Keresés

Részletes keresés

LátoGató Creative Commons License 2012.11.19 0 0 9167

JanCol!

Szerintem akkomodációs (alkalmazkodási) görcsöd van. Ez azokra jellemző, akik napi sok órát tölenek a gép előtt, vagy  folyamatosan közelre néznek. Ha eddig távollátó voltál, nem tartom túl esélyesnek, hogy myopizálódtál volna. Ha jól esik a pluszos dioptria, valószínűleg az is kell.

VISZONT! Még a computer is mínuszt fog mérni ha görcsös vagy, márpedig az nem oldódik 2 perc alatt. Úgyhogy próbáld ezt vázolni annak aki vizsgál, mert a hiába, hogy a negatív előjelű lencsével élesebb lesz a kép, ha nem oldja a görcsöt, az idegrendszeri túlterhelés megmarad. Vagy pupilla tágítás, vagy egy speciális vizsgálati módszer kell a végső D beállításához.

Lencseárak, ég és föld. Ha nincs most rá keret, egy munkaszemüvegnek jó az alapréteggel ellátott lencse is, de antireflex azért legyen rajta. Később még lehet változtatni esetleg egy sugárzáscsökkentő rétegre stb...

Üdv! :-)

Előzmény: JanCol (9165)
kéklevél Creative Commons License 2012.11.18 0 0 9166

Mennyibe kerül a keret? Legutóbb bementem a Budafoki úton egy optikába, ott a legolcsóbb Sola márkájú lencsét 2k/db áron árulják, +5k/db egyszeres vékonyítással. Ilyen dioptriához még nincs szükség vékonyításra, de persze lehet márkásabb, Hoya, Essilor, Zeiss lencsét venni.

Neked milyen márkájút ajánlottak?

Nem biztos, hogy szemész vizsgált. Általában optometrista szokott az optikákban lenni, esetleg hetente egyszer szemészorvos. Ő mit mondott a változásról?

Én -4/5 dioptria mellett nagyjából 25 cm-ig látok tisztán.

Előzmény: JanCol (9165)
JanCol Creative Commons License 2012.11.17 0 0 9165

Sziasztok!
Remélem, tudtok válaszolni a kérdéseimre. Előre is köszönöm! :)
27 éves vagyok. Volt már szemüvegem 20 éves korom körül, akkor plusszos volt mindkét szemem, egyik 0,25-ös, másik 0,5-ös.

Most ismét olyan munkám van, aminek kapcsán szgép előtt ülök 8 órát, és pár hete éreztm, hogy nem okés a látásom. Elővettem ezt a régi szemüvegem, és sokkal jobban látok vele, használom munka közben. De ennek rossz a kerete, meg érdekelt is, hogy mennyit romlott a szemem az évek alatt, így tegnap elmentem egy kivizsgálásra. Ott azt mondta a szemész, hogy mínusz 0,25-ös mindkét szemem.
Első kérdésem: létezik, hogy 6-7 év alatt valakinek plusszosból mínuszosba átmegy a szeme?
A mínuszos szemüveg azt jelenti, hogy elvileg közelre jól látok, de távolra nem, ugye? De nekem a közeli szgép is nehézséget okoz. Tény, hogy már távolra sem látok olyan jól, mint tinédzserként, de közelre is gondom van. Akkor is jó lesz a mínuszos szemüveg, pl a szgép kezeléséhez? Ez a másik kérdésem.
A harmadik pedig az árra vonatkozik. Felvázolta az optikus, hogy lencsétől függően kerülhet a szemüvegem 20E Ft-ba és 28-ba is. A különbség a kettő között, hogy a drágább megszünteti a csillogásokat, és keményebb a lencséje, így nem fog olyan könnyen karcolódni tisztítások során, mint az olcsóbb, puhább lencse. Ha nekem csak olvasáshoz és gépezéshez kell a szemüveg, akkor elég az olcsóbb? Őszintén szólva nem mindegy, hogy kiadom-e azt a plusz 8E-t vagy sem. Tényleg érdemes megvenni a drágábbat, vagy ugyanolyan jó az olcsóbb is?
Előre is köszi, ha veszed a fáradságot és válaszoltok!

