Aki a politikai nézeteit szeretné megosztani az a pol-topik Dunakeszi (is) politizál alatt tegye!!!
Itt: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9150277
A képen látható zsidó Imaház, a mai Kinizsi utcában lehetett. ( feltételezéseink szerint. )
Erről, valamint az alábbi listában szereplő személyekről keresünk minden adatot, tárgyi emléket. Kérem, ha valaki tud segíteni, írja meg a h.radnoti@gmail.com, címre. Köszönöm: Radnóti Henrik
A névlista:
Anker József, Anker Józsefné, Antal István, Armuth Mór, Blau Albert, Blau Ernő, Braun Ármin, Braun Árminné, Burger Izidor, Brüll Tibor, Chiba Miklósné
Deutsch Béla, Deutsch Emil, Dadai Zoltán, ifj Dadai Zoltán, Dénes Sándor, Dénes Sándorné, Erlich Adolfné, Erlicht Géza, Engel László, Fehér Armand, Fenákel Ferenc, Fleischler Ferenc, Fürst Flülöpné, Glauber Géza, Gottlieb László, Harsányi Károly, Havasi István, Hirsch Julianna, Hirsch Miklósné, Hubina József, Jakubecz Géza Király Dávid, Király Dávidné, Kolozs Mórné, ifj Lánczy Leó, Lévai Ferenc, özv Lindenfeld Miklósné, Losch Lipót, Losch Lipótné, ifj Losch Lipót, Losch Veronika, Mészáros László, Nagy József, Neszményi István, Nei Aranka, Paszternák Dezső Paszternák Dezsőné, Paszternák György, Paszternák Hedvig, Dr Pick Mórné, Pick Oszkár, Pick Oszkárné, Pintér Rózsi, Reich Miklós, Rozemberg Oszkár, Rozemberg Oszkárné, Rozsnyai Dezsőné, Rozsnyai Dezső, Schwarcz Péter, ifj Schwarcz Péter Strasser Imre, Strasser Imréné, Száraz Ferenc, Szegedi Géza, Sztarek Richárd, Szuhánszky János, Sugár Jenő Lajos, Szemelka Józsefné, Török Dezső, Vajczik Lajos, Vámos Gábor, Vámos Gáborné, Viola Gábor, Zlattner Lipót, Weisz Pál
Tegnap órákat sétáltam késő délután a SPAAR mögötti területen, sehol árok az út széleken, az úttest magasabb helyenkénr munt a poták- tehát az eső befelé fog a porták felé folyni, járda sehol- séta a keskeny úttesten ( két autó egymás mellett nem fér el, sajnálom a Közüzemi fizikai dolgozóit itt egy egy szemétszállítás alkalmával ). Mindez szerintem, köszönhető az önkomi hebe-hurgya városfejlesztésének.
Percsiknek tényleg igaza van, az aszfaltozatlan utak elég sok vizet elnyeltek, és aszfaltozáskor nem oldották meg a csapadékvíz elvezetését.
Nem lakótelepen lakom, hanem családiházas környéken. Amikor mi megvettük a házat, a telek fele aszfaltozva volt. Az volt az első, hogy azt feltörettük és hozattunk helyette termőföldet.Tudok viszont olyanról a környéken, aki azóta aszfaltoztatta le a sajátját.
Azt egyébként el tudom képzelni, hogy valóban vannak olyan ingatlanok (más városban láttam ilyet), hogy tenyérnyi telken áll a ház, és ott nem képes az udvar elnyelni a vizet. De itt, Dunakeszin a szép nagy telkeknél is kivezetik sok helyen az esővizet, és ha az utca olyan, mint a környékünkön néhány, hogy van egy lejtése, akkor bizony a legmélyebb ponton lakó szív. És ez szerintem pofátlanság. Kb. olyan, mintha valaki a szemetét nem a kukába tenné, hanem a szomszéd telkére vinné át.
Luckutyék lakótelepén búzatábla korában soha nem volt csapadékvíz probléma, mint ahogy a malomárokban sincs még most, pedig készen vannak a csapadékvíz elvezetés nélküli utak is. Ha az építendő házak tetőjéről a jelenlegi építési szabályok betartásával a csapadékvizet egy szikkasztó aknába vagy ciszternába vezetik nem fog szinte semmi víz kifolyni az utcára. Dunakeszin a homokos talaj csak akkor nem nyeli el az esőt, ha nem kezeljük helyesen a keletkező csapadékvizet. Régen nem volt ez probléma. A gond az utóbbi 30 évben keletkezett, amióta lebetonozták az emberek az udvarok nagy részét és még ki is vezették az utcára a vizet. Percsiknek igaza van, mert az utcák leaszfaltozása is jelentősen hozzájárult a mostani helyzethez. A háztetőről egy ciszternába vezetett víz beruházás pár év alatt megtérülne a mai víz árak mellett.
