ezt szépen megcsináltad,még anyit hogy én már soknak a bemenö tengelyén viszattetem egy fogat,és akkor a rudazatal lehet korigálni a perselj kopását is meg rendesen rábirja emelésre forditani a tengejt
Kihelyett kör karját lenyomod, akkor azért emel a pad is, mert a vezérlő csatornát a tömbbe mind 3 tolattyú zárja. Így "vezérlést" észlel a szelep. De ez csak akkor, ha az erőszab. nincs semleges állásban!
Itt nagy rejtély, sokak számára. Ha nincs semleges állásban az erőszab. vezérlőkarja, akkor tud meglepetéseket okozni. (nem emel vagy lassan a tömbbel, leállítod leereszt elindítod felemel...)
Nekem a régi 5 csőcsatlakozás szelep van. De én mikor beraktam az 550-esbe nem kötöttem a vez.tömböt rá. Így nem tudok emelni a tömbbel csak a szeleppel. (az újakon is így van)
Én eddig az új típusú erőszabályzó két hibájával találkoztam még eddig.
Az egyik a rugó törése, ilyenkor nem nagyon akar emelni, de a 3 kar közül valamelyiket leterheli a gépész máris müködik a szabályzó vész esetén hasznos, csak vissza is fog engedni. Ennél nem dolgozik össze a két tömb.
A másik a O-gyürük kopása, szakadása, a szabályzóban, pár száz forint a javítása, na ilyenkor dolgozik össze a két tömb a gépen, ha a kihelyezett kart le nyomod akkor elkezd emelni a hátulja is gépnek.
Nekem még csak ennyi tapasztalatom van ezekkel a ketyerékkel. :)
Tegnap leírtam ennek egy részét neki, amit most te is. :-)
Ilyen, hogy gondol egyet és ráemel... ilyesmi elég hihetetlennek tűnik...
Soha nem tapasztaltam ilyesmi hibákat, amit leírsz. (a panorámás tengely felfogatáson kívül, mert az tényleg fos úgy ott, de hát tegnap ezt is leírtam és azt is, hogy lehet kiküszöbölni)
Én eddig, csakis a rossz beállításokból adódó hibákkal találkoztam. A tsz-ben egyik gépen se volt vele gond, és az enyémeken sem voltak ilyen "hihetetlennek" tűnő hiábik. Mint pl. önnálósította magát... Az lehetséges, hogy eltörik benne a valamelyik rugó, vagy retek az olajban, elzár valami kis furatot, de hát ez benne van a pakliban.
"tehát érdemes nem használni......." "ki kell dobni".....
Áhh, ez egy nagy duma amivel lehet kábítani a hozzánemértőket. :-))
Remélem ezt az írásomat nem veszed magadra és nem sértődsz meg. :-))
De hát ez mellett ki állok, mert egy nagyon jól kigondolt szelep az.
Nálam tökéletesen működik és ezután is használni fogom és sok más Mtz.-sel egyetemben...
Szinte minden korszerűnek mondható traktoron ott, az erő-helyzet szabályzás funkció.
Annyira csak nem lehet rossz akkor nem....? Persze, hogy nem.
Úszóban szántás, szántás úgy egyébként... erről én már nem vitázok senkivel.
Mindenki úgy csinálja, ahogy akarja. De meg is lehet nézni a sok hullára kopott vez.tömböt... meg a visszatolatásokat a barázdában....
Szia és üdv mindenkinek.Hát bocsi a közbe szolásomért de ezeket nem azért szokták leszedni mert nem tudják mire való hanem azért mert sajnos nem egy időt álló dolog és egy idő után a kopások miatt nem ugy müködik ahogy kell van ugy hogy egyet gondol a rendszer és ráemel a vonószerkezetre és ekkor ha olyat csinálsz pl: bálázol akkor ott a kardánodnak anyi........mi már megszámolhatatlan db-ot leszereltünk maszek gépekről ilyen hibák miatt persze a tulaj kérésére......egyébként a nagyfülkés gépeknél szokott jobban gond lenni vele mert egy szabályzó mechanika szerkezete a fülkéhez van felfogatva és a fülke mozgása és bizonyos kopások miatt ez az egység bekeveredik.......szóval ezen az erőszabályzós dolgon ,hogy üzem biztos legyen sokat agyaltunk már de hiába....tehát érdemes nem használni.......
