Üdv nem hegeszteni akarom a saját anyagával hanem vasat ill eggy vaskarikát akarok a sapkára tenni probálkoztunk is vele a vashoz tökéletesen ragadt a sárgaréz a a vörösrézhez nem azt monmdták hogy hamar elhuzza leadja a hőt és nehéz átmelegíteni a nahy hőleadás miatt nem tudom mit csinálkak üdv
Jó estét mindenkinek!Érdekes ez az opálosodás, van amikor tudom hogy lesz pl:bodza, narancs. De mikor egy gyenge szilva pálinkát birssel "megrakott" aromakosáron engedtem át az addig nem opálos szilva beopálosodott!......???
OK, csak örültem egyet, hogy ráakadtam erre az ábrára, ami összekapcsolt 1-2 levegőben lógó dolgot. Nyilván soktényezős téma ez, mindenki más cefréből, más főzővel, másképp dolgozik, és nem várható, hogy egyetlen kiragadott összefüggéssel mindent értelmezni lehet.
Elkerülte figyelmeteket a 78776-osban a kérdésem, vagy senki nem tudja a választ? A hozzászólást ide másolom,
"Gyanta szakértőktől kérdezem! Nagy kapkodásomban csapvízből csináltam sóoldatot és azzal regeneráltam a gyantát. Lehet ennek valami negatív következménye? Utána ioncserélt vízből is csináltam és most abban áztatom/tárolom. Nem poshad meg a víz a következő szezonig? Ha igen akkor hogyan tároljam, hogy jó legyen? Sajnos a tavalyi, "nejlon" tasakban is kiszáradt, valószinűleg nem zárt légmentesen. Ha majd újra használni akarom, akkor ioncserélt vízzel mossam át?"
Hűtő készítésekor (120 l müanyag hordó,15-s rézspirál) van valami tuti tippetek a a spirál kivezetésére, és két csonkra a töltésre és a leeresztéshez?Mármint arra gondoltam hogy ne szivárogjon a víz.
" a soktányéros vagy erősítő feltétes, több fokozatú rendszereknél a kozmaolaj nem jön át a párlatba"
Ezt nem tudom megerősíteni. Nekem egylépcsős a főzőm, de most pl a birset ha 47%-alá hígítom opálosodik. Gondolom a kozma olajtól. A sárgamuskotályt viszont 40%-ig is hígíthattam.
Amúgy nem nagyon zavar a dolog mert nagyon jó ízű illatú a párlat. Ha ajándékba adok valakinek akkor szoktam szűrni, vagy tejjel deríteni. Vannak olyan "elvetemült" emberek akik hűtőből fogyasztják a pálinkát !!!:( Nem akarom, hogy meglepődjenek az opálosodástól.
Én úgy csináltam, hogy leráztam (ütögettem egy karóval) fóliára. 4 óra alatt 60 kg-ot szedtem.
Olyan növényt kell választani amin már nincs levél. A levéltől nehéz megszabadulni utólag. Próbáltam ventillátorral kifújni de nem vált be. A víz tetejére sem mind úszik fel. Amelyik bokor alá nem lehet fóliát teríteni ott le kell metszeni az ágakat és azokat a fólia fölött ütögetni. (a metszést talán jövőre még meg is hálálja a növény). Érdekesség, hogy a kökény fája nem úszik a víz tetején!!! Így próbáltam volna megszabadítani a letört ágacskáktól. Maradt a kézzel való kiszedegetés:(
Az jó lesz, ha kipróbálod. Sokat tanulhatsz belőle. Ez egy tapasztalatok sokasága alapján összeállitot rendszer és technológia. Főzendő cefre mennyisége, fűtés intenzitása, ideje, hűtővíz hőfoka (kézzel mérve a hőmérsékletet, birja e még a kéz), háromszor cserélni, mind-mind bejátszott dolog. Még akkor az úgynevezett konszolidációs időkben minden valamire való családnál fórrt a cefre. Este meg indult a főzés (akkor nem járt a finánc). A zsirosvéndő, tűzikutya, félfülü vájdling, porcelántál és ennyi. A pálinka szeszfokának megállapítása meg a csurgatott múdszer volt és a kóstolgatás, aztán a nóta, meg az éjszakába nyúló kástyaparti (zsírozás, meg a durák).
A fűtési probléma már bennem is megfogalmazódott, aztán elvetettem ezt a gondolatot.
De igazad lehet, mert ez alatt fával fűtök, és azt tapasztalétam, hogy hiába van jó parázs akkor a lepárlás lelassul. Amennyiben folyamatosan lángon tudom tartani a tüzet akkor szép egyenletesen folyik kivéve mikor túlhevítem. Ezt még ki kell tapasztalnom rendesen, hogy fűtsek alatta.
"Ez alapján igaz lehet az is, hogy az erős deflegmáció csökkenti a kozmaolaj tartalmat."
Igen, néhány ellentmondásos(nak tűnő) dolgot megmagyaráz a grafikon.
Van egy pár folyamatábra ugyanebben a ppt-ben az ipari szeszfinomítókról, amiken látszik, hogy a kozmaolajokat, meg a metanolt már a forrásponti viszonyoknak megfelelő helyen veszik el a rektifikáló tornyokból.
