Ezzel a címmel osztanám meg a legfrissebb tapasztalataimat a Magyar Pénzügyi Közvetítőről.
Úgy, hogy náluk "nincs tandíj" legalábbis addig, amíg az ember jutalékából el nem vonják, mindezt úgy , hogy azt mondják "ingyenes az oktatás".
Mindez úgy történik, hogy az ember jutalékából visszatartanak X százalékot, a felmondott szerződések jutalékának visszafizetésének biztosítása céljából. (Nem tandíj céljából)
Viszont amikor a munkatárs kilép közlik vele, hogy nem kaphatja meg azt az összeget (százezres nagyságrend) mert oktatások címén megtartják maguknak.
Ez minősíthetetlen!
És még úgy fényezik magukat, hogy náluk ingyen képezheti magát az ember, míg másoknál ezért fizetni kell.
A PSZAF egyik szakértőjének tényleg ez a rögesztméje, de a törvényeket - szerencsére - nem ő hozza. Mit is ír erről a portfolio.hu?
"Az MLM-rendszerben történő biztosítási értékesítés betiltása (legalább átmenetileg) érzékenyen érintheti a tőzsdei befektetői szempontból érdekes CIG Pannónia életbiztosításainak értékesítését. A PSZÁF már korábban is aggodalmának adott hangot a unit-linked termékekhez kapcsolódó ügyféltájékoztatás és közvetítői érdekeltség hiányosságai, hibái miatt a teljes biztosítási szektorra vonatkozóan, a mostani javaslat ezek továbbvitelét jelenti.
Minden, a fogyasztóvédelem irányába tett (józan határig menő) lépés üdvözölhető e területen (csakúgy, mint a strukturált betétek esetében), mivel azonban komoly üzleti érdekeket sértene az egyébként éveken keresztül rendkívül látványos eredményeket hozó (és az életbiztosítási piac motorját jelentő) biztosítási MLM-értékesítés betiltása, e radikális javaslat megvalósulása nem valószínű."
Egy másik, befektetési jellemzőket is hordozó konstrukciónál, a unit-linked életbiztosításoknál a PSZÁF kezdeményezte a jogalkotónál, hogy a biztosítási törvényben is jelenjen meg - a nyugdíjpénztári törvénybe már beépített - speciális értékesítési tilalom a multi level marketing termékterjesztésre vonatkozóan.
Ez a tiltás a legnagyobb biztosításközvetítő céget, a Brokernetet is érintené, de a legfiatalabb piaci szereplőt, a Brokernetből kivált Kósa Erika új cégét, a Consequitet is. Kósa Erika néhány hete az [origo]-nak adott interjújában elmondta, továbbra is hisz az MLM-struktúrában és a unit-linked termékben, mert szerinte a multiplikátor-hatással lehet - a Brokernettel is így lehetett - a legtöbb családot ügyfélként és munkatársként is megnyerni
Tegyen bejelentést a PSZÁF-nél, ha kára származott és ez bizonyítható és/vagy másnak ebből kára származott, indítsanak polgári peres vagy büntetőeljárást!
Alaposan nem néztem még át a dolgokat, amelyekre a honlapodon hivatkozol. Az alapfelállás azonban elég egyértelművé teszi, hogy sem az alapvető tőkepiaci fogalmakkal, sem a termékek működési és "használati" sajátosságaival, sem a biztosítási értékesítési piac sajátosságaival nem vagy tisztában és/vagy csak feltételezéseken, hiedelmeken alapuló véleményed van róla. Ezeket praktikusnak látnám tisztázni.
Mindezt csupán azért írom, mert lehet bármilyen megalapozott és igaz a meglátásod valamely pénzintézet valamely termékének, illetve a hozzá kötődő értékesítési know-how valóságtartalmáról (vagy épp az eget verő hazugságokról), a tálalás egésze, illetve a "köretként" tállalt információk zéróhoz konvergáló valóságtartalma negálja a megalapozott meglátásaid erejét is. Egyszerűbben fogalmazva: ha nyilvánvaló baromságokat írsz, akkor a baromságok között megbúvó érdemi, esetleg mások számára fontos információk is értéktelenek lesznek.
"Kíméljenek meg hozzászólásukkal a biztosítók ügynökei" - Nyilvános, mindenki által "szerkeszthető" fórumon, ilyet nem kérhetsz. A saját honlapodat úgy moderálod, ahogy akarod.
"a kb. 40%-os prémiumot felveszik minden póruljárt és átvert ügyfél után" - ezt meg nem tudom értelmezni.
Az általánosítás meg egyébként sem célszerű. Hány "ügynökkel" álltál eddig kapcsolatban?
Vezérigazgatóság ide, vezérigazgatóság oda, hol éltél az elmúlt 10-15 évben? Volt egy pár tőkepiaci turbulencia ezalatt. A passzív alapok már csak olyanok, hogy esnek a bencsmarkkal együtt. Neked kellett volna odafigyelned. Neked is.
Természetesen feltünt, hogy a "hőzöngőktöl" eltérően névvel és telefonszámmal együtt vállalod a meglehetősen sarkosnak tűnő véleményedet. Mivel nem ismerem a hátteret, így nem tudom megítélni, mennyire megalapozott vagy eltúlzott.
Tudom, hogy nem egyszerű felvenni a harcot a magukat hatalmasoknak érzőkkel szemben (nekem a UPC-vel volt már pár csörtém, de eddig én vagyok a nyerő :-) ), és azzal is egyetértek, hogy lehetőség szerint mindenkinek saját magának kell kiállni az igaza mellett.
Lehet hogy az oldal egyesek szerint "egy kicsit demagóg", de a szomorú valóság az, hogy minden ami le van írva az igaz.
Az is lehetséges, hogy jogosan közömbös lehet az, akit az eset személyesen nem érint, viszont az ING Biztosító cselekedete többek között az egyoldalú szerződésmódosítással, melyet 2012 07. 01-én hajtottak végre minden ügyféllel szemben, a szerződések valamennyi gazdasági tételét (15) egyoldalúan módosította a Biztosító.
Összefoglalásként, az ING Biztosító jogot formált arra, hogy a szerződésekben előre megállapodott gazdasági tételeket a saját kénye - kedve szerint megmódosította. Nos, ha az igazság "kicsit demagóg" egyesek számára, én az ezzel járó felelősséget még a nevem adásával is bevállalom. Arról már ne is beszéljünk, hogy vesztes eszközalapok (6-8 évre visszamenőlegesen) múltját az ING Biztosító eltűntette, és mint ÚJ BEFEKTETÉSI ALAPOT 25-30-szoros túlértékeléssel reklámozza.
Erről rövidesen hívatalosan hallani fog még az ING Biztosító is.
"...Kollégáimmal tavaly találtuk ki, hogy csinálunk egy egész napos pénzügyi képzést "Tegye rendbe pénzügyeit!" címmel, ami pont erre a (szép) új világra készít fel mindenkit. Egyébként néha az volt az érzésem, teljesen lehetetlenre vállalkoztunk, hiszen szerettünk volna tényleg mindent belerakni. Azt, hogy hogyan kell egy család pénzügyeit kezelni, hogyan kell pénzügyileg tervezni, mi a pénzügyi konstrukciók működéi háttere, és mik vannak a piacon – a szélhámosoktól az államkötvényekig mindent."