Keresés

Részletes keresés

lakos Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40132

Ott van az most is, saroktól pár méterre beljebb, szerintem régen is "maszek" volt.

Előzmény: Archimédesz (40130)
b.sara Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40131

Az egészségügyben dolgozóknak most is adnak dögkártyát? Ez kérdés akart lenni.

Előzmény: b.sara (40125)
Archimédesz Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40130

Az biztos (már amennyire az én memóriám megbízható, tehát kb. semennyire), hogy a Magyar utcai sarkon, vagy mellette közvetlenül, volt cipőbolt, mert egy lánnyal gyakran mentünk oda iskola után bámészkodni. Mármint a cipőket ő nézte.

Előzmény: Alexander Demeter (40126)
b.sara Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40129

Pénteken moderálok egy beszélgetést Spiróval, ha van bármi észrevétel a csirkefejhez, jöhet!

Előzmény: lakos (40122)
Archimédesz Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40128

A Házibuli című filmet hétszer néztük meg egy barátommal. Ahelyett, hogy inkább igazi házibuliba mentünk volna...

Előzmény: Törölt nick (40123)
nofRETRO Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40127

Ezek szerint te nagyon jókat tudtál aludni a moziban :)  Nekem a vonat jött be, igaz inkább korábban utazgattam- itthon.

Előzmény: Törölt nick (40123)
Alexander Demeter Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40126

Ott egy iparművészeti bolt volt, az Astoriaval szemben.

Az Astoria halljában volt a "Játék és muzsika tíz percben".

Az Alföldi cipőbolt a Múzeum körúton volt, ma is cipőbolt.

Mellette a Pedagógus Könyvesbolt.

Az Alföldi előtt meg nagy sorok, amikor valami új érkezett.

Az az "Alföldi papucs" .....

(Én nem hordtam.)

Előzmény: Archimédesz (40107)
b.sara Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40125

Valaki nem járt filmekben statisztálni?

Anya, mivel az egészségügyben dolgozott mindig kijárt rájuk és ő kötözte a háborús filmek meg a krimik szereplőit. Pl. a gyilkosok köztünk vannak (szerintem akkor sem ismerte senki). Forgatás közben a technikusok heccből rádodták anyát egy szekérnyi műhullára, úgy ordított hogy leállították a forgatást és hívták a mentőket. 

Az egészségügyben dolgozóknak most is adnak dögkártyát, számomra ez olyan abszurd.

nofRETRO Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40124

Igen, nem volt mindig minden tele banánnal, viszont örömmel elcserélném az akkori piaci gyümölcskínálattal. Barack, alma, paradicsom pl.

Előzmény: Törölt nick (40116)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40123

Mozis élményeimmel kapcsolatban évszámokra nem emlékszem, de egyes részletekre pontosan:

1. Csillagok háborúja; tél, Skoda, Alfa mozi, igen jó fűtés, gyermekeim a szünetben ébresztettek fel.

2. Motil (Pillangó); nyár, Pozsony, szlovák-magyar focimeccs, barackpálinka, a barátom a kétrészes film szünetében felrázott, hogy indulnunk kell a vasútállomásra. 

lakos Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40122

Csirkefejet 4-szer láttam, az első kettőt még Gobbi Hildával. Ezt a sztorit nem ismertem, valóban nagyon eredeti volt a díszlet, akkor ez alapján érthető, hogy mitől:)

Előzmény: b.sara (40114)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40121

Látod, nekem ilyen az "anno" :)

Előzmény: Archimédesz (40117)
lakos Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40120

http://hvg.hu/kkv/20120530_adidas_magyar_feltalalo

Lenyúlnak ezek tőlünk mindent.

Előzmény: Archimédesz (40118)
Archimédesz Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40119

Épp akkoriban kezdtem el oda járni, 1984 elejétől, a Szikra nyomda új (C) üzemegységébe, tanoncként, emlékszem is a bontásra. 

Azóta már a nyomdát is lebontották.

Archimédesz Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40118

Mifelénk az a pletyka terjedt, hogy a Nike a Tisza cipő teknikai újításait alkalmazta...

