Mivel az én BMW-m is ezzel a hidegindítással küzdött ráfeküdtem a problémára. Ami nagyon furcsa volt az az, hogy nem indult el normálisan mind a 6 henger, és általában a 6-os hengert írta hibának. Nagyon sokat állítgattam de nem hozott eredményt.
Mivel a KME rendszerben van egy olyan opció, hogy mind a hat hengert bekorrigálja gázon, ott vettem észre, hogy a hatos hengernél -10% korrekciót hozott. Ezzel a korrekcióval számoltattam újra.
Tehát a hatos hengert szegényíteni kellett az autónak, ezért reggel az nem kapott elég benzint.
Nagyon sokáig kísérletezgettem a beállításokkal. Nálam a zavoli 20 fokos vízhőfoknál vált át gázra, ebben a tartományban, picit rángat gázzal, mikor eléri a 30 fokot a víz akkor már megjön a lambda és kisimul. Na ezt nem tudom sehogy se kivenni belőle. Már volt hogy az egész táblát elszegenyítettem, hogy tanuljon hozzá a benzin ECU, ennek az lett az eredménye, hogy rákorrigált pluszba és rögtön nem jól indult hideg, túl sok volt neki a benzin. Fordítva is kísérleteztem, hogy túldúsítottam, akkor meg negatívba vett vissza a korrekció miatt, na ilyenkor hidegen aztán volt köpködés rendesen. Mint ahogy ahogy már többször elhangzott, az a jó, ha váltogatok benzin és gáz üzemmód között, akkor a benzines időknek nem szabad változniuk. Maximum 10% külömbség lehet ha jól tudom. Ha ilyen a beállítás, akkor nem szabadna problémának lennie a benzin indítással.
Még az öregendő benzint szoktuk felhozni hibának, én metabondod használok. Legutóbb juniustól szeptemberig volt benne kb 10-15 liter benzin a tankomban, ami átélte a egész nyári kánikulát, fogyni azért nem fogyott, mert 20 fok felett mindíg gázzal indul a zavoli és megtettem ezalatt vagy 5000 km-ert.
Nálam az indítási problémákat az okozta, hogy a tankban a benzinszivattyú elsődleges szűrőjén vastag, fekete iszapszerű trutyi gyűlt össze.A szivattyú-motor és a háza között van egy fekete gumiágy, gondolom rezgéscsökkentő céllal, az konkrétan morzsálódik.Mivel a cartársak közül senki sem számolt be ilyesmiről, ezért be tudnám én is a régóta a tankban álló üzemyanyag számlájára,nyilván valahogy roncsolja ezt a gumit...
Lehet hogy egy öntanulós gáz ECU okosabb mint egy autó gyári benzines ECU-ja?
Hiszen az öntanulós gáz ECU csak azt a tábla részt írja át (mivel nincs külön korrekciós tábla ) ahol gond van.Az átírás - korrekciós tábla létrehozás oka és módja hasonló.
Mivel mindig benzinnel indulunk elvileg ezt a részt nem befolyásolhatná a gáz üzem, már ha legalább olyan tudású a benzin ECU mint egy öntanulós gáz ECU.
Amit leírtál az szerint a benzin ECU csak egy sima szorzó számot hoz létre és azzal az egész befecskendezési térképet eltolja és csak egy ilyen tábla van mint gáznál.
Én úgy tudtam több tábla van különböző paraméterek függvényében, amelyikből az egyik a hőmérséklet és mindegyiknek létre tud hozni hosszútávú korrekciós táblát.
Tehát a hideg motor más befecskendezési táblát használ mint az üzemmeleg, amit leginkább elhúzhat a gázüzem.
Mégpedig az, hogy a lambda szabályzás által a benzin ECU eltanulja, hogy a gyári beprogramozott befecskendezési időt mennyivel kell eltolni százalékosan, hogy ne nagyon kelljen belenyúlnia folyamatosan a gyárilag beprogramozott befecskenfezési értékekhez, ez a hosszútávú keverék illesztés, Ha a gáz szegényre vagy dúsra van állítva ezt az illesztési értéket elállítja. Ha van lambda szabályzás, tehát meleg a motor akkor nincs gond mert a szonda "jelez" az ECU-nak hogy merre szabályozzon, ezért indul mindíg jól benzinnel is melegen.
