Sziasztok! Punto II (2003)-nél a következő a problémám: tegnap 300km levezetése közben nem volt semmi baja az autónak, rendszeresen karban van tarta. Majd ma reggel indításkor pirosan világított a kormány jel a műszerfalon és azóta nem lehet szinte egyáltalán tekerni a kormányt! Nem a kormányzár kapcsolt be, többször is ellenőriztem. Ilyenkor mi a teendő?
Ezért nem vagyok én magam sem biztos benne, hogy hengerfejes, ezért nem merek nekiállni, mert akkor ha hengerfejes, ha nem, tömítés, csavarok , ... és sok-sok idő meg ideg. MEllesleg csillaggarázsom van, gondolhatod mekkora élmény lenne :S Nekem egyes puntom van és 1.7 td motoros (176B7000) azaz 46 kw, 63 Le. Azon azt sem tudom, hogy hol van a vízpumpa.
Itt a harmadik áll fent,a jelei megvannak, kis körön gőz, nagy körön bugyog/ hideg. De biztosat senki nem tudo mondani, vagy CO2 mérés a hűtőfolyadékban, vagy nyomás mérés a hűtőkörben, vagy hengerfej le.
Az okok lehetnek tömítés átégett, gátrepedés, blokk repedés, stb.
A végeredmény, akár így, akár úgy jutunk a végére, hengerfej le. A fél centis olajsárt meg brigáciol nem oldjam csak Wel done zsíroldó, illetve a fékfolyadék, vagy a gépműhely mosója/ ultrahangos mosó..
Fiatnal ez változó. 1.2-es alulra megy, 1.8, 1,9 meg felűlre PuntoII-n. Nálad nem tudom. De ha a légtelenítőt megnyitod jőn a forró gőz. Akkor levegős is. Lehet hogy annyira, hogy a pumpa sem dolgozik? Nem tudom, Villamos mérnők vagyok, nem gépész, de próbálok okoskodni :-) De nem láttam olyan hengerfejes autót, ami csak melegedésben nyilvánul meg.
Én még nem néztem, de a "szakik" szerint igen, megy, nincs baja. Mellesleg hol van a vízpumpa ezen a típuson? És a csövek akkor így rendben vannak? A termosztátról a hűtő magasabban lévő csövére kell csatlakozni, ugye?
1. Kimosták? NEm tudom, vetetett velem 1 liter brigéciolt, hogy kimossa. Mivel nem voltam ott, nem tudom mit-, és hogyan.
2. A víz útja? Ezt magam sem tudom. Amikor hozzám visszakerült, a termosztát csöve a hűtő aljába-, míg a másik cső a tetejébe csatlakozott. Ekkor azt gondoltuk, hogy valami úton-módon valaki ezt felcserélte, mert normál esetben a melegvíznek, ami a termosztátból jön a hűtőbe, a hűtő magasabbik, azaz felső csatlakozásába kell mennie, a másiknak pedig alulra. Ezen okból mi ezt megcseréltük. De sajna, eredménnyel nem jártunk. Mert semmi változás. Jelenleg egy kiherélt termosztát van bent.
Ha valaki esetleg alátámasztja, vagy elmondja, melyik cső, hova kell, hogy menjen, az nagy segítség lenne, rajzot nem találtam róla.
3. Nyomja ki a vízet? Igen, a nagyjából kézmeleg víz akkorát tágul egy erős járatás (folyamatos nagy gázadás) vagy "hajszolás" esetén, hogy a tágulásin, bár sapka van rajta, mégis ömlik ki a hűtőfolyadék, ami mellesleg, ismétlem kézmeleg, azaz NEM forr. Ami pedig a motorban van, az nagyon meleg, de, hogy az merre megy, vagy hogyan van, azt nem értem. Ilyen esetben eddig a fűtésem is azonnal megszűnt. A forró víz , gőz, pedig abban a csőben ill. körben van, ami a radiátor felé megy, mert ha azt a kis légtelenítő csavarkát megnyitom, ömlik a gőz és a bőrőm majd le égeti.
