Szóval kinézik alólad a motort,kecskék mászkálnak az úton,lepukkant házak,beduinok ülnek csaptostul az árokparton,kölykök szaladgálnak össze-vissza az úton. Lehetett volna jó képeket csinálni,de nem volt kedvem elővenni a gépet és megállni sem.
Megállok,feldolgozom a látottakat,kifújom magamat. Ez van no...
Kopnak a kilométerek,áthajtok Rákóczibányán,jó idő van mopedezni.
Csak úgy menet közben...
A városi szeméttelep felé vezető kövesút. Nem oda tartok,csak eü szünet.
Arra jön egy bácsika,fát szedeget és közben beszélgetünk. Át lehet menni ezen az úton egészen Nemti-ig,a teheneket is ezen az úton hajtják erre a legelőra. Hmmm...,alkalomadtán kipróbálom:))
Kisterenye 23-as út
Csak úgy menet közben...,a háttérben Kisterenye.
Újra Maconkán vagyok,áthajtok a városon,beugrok a pékségbe,vásárolok és perceken belül otthon vagyok.
Elzárt benzincsappal,betolt szivatóval várja a következő indulást:))
Szépen teljesített a kettőszázhetes,a leeső láncon kívül nem volt más probléma vele,én sem fáradtam el rajta (pedig tartottam tőle),egyszóval gurultunk egy jót.
Normális digit műszerrel, az effektív feszültség ennyi, beszerelt izzókkal. 6V-os izzót azonnal kivág, 12V-os izzóból a 21W-ot kb. 1-2 perc alatt süti készre, a 10W-os szofitát kb. fél óra alatt. Most a 24V-os izzókkal sacc/k jól világít, és nem süti meg az izzókat. Működik. Tekercsek nem melegednek. Nekem ennyi elég.
Nekem akkor művelt megmagyarázhatatlan dolgokat, amikor a hátsógumi ledörzsölte a szigetelést a sárvédőben lévő vezetékekről, és összeértek a kábelbelek.
"Megyek hajtok egyet az utakon:)) (most éppen nem esik)"
11:50 Maconkán,a város határában.
Kitervelem az útvonalat is ami a következő: Bátonyterenye-Nemti-Nádújfalu-Homokterenye-Mátranovák-Homokterenye-Mátraszele-Mizserfa-Rákóczibánya-Bátonyterenye lesz.
Elindulok Nemti felé,viaskodom a széllökésekkel,nehéz úton tartani a kettőszázhetest.
Kávészünet.. Nemti végén egy presszóban
Szépen halad a kettőszázhetes,gyorsan áthajtok Nádújfalun,Homokterenyén és elérem Mátranovákot.
Mátranovák A másik oldal egy erdei úton
Mátracserpuszta felé vezető köves úton jutottam a falu fölé,a köveken csak úgy pattogott a motor,dobálta ide-oda,kavicsokat lőtt el a gumi.
Leereszkedek vissza a faluba és Homokterenyén keresztül Mátraszele felé veszem az irányt.
Homokterenye,a falu vége...nincsen lánc a Babettán,ledobta. Kis pihenő és hasznát veszem a bedobott szerszámoknak.
Mátraszele,esni kezd az eső...,indulok tovább
Néhány kilométert teszek meg és süt a Nap:)
Mizserfa. Valamikor a falucska főtere lehetett a kis templommal.
Nem jó környék,kinézik alólad a motort és vasat látnak benne.
Sziasztok! Péntek este kicsit motorozni akartam, hát nem működik a világitás.( egy hete még jó volt) Szombaton elkezdtem nyomozni. Tekercsek végén 8V, kapcsoló betáp pontján 8V,ha bekapcsolom a kapcsolót,0V(!). Kivettem a refl.izzót: a foglalat kapcsain 8V, beteszem az égőt 0V !! Ez meghaladja a képességeimet. Találkozott már valaki hasonlóval? Tipp? Köszi. Ja és Deprez-műszerrel mértem, nem gagyi digitálissal ami mindent mutat.
