Hogyan kell visszarakni? Először berakom a gumit az alsórészbe, vagy összerakom és utólag rakom be a tömítést a helyére? Én az utóbbit választotam, de nagy szívás!!!! Az első verziónál viszont azt láttam, hogy nem zárja rendesen a hézagot.
Na további jó barkácsolást..... ja és lejárt az első program (öblítés) viharos sebességgel. hiba nélkül
Harmadik körben: miért vacakol a víztöltéssel? Túl sokat enged, vagy túl keveset, illetve mindezt érzékeli- e, illetve a vezérlés feldolgozza- e a kapott jelet.
Kb. 5 éve vettem egy Fagor LF65 IT mosogatógépet. Eddig szépen működött, most megadta magát.
A hibajelenség:
Elindul a program, majd hol 4, hol 6 sípolással megáll. A füzetkéje szerint az F4 hiba vízszivárgást jelent (hol? a gép alatt száraz minden), az F6 hiba, pedig a vízmelegítés hiányát jelenti.
Az alábbi vizsgálatokat végeztem el.
-A termosztát működik, átadja az áramot.
-A fűtőszál ellenállása 25Ohm, a termosztát nyílásán keresztül nem látszik kosz rajta.
-A vezérlőpanel fűtőbetét kapcsoló reléje kapcsol, az áramot toábbítja, nincs megégve. (9A a fűtőbetét árama)
-A gépben nincs kórosnak látszó kosz, a szűrők rendszeresen pucolva vannak.
-A bejövő víz mágnesszelep előtti szűrője tiszta.
Amit furcsáltam, hogy a gép rengeteget ürít. 10-30mp-ként hallom, hogy csorog a víz a lefolyóba. (lehet, hogy ez normális, eddig nem figyeltem.) A mosogató kabinban a víz alig melegszik. Nem csaphideg, de nem is langyos.
Nem vagyok kisgép szerelő, csak egy mezei elektromos képesítésű ember, ezért mertem eddig elbűvészkedni a technikával. Innen viszont butának érzem magam.
2 mosogatást végigment, de ma reggelre /bár végigmet a program/ benne maradt a víz.
Ma megbontom a vízbetáplálás, mert a RESET után már nem akarta kiszivattyúzni a vízet és egy gyors öblítő programnál a kis vízcsap hibajelző megint világított.
Az átfolyás érzékelőnél lévő REED cserélhető? Cseréltél már ilyet? Amikor nézegettem nem úgy tűnt, mint aki cserélhető. Persze én lennék a legboldogabb, ha ki lehetne cserélni. Amint itthon leszek és lesz egy kis időm meglesem, aztán ha van rá mód meghackelem.
Van egy zanussi built-in gépem és az a problémám vele,hogy a vizet beszivattyúzza de tovább nem csinál semmit.egy bizonyos idő elteltével mint aki jól végezte dolgát kilöki a vizet.Nem mutat semmi hibajelet csak egyszerűen nem permetez.Néha ha kinyitottam és visszacsuktam az ajtót akkor elindult,de már nem.Kérem segitsen aki tud.
El sem hinné az ember, hogy ezek az elektronikus kütyük mi mindent figyelnek...végülis szigorúan leegyszerűsítve tulajdonképpen egy nyolcbites számítógépek...
Az előbb szedtem szét az AQUASTOP-ba található szűrőt kicsit koszos volt, de nem hinném, hogy ez okozta volna a hibát... most azért elindítottam újra ugyan azzal a programmal kíváncsi leszek a végeredményre.
Hol keresendő tovább a hiba, hol lehet keresztmetszet szűkület?
Az első (és a második) vízfelvétel szintig működik, időkorlát nélkül. Az öblítésnél, ha x időn belül nem kapja meg a "mosogatótér tele" jelzést, akkor áll meg - ez van 27 perc visszalevő időnél.
A hiba szempontjából teljesen mindegy, hogy aquaszelepes, vagy hátfalra szerelt szeleppel tölt fel.
A jobb alján van az a ventillátorlapát szerű cucc: az az átfolyásmérő. Elkezdi a beeresztést, de 15 másodpercen belül nem kap erről mennyiségjelzést, azért áll ki hibára. A "lapát" egy reed relét kapcsol, ami megállt. Vagy beleműtesz egy megfelelő reed-et, vagy csere.
Elkezdi töltetni a gépet vízzel, majd kiszivatyúzza az egészet és újra elkezdi tölteni magát vízzel, majd kiszivatyúzza (van amikor elzárja a szelepet, nem csinál semmit vagy 5 percig, majd kiszivattyúzza a vizet). Ezt eljátsza háromszor, majd E1-es hibakóddal 30 másodpercig pittyeg, kiáll hibára. Eleinte ezt csak néha-néha csinálta a mosogatási ciklus vége felé, de most már eljutottunk odáig, hogy a mosogatást el sem kezdi.
Ugyanez a hiba miatt már zaklattam a Candy-Hoover szervízet, és ők ezt javították is gariban. Most újra előjött ez a hiba, de a gari már lejárt
Na, a lényeg, hogy a feleségem volt sajnos csak itthon, mikor javították ezt a szörnyeteget. Én lekaptam a gép oldalát és kértem mutassa rá arra a kütyüre, amit kicseréltek:
Ezt a kütyüt cserélték ki. Működött is egy darabig (vagy 6 hónapig), aztán megint előjött.
Víznyomás rendben. Szűrők tiszták. Valamikor el is indul a ciklus első része, de ekkor rendszerint a normálisnál több vizet enged be (a szűrő teteje felett van a víz szintje) és miután indulna a ciklus következő része a fent említett hibával megáll.
Ami a legérdekesebb, az az, hogy most kb 2 hete 3 napon keresztül tökéletesen (hangsúlyozom: TÖKÉLETESEN) működött! Nem csináltam vele semmit, egyszercsak megjavult. Majd ugyanolyan hirtelen vissza is állt a hibás működésre.
Pénzem most nincs új gépre, Candy-szervízzel nem akarok javíttatni, akármilyen helyi szerelőben meg nem bízok (nem szeretnék a semmiért fizetni).
Bízom benne, hogy a kondik cseréje a tápban megoldás lehet, azt megcsinálom.
....igen kinyomja a vízet. Egyébként azt nem írtam, de AQUASTOP-os.
Azért nem értem a logikát, mert újra elindítottam a programot és ugyan úgy 27 percnél megint megállt. Egyébként hallom, ahogy a vízet "beereszti" vagy pótolja.