4. Nincs buborék hidegen, sem melegen. Sem víz az olajban, sem fordítva. Ezért vagyok bizonytalan a hengerfej kérdésben.
Hogy mosták le? Mert ha a hengerfejben minden reva volt, akkor nem lehet csak úgy leengedni, és újratölteni. Én átszoktam járatni mosó olajjal. Majd 200Km múlva mehet bele az eredeti olaj. Ezt minden vett autómnál eljátszom. De csak van egy infrás hőmérő amivel be lehetne határolni, hogy mégis mi melegszik. szerintem vagy az olajban kéne, hogy viz legyen, vagy a vízben olaj. A vízben már hidegen is buborékosnak kell lennie ha beledolgozik egy henger. Biztos, hogy jól tették fel áramlás tanilag a csöveket? És mi az, hogy kinyomja a vizet? Egyszer csak járó motornál elkezd dőlni a kiegyenlítőn a viz?
Ebben bizony van igazad, de vajon kihez vihetném, aki megbízható, tudja, hogy mit csinál, érti a dolgát , környékbeli és emberi árakon ezt meg is tudja nekem oldani? Gödöllő környéke.
Igen, pont erre gondoltam. Mivel ami benne volt olaj gyanánt, az már minden volt, csak nem olaj, azt gondolom, azt már a turbó nem igazán tudta csipegetni, ezért nem volt füst. Miután azt az olajat, pontosabban mondhatnám, hogy szurkot leengedtük, megkapta a 10w40-t. Az már olaj volt, mitöbb elkezdte oldani az előzőleg már a falakra rakódott szurok olajat is. Azaz, a turbó hiba ekkor jött elő, azaz, hogy eszi az olajat, mint egy vízimalom, tolta fel a szívótorokba, pontosabban annyira, hogy a légszűrőházban tocsogott az olajos ganéj. Ekkor döntöttem a turbó csere mellett. Azzal már nincs is gond, fel lett rakva egy palio turbo, de az egy az egyben ugyanaz, mint a punto. Szépen fütyül, jól teszi a dolgát. Mérve ugyan nem volt a nyomás, de az autón érezni, mikor a turbo "becsatlakozik" a menetteljesítmény növelésébe :) Mikor a szelepfedél le lett véve, még majd fél centi vastagon állt így is a falon belül az előző ganéj. Állítólag azt le is mosták a szakik. Gondolom ez meg is történt.
Nézd, ha az enyám lenne a gép, akkor azt mondom, hengerfej le, nyomáspróba, úgyis látszik ha van valami, ha az oké, akkor blokkrepedés, esetleg blokk ki, egészet széjjel, nem olyan nagy meló, és legalább minden kiderül... Aztán új csavarok, tömítés, és mehet vissza. Más megoldás nincs, szerelő se fog jobbat mondani, de itt látatlanba senkitől se várd a tutit, az nem úgy megy, látni, mérni, érezni, hallani kellene....
Na, igen, ez egy olyan kérdés, ami már bennem is felmerült. NEm voltam ott sajnos, bíztam a szakikban, nem tudom, hogy mennyi ideig pörgött. De ha nem azonnal kapcsolták ki, akkor akár okozhatott hegerfej gondot is. Ha egyáltalán biztos, hogy az a baj.
minden kétséget kizáróan az fogja tudni neked megmondani, hogy hengerfejes-e a motor, hogy valahol szétkapják, és megnézik. minden más találgatás.
az, hogy mi okozhatta, hogy az elején még viszonylag rendben volt a kocsi, aztán olajcsere után kezdett széthullani:
- a szaki, akinél a tömítéscseréket csináltattad, jól végezte a dolgát? mert itt mindenről volt már szó, csak arról nem, hogy biztos-e, hogy szakszerűen lett megjavítva a kocsi.
- bár nincs nagy különbség, a punto TD-hez hivatalosan való olaj 10W50-es, a kézikönyv szerint. egyedül a benzinmotorokhoz írják, hogy választhatóan 10W40 vagy 10W50es lehet, a dízeleseknél csak 10W50 van megadva. lehet, hogy az a pici különbség is nagy hibákhoz vezet -- bár ezt azért kétlem.
- az is lehet, hogy a régebbi olaj annyira koszos volt, hogy effektív 1-2 helyen tömítésként is szolgált (volt már ilyen eset). amint jött az új olaj, kimosta a régit, és beindulhatott a szivárgás.