Én meg azt nem tartom helyénvalónak, hogy emberek az autókból simán kivágják az ablakon az égő cigarttacsikkjeiket, és szárazságok alkalmával ebből erdő vagy bozóttűz legyen! ...............és az ilyen esetekben a tűzoltóknak közpénzen ki kelljen vonulniuk, pusztán mások nemtörődömsége miatt!
Mint leírtam, nekem is elöntötte a garázst nem egy alkalommal az esővíz nyáron, felhőszakadások alkalmával! Az udvarunkban a kertben 3-6 centi' magassan állt a víz!
De soha eszembe nem jutott volna ezért a szomszédokat okolni, vagy azokat akiknek a házuk teteéről az utcára folyik a az esővíz.
Sőt! Télen, a szomszédnak én mondtam, hogy nyugodtan dobálja a kapukijárójából a havat a házunk elé a fűre, hogy ki tudjon állni ő is az autójával! De ezért olvadáskor sosem öntötte el a portánkat a víz!
Nem tudodm mit vársz az emberektől!? Mindenki holnaptól vezesse a kertjébe az összes esővizet, télen meg a hordja be még az utcáról is a havat a portájára, hogy ne legyenek pocsolyák az utcákon!?
Már megbocsáss, de ez enyhén szólva is nevetséges elvárás.
Mellesleg én azt sem tartom tisztességes dolognak -- legyen igazad, monszunszerű esőnél -- hogy valaki (vagy a város) a más által kivezetett csapadékvizet is felszívassa, és többet forduljon ezért a szippantó.
De hasonló a probléma hóolvadáskor, még akkor is, ha az lassan történik, tehát nem lehet mindent az éghajlatváltozásra fogni.
Nem akarlak elkeseríteni, de nem kell ahhoz özönvíz-szerű eső, hogy pl. a Rákóczi utca helyenként csak egy 1 méteres sávban legyen járható. És ez a sáv nem a járda, és nem is az úttest széle, hanem a közepe. És hogy ez így van, abba bizony közrejátszanak a kivezetett vizek.
Milyen gondolkodás!? Olvasd el mégegyszer, hogy mit írtam. Özönvíz szerű esőknél ( ami manapság jellemző! ) te akkor sem fogsz száraz lábbal átmenni az utca túlodalára, ha mindenki az udvarára tereli a létező összes esővizet.
Azt viszont már korábban is leírtam, hogy minél többen laknak egy településen, városban, annál több problémát okoznak egymásnak az emberek akarva vagy akaratlanul.
Az utcákon nem azért állnak a pocsolyák, mert a lakók az utcára vezetik az esővizet a házaik tetejéről...... Ez viszont az én meggyőződésem!
Az ilyen monszun szerű esőket nincs az a csatornarendszer vagy kert ami képes lenne elnyelni!
Engem sokkal jobban zavar az, hogy az utcákon nagyon sok helyen a járdák használhatatlanok! Az emberek kint andalognak babakocsistól, mindenestől az úttesteken a mellékutcákban! A legtöbb esetben eszük ágában nincs arrébb menni ha éppen autó közeledik! vagy ha nagy méltóssággal odébb mennek, akkor mindezt erős szájhúzgálások közepedte teszik! Na engem ez az ami zavar!
Nem értlek, menjen be a víz máshoz? Vagy hömpölyögjön az utcán? Azért ne lehessen száraz lábbal átkelni az úttesten, mert valaki úgy gondolja, ne legyen pocsolya náluk a kertben? Eddig azt gondoltam, hogy ez a gondolkodás nem jellemző rád.
Van. aki gyűjti az esővizet olyan nagy műanyagtartályban, azután locsoláshoz használja fel. Mi ástunk egy kis tavat (nem ezért), csak hogy szép legyen, de mellesleg az esővizet is belevezetjük.
Az a helyzet, hogy szakadó esőben nem szoktam kerékpározni, de különben sem tudom, hogy melyik az a ház. Természetesen ha ezt teszik, rájuk is vonatkoznia kell a tilalomnak.
Ém ebbe a csapadékvised dolgba nem akarok mélyen belebonyolódni, de igazából nem sok értelme van manapság, hogy ki merre vezeti a csapadékvizét a háza tetjéről a csatornákkal!
Manapság elég ritkán van eső ( nyáron ), és ha meg esik, akkor özönvíz szerűen szakad. nekem sem azért kellett a garázsból szivattyúzni a vizet mert a szomszéd csatornájának "vízköpő" része az utca felé állt! .....................hanem azért, mert az egész utca szélességében folyószerűen hömpölygött az áradat!
Megfigyeltem, régebben ( évekkel ezelőtt! ) normálisnak tekinthető áztató esőnél ha egész nap esett, akkor sem telt meg a garázs vízzel annak ellenére sem, hogy a szomszédtól és másoktól is az utcára folyt az ereszcsatornából az esővíz!
A kertben meg miképpen "szikkasszam" az esővizet özönvíznél, mikor a füvön is 3-6 centi magasan állni szokott olyankor a víz!?
