Talán kicsit szűknek tűnik a kategória, de próbáljuk meg. Mutassuk meg egymásnak a kevésbé híres és már nem működő gyárak óráit is. Jöhetnek szovjetek, NDK-sok is.
Igen, mert a méret nagyban meghatározza az árát is, legalább is a Tissot-nál. Én mindig úgy veszek meg egy órát, hogy az legalább az árában eladható legyen, kivéve, amikor nagyon beleszerelmesedek valamibe. Szóval egy 33-34 mm-es átlag Tissot-ért nem annyit adnak, mint egy 37, 38 mm-esért. A 39 mm-est meg már nem is említem, mert ritka, mint a fehér holló, és ha találsz is, akkor láthatod az árát. :-) Nekem is eddig csak egy 39-es, egy 38-as, és két 37-est sikerült kifogni. Igyekszem olyan órákat összeszedni, ami mellé nehéz oda rakni a párját, van pár ilyen zsebórám is, de majd mindent szép sorjában. Nem lőhetem most fel az összes órámat, miről fogok írni a jövő héten? :-)
Ez is 37 mm-es. Látom, te is nagy figyelmet szentelsz a méretnek. Igen, sajnos az én általam kedvelt bikolorok általában kicsik voltak a mai kor ízlése alapján, éppen ezért nem igazán hordhatóak. Többnyire 32-33 mm-esek. Na mindegy, ők így szépek.
Nagyon örülök, hogy ezt felvetetted. Én a magam részéről semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy itt felhívjuk egymás figyelmét az eladó darabjainkra. Azt gondolom, hogy az anyagi részét azt át kell vinni privátba, de mindenképpen támogatom a dolgot.
A szovjet és orosz fórumon mintha nemkívánatos dolog lett volna az ilyesmi, nekem úgy tűnt.
:-) Én nagyon szeretem ezt a márkát, egyszerűen szépek, letisztultak, és még így 60-70 év után is nagyon pontosak! Ezért is nem értem, hogy az áruk hogy szakadt el ennyire az Omegától, én nem tartom semmivel sem többre. Pláne, hogy 1929-től össze is házasodott a Tissot meg az Omega, és volt egy pár közös fejlesztésű szerkezetük. Kicsit túl van misztifikálva az Omega a Tissot-hoz képest.
Érdekes, hogy nem volt még semmilyen Tissot-m. De ahogy most nézegetem őket, rémlik, hogy valamikor figyeltem egyet és az is Camping volt. Még az is lehet, hogy bikolor volt:-) Itt az újabb cél.
Ne, ez csak a főleg bicolor topic! :-) Igazándiból a vintage óráknak nem volt eddig külön topicja, a többi topicba, pl. svájci órásba meg nem nézték ezt jó szívvel. Végre van helye ezeknek az órákna is. És akkor jöjjön az utolsó jelenleg kész vintage Tissot-m, egy Tissot Visodate Seastar, acél tokban. Van még két készülő Tissot-m.
Donornak vettem ezt az Exita Spora órát, a korábban feltett Berg Parat 2-s indexét kicserélni. De eddig még nem volt szívem szétszedni, mert azon kívül, hogy hiányzik az egyik index, nincs semmi baja. Lehet egy újabb donort kell túrnom.
Érdekes, hogy a csupasz réz tok még ennyi idő után sem oxidálódik! Érdekes, hogy ezek a viszonylag nonem gyártók is milyen szép órákat tudtak csinálni. Sok ilyen elsűlyedt gyártó van, az én Sully-m is ilyen. Azok is tokoztak sokféle szerkezetet, de nagyon kevé fennmaradt példányt találni Henry Sully angol órásmester példányaiból. Majd én is rakok még fel ilyesmit, de előbb végig megyek a Tissot vonalon. Van még egy Camping.
Szó szerint egy kacatos ládából túrtam ki az Ecserin. Csodák-csodája működött. Napokig nézegettem a belsejét, (előtte nem sok órát láttam kibontva). Kutattam a neten, mint az őrült, hátha találok valamit a "Titanic"-ról, mint óráról. De természetesen semmit sem találtam. Még Ranfft Úrnak is írtam első nekibuzdulásomban, hogy milyen óra, milyen szerkezet ez? Magam sem hittem igazán, hogy válaszolni fog és mégis kaptam választ.
Akkor tudtam meg, hogy ez egy Judex(Sefea) 127-es szerkezet. Az óragyár meg ugye elsüllyedt, mint a... (olcsó poén).
Vagyis igazából értéke csak számomra van, mert én vakartam ki a koszból.
Azért az érdekes róla, hogy a tokja réz, nincs rajta bevonat. Hogy ez eredetileg ilyen lett volna-e vagy leszedték róla a megkopott aranyozást, azt nem tudom. Mindenesetre frissen polírozva egészen jól mutatott.
Azóta találtam még pár darab Titanicot, mindet más szerkezettel, szerintem az sem biztos, hogy a gyártójuk ugyanaz volt. Azért van még egy szép példányom belőlük, meg fogom mutatni.
Ó, köszönöm, ez se kutya! Ilyen 781-es szerkezet van az én legújabb szerzeményembe is, aminek sajna csúnya a tokja. Jó lenne pici pénzért találni hozzá egy másikat. Addig is itt egy másik Tissot.
Gondolkodtam rajta, hogy beleírjam-e a topik címébe a "bikolor" szót. Beleírtam, de most már örülök, hogy nem vettétek szentírásnak.
Eleinte megvettem mindent ami megtetszett (meg amivel elbírtam) és akkor tűnt fel, hogy nagyon jellemző az 50-es évek óràira ez a bikolor számlap, de legalábbis, hogy a számok, indexek alatti körgyűrű valamilyen módon (pont, vonal, gilosàlás) el van választva a számlap közepétől. Ekkor jött az ötlet, mi lenne, ha én az ilyeneket gyűjteném. A svájciak közül azóta is az ilyenekre fókuszálok.
Látva a képeket a Tissot-k gyűjtèse is hstalmas élmény lehet, gratulàlok hozzájuk!
Egyébként nem tudom tudtátok-e, de a Tissot készítette el az első antimagnetikus karórát 1929-ben! Ezek után egyesült az Omega gyárral, és hajtottak végre közös fejlesztéseket, mint pl. a külső centrálkerekes szerkezet.
Hát ez nem az én stílusom. :-( A finomabbaka szeretem. Tissot Camping 1951-ből, különlegessége, hogy az eredeti saját doboza is megvan, amiben anno eladták.