"A romák közti magas mentális betegségek oka, hogy a roma kultúrában megengedett a testvérek, unokatestvérek közti házasság, vagy a szimpla szexuális kapcsolat." "a romák egy olyan etnikai csoport, mely sötét bőréről és hajszínéről ismerhető föl."
A tanárképző főiskolákon szeritnem még jócskán végeznek mat-fizesek....
No meg ahogy csökken a gyereklétszám, és egyre kevesebb tanárra van szükség (nemcsak mat-fiz), úgy sajnos sok a munkanélküli tanár - talán az idősebb (de még nem nyugdíjközeli) korosztályból is.
Na,most bevallom,fizika-kémia szakon legyomtam 6 szemesztert a kassai egyetemen(aztán volt egy nemzetiségi vitám és ottagytam),átnyergeltem a műszaki egyetemre,de akkor sem és most sem bánom.Ha lelkiismeretes tanár vagy,ma rámegy az idegrendszered,ha nem,minek csinálod?Tudom,miről beszélek.Apu is tanító volt.
Most a gyereknek én vagyok Öveges professzor,a házifizika kísérletekkel.Tudja is a fizikát a kölök.
Kémiából meg majd csinálunk puskaport,nitrocellulózt,meg megtanítom műtrágyából robbanóanyagot csinálni,oszt lesz muri.....
Lesz gondolom visszatérő, az eredetileg tanár, majd bank/multi/magánzó pályára váltottak között - azok létszámleépítési hullámai kapcsán. Persze tévedhetek.
A mostani tanárgárda ott lesz 70 évesen is, utána meg Állam Bácsi felfigyel rá, hogy az olyan helyeken, mint pl. az orvosi, zuhanórepülésbe kezdenek a pontszámok, mert nem lesz, aki emelt érettségire készítse a gyerekeket, max. maszekban.
Természettudományos karon pont nem így van. Szabadon választható szakirányok vannak, és a jelentkezők közül a legjobbakat veszik fel. A szakirányok közül az egyik a tanári. Jelenleg úgy néz ki, hogy inkább mennek szakirány nélkülinek, mint tanárnak, pedig az oktatók azt magyarázzák, hogy szakirány nélkülinek a legpocsékabb lenni. Mégis inkább választják, mint a tanárit. Szóval, még a máshova fel sem vett sem megy tanárnak. Pedagógia főiskolán lehet másként.
Bár abszolút megértem, de nagyon el vagyok keseredve. :-((( Már esélye se lesz unokáinknak, hogy - EU szinten - kiemelkedők legyenek természettudományokból...? :-(
Összeszerelő- és gyártószalagmunkásokat akarunk nevelni? :-((((
A rokonságban (szülői-nagyszülői testvérek-unokatestvérek) voltak középiskolai tanárok.
A háború előtt biztos egzisztenciát, tekintélyt, megbecsülést jelentett.
Bezzeg most.....
Tényleg csak az megy oda, akit már máshová nem vesznek fel, vagy esetleg - üdítő kivételként (van ilyen ismerősöm :) ) - megengedheti magának, hogy tanárnő legyen (mert a férje IT felsővezető, és el tudja tartani a családot).