Ez jó, ezt még nem hallottam.

Mennyi hasonló marhaságot elhittünk akkoriban... Igaz, ma is - ha végignézek a FB-os üzeneteken, teli van ezekkel.

Archimédesz Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40117

Hőőő, de csinos lányok vannak a képeiden...

Előzmény: Törölt nick (40112)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40116

A hetvenes évek közepén-végén a Külkereskedelmi Minisztérium (B. V. Honvéd utca) büféjébe jártam banánt-narancsot vásárolni, ott rendszerint volt, különösen Mikulás, Karácsony előtt.

Előzmény: John Howard (40109)
lakos Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40115

Ma is van Teszt magazin, bár nem tudom milyen nem olvasom.

Az tény, hogy akkoriban sokkal kisebb volt az összehasonlítási alap. Egyszerűen mennyiségileg nem volt annyiféle cucc, volt a szoci ilyen-olyan, meg ami be tudott jönni, yugo, meg nyugati. de abból se túl sokféle, sokkal könnyebb volt eldönteni melyik jobb. Ma lényegesen több változat és verzió elérhető bármiból szinte, érdekes kérdés, hogy ez segíti e a döntést? első ránézésre azt mondanánk persze, de mindig ott van a kisördög, jól jártunk-e vajon, nem lehetett volna egy jobb mellett dönteni, ahhoz képest, mint a mit megvettünk?

Na a 80-as években ez (is) sokkal egyszerűbb volt.

Előzmény: nofRETRO (40110)
b.sara Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40114

Mifelénk az a pletyka terjedt, hogy a Nike a Tisza cipő teknikai újításait alkalmazta... 

Ezt Emma néni, a Katona régi közönségszervezője mesélte nekünk:

Khell Csörsz a Csirkefej díszlettervezője azt mondta nekem, hogy olyan ajtókra, ablakokra lenne szüksége, mint miket a régi proli házaknakon látunk, mert egy ilyen udvart szeretne. Én mindig az Árpád hídnál szálltam fel az autóbuszra, onnan mentem haza, Dunakeszire. Az Árpád híd mellett kis ablakos, emeletes házak sorakoznak, ezt a pár háztömböt hívják Hétháznak.  Munkás embereknek, prolinak kialakított szobakonyhás kislakások voltak, a folyosó végén a WC.  Ezek a nyolcvanas évekre már elavultak,  kiköltöztették a lakókat és felújították őket. Mondtam Csörsznek, hogy azt a Hétházat most bontják, hogyha igazán proli belsőt akarsz, akkor arra keresgélj. Sikerült megtalálnom a miniszteri biztosát az építkezésnek, elmondtam neki mit szeretnénk, és a kedvünkért nem csákánnyal verték, hanem a munkások kézzel fejtették ki az ajtókat és ablakokat. Így az a munkás is bekerült ebbe az előadásba, aki aztán ha eljött a színházba, akkor örült, hogy igen ezt a kis darabot én tettem hozzá. A Csirkefej díszleteit a Hétházból szereztük ingyen és bérmentve, és minden eredeti rajta, annyira eredeti,  hogy annak idején valóban egy munkásember nyomta le azt a kilincset. 

Archimédesz Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40113

De ami kevés volt, az is csak télen.

Karinthy Cini (akinek a naplóját érdemes elolvasni, mert hallatlanul izgalmas, és van benne bőven személyes élmény a nyolcvanas évekből) írta valahol, hogy szegény svájciak panaszkodtak neki, mennyire megviselte őket a világháború, például egy ízben előfordult, hogy Zürichben több napon keresztül nem lehetett friss citromot kapni.

Előzmény: John Howard (40109)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40112

Csak a képre (képről)emlékezem . . .

