Nagyon szépen köszönöm a szőlőnk nevének megerősítését és azt is, hogy most már rendesen le tudom betűzni jóvoltodból. :) Régebben próbálkoztam a felkötözéssel, de nem vált be. Ezért maradtunk a tőkén maradás mellett. Mivel mindig bőven terem, így mindig van róla mit csipegetnünk sokáig és ez nagyon jó. A piacokról már régen eltűnt a szőlő, amikor nálunk még mindig van a tőkén. Még ha meg is fagy, akkor is ehető és finom. Bár eljön egy időszak, amikor egyszerre csak lehullik az egész a földre.
Rendben, akkor ezt megbeszéltük. Postán el fogom küldeni. Hogy kéred majd? Frissen leszedve csak nedves papírba és neylonba csomagolva, vagy kezeljem 10 percig gombaölőszeres vízzel is leszedés után? Bár addig még sok víz lefolyik a Dunán. Légyszíves emlélkeztess majd a postázásra januárban és pontosítsuk, hogy melyik héten adjam fel.
Ha van elég próbálkozni, akkor hideg helyen, fagy előtt leszedve, felkötözve legalább karácsonyig eláll. Ha mégis elromlik, akkor talán muslicák okozzák a romlást, amik megszúrják.
Mi hozzá képest gyökértelenül próbálunk gyümölcsöző kertet létrehozni, ő pedig őrzi és fenntartja a családi fajtákat, és az új fajták úgy látszik gond nélkül kerülnek be nála a jól működő folyamatba. Örülök hogy lehet tőle szőlőm!
Viszont megfogadtam a te tanácsodat is, ezért most aztán teljesen tanácstalan vagyok. Csarli1 olasz katalógusából kellene választanom sárgabarackot és szilvát. Segítség! A Kyoto jól néz ki, és arról már hallottam tőletek, tényleg jó? Van Blue free szilva, egyet éppen eltüzeltem idén vírus miatt. Ha az olaszoktól vesszük akkor jobb? ÁÁÁÁÁÁ semmit sem tudok....hogy rendeljek így bármit? :)
14 éve költöztünk jelenlegi lakóhelyünkre, egy tornácos parasztházba, ahol egy szőlőlugas található. Mivel nem én ültettem a szőlőt, ezért nem tudom a fajtáját, de most már nagyon kíváncsi vagyok rá. Anyukám azt mondta, hogy valószínűleg fehér delavár. Az a jellemzője, hogy viszonylag apró, fehér szemű, édes és fagyálló. A mellékelt képeket ma készítettem egy pár fürtről. Még most is egy csomó fürt rajta van és még a fagyok után is szoktunk a tőkéről csipegetni, mivel inkább rajta hagyjuk . Ha leszedjük, akkor gyorsabban romlik, mint a tőkén. Légyszíves nézzétek meg a képeket és tegyetek javaslatot rá, hogy nagy valószínűséggel melyik fajta lehet.
Kiderült, hogy mégis van nálunk legalább egy darab szelídgesztenye fa. El is mentem hozzá útmutatás szerint és egy nénivel találkoztam mellette. Azt mondta, hogy éppen ő ültette ezelőtt 30 évvel és Velemből hozta a csemetét. De sajnos nem nagyon terem, most is csak 5 darab magot tudott alóla összeszedni. Lehet, hogy ezek az önbeporzásból származnak? Mert más szelídgesztenyefáról nem igazán tud senki a környéken. Mondtam a néninek, hogy szeretném tovább szaporítani a gesztenyét, erre átadott három gesztenye magot és egyet még talált nekem a fa alatt. Hazamenve a négy magot négyféleképpen ültettem el. Az egyiket 5 centire a földbe, majd 10 centi avarral burkoltam, egyet csak a földre raktam a kertben és szintén 10 centis avart tettem rá, egyet kertiföldes cserépbe dugtam és levittem az állandó hőmérsékletű pincénkbe, egyet pedig virágföldes cserépbe ültettem és bevittem a szobámba. A szúrós gubacsok némelyikében voltak kis magok is, de nem igazán látszottak valami jó csíraképességűnek. Azért ezeket is terítettem és avarral fedtem. Tud esetleg valaki Pesten olyan helyet, ahol több szelídgesztenye magot, esetleg csemetéket is kaphatnék? Nagyon jó lenne elterjeszteni nálunk. A mátrától nem messze vagyunk, tehát valószínűleg a hegyaljai vidék megfelelő lenne neki. Ezt az egyetlen létező fa is jól mutatja. Ha több lenne a környékünkön, már meg tudna valósulni a kölcsönös beporzás.
