Őszintén szólva semilyen magyar fajt ,fajtát nem tartok jónak.Régen az igénytelenségük miatt ezek jók voltak,mert a falvakba,tanyák körül felnőttek,de ma már még a nemesített magyar lúdnak sincs gazdasági haszna.Jelen állás szerint (tapasztalatból mondom) nem a díszekre,ill.szépségre vásárolnak semmit az emberek,hanem a hús miatt.Jobban eladom jelenleg is a haszonbaromfit és nyulat,mint a fajtatiszta és díszbaromfit!
A weboldalt megnéztem és nagyon szép környéken éltek. Meg kell hagyni, irígylem! Őszintén szólva nem nagyon tanulmányoztam az egykori tartástechnológiákat, mindig variálok, hogy mi lenne a jó. Legutóbb ketrecben tartottam az anyák zömét de előtte fakkokban voltak mélyalmon. Most 1,2*2,4 m-es kalodákat szeretnék anyánként és viszonylag késői közel 8 hetes választással szeretném tartani a nyulakat. Ezután már a hízlalási időszakot a ketrecben töltenék a süldők, és ekkorra az anya ismét fialna.
A másik dolog amiben nem szeretnék hazudni az az, hogy szeretek a nyulakkal foglalkozni de nem tartok még ott, hogy hazai fajtákat tartsak. Semmilyen egyesületnek nem vagyok tagja, elismerem, hogy még a tudásom sem tart ott, hogy nyúlász legyek. Néhány fajtát megismerek de azt szinte mindenki felismeri és ennyi. Én nem vagyok ennyire elhivatott, hogy megőrízzem a magyar fajtákat, vagy akár kitenyésszek egyet mint Ti. Őszintén szólva nem is szeretnék. Nekem ez egész más dolog. Hazudnék ha azt mondanám hogy ez nem így van. Én másban lelem az örömöm. PL látom felnőni a nyulakat, mikor esznek az valami hihetetlen!!! Hallom ahogy sodorják befele szinte egyszerre a takarmányt. Nomeg látni ahhogy játszanak. Ezért szeretem a fakkos tartást. Van helyük mozogni bár ez csökkenti a súlygyarapodást de belekalkuláltam és még így is megéri.
Összegezve nekem ez hobbi, de haszonállatok is egyben.
Ha leadod az átvevőnek akkor jó lesz, viszont ha magadnak meg másnak vágsz akkor ne óriással keresztezz, mert rosszabb lesz a húskihozatal, de ez azért még függ az öröklődött génektől. Nyílván az a cél, hogy minél hamarabb üsse a nyúl a súly akár milyen is a húskihozatal. Felénk nem nagyon nézi az átvevő, hogy mit visz, csak legyen nyúl meg üsse a súlyt.
Háztól a vásárlóknak mindenképp húsosabb nyulakat adj el ne csontosat és akkor lesz egy jól bevált vevőköröd.
Az óriások bevitelénél a tenyésztésbe figyeld az alomlétszámot is mert ha csak 3-4 nyulat produkálnak ellésenként az már nem fog megtérülni. Az ideális 8 db lenne minden anyának.
Régen biztos,hogy jó fajta volt,mert igénytelen és semmi tápigénye nincs.Ezért tartották a falusi házaknál.Konyhai hulladék,egy kis szemes tak. és lassacskán felnőtt.De ma a versenyt nem képes felvenni más fajtákkal,de ez szinte bármilyen őshonos állatfajunkról elmondható.
Csak még annyit felejtettem el,hogy 1 óriás fejlődési eréje is rosszabb mint egy középnehézé.Márpedig itt az a lényeg,a tenyészérettséget minél előbb érje el és lehessen szaporítani.
Egyébként ezt az 5 hónap körüli húskihozatalt más fajtákon próbáltátok-e?
Nagyon kíváncsi lennék akár a 3 ,ill. 5 hónapos egyéb fajták húskihozatalára is.Én azt mondom,az eredetileg erre a célra kialakított nyulak verik a magyar,vagy a német óriást is!
De akkor megint visszatérhetek akár a fialások számára,akár a fejlődésre(nem növekedés).
Ez nem kötözködés,de még mindig nem értem miért nem terjett el jobban a húsnyulaknál ez a fajta.
Egyébként ,anno tanultam is ezt,ill. 90' valahanyas könyvben is megnéztem a két írásom között.Ja!Valóban a buszkáti viszi a prímet!12-13 hetesen 3,0 kg!!!
Ebben egy a gond:az 5-6 hónapos nyúl már nem pecsenyenyúl és mint írtam már 1 állat faj minél nagyobb testtömeget ée el,annál jobb a húskihozatali 5-a is..
