Keresés

Részletes keresés

bujukcekmece Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79148

Csipkebogyó pálinka készítés:

 

Hozzávalók:

-Csipkebogyó cefre

-lepárló készülék

 

Mindent a megfelelő időben és helyen kell alkalmazni:)

 

Viccen kívül:

-csipkebogyó

-pektinbontó(többszörös mennyiség)

-fagyasztás, vagy melegítés a gyümölcs puhítására

-víz kb 40-50%

-3% cukor max. bár a kihozatal amúgy is jó

-hidegtűrő élesztő (jobb aroma szerintem)

-zúzás, darálás, pépesítés

 

Én még hagyom kicsit utóérni erjedés után...

Sok sikert!

Előzmény: kovasc (79118)
gebover Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79147

Üdv  nem   hegeszteni  akarom  a  saját  anyagával  hanem  vasat   ill eggy  vaskarikát  akarok  a  sapkára  tenni  probálkoztunk  is  vele  a  vashoz  tökéletesen  ragadt  a  sárgaréz  a   a  vörösrézhez  nem    azt  monmdták  hogy  hamar  elhuzza leadja  a  hőt  és  nehéz  átmelegíteni  a  nahy  hőleadás  miatt  nem  tudom  mit  csinálkak  üdv 

Előzmény: bulo00 (79133)
vf1 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79146

Valaki olvasná a linkeket!

No mindegy....

Norris féle tervezés..

Előzmény: Tintás Bánsz (79143)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79145

One cukker... nincs bunda....ami vót azt meg lenyomkodtam mindig:)

 

Azt a k...va, milyen brutál parfüm lett az ottonel muskotály törkölyöm már 1 hét után!!!

Előzmény: olvas0 (79140)
kupeci Creative Commons License 2012.11.08 -1 0 79144

Jó estét mindenkinek!Érdekes ez az opálosodás, van amikor tudom hogy lesz pl:bodza, narancs. De mikor egy gyenge szilva pálinkát birssel "megrakott" aromakosáron engedtem át az addig nem opálos szilva beopálosodott!......???

Előzmény: pam-pi (79135)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79143

Sziasztok.

Most tervezek egy duplafalú főző megépítését!!

Valaki tudna nekem valamilyen rajzot vagy valami mérettel ellátott dolgot küldeni nekem!!!

Saválló lenne az alja a tető pedig vörös réz lenne.

Kb olyan 80 lityisre gondoltam!!

jatti1 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79142

Köszönöm a gyors választ!

jatti

Előzmény: zsuzska60 (79139)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79141

OK, csak örültem egyet, hogy ráakadtam erre az ábrára, ami összekapcsolt 1-2 levegőben lógó dolgot. Nyilván soktényezős téma ez, mindenki más cefréből, más főzővel, másképp dolgozik, és nem várható, hogy egyetlen kiragadott összefüggéssel mindent értelmezni lehet.

Előzmény: pam-pi (79135)
olvas0 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79140

BUnda!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:D

az nem semmi

 

Előzmény: bujukcekmece (78682)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79139

nem én vagyok a szakértő, de próbálok válaszolni

Lehet ennek valami negatív következménye?

nem hinném, miért lenne?

Nem poshad meg a víz a következő szezonig?

A só tartósít.

Ha kiszárad, sós vízzel kell indítani újra.

Előzmény: jatti1 (79137)
godlock Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79138

Szia

 

Én rozsdamentes tömszelencét vettem és FBS-sel ragasztottam körbe kivül belül. 

Előzmény: pasig (79136)
jatti1 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79137

Elkerülte figyelmeteket a 78776-osban a kérdésem, vagy senki nem tudja a választ? A hozzászólást ide másolom,

"Gyanta szakértőktől kérdezem! Nagy kapkodásomban csapvízből csináltam sóoldatot és azzal regeneráltam a gyantát. Lehet ennek valami negatív következménye? Utána ioncserélt vízből is csináltam és most abban áztatom/tárolom. Nem poshad meg a víz a következő szezonig? Ha igen akkor hogyan tároljam, hogy jó legyen? Sajnos a tavalyi, "nejlon" tasakban is kiszáradt, valószinűleg nem zárt légmentesen. Ha majd újra használni akarom, akkor ioncserélt vízzel mossam át?"

Senki? :)

jatti

pasig Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79136

Sziasztok

Hűtő készítésekor (120 l müanyag hordó,15-s rézspirál) van valami tuti tippetek a a spirál kivezetésére, és két csonkra a töltésre és a leeresztéshez?Mármint arra gondoltam hogy ne szivárogjon a víz.

50 literes fözőhöz lenne.

pam-pi Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79135

" a soktányéros vagy erősítő feltétes, több fokozatú rendszereknél a kozmaolaj nem jön át a párlatba"

 

Ezt nem tudom megerősíteni. Nekem egylépcsős a főzőm, de most pl a birset ha 47%-alá hígítom opálosodik. Gondolom a kozma olajtól. A sárgamuskotályt viszont 40%-ig is hígíthattam.