Egyelőre tehát eláltam a tölgyfa alanyra való oltástól. Rendszertanilag utánanézve a bükkfafélékhez tartozik, tehát nemcsak a tölgy, hanem a bükk is rokona a szelídgesztenyének.
Táltostól kaptam a fórumosoknak 5 csomag szőlővesszőt 3-3 darabbal a Táltos 6066 fajtából. Még egy csomag gazdára vár. JBorinak, tp329-nek és borsika79-nek eljuttatom, egy pedig az enyém. Ha valaki érdeklődik még, Pesten a Forgách úti metró megállónál megkaphatja az utolsó vesszőket a jövő héten. Ha nem jelentkezik senki, akkor azokat is elültetem.
Légyszíves írd meg a postai címedet és hétfőn feladom a Táltos 6066-ot. Tavasszal állítólag már ki is hajt, így nyersz pár hónapot. Ne felejtsd el a vesszőt vízszintesen elültetni 15 cm mélyre és 10 cm felpúpozás, csirkézés kell rá (Táltos szerint).
én tiszteletben tartom Táltos hitét és tudását a kertjében, de remélem nem várod el tőlünk komolyan, hogy az Ő kertjének állapotából extrapoláljuk a következtetéseket egy teljes ország lélekvesztő gyümölcsállományára.
Hát már el is kezdtem szégyellni magam, hogy igénybe vettem a technika vívmányait, lehet, hogy holnap lecserélem a traktoromat egy lófogatra, a GXN-15-ön lévő fáimat múlt századi szállításra alkalmatlan barackokra, a most szemzett tűzelhalás rezisztens almáimat a nagybanin eladhatatlan húsvéti rozmaringra, vagy a T-5-öst Latviára, és még sorolhatnám.
Ha nem telepítem újra a barackosom lehet, hogy én is maradok a hazai selejteknél, amit a rám sóznak, de újra kellet telepíteni és nem mondták el, hogy az itthon előállított csemeték erre alkalmatlanok, sőt még a múlt századi fajták is.
A pálya széléről könnyű bekiabálni, de meg kell próbálni nagybanin eladni a régi fajtákat és közben mondogatni milyen jó íze van. A kereskedőket ez nem hatja meg a termelő meg éhen hal. Próbálj meg versenyezni a 8-10T/ha termésátlaggal, a korszerű fajtákkal, amik már 30-40 T/ha termésátlagot tudnak. A költséged 20-25%-al nagyobb viszont a bevételed 3-4 szeres.
A bioról meg az a véleményem, mindenki maga dönti el kukaccal, vagy kukac nélkül szereti a gyümölcsöt, a vevőim és én is maradok a második verziónál.
Kedves Ferencidániel!Évek óta keresem az ÓRIÁS ZÖLDRINGLÓT amely kissebb alma nagyságu, zöldessárga kissé áttetsző a héja, magvaváló,nagyon édes és finom ízü.Régi
Magyar fajta.Eddig bárhol érdeklődtem sehol nem volt csak esetleg hallottak róla.Tudsz
esetleg tippet adni hol lehetne Érdi és a Ceglédi kutatóban nincs.Köszi szépen