LátoGató Creative Commons License 2012.11.14 0 0 9164

Az Essiloré van előttem: 1.67 As : 22.390/db nagyon jó réteggel, az 1.74 több mint 40/db.

Előzmény: kéklevél (9163)
kéklevél Creative Commons License 2012.11.13 0 0 9163

Nekem valahogy úgy tűnt, hogy jelentősen kicsinyítette a szemem. Nem szóltak, hogy figyeljek oda a szemüvegválasztásnál, és azt hittem, hogy ez a lencse már nem fogja különösebben kicsinyíteni a szemem, így már a keret sem úgy áll... Ha eszükbe jutott volna mondani, akkor pl lehet, h inkább drágább lencsét veszek, elvégre nem azért veszek szemüveget, hogy ne hordjam, vagy hogy rosszul érezzem magam benne.

Mennyibe szoktak kerülni az 1.67/1.74 As lencsék?

Előzmény: LátoGató (9162)
LátoGató Creative Commons License 2012.11.13 0 0 9162

kéklevél,

a dioptriáid nem durván erősek, de -5.00 D már látszik. Ha széles a keret -mert írod, hogy az arcéledet töri- abban még egy vékonyított lencsének is van szélvastagsága, ilyen értékek mellett. Szoktam/tuk javasolni az erős minuszos dioptriát viselőknek, hogy lehetőleg kisebb keretbe tetessék a lencséket, a csalódások elkerülése végett. Kis keretben, ha az nem szögletes, ütős tud lenni pl. egy 1.67-es As.

Ha le-föl veszel egy szemüveget, mindenképpen látsz differenciát, főleg ha erősebb a dioptria. Mínuszos lencsénél a kicsinyítés miatt szembeötlőbb a különbség, mint pl. egy hasonló, de plusz dioptria esetében.

A furcsa érzések idővel elmúlnak, ha tartósan viseled az új szemüveget.

"Valós" képet egy dioptriás lencsétől se várj, inkább a valósághoz legjobban közelítőt. 1.74 As.

Előzmény: kéklevél (9157)
kéklevél Creative Commons License 2012.11.12 0 0 9161

Igen, de elvileg épp a vékonyításnak, meg annak, hogy aszférikus, kéne ezt kiküszöbölje. Én így hallottam.

Előzmény: háj bye (9159)
háj bye Creative Commons License 2012.11.12 0 0 9160

Én úgy hallottam hogy a poláros melett van egy másik, világosabb tartományban működő is. Annak minimális az alapszíne, de nem is tud annyira besötétedni mint a poláros.

Előzmény: Istvan21074 (9155)
háj bye Creative Commons License 2012.11.12 0 0 9159

Szerintem a mínuszos kicsinyít, a pluszos nagyít. Valós képet a 0-ás adna - gondolom én.

kéklevél Creative Commons License 2012.11.12 0 0 9158

Maga a látott kép is érdekes volt, gondolom még szoknom kell. Először talán kicsit átlapolódtak a képek. Sokáig nem viseltem, még a végén is furcsa volt. Élesebb volt a kép, mint kontaktlencsével, aminek nem tudom, hogy örüljek-e, úgy tudom, hogy jobb egy kicsit alulkorrigálni, mert esetleg, ha túl éles, könnyebben romlik tovább. De az is lehet, h a cilinder hatását élvezhettem.

kéklevél Creative Commons License 2012.11.12 0 0 9157

Sziasztok!

Ma voltam átvennia szemüvegem, még nem sikerült, mert nem volt elég pénz az EP kártyán.

Mindenesetre felpróbáltam, és elég csalódott vagyok. Sokkal kisebbnek néz ki benne a szemem. Az eladó állította, hogy ő nem lát különbséget, de amikor a tükör elé álltam, úgy, hogy nagyjából szabad szemmel is látom magam, akkor fel-levéve a szemüveget elég szembeötlő volt. Lehet, hogy csak én látom így, és ha megszokja a szemem, hogy most már aszférikus és cilinderes is, akkor nem fogja kicsiníteni? Ezenkívül ha kicsit oldalról néztem, akkor nem volt folytonos az arcvolnalam, hanem a lencse részén beljebb volt. Azt hittem ezt az aszférikus kiküszöböli.