Itt jön a probléma, mikor hidegindítás van és nincs lambda jel, akkor az elszegényített vagy éppen eldúsított rossz gáz beállítás miatt a hosszútávu illesztést veszi figyelembe a benzin ECU és már meg is van a baj, hogy hidegen nem indul. Két lehetőség van, szegény vagy dús a keverék ezért fullad meg nem indul rendesen szerencsétlen.
Nekem is volt ill. van hidegindítási problémám. Indítás után 2mp-el leállt mindíg. A nyáron kifogyasztottam a tankot, és dobtam bele egy 10-esért V Power 100-asat. Most 2 hete jelentkezett a javulás. Indítást követően már éppenséggel nem áll le, csak ingadozik az alapjárat. Nekem már ez is jó, legalább nem fullad le. Előtte úgy küszöböltem ki a lefulladást, hogy az indítás pillanatában gázfröccs, és átváltott gázra(keverős). Ugyanis gázzal tökéletes hidegen is melegen is.
Tavasszal állították a gáz befecskendezést, akkor tényleg szegény volt. Lehet, megint rá kellene nézetni. :?
Torque-ben a teszt menü csak $szám, határérték, aktuális értéket jelez, az is mind zöld, de hogy melyik tesztérték micsoda, azt nem írja.
Csak 5 éves a kocsi, én vagyok a második tulaj (vagy ki tudja), banki visszavett, és az előélete ismeretlen. Szóval bármi lehet, de egy évig csak benzinnel jártam, kövér gázzal is, és óvatosan is, de akkor nem gyújtott check-engine lámpát. Csak mióta gáz van benne, de a sárga lámpát benzinnel is, gázzal is gyújtja. Volt nem régen szelepállítás is, azóta 250km-ként gyullad, azelőtt 150km-ként jött elő.
"Eddig gázból 8,5 liter/100km alatt nem fogyasztott. Így ebből leginkább a katalizátor hibája a legvalószínűbb."
A katalizátor széthullása (ha nem tömíti el a kipufogó rendszert), akkor valóban csökkentheti a motor fojtását, de nem gondolom, hogy ilyen mértékben csökkenne a fogyasztás.
Rá kellene nézni a Torque-al, hogy nem túl szegény-e a gáz befecskendezés?
(Ps. A Te autód max. 8-10 éves lehet, szerintem nem kellett volna még szétesni a katalizátornak)
Én írtam itt, hogy Cataclean-el próbáltam tisztítani.
Eddig úgy tűnt, hogy sikerrel, de a hétvégén újra előjött a sárga lámpa P0420-es katalizátor hatásfok nem éri el a küszöbértéket hiba.
Tehát ezt mégsem orvosolta a Cataclean!!!
A hibakód ellen bluetooth-os szervízcsatlakozó + TORQUE teljes program androidos tablet PC-re (vagy okostelefonra) az olcsó megoldás, amíg más hiba nem jelentkezik. Ezt a megoldást innen szedtem.
Viszont az már biztos, hogy a Cataclean óta a fogyasztás csökkent, mert újabban 32 liter gázzal 410km-t tudok menni (1.3-as Ignis). Eddig gázból 8,5 liter/100km alatt nem fogyasztott. Így ebből leginkább a katalizátor hibája a legvalószínűbb.
Valóban nem csodaszer a Cataclean, de csak segített valamit, ha a fogyasztás csökkent.
ereszt az egyik vízcsövem, csepeg belőle a víz, tegnap fél litert kellett hozzáönteni, ami a reduktorból jön ki, tavsszal már egyszer szétment..
most elvittem egy helyi szervízbe, ott azt mondták, hogy vigyem vissza ahol a gázt szerelték be még nem telt le az 1év, és cseréltessem ki velük, mert nagy okosok úgy oldották meg hogy 2 gumicsövet (egy kisebbet és egy nagyobbat) összedugtak és egy bilinccsel fogatták meg, így meg egy idő után persze hogy ereszteni fog..
Azért nem a táblázatba írtam, mert akkor gondoltam már csak magam okosítására is megkérdem a monori kutat.
De nem győztél meg. Én emlékeim szerint van egy mol kút monor és monorierdő közt, a táblázatban pedig monortól pest felé van jelölve egy magánkút. Erről is dereng valami emlék, hogy ilyen is van, tehát két kút van ott. De ritkán járok arra, tényleg nem emlékszem. Szal akkor mi a valódi tuti?