Magyarul tesztelj 3 hónapos magyart és egyéb-kimondottan húsnyulat is!Majd az az eredmény érdekelni fog,ez sajnos nem,mert nem a 12-13 hetes nyúlról írsz!
A magyar óriás ehető húsrész aránya 50 % alatt marad,újzélandi 55,kaliforniai,akár 60%.
Ez sajnos tény,nem én találtam ki!Viszont érdekelne,miért nem teszik be akár anyai,akár apai partnerként egyetlen egy húsnyúlelőállító keresztezésbe,vagy akár önmagába fajtatisztán,de említhetek hibridelőállítást is!Hát pont ezért !
Pecsenyenyúlnak hívják azt,ha 12-13 hetesen eléri a minimum 2,5 kg-ot (egyes fajták és hibridek).
Viszont olvasom,kinél mennyi idő ez.Ahhoz,hogy ezt a tömeget elérje megfelelő takarmányozás szükséges(beltartalmi értékek)Ha ez optimális a nyúl számára,akkor 3,5-4 kg tak.-ból állít elő 1 kg élőtömeget.Ez kb(és ez fontos!),csak olyan 2,5-3 kg-ig tartja.Még ha nagytestű is,e fölött romlik a takarmányértékesítő képessége.Ez minden állatfajnál így van egy bizonyos tömegig.
Magát a német és magyar óriásokat a vágóhidak sem szeretik,mert rossz a hús-csont arány,akár 50%-os is lehet a veszteség.Pont ezek miatt a rossz tulajdonságok miatt nem vonják be a húsnyúlelőállító,vagy hibrid kialakító keresztezésekbe sem,annak ellenére,hogy gyors a növekedése.
Erre találták ki a fajták közül a buszkátit,fehér újzélandit és a kaliforniait.Nem beszélve arról,hogy ezek intenzíven szaporíthatók(megfelelő tartás és takarmányozás mellett),még erre az óriások nem alkalmasak,tőlük évi 4 fialás várható,az előzőektől viszont 10-11 is!
Nekem is volt egy anyanyúlam (jelenleg is megvan) annak is ugyanezek voltak a tünetek a szeme sarka bevolt gyulladva (piros volt), tüsszögött, váladékozott az orra elvittem az állatorvos az azt mondta hogy kötőhárgya gyulladás vszínűleg a huzattól adott neki antibiotikum injekciót és 1hér múlva rendbe is jött.
Zárt, téglaépületben van biztos, hogy nem kapott huzatot. Ma is ott dolgoztam-takarítás, pakolás, téliesítés- körülötte 1x tüsszentett mentem gyorsan megnézni, hogy nem váladékos az orra, de tiszta volt. Nyáron, volt, hogy könnyezett a szeme de mire aggódni kezdtem volna el is múlt. Most viszont piros, be van gyulladva. azt olvastam erről a Pasteurelláról, hogy ha a nyúl imunrendszere erős akár tünetmentes hordozó is lehet s hogy most hideg van nem kap annyi zöldet.... áááá, nem tudom. Reggel felhívok egy állat orvost. Selejtezni? Ebbe még belegondolni sem.....:(( Olyan mint egy kis cica:) Az első két lábát megfogom, nem ugrik el, a bal karomra fektetem, és órákig türné, hogy simogatom, vakargatom az orrát amit más nyúl nem is hagy elkapja a fejét.Imádom!Jó negy ketrece van, reggelente mikor halja hogy megyek úgy szaladgál körbe, körbe, ugrál mint egy kutyus.:) Biztos meggyógyul.
Hát igen. Tudod 1975-ben kezdtem önerőből, saját kivitelezéssel építeni házam. A kölcsön (100 eFt, bagó volt), neki álltam nyulászkodni, volt bőven felvásárló, olcsó volt a táp, 3 havonta le tudtam adni 40-50 db fülest. Ők pótolták a fizetésem, rá ment az összes szabad időm, 1982-ben értem el a lakhatást, persze rengeteg hiánypótlással. Akkor itt a környéken tartottak disznót, szinte minden háznál szárnyas és nyúl, a kertekben zöldségek és gyümölcsfák voltak. Ma csak ketten tartunk haszonállatot, a porták füvesítettek és térkövezettek, tuja, tuja hátán, medence, sütögetök stb. Itt több mint húsz év alatt minden tönkre ment, visszasüllyedtünk minden szinten. Minden párt, szétlopták az országot! :-(((((
Nyúl paralysis-ről tud vki vmi konkrétabbat, mert a neten magyar oldalakon csak 2 mondatot találok. A külföldit meg hiába fordítattom le googli barátommal, érthetetlen.
Ma reggel elpusztult a kis bakom :( és vszínű ez vitte el. Szeretném megtudni, hogy mitől vagy hogy alakulhatott ki.