Még nem csináltam meg a "kigyónyelvet", mert sajnálnám a jelenlegi (utolsó eredeti darabom!) gyertyámat szétfűrészelni és inkább a két gyertyás megoldásra gyúrok! :-))
...
Asszem annak idején írtál is erről a mocidról, h kiég az izzód. És másoknak is volt ilyen gondja szép számmal - nekem is.
A hibakeresésben van egy olyan pont mindenkinél, ahol érthetetlenné válik a dolog és az embernek vmit csinálni kell, h használni tudja a vasat. Nincs pl.mindenhol szkóp, különösen tárolós fajta - ideje meg főleg nincs az embernek.
B.szakodunk vele egy csomót (gondolom, Te is megpróbáltál utánnajárni a tápfesz hibának) és utánna dühösen beteszünk egy erősebb izzót.
Ugyanígy a 210 -es 2. seb. fokozatának hibája esetén a tulajok egy része a haját tépi egy idő után és leheggeszti a váltót.
(Tudom, h Te nagy 207 -es fan vagy, ez nem vonatkozik Rád! :-)))
Ezek a ragasztók általában ridegre kötnek. Kis ütéssel meg lehet szakítani a kötést. (vagy néha kicsit nagyobb ütéssel...) Az a ciki, amikor összerakod ragasztóval a blokkot, és rájössz, hogy kimaradt valami. A félig megkötött ragasztó meg szépen begyűrődik a csapágy és a persely/tengely közé, és félúton megszorul a cucc... Na, ez oboa.
"A gyári előirattól eltérő izzók használata sufni-tuning kategória. Olyan, mint a 2. seb. fokozat leheggesztése a 210 -es típusoknál:-("
Ebben van valami, csak az egyik helyreállítása max. 200 Forintból orvosolható (veszel 2 gyári értékű izzót), a másik meg 8-10 ezer forintból.
Nekem az egyik babszim hibátlanul működik a gyári előírt izzókkal, a másiknál pedig kb. 50 km-enként kidobja a hátsó szofitát (addig folyamatosan kezd feketedni az izzó.)
Előre beraktam 12V 21 W-ost, hátulra pedig 12V 5W-ost, megfelelő a fényerő, és már vagy 1 éve nem égett ki. Ennyi idő után kitudja mennyi vitamin van a forgómágnesben, változott-e valamitől a légrés, stb. Ugyanis a gyárban azokhoz az értékekhez méretezték a világításrendszert, ami nem biztos hogy egy 30 éves motornál is ugyanúgy fennáll.
Mindegy hogy sufnituningnak nevezzük vagy sem, de akinek kidobálja a gyári izzókat, az sokat nem tehet, vagy más értékű izzókat rak be, vagy leköti az egyik világítótekercset, és vagy jó lesz a fényerő és kiégés-időtartam, vagy sem.
Ápropó, ti már megcsináltátok a kígyónyelv - elektródát a gyertyátokon? :))
A gyors izzókiégést okozó hibát meg kell szüntetni és utánna a Babetta kezelési könyvben előírt feszültségű és teljesítményű izzókat kell használni!
A hiba behatárolása sok esetben nem egyszerű, de egyáltalán nem lehetetlen.
Legtöbbször a világítás körben fellépő kontakt hiba (vagy hibák) okozzák a gyors kiégést.
Az elektromos kötéseknek és érintkezéseknek (izzóknál!) tökéleteseknek kell lenniük. Több esetben CSAK a teljes újrakábelezés és a vil. tekercsek kivezetéseinek újraforrasztása a megoldás, de ez a Babettánál csak néhány szál vezetéket és egy kevés munkát jelent. Házilag simán megoldható és megérdemli a Babettád! :-)
A gyári előirattól eltérő izzók használata sufni-tuning kategória. Olyan, mint a 2. seb. fokozat leheggesztése a 210 -es típusoknál:-(
Ha hidegen rácsúszik a tengelyre a csapágy, akkor az a tengely már kopott. Nem feltétlen kuka, mert így is elmehet még egy jó darabig, de azért érdemesebb inkább foglalkozni vele. Legalább ragasztani.
Nem tudom nem néztem most beindult mérgembe egyfolytában tekertem és elindult máskor félfurdolat is elég. Világítