Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Mindazoknak, akik tettek valamit a magyar tüzérségért, solgáltak bárhol és bármikor a MH-ban vagy az MN-ben tüzér alakulatnál. A MAGYAR TÜZÉREK EMLÉKÉRE!
Sziasztok! Az alább említett 2S1 ill. 2SZ1 önjáró löveg elnevezést 86-ig nem hallottam. Ezek azonosak a 122 mm-es Gvozgyika és a 152 mm-es Akacija önjárókkal?
Te aztán képben vagy:) Azt hizsem csak a mélységi felderítők maradtak ki a felsorolásból. A Tüzér Osztály 2 üteg + a törzsből állt és 2SZ1 önjáró lövegek voltak. A bemérő kocsi ütegenként 1 GAZ66-os TMG volt.
A tüzérségi giroszkóp-ról szeretnék minnél több információt kapni. Hogyan használják? Mechanikailag hogyan működik stb. Mindent amit meg lehet laikusként érteni meg is szeretném. Kb. annyit sikerült kisilabizálnom, hogy Föld forgásából eredő "pálya-elhajlást" mérik vele, de hogy mikképpen azt nem tudom. A giroszkóp elvét ismerem, de el nem tudom képzelni ez a gyakorlatban hogyan történik. úgy látom egy teodolithoz hasonló távcsöves szerkezetről lehet szó...
Ha valaki írott pl.:doc, rtf, pdf...stb. anyagot tud ezzel kapcsolatban annak is nagyon örülnék.
A kérdésem az lenne, hogy esetleg ez a leírás: A "PUO-9" tűzvezető műszer leírása és kezelési utasítása , nincs-e meg valakinek valamilyen formába (papíron-fénymásolva-digitálisan) és nem-e tudná nekem eljutattni. Tudom, hogy pesten beszerezhető a NKE könyvtárába viszont nem tudok feljutni innen a viharsarokból, és a napokban beszereztem egy PUO-9-t. Nagyon hálás lennék érte, ha tudna valaki segíteni. Előre is köszönöm.
Ha jól emlékszem, valamikor a 90-es években a MALJUTKA páncéltörő rakétások ütegparancsnokának volt BRDM-2 parancsnoki járműve. A jármű géppuska-tornyának tetején egy dobozban távmérő berendezés volt beépítve, - emlékszik valaki a távmérő típusára?
Az ún. "hangos" távolságmérésre használt óra, melynek segítségével egy felvillanástól annak hangjának meghallásáig eltelt idő alapján egyszerűen meghatározhatjuk a felvillanás távolságát.
Működése azon alapul, hogy a hang terjedési sebessége 15 C levegőben 340 m/s.A hang terjedési sebessége nő a hőmérséklet emelkedésével és csökken, ahogy alacsonyabb a levegő hőmérséklete. Így például 0 C-n 331 m/s, míg 30 C-n 349 m/s!
Az óra hátlapjának közepén azt látod, hogy a lőtáblázati hőmérséklettől (15C) való levegőhőmérsékleti eltérések miatt mennyivel kell javítani a mért távolságot Kilométerenként.
A külső rész segítségével egyszerű javításokat lehet eszközölni a szél irányának és erősségének figyelembevételével.
Nem vagyok benne biztos, de az óra hátlapjának külső peremén lévő "+70 m késedelem" az óra egyéni javítását jelzi, amit a "hitelesítéskor" határoztak meg.
Nagyon tetszetős és komoly órához jutottál! :-)
Használták magukat hanggal és felvillanással (torkolattűz és dörej) eláruló cél, illetve cél belövésekor a robbanópontok távolságának meghatározására.
(A pontossága természetesen ma már nem felel meg a követelményeknek és a kezelőtől is függ...)
Amíg béke van használhatod arra, hogy megmérd milyen messze is vagy egy vihar közepétől, amikor meglátod a villámot! ;-D
Egyébként a kezelő rendelkezett ez mellett bármiféle optikai műszerrel vagy tájolóval?
Nem, bőven elég dolga akadt ezzel a szerkezettel. A krómozott léc és a tűhegyű körző nem része a készletnek (ún.: húrmérő+kőrző), az térképről való nagypontosságú távolság- és szögleolvasásra szolgált.
Az alsó műanyagvonalzóval zárótüzeket lehetett tervezni, a főlső, hát...
Köszönöm a segítséget. Körülbelül erről lenne szó. Most már azt hiszem elég hiányos a készlet. Egyébként a kezelő rendelkezett ez mellett bármiféle optikai műszerrel vagy tájolóval?
Irigyellek érte. Ez egy tűzvezető műszer, rendeltetése a kezdő- és hatástűzelemek előállítása a tüzérütegek részére, gyakorlatilag egy mechanikus számítógép.
1:25000 és 1:50000 méretarányban használatos, az alapirány irányszögének függvényében koordírozható. Vonáspontos szögek mérésére és méretarány függvélnyében 12,5 és 25m pontosságú távolságmérésre alkalmas. Egy a figyelőben, egy a tüzelőállásban volt (ütegnél). Kezelói sorkatonák voltak. Amennyiben lövegspecifikus kiegészítő vonalzók is vannak hozzá, fölöslegessé teszi a lőtábla használatát a meteorológiai és ballisztikai javítások meghatározása során.
Egyéb lehetőségei messze - messze meghaladják a fórum kapacitását.