- de mint mondom: ez mind csak találgatás. ha egyértelmű választ akarsz, meg kell nézni, hogy van a tömítés a hengerfejeknél. meg azok milyen állapotban vannak. esetleg nem ártana az ECU-t megnézni, az milyen bajokról tud, meg hogy egyáltalán él-e még.
Igen, és úgy kezdik, hogy akkor vegyek egy új termosztátot, hiába mondom, hogy az már megvolt, akkor új radiátor és hűtő, ... és a véén a hengerfejezés. A végére azt mondják, hogy 150 pénz. Így magam is megtudom, hogy építek egy új autót, csak már nem éri meg. Már így is gáz, nem még ha tovább találgatok. Ezért vagyok kiváncsi olyanra, aki esetleg találkozott már ilyen jelenséggel, vagy egyértelműen elmondja, hogy ez bizony minden kétséget kizáróan hengerfej tömítés. És nem a fél autót kell újjá építeni.
Itt a sok szaki? Dehogy van itt sok szaki, azok mind a műhelyben dolgoznak, ésd ép autókat szerelnek. vidd el egyhez, és csinálja meg. Ennyi a történet.
Jelenleg 330.000,- körül van egy 98-as 1.7 td (46 kw) 63 Le-ős , 3 ajtós puntóm, ami minden más hibát kizárván hengerfejesnek tűnik. Az említett összegből 60.000,- (átírá + biztosítás) azaz 270.000,-ben van maga a vas. Ha valaki idejönne és orrom alá tolna 250.000,-ot, nem gondolkodnék, VIGYE.
Csak azt nem értem többek közt, mikor megvettem, nem füstölt, nem volt semmi egyéb bajra utaló tünet. Hazahoztam Vecsésről, nem melegedett, nem forrt, ... Első lépésként, mint minden ember, én is olajcserét kezdtem. Leengedtem a (szurok állagú olajat) és tettem bele frankó 10W40-t. Onnantól kezdve valami hihetetlenül ette az olajat, pontosabban mögöttem nem maradt meg autó, annyiraa égett motorolaj szaga volt. Gyanum, hogy turbó hiba. Ennek okán gumicső le, érzem, a tengely kb. 3 mm-t lóg. Ok, nem baj, kerítettem egy másikat, ami jó. 3 nap alatt le is cseréltem. De mivel egy 1.6 td adagoló volt fent, amiből ömlött a gázolaj, így szóltam egy szerelő ismerősömnek, hogy tegyünk rá puntó adagolót. Debrecenből sikerült is szerezni nagyon olcsón (olcsó húsnak ...) felszerelés megtörtént. Az autó csak és kizárólag úgy vette fel az üz.anyagot, ha kézi táppal adtuk neki. Amikor meg megvolt, gázadás nélkül maxra akart pörögni. Azonnal leállítottuk. Megpróbáltuk ismét, és még 3xor. A jelenség ugyanaz. Így nincs mit tenni, felkerült rá egy másik 1.6 td JÓ adagoló. Ezzel nincs is baj, megy rendesen, szépen, nem ömlik belőle a cucc. Csak épp, amikor elkészült, hozta a srác fel a vasat és már világított a forr.pont jeladó. Erre azt mondta, azért van, mert eddig nem volt bekötve. MEntünk, próbáltuk, de egyre jobban, míg végül elszállt a fűtés és a tágulásin ki a víz, ami nem forrt!!! mert odatettem a kezem és kézmeleg körüli volt. Akkor biztos a termosztát xar, jött az ihlet, így tettünk bele másikat. A jelenség megmaradt. Akkor nézzük a csöveket. Hoppá, minden autón, a termosztátról a hűtő felső csövébe megy a forró víz, míg az alsóba a hideg, akkor csere. MAjd most biztos jó lesz. A faxt, a jelenség megmaradt. Vissza régi termosztát, maximumra kiherélve, NULAA akadály minden oldalon. Majd most biztosan jó lesz. Hát nem. A vízet, erősebb igénybevétel, hajszolás ( 2-3 km padló) után kinyomja a tágulásin, de ismétlem nem forró az, ami kijön. BEzzeg a motorban meg forró. MAgam sem értem mi ez a jelenség. Jah, fűtésem nulla van, tehát csak hideget fúj.