Elkövettem azt a hibát, hogy a város honlapjáról tájékozódtam, mikor rendel a háziorvosom. (Szerencsére ritkán van szükségünk rá, és azt gondoltam, ha egyszer fenn vannak a rendelési idők az interneten, akkor azok megbízhatóak.)
,azt persze én nem néztem meg, hiszen nem hozzá akartam menni.
Ha valaki azt gondolja, hogy olyan jó szórakozás potyára elsétálni az orvoshoz, az téved. És ha most azt mondja valaki, hogy a doktorúr így adta meg, akkor is az a véleményem, hogy ezt bizony keresztül-kasul ellenőriznie kellett volna a honlap készítőjének, hogy hihetőek-e az adatok.
2-es út melletti birkákat átterelték az újonnan bekerített telekre. Lehet persze, hogy csak egy legelés erejéig. A telek másik oldali szomszédjánál, az autópiac mögött meg iszonyú fekete füst gomolygott, amikor jöttem haza -- azt gondolom, hogy gumiabroncsot égethettek. Világos nappal, a főút mellett, párszáz méterre a polgármesteri hivataltól.
Ne áltassátok magatokat, hátradőlésről egyelőre szó sem lehet, túl nagy és jó helyen lévő terület ahhoz az a mező!
Ha nem most, akkor pár év múlva, ha nem DCs, akkor valaki más, de valaki előbb-utóbb szemet vet rá, hacsak be nem bizonyítjátok, hogy a reptér legalább annyira hozzátartozik Dunakeszihez, mint mondjuk a Duna. Szóval, tessék gondolkozni a hogyan tovább-on!
Gratula a repülőkluboknak. Valóban öröm volt végre látni a hosszú hétvégén az ég ékszereit megérdemelt helyükön, a levegőben. Még a végén a siklóernyősök is odamehetnek, mint Gödöllőn, Hajdúszoboszlón... :-)
Tegnap, végre, a repülőtér hasonlított régi önmagára. Két klub, két start, néha egy-egy vontatás... Kifejezetten jó volt hallani, hogy amikor felszállásra készültünk a növendékemmel, a repülésvezető azt mondta, várjatok, az Opitz csőröl. Komolyan mondom, meghatódtam! Végre, végre, végre! Kellemes idő, jó hangulat, repülések, vendégek, mi kell még? Jó kis nap volt.
A polgárőröket meg ne bántsátok. Igen, odatanyáztak hozzánk, a Malév klubhoz. És kérdeztek, hiszen nekik szokatlan volt a két start, és a viszonylag nagy mozgás. Kérdeztek! És ez nagyon fontos, nem megpróbálták megfejteni a helyzetet, hanem megkérdezték, hogyan is megy ez itt. És persze, hogy tőlünk kérdezték, hiszen a másik klub MÉG (!!!) a tékozló fiú szerepét kapta ebben a színdarabban. Remélem, ez hamarosan változik, hiszen jön a tél, március végéig bőven van idő közelíteni egymáshoz az álláspontokat.
Nekem, személy szerint, semmi bajom nincs a polgárőrökkel. Ott vannak. Van titkolni valónk? Nincs! Akkor meg miért ne lennének ott? Sőt, nem egyszer előfordult, hogy segítettek nekünk. Hogyan? Hála Istennek, egyre többen járnak ki a reptérre. Futnak, gyereket, meg kutyát sétáltatnak, kiülnek a fűbe piknikezni, vagy csak egyszerűen nézelődnek. Volt olyan napunk, hogy annyi sétáló ember volt kinn, hogy be kellett küldeni a hangárunkhoz egy embert idegenvezetni. (Szerintem, ez egyrészt azt jelzi, hogy jóval többen olvassák ezt a fórumot, mint azt gondolnánk, másrészt meg azt, hogy VÉGRE felfedezték ezt a kiváló kikapcsolódási lehetőséget! Szerintem!) Persze, ezek a vendégek ténferegtek a reptéren, mint gázmolekula a légüres térben, időnként veszedelmesen megközelítve a csörlési mezőt. És a polgárőrök mentek, eligazították őket. Nem is egyszer! Tegnap meg igen ronda, fekete füst szállt föl valahonnan a vasútállomás környékéről, és a polgárőrök megkértek minket, nézzük meg a levegőből, honnan is jön. Megpróbáltuk, sajnos a mi iskolakörünkről nem tudtuk pontosan beazonosítani, honnan jön. Sajnáltam, hogy nem tudtunk segíteni nekik.
Félreértés ne essék, az ok, amiért kinn vannak, engem is irritál. Nem is kicsit! De ezt már annak kell megoldania, aki kiküldi őket. Remélem, ez is mihamarabb már csak egy kellemetlen emlékű közjáték lesz.
No, csak ennyit szerettem volna hozzáfűzni ViktorMike kolléga írásához, elnézést, ha hosszú voltam.