Amúgy nem nagyon zavar a dolog mert nagyon jó ízű illatú a párlat. Ha ajándékba adok valakinek akkor szoktam szűrni, vagy tejjel deríteni. Vannak olyan "elvetemült" emberek akik hűtőből fogyasztják a pálinkát !!!:( Nem akarom, hogy meglepődjenek az opálosodástól.

Előzmény: vasbicikli (79128)
pam-pi Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79134

Kökény szedéséhez egy tipp:

Én úgy csináltam, hogy leráztam (ütögettem egy karóval) fóliára. 4 óra alatt 60 kg-ot szedtem.

Olyan növényt kell választani amin már nincs levél. A levéltől nehéz megszabadulni utólag. Próbáltam ventillátorral kifújni de nem vált be. A víz tetejére sem mind úszik fel. Amelyik bokor alá nem lehet fóliát teríteni ott le kell metszeni az ágakat és azokat a fólia fölött ütögetni. (a metszést talán  jövőre még meg is hálálja a növény). Érdekesség, hogy a kökény fája nem úszik a víz tetején!!! Így próbáltam volna megszabadítani a letört ágacskáktól. Maradt a kézzel való kiszedegetés:(

Előzmény: vasbicikli (79100)
bulo00 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79133

Üdv,vörösrezet legjobb ipari ezüstel hegeszteni vagy avi hegesztövel saját anyagával.

Előzmény: gebover (79107)
csalitos Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79132

   Az jó lesz, ha kipróbálod. Sokat tanulhatsz belőle. Ez egy tapasztalatok sokasága alapján összeállitot rendszer és technológia. Főzendő cefre mennyisége, fűtés intenzitása, ideje, hűtővíz hőfoka (kézzel mérve a hőmérsékletet, birja e még a kéz), háromszor cserélni, mind-mind bejátszott dolog. Még akkor az úgynevezett konszolidációs időkben minden valamire való családnál fórrt a cefre. Este meg indult a főzés (akkor nem járt a finánc). A zsirosvéndő, tűzikutya, félfülü vájdling, porcelántál és ennyi. A pálinka szeszfokának megállapítása meg a csurgatott múdszer volt és a kóstolgatás, aztán a nóta, meg az éjszakába nyúló kástyaparti (zsírozás, meg a durák).

   Jó kisérletezést.

   Minden jót.

   Józsipapa.

 

Előzmény: vasbicikli (79129)
gorbekukac Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79131

Hello!

 

A fűtési probléma már bennem is megfogalmazódott, aztán elvetettem ezt a gondolatot.

 

De igazad lehet, mert ez alatt fával fűtök, és azt tapasztalétam, hogy hiába van jó parázs akkor a lepárlás lelassul. Amennyiben folyamatosan lángon tudom tartani a tüzet akkor szép egyenletesen folyik kivéve mikor túlhevítem. Ezt még ki kell tapasztalnom rendesen, hogy fűtsek alatta.  

Előzmény: deszegregator (79087)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79130
Előzmény: akkorismindegy (79126)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79129

Aha, köszi!

Ha nagyon unatkozom egyszer, lehet hogy kipróbálom kicsiben, kíváncsiságból.

Előzmény: comad2 (79127)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79128

"Ez alapján igaz lehet az is, hogy az erős deflegmáció csökkenti a kozmaolaj tartalmat."


Igen, néhány ellentmondásos(nak tűnő) dolgot megmagyaráz a grafikon.

Van egy pár folyamatábra ugyanebben a ppt-ben az ipari szeszfinomítókról, amiken látszik, hogy a kozmaolajokat, meg a metanolt már a forrásponti viszonyoknak megfelelő helyen veszik el a rektifikáló tornyokból.

Ugyanez lehet azoknak a tapasztalatoknak a hátterében is, amiket kissé értetlenül fogadtunk itt a napokban, miszerint a soktányéros vagy erősítő feltétes, több fokozatú rendszereknél a kozmaolaj nem jön át a párlatba. Itt is az lehet, hogy a lepárló berendezés felső részében, a legfelső gőzfázissal egyensúlyt tartó folyadékfázis már elég tömény ahhoz, hogy visszaálljon a forráspont szerinti szétválási rend, így a kozmaolajok ebben a tartományban már nem a gőzzel, hanem a flegmával utaznak.

 

"Az ábrán az amil alkohol és izobutil alkohol kb. 42%-nál ugyanúgy párolog, mint az etil alkohol, tehát nem választható szét, viszont 20-25%-nál, ahol az alszeszeink vannak, illékonyabb. Ezért jó az alszeszt hígítani finomítás előtt."

 

Szerintem nem feltétlenül ezért hígítunk, hiszen a kozmaolajoktól végül nem a második desztillációval, előpárlati frakcióként szabadulunk meg, hanem a hígabb, vizes oldatban való korlátozott oldhatóságukat (és hűtésre való kiválásukat) használjuk ki.

Előzmény: Miklós1 (79124)
comad2 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79127

Szerintem a tálon kicsapódó és visszacsepegő pálinka hideg, lehűti annyira, hogy nem kell időnként kiönteni.