Keresgéltem, mik lehetnek a hengerfej hiba tünetei. Olajban víz (habos vagy egyéb) ? NINCS, Vízben, azaz fagyállóban olaj? NINCS. Hidegen azonnal pöcre indul díúsító nélkül, egyenletesen jár, van utóizzítás is, minden rendben. A csövek hidegen abszolut nem dagadnak vagy egyéb, buborék nem megy a tágulásiba, sem az alsó nagy csövön, sem a felső visszafolyón. MElegen ugyanez. Adagoló visszavéve, pontosabban a töltése, nehogy az okozza, de a helyzet változatlan. Most frankón neki kell állni é levenni a hengerfejet? VAgy van valakinek ötlete? Létezhet, hogy eddig rossz turbo és szvárgó adagoó mellett a feltételezett hengerfej hiba nem jött elő? Hanem - a szerelő állítása szerint- csak azért most, mert van rajta turbo és végre megfelelő nyomás van a hengerekben meg megfelelő teljesítmény???? LEhet ilyen? VAgy minden rosszindulatot félretéve , lehet, hogy amikor feltették az erős adagoót, hidegen meghajtották és hengerfejessé vált???? Itt sok szaki, vagy legalább is olyan ember van, aki sok problémát látott, sokat megélt. Kiváncsi lennék a véleményetekre.
Sziasztok! Én abban szeretnék segítéget kérni, hogy sajnos a punto II-esemnek az ajtajánál lévő "dísz burkolat" eléggé elnyűtten néz már ki, illetve jönni akar fel, ahogy elnéztem ez ragasztva van műanyag bőrhatású csík (elnézést a megfogalmazésért de tényleg nem tudok rá jobbat mondani :D ) tehát ezt hol lehet lecseréltetni, vagy mit lehet venni rá helyette? mert szerintem ezt a telet még kihúzza de a következőt már nem hiszem...
Cseréld le az asszonyt. Kellene ennek a kocsinak egy fűtött garázs 2 napra. Elmész egy plázába, és ott hagyod, kifizeted azt az 5 ezrest és kész. A víz szimplán bele fog fagyni minden zegzugba rövid idő alatt, még rosszabb, mintha koszos maradt volna.
Lehet elég síkba hüzni, tömítés, azt jólvan, de ez csak leszedés után és nyomáspróba után derül ki.
(Persze, tudományos űrtechnikás módszerrel enélkül is, nyomásmérő szenzor a tágulási tartály sapi helyére, és oszcilloszkóppal nézni, ha kifúj a hengerfej, látni..)
Az autót egyenlőre félretoltam az udvarban, sem idegzetem sem pénzem folytatni. De kíváncsiságból most regggel (Isaszeg _4 C) gondoltam megnézem, hogy beindul-e? Beültem, gyújtás, izzítás (kb. 18 mp) relé kattan, akkor mad menjen (mivel 1.6 TD VW adagoló van fent) így dúsításra csak úgy lenne lehetőségem jelenleg, ha motorház fel, és kézzel ráhúzom, de jelen pillanatban annyira rühellem a kocsit, hogy úgy gondoltam nem húzom be. Csak úgy "natúr" megpróbálom. Minenféle túlzás nélkül mondom, 2-t fordított az önindító, és már ketyegett is a vas :O Sem gázt, sem semmit nem adtam, mert minek?! Annyi azért volt, hogy úgy 3-4 másodperc járás után egy henger talán kihagyott, de aztán annyi. Megpersze addig nyöszörög az ékszíj, míg az utóizzítás rajta van. Amint elalszik, szépen, közel sem vészesen keményen kopogva jár egyenletesen, szépen, nyöszörgés nélkül. Tehát a motorja nem lehet vészesen szar. De vajon akkor kiherélt termosztát esetén, egy kissebb hajszolás esetén miért van, hogy a tágulásin tolja ki a vízet? A forr. lámpa bent világít? A tágulásiból kiömlő vízbe beleteszem a kezem, azaz tán még 50 fokos sincs, de a motorban bent, a blokkban viszont szinte forr a víz? HEngerfejes?