-4.25 és -5.00-ösek a lencsék, gondolom nem olyan könnyű ezt már szépre megcsinálni, de nagyon bosszant. Milyen lencsétől lehet elvárni, hogy nagyjából valós képet adjon ilyen dioptria mellett is a szememről? 

LátoGató Creative Commons License 2012.11.11 0 0 9156

Létezik más gyátónál is, de a Hoya Drivewear a legnépszrűbb. Készülj egy 40%-os alapszínre. Vezetéshez, illetve kinti használatra ajánlott, nagy előnye a polárszűrő. Állandó (kinti-benti) használatra, inkább egyéb fényre sötétedők.

Előzmény: Istvan21074 (9155)
Istvan21074 Creative Commons License 2012.11.11 0 0 9155

Üdvözlet mindenkinek!

Eg kis segítséget szeretnék kérni. Szemüveg csere előtt állok, és úgy gondoltam sötétedős lencsét szeretnék. A Hoyának, de gondolom létezik más gyártónak is polárszűrős változat ezekből.

Mennyire jó egy ilyen  mindennapos viseletre?

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv: István

LátoGató Creative Commons License 2012.11.08 0 0 9154

Olvass figyelmesebben! 
A többit nem kommentálom. :-D

Előzmény: D-zsavü (9153)
D-zsavü Creative Commons License 2012.11.08 0 0 9153

Kizárt dolog, hogy a Hoya ilyen súlyos kozmetikai hibával kiadjon munkadarabot a kezéből. A minőség a vesszőparipájuk.

Japán tulajdonu, zárt részvénytársaság. A minőség egyenes arányban, és elsőként fontos akár csak maga a vevő!

Szerintem nem a Te álltalad kiválasztott gyártótól származik a lencse...

Előzmény: matti70 (9152)
matti70 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 9152

Szia, köszönöm a választ, könnyen lehet, hogy ez van nálam is. Ha jól értem/gondolom, ez még a formára csiszolás során keletkezik (nem a lencse megfúrásánál), tehát a Hoya központ küldi el ilyen állapotban a lencséket?

Előzmény: kéklevél (9151)
kéklevél Creative Commons License 2012.11.07 0 0 9151

Szia!

A 1018-as hozzaszolastol erdemes olvasni, sztem ugyanaz lehet az ok. 

http://prohardver.hu/tema/a_nagy_szemuveges_topik/hsz_1001-1050.html

Előzmény: matti70 (9150)
matti70 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 9150

Szia LátoGató!

Nem, hímnemű vagyok :)

Viszont a szemüveget még nem is használtam, nemrég hoztam el az optikából, gyárilag olyan, ahogy leírtam. Az elképzelésem szerint tökéletesen átlátszónak kellene lennie, de mivel mégsem az, kíváncsi vagyok, mi lehet az oka. Esetleg mégis ilyennek kell lennie, pl. a tükröződéscsökkentő réteg miatt, vagy valamilyen technológiai hiba csúszott be?

Amúgy fúrt keret, a Hoya csiszolta formára az üveget, az optikában csak a lyukakat fúrták ki rajta és összeillesztették a kerettel. Tervezem, hogy délután visszamegyek megmutatni az optikába, de előtte jobb, ha kicsit tudok itt tájékozódni...

Előzmény: LátoGató (9149)
LátoGató Creative Commons License 2012.11.07 0 0 9149

Matti70!

Lány vagy? Hajlakkot használsz? Ha a második kérdésre igen a válasz, az van rajta.

Nehogy nekiess valamilyen oldószerrel, inkább vidd be egy optikushoz, hogy szedje le.

Üdv! :-)

Előzmény: matti70 (9148)
matti70 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 9148

Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni.

Most kaptam meg az első szemüvegem, Hoya PNX 1.53 lencse, HVLL bevonattal. Fény felé tartva a lencséken apró pöttyöket lehet látni, a szélein elég sűrűn, a közepe felé valamivel kevésbé. Olyannak tűnik, mintha finoman porlasztott  permet száradt volna rá, annak is véltem, gondolva, hogy majd szépen lemosom róla. Csap alatt, egy csepp folyékony szappannal megmosva, a kendőjével megtörölgetve, mégis maradt ugyanolyan. Tudja valaki, mi lehet ez? Köszi!

soppingfüggő Creative Commons License 2012.11.07 0 0 9147

Keresek olyan üzletet Budapesten, ahol vékony és rugalmas (titán?) szárú, un. fúrt keretet lehet kapni, relatíve olcsón akár 20 ezerért is. Valaki látott ilyet valahol?