Ugyanez lehet azoknak a tapasztalatoknak a hátterében is, amiket kissé értetlenül fogadtunk itt a napokban, miszerint a soktányéros vagy erősítő feltétes, több fokozatú rendszereknél a kozmaolaj nem jön át a párlatba. Itt is az lehet, hogy a lepárló berendezés felső részében, a legfelső gőzfázissal egyensúlyt tartó folyadékfázis már elég tömény ahhoz, hogy visszaálljon a forráspont szerinti szétválási rend, így a kozmaolajok ebben a tartományban már nem a gőzzel, hanem a flegmával utaznak.
"Az ábrán az amil alkohol és izobutil alkohol kb. 42%-nál ugyanúgy párolog, mint az etil alkohol, tehát nem választható szét, viszont 20-25%-nál, ahol az alszeszeink vannak, illékonyabb. Ezért jó az alszeszt hígítani finomítás előtt."
Szerintem nem feltétlenül ezért hígítunk, hiszen a kozmaolajoktól végül nem a második desztillációval, előpárlati frakcióként szabadulunk meg, hanem a hígabb, vizes oldatban való korlátozott oldhatóságukat (és hűtésre való kiválásukat) használjuk ki.
OK, de a tál a cefre feletti gőzben is percek alatt átmelegszik, és a kérdésem továbbra is fennáll, hogy csak a végén öntik ki belőle a produktumot, vagy részletekben :))
Köszönjük az ábrát, néhány mondat a Sólyom könyvből ezáltal lett érthető (és bizonyított) számomra:
" Kozmaolaj. Hosszabb szénláncú alkoholok keveréke. Fő alkotórésze az izoamil-alkohol és az optikailag aktív amil-alkohol. Forráspontja 132°C, tehát nagyobb az alkohol, sőt a víz forráspontjánál. Ennek ellenére illékonyabb az alkoholnál (Kt > 1), abban az esetben, ha a lepárlandó folyadék alkoholtartalma kisebb 42 tf%-nál."
Az ábrán az amil alkohol és izobutil alkohol kb. 42%-nál ugyanúgy párolog, mint az etil alkohol, tehát nem választható szét, viszont 20-25%-nál, ahol az alszeszeink vannak, illékonyabb. Ezért jó az alszeszt hígítani finomítás előtt. Ez alapján igaz lehet az is, hogy az erős deflegmáció csökkenti a kozmaolaj tartalmat.
"Metil-alkohol. Tisztulási hányadosa, Kt=1, ezért az előpárlattal nem választható el."
A metil görbéje szinte párhuzamos az etil alkohollal, tehát bármilyen összetételű szesz lepárlása esetén együtt jön a metil és az etil. A pálinka metil tartalma helyes cefrézéssel és azonnali lefőzéssel tartható alacsony értéken, nem a "jó sok" vagy kétszeri előpárlat elválasztással.
További tanulság, hogy az acetaldehid és az etil acetát könnyen szétválasztható, tehát az előpárlat főleg ezekből áll, a furfurol pedig jórészt az üstben marad, mert nem annyira illékony mint az etil alkohol.
A függőleges tengelyen a forralt folyadék összetétele van, nekünk a 20-25%-os tartomány érdekes, mert ide állítjuk be az alszeszt hígítás előtt.
Beírod itt balról a keresés ablakba a "csipkebogyó" kulcsszót, nyomsz alatta egy Ok-t, és kigyűjti a csipkebogyóval kapcsolatban eddig leírt okosságokat, beleértve a cefrézést is.
Köszi, eszembe se jutna így főzni :) csak arra lennék még kíváncsi, hogy a párlatgyűjtő tálból időnként ki kellett-e önteni az összegyűlt lét, vagy azt csak a főzés végén ürítették?
Mert ha csak a végén, akkor a melegedő cefre mindig elforralja - kvázi keringeti - a tálban gyűlő párlatot is, ha meg szakaszosan ürítették, akkor a hűtő lavór emelgetésekor mindig kiszökött egy csomó göz.
Üst=jó nagy fazék, lehetőleg zománcos vagy saválló, magassága és átmérője kb. 40 cm.
Hűtő=jó nagy lavór, ami befedi a fazék száját, de nem ér nagyon bele, hogy legyen hely a cefrének, a gőztérnek, no meg a kisszéken álló felfogóedénynek. Ferdén kell rátenni a fazékra, hogy a lecsapódó párák egy ponton csorogjanak le a gyűjtőedénybe. Hideg vizet kell benne cserélni, vagy jéggel, jégakkuval hidegen tartani.
Párlatgyűjtő edény=porcelántál, lehetőleg jó vastagfalú, hogy lassan melegedjen át.
Kisszék: bármiből lehet, nálunk egyszerű lécekből eszkábált háromszög, csúcsaira szegelve 3 láb lécből. Magasságát a fazékhoz kell igazítani, úgy, hogy induláskor is a cefre felszíne fölé emelkedjen, de a lavór alját ne érje el.
Tömítés: anno egy vizes törülköző volt, később ezt még egy mértes, ráfeszülő biciklibelsővel is rászorítottuk.
Na, jó szórakozást. Egyébként ez a módszer kicsiben jó lehet a Malligán-fokoló helyettesítésére is, cefreellenőrzésre.