Nekem sincs még difi se és kötött talajon szátok :D bevan lőve az eke menni kell neki ha meg már nem bírja az nem is ér semmit mert az már csak küszködés meg gázolaj pazarlás :D tavaly tettem fel képet december közepén szántottam úgy ment mintha vajba ment volna az az igazi:)
köszi a segitséget,ugy nem lehet elmagyarázni hogy leirod ez és azt és tanuld meg én sok mindent tanultam és az idö kell nincs gyakorlat,ja a t-25ös sokkal jobb volt ott nem volt emmi szabályzó csak uszó és azt használtam mindig!
hát én csak annyit hogy én csak ugy szántok leeresztem az ekét és megyek vele,hisz feltolom egészem a kart egyböl elkapar mér 4 kerékkel is és az a kar ami a 82esben kézigázkar mellett van az nincs bekötve mélyégállitó azt men tudom eröszabályzó vagy anti slip én csak simán leengedem ameddig csak kell és a végén fel és néha játszok a hidrolikával 20-25cm meglegyen néha több néha kevebb!
Az enyémen van a három hosszú kar a hidraulikákhoz,azok mellett az ajtó felé van egy kisseb kar,aminek három állása van.Középen normálisan működik a hidraulika,felső állásban lezár,alsó állásban működik az antiszlipt.
Ne keverd az Antislip-et és az Erő-helyzet szabályozót.
Az 50-esen csak Antislip van. Kisfülkés 80-82-be van mindkettő, aztán a panorámásokba már csak erőszabályozó van, a mai napig. (az első panorámásokban, mint ha lett volna még antislip... nem emlékszem már rá pontosan, de hamar elhagyta a ruszki belőlük)
Ezt a csapágyazásos dolgot leírhatnád konkrétabban, mert már lassan összejön minden alkatrész, hogy visszarakjam a szabályzót. De ez a fülkére szerelhető perselyes vacak nincs, csak szétkopottak.
Az enyémen a korongos állitoszelep,meg a hidroakkumulátor van a normál szerelvények mellett,semmi egyéb, rudazat.Az 550-esen talán rajta lehetett gyárilag.
Nekem a kisfülkés 80-asba van/volt mindkettő. Ugye gyárilag, ezekbe a szériákba került be először ez a szelep.
Nekem működik mindkettő, de javarészt csak az erőszabályzást használtam. Mivel ez addig a pillanatig "csak" figyel és akkor emel rá a hidraulikára mikor kell. Ellentétben az antislippel.
De vettem egy 550-est amiből kidobták a nagyokosok és átraktam a kisfülkésből bele.
Sokan nem is tudják igen. Van egy gyenge pontja a panorámásoknál ennek.
Az ülés melletti kar vezérlőrúja, a szelepből kis kardáncsuklóval ellátott tengelyt fordít.
Ez egy helyen megvan perselyezve egy műanyag persellyel. Ez idővel kikopik.
Ekkor jön az, hogy ki kell kötni hátrafelé a kart... aztán már nem akar emelni és aztmondják szar az egész. Közben semmi más baj nincs, mint a kikopott persely miatt elfeszül a rúd és egyre jobban eltolódik a geometriája.
Én ezt megoldottam, hogy a tengelyre csapágyat raktam és azt fogattan neki a fülkének.
Ez biztos nem fog kikopni. Be kell szabályozni ennek a rúdnak is a hosszát és jó lessz.
Kisfülkésnél nincs gond, mert nem a fülkének van rögzítve, hanem külön állványa van a karnak, ami a hátsóhídhára van lefogatva. Azoknál kis kardános tengely sincs, hanem egy sima tengely van.
Biztos van, volt és lessz is olyan, ami más okból ment/megy tönkre. Mivel semmi sem örökös.
Tiszta sor hogy nem egy a két dolog, mivel végig tárgyaltuk az imént, elég alaposan. Én csak is kizárólag az erőszabályzóról beszéltem, antislipben nem vagyok jártas, de ezt már az előbb is vállaltam. (most ezt csak azért, mert nekem címezted a választ)