Előzmény: vasbicikli (79125)
akkorismindegy Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79126

Szép napot mindenkinek!

Egy olyan kérdésem lenne,h a spirál hűtőt milyen vastag csőből érdemes csinálni?

Mert én lágy,hajlítható1mm falvastagságú, 22-es csövön vagy 18-ason gondolkozom 5m hosszúságban.

Vélemény?

Köszönöm

Attila

vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79125

OK, de a tál a cefre feletti gőzben is percek alatt átmelegszik, és a kérdésem továbbra is fennáll, hogy csak a végén öntik ki belőle a produktumot, vagy részletekben :))

Előzmény: comad2 (79123)
Miklós1 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79124

Köszönjük az ábrát, néhány mondat a Sólyom könyvből ezáltal lett érthető (és bizonyított) számomra:

" Kozmaolaj. Hosszabb szénláncú alkoholok keveréke. Fő alkotórésze az izoamil-alkohol és az optikailag aktív amil-alkohol. Forráspontja 132°C, tehát nagyobb az alkohol, sőt a víz forráspontjánál. Ennek ellenére illékonyabb az alkoholnál (Kt > 1), abban az esetben, ha a lepárlandó folyadék alkoholtartalma kisebb 42 tf%-nál."

Az ábrán az amil alkohol és izobutil alkohol kb. 42%-nál ugyanúgy párolog, mint az etil alkohol, tehát nem választható szét, viszont 20-25%-nál, ahol az alszeszeink vannak, illékonyabb. Ezért jó az alszeszt hígítani finomítás előtt. Ez alapján igaz lehet az is, hogy az erős deflegmáció csökkenti a kozmaolaj tartalmat.

"Metil-alkohol. Tisztulási hányadosa, Kt=1, ezért az előpárlattal nem választható el."

A metil görbéje szinte párhuzamos az etil alkohollal, tehát bármilyen összetételű szesz lepárlása esetén együtt jön a metil és az etil. A pálinka  metil tartalma helyes cefrézéssel és azonnali lefőzéssel tartható alacsony értéken, nem a "jó sok" vagy kétszeri előpárlat elválasztással.

További tanulság, hogy az acetaldehid és az etil acetát könnyen szétválasztható, tehát az előpárlat főleg ezekből áll, a furfurol pedig jórészt az üstben marad, mert nem annyira illékony mint az etil alkohol.

A függőleges tengelyen a forralt folyadék összetétele van, nekünk a 20-25%-os tartomány érdekes, mert ide állítjuk be az alszeszt hígítás előtt.

Előzmény: vasbicikli (79113)
comad2 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79123

A tál nincs benne a cefrében, erre való a sámli!

Előzmény: vasbicikli (79121)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79122

Beírod itt balról a keresés ablakba a "csipkebogyó" kulcsszót, nyomsz alatta egy Ok-t, és kigyűjti a csipkebogyóval kapcsolatban eddig leírt okosságokat, beleértve a cefrézést is.

Előzmény: kovasc (79081)
vasbicikli Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79121

Köszi, eszembe se jutna így főzni :)  csak arra lennék még kíváncsi, hogy a párlatgyűjtő tálból időnként ki kellett-e önteni az összegyűlt lét, vagy azt csak a főzés végén ürítették?

Mert ha csak a végén, akkor a melegedő cefre mindig elforralja - kvázi keringeti - a tálban gyűlő párlatot is, ha meg szakaszosan ürítették, akkor a hűtő lavór emelgetésekor mindig kiszökött egy csomó göz.

Előzmény: gombászok (79120)
gombászok Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79120

Kisszékes pálinkafőző leírása:

Üst=jó nagy fazék, lehetőleg zománcos vagy saválló, magassága és átmérője kb. 40 cm.

Hűtő=jó nagy lavór, ami befedi a fazék száját, de nem ér nagyon bele, hogy legyen hely a cefrének, a gőztérnek, no meg a kisszéken álló felfogóedénynek. Ferdén kell rátenni a fazékra, hogy a lecsapódó párák egy ponton csorogjanak le a gyűjtőedénybe. Hideg vizet kell benne cserélni, vagy jéggel, jégakkuval hidegen tartani.

Párlatgyűjtő edény=porcelántál, lehetőleg jó vastagfalú, hogy lassan melegedjen át.

Kisszék: bármiből lehet, nálunk egyszerű lécekből eszkábált háromszög, csúcsaira szegelve 3 láb lécből. Magasságát a fazékhoz kell igazítani, úgy, hogy induláskor is a cefre felszíne fölé emelkedjen, de a lavór alját ne érje el.

Tömítés: anno egy vizes törülköző volt, később ezt még egy mértes, ráfeszülő biciklibelsővel is rászorítottuk.

 

Na, jó szórakozást. Egyébként ez a módszer kicsiben jó lehet a Malligán-fokoló helyettesítésére is, cefreellenőrzésre.

Előzmény: vasbicikli (79116)
stapika Creative Commons License 2012.11.08 0 0 79119

Én értettem.Jókat is kuncogtam rajta,főleg a további fejleményeken.:-))

Előzmény: szilvakukc (79109)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!