Széles, színes szár kizárva.

kéklevél Creative Commons License 2012.11.06 0 0 9146

Nem, szerencsére egy párra vonatkozik az ár, bár ugye csak 1.6-os.

Előzmény: LátoGató (9145)
LátoGató Creative Commons License 2012.11.06 0 0 9145

1.67 As lencse full rétteggel from Essilor: 27.450.- / Db. Ha nálad a 36 darabár, akkor drága!

Bocs, a másik kérdésedre tényleg elfelejtettem válaszolni.  Az agy oldja meg a problémát. :-)

Előzmény: kéklevél (9143)
opticus Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9144

Tudtommal a fotexnél már nincs hoya... )ami amúgy se az volt, csak tőlük szerezték be)

Előzmény: kéklevél (9140)
kéklevél Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9143

Gondolom egyfókuszú, 1.6-os törésmutatójú.

plusz ugye aszférikus antireflex bevonattal, UVszűrővel

36k*0,7-ért ez milyen? Ennyiért szokták adni, drágábban, olcsóbban?

Ezt korábban kérdeztem, de nem ékezett még válasz:

Az aszferikusnál emlegetett görbületet úgy szokja meg a szemem, hogy egy idő után már nem látom, mert korrigálja az agyam, vagy látom, csak nem zavar?

Előzmény: LátoGató (9142)
LátoGató Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9142

A HP az Hoya, a másik nevet nem tudom semmihez se kötni.

Előzmény: kéklevél (9140)
LátoGató Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9141

Ne mossuk össze a dolgokat! Nem minden estere szoktam azt mondani, hogy ne menjünk több helyre! Extrém esetekben természetesen érdemes több vizsgálatot is végeztetni, DE célszerű legalább egy szaktekintélyt beiktatni.

Létezik olyan alkalmazkodási probléma, amikor fiatal korban is indokolt a bi, vagy a multifokális lencse.

Előzmény: acr77 (9138)
kéklevél Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9140

Ofotért adja, így csak a fantázianevét tudom. Certezza 8486. hozzászólása alapján valószínűleg:  HP mon 6. Az Hoya, ugye?

Előzmény: LátoGató (9137)
acr77 Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9139

"ha a pc-t nézem 50centire vagy a papirt 30centire"

Ezek pontos értékek vagy sacc per kábé? Mert ha pontos, akkor ez borzasztóan kis távolság, nem lehet, hogy ebből van a gond? Mínuszos lencsével minél közelebbre nézel, persze, hogy megerőltetőbb.

Előzmény: indya (9121)
acr77 Creative Commons License 2012.11.05 0 0 9138

Bár LátoGató azt mondogatja, hogy ne járjunk el többfelé, mert csak összezavarjuk magunkat, de én mégis megkérdezem, hogy ez a "30 évesen multifokális kell"-probléma hány vizsgálat alapján jött elő?

Nekem is volt hasonló problémám pár éve, szintén közelebb a harminchoz, mint a negyvenhez. Ha a kezembe vettem az újságot, el tudtam olvasni gond nélkül, de egy százoldalas dokumentummal vagy a 8+ órás számítógépes munkával már meggyűlt a bajom: megfájdult a szemem környéke, aztán fejfájásom lett. Abban az optikában, ahova járni szoktam, nem találtak semmi különöset, gyengébb szemüveget meg nem akartak felírni, mert ugye 40 év alatt olyasmi nem kell (szerintük). Erre elmentem máshova is, ahol éppenséggel nemhogy gyengébbet, de mindkét oldalon fél cilinderrel erősebbet írtak fel. Na az tényleg bevált, mintha elfújták volna a fejfájást.

Nem mondom, hogy nálad is ez lehet a gond, de ha majd a gyengébb szemüveg sem segít, próbáld meg máshol is megvizsgáltatni a látásod.

Előzmény: indya (9126)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!