(gondolatébresztők)

1977-ben a gyermekeim kétszer nyaraltak a Balatonnál,

1978-ban Jugoszláviában (a montenegrói tengerparton) kempingeztünk,

1979-től építkeztünk Pesthidegkúton,

1980-ban farsangi jelmezverseny volt a Sopron úti általános iskolában,

1984-ben (mint a korábbi években is) Balatonszéplakon nyaraltunk a vállalati üdülőben,

1985-ben végre feljutottunk a Lomnici csúcsra (előtte két alkalommal a szeles idő miatt nem),

1987-ben „érettségiztünk” és Görögországban kempingeztünk négy hétig.

A nyolcvanas években (az "üzemi közönségszervező" jóvoltából) nagyjából évente felváltva volt bérletünk a Madách és a Vígszínházba.

Szerintem máig élő, közös budapesti emlékünk az 1987 januári nagy havazás és ami vele járt. Utóljára akkor álltam sorba kenyérért. (először 1956-ban)

Nálunk mindíg volt itthon citrom, amikor nem a boltból, akkor a saját bokrunkról. :)

lakos Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40111

"De nem feltétlenül rosszabb."

nem feltétlenül, csak általában:)

Előzmény: Archimédesz (40108)
nofRETRO Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40110

Ha jól emlékszem, a "jugó" dolgok is menők voltak, pl. a férfiingek, igen jó minőségű volt, és a legfrissebb divatot követte, a karcsúsított fazont. De elsősorban a minőség számított nekem.

Akkoriban még volt a Nagyító c. folyóirat, és tényleg használható, a fogyasztók érdekeit szolgáló teszteket csináltak.

Ma elképzelhetetlen egy ilyen.

Előzmény: lakos (40106)
John Howard Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40109

Citrom volt mindig, erre én is így emlékszem; ami hiány volt, az a narancs, meg a banán. Ezek azonban inkább csak nem jutottak el mindenkihez (ld. még: "protekció", és "pult alól") kulcsszavak. Az viszont biztos, hogy költözésekkor a göngyölege, a "banános doboz" legendás volt, és szinte korlátlan számban lehetett a boltoktól elkérni; ebből következően a banán az jött be az országba, a boltokba, csak nem ment ki belőle a szokásos úton... ;-)

Archimédesz Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40108

Persze hogy más. De nem feltétlenül rosszabb.

Más igényekhez és más szabványokhoz kell alkalmazkodni, természetes, hogy még az azonos nevű termék sem pontosan egyezik a más országokban kapható testvéreivel.

Előzmény: nofRETRO (40104)
Archimédesz Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40107

A Kossuth Lajos utcában volt a bolt, a Magyar utca sarkán.

Arról nem nyitok vitát, hogy jó volt-e, mindenesetre én egészen másképp emlékszem. 

Előzmény: nofRETRO (40105)
lakos Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40106

Persze mert itthon mások a fogyasztói igények:)

Ahogy a régi vicc is mondja "igény az vóna rá.."

De ez ma már teljesen más sztori.

Pedig igény a minőségibb cuccokra akkor is lett volna, nem véletlen, hogy pár szemfüles butikos, irgalmatlanul meg tudott gazdagodni, egy Rákóczi úti udvari pinceüzletből is. A budai villanegyedekből jártak le vásárolni, a hölgyek, az ilyen kis zugokba. A poén az volt, hogy a butikos is ott lakott fönt a hegyen. De az üzletnek érdemes volt inkább a Keleti közelében lennie, mert a KGST utazók innen vitték tovább szerteszét az árut.

Előzmény: nofRETRO (40104)
nofRETRO Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40105

Alföldi cipő jó cipő. Astoria oldalában, a Múzeum körúton.

Bőr, és nyersgumi talpú is volt, ami nem csúszott télen.

Előzmény: lakos (40103)
nofRETRO Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40104

:)

Csak gondolj bele, hogy mi mindent adnak el nálunk a nagy cégek. Állítólag az itthon  forgalmazott cikkek egy része más minőségű, mint nyugatabbra. Mosópor, és más dolgok. Vagy ez urban legend?

Előzmény: lakos (40102)
lakos Creative Commons License 2012.11.26 0 0 40103

"Alföldi cipő?"

passz, az nekem kimaradt

Előzmény: Alexander Demeter (40096)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!