Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Nekem van ehhez hasonló lemez a kazánomban. Annyi, hogy szélesebb. A felső tisztítónál tudom kivenni. Szóval ez füstgáz fékező. Nem tudtam. A frekiváltót egy barátom javasolta már, neki is Atmos kazánja van. Ő egyébként meg akarja venni ezt az 50 ezres elektronikát. Én inkább magam fejlesztgetnék. Szóval ha szeretném, hogy jobb hatásfokkal üzemeljen a kazán, akkor alacsonyabb hőmérsékletű füstgázzal kellene üzemeltetnem. Egyébként 2 éves bükkel fűtök. Nagy hasáboknál nem megy 250 fölé, de ha sok az apró fa akkor megüti a 320-at is. Köszönöm a válaszokat
Na szóval itt vannak a képek, ilyenből van 2db az Atmosban, a C30S-be ilyen belefért. Ma délután teszteltem begyújtás előtt kivettem 1-et, majd begyujtás, 60C-nél indult a kazánszivattyú füsthő 220C volt akkor, tisztító nyillás bontás füstfékező visszarakás, füsthő lecsökkent 190C-re.
Láthatóan van hatása, legalább is nálam mükszik.Az előbb voltam lent 20Hz-el vagyis kevesebb mint fele sebességgel forog a venti, füsthő 170C volt, vízhőfok 82C. Nálam így mükszik......
Csatlakozom, szinte nálam is pontosan így alakul a füstgázhőfok ugyanezekkel a fűtési szokásokkal. 4-5 éves kandalló méretű akác/bükk rendesen felnyomja 300 fok fölé. A primer/szekunder levegő állítással nem értem el semmit.
Erre a szupervezérlőre én is kíváncsi volnék, hogy mennyi többlet energiát lehet vele hasznosítani. Igazán valaki beválallhatná azt 50e Ft-ot. :)
Én hajtogattam 20-as laposvasból, + ráhekkeltem egy frekvencia szabályzót a ventire, aminek csökkentem a frekvenciáját 200C-nál kb:20-25 Hz-re, ami 50%-os fordulatszám csökkenést eredményez így a füsthő beáll 160-190C közé.
A szakszeres oldalon régebben volt fenn a kazánhoz gépkönyv (majd otthon megnézem) és egy összefoglaló "táblázat", és én úgy emlékszem abban 230 fokot írtak..
Nálunk, mikor a 12%-os, hasogatott (33cm-es) bükkből megpakolom, 310-is volt..
Utánna "megnyugszik, és visszaáll a 230-250-re.
DE ha nem hasogatott - van majd 10 éves akác - 5-10-15 cm-átmérőjű , fél méteres szálakkal (így alulról felfelé a gyujtósra), pakolom meg, akkor nem "lendül túl", és 230fok a max.
Amúgy ilyen turbulátorokkal tudod esetleg csökkenteni a füstgáz hőfokot..
Atmos DC40-et használok. Tudja valaki, hogy mi az optimális füstgáz hőmérséklet ennél a kazánnál? Általában 200 és 250 C között van, de néha felszalad 280-ig is. Továbbá az lenne a kérdésem, hogy mivel lehet ezt szabályozni? Számomra a huzatszabályzó és a szekunder levegő beállítása van lehetőségként. A válaszokat előre is köszönöm.
egyik nap a nyomás felment 3 barra (amúgy max 2-2,2-re szokott) és egy nagy csattanást hallottunk fent. semmit sem találtunk eltörve, megrepedve a fenti csövekben, radiátoroknál.
ma 0 baron állt a nyomás. a szaki azt mondta, hogy semmi gond, töltsem vissza, biztos most ment ki a levegő - egy hete lett bekötve a másik fűtőkör.
újratöltöttem, most megy gond nélkül, de fogalmam sincs, mi volt az egész.
Szia én. Egy univalent fagazos. Hoz egy Éti 25 Kazan vizteren körösztul megy at a füst és 40-50 fokra lehûl a füst ami napi 5-10 liter kobdenz. Viz keletkezik. 20 fokkal kisseb höfokot állit elõ az éti viztere a kazán höfokàhoz képest.ami a visszatérõ hõfokot biztosítja kazant 85 fokra fütöm viszatéröm 65 fok. 1500 L pufival.napi 2*17kilo tõlgy 24 oráig ég 160megyzet metert futok vele.pufi. 1 napig biztositja a radiatorokba a meleget. Tehát 34 kg. Faval. 2 napi Fütés megoldva!!!!!!!mostanába tervezem a vilany. Bojlert is füteni egy spiralis höcserêlõvel. Az egész kócerájt egyedül épitettem össze. Inest és. Más hejekröl jegyzeteltek alapjàn.AMIÉRT KÖSZÖNETEM NEKTEK IS!!!!!!
de folytottam már , de irtam is róla , alul kb 3mm nyitásnál már lekondenzál a fából távozó víz , de nem a kazánon hanem az ajtó belső oldalán és képes a kazán alján kb kisujjnyi víz lenni. 5mm-nél nincs ilyen viszont a fűstgáz 450.
Kezdem kitapasztalni a felfő begyujtés is csak kb 1/2 -orával tolja el a teljes töltet begyulladását, és ez a hülye fa nem tudja , hogy szépen rétegesen kellene égnie,.
a visszatérőt megemeltem 50-fokra, a fa 15%-os ( már amit elhasítottam, de egy kupacból van , szín alatt szikkadt nyár végétől )
Úgy láttam van raja néhány ajtó. Nem tudod lenn folytani és több szekundert adni fenn? Így lehetne lassítani az égést, de nem menne pocsékba a fagáz. Bár gondolom a lambdával nézegeted eléggé:D
persze, így igaz, lehet többet várok a készüléktől, vagy amikor vettem ezt mondták és elhittem/gondoltam , hogy majd szépen ég lefelé, aztán nem szépen ég, hanem beindul mert telerakom a tűzteret ( belefér vagy 22-25kg fa ) és nagyon ég ( melegednek a varjak )
Igen, valahogy sejtettem.:D Tegyél oda szépen összevágott, de friss fát. Az is kiváló dekoráció. Legalább megszárad ott és a nedves fát a bogarak sem komálják.:D Ha újra jönnek a rágásnyomok, tudod majd, hogy megszáradt.:DDD
Aszt hiszem Bükk vagy kőris. A kandalló fa bent van a nappaliba. Sokat nem tüzelunk belőle , csak nagyon hidegben ,hétvégén szoktuk használni .
De ha jönnek a bogarak akkor azonnal dobom a faelgazositoba , csak azért sajnálom mert nagyon szépen össze van rakva ., ja es nagyon száraz 8% nedvesség tartalma .
vagyunk egy páran itt akik felülről gyujtanak be, de Nekem sosem ég úgy ahogy az említett kazánt reklámozzák. csak egy egyszerű kérdés , mivan azzal a parázsdarabbal amelyik leesik és lentebb akar égni, nekem hiába van fektetve a fa középereg a parazs és 1-1,5-óra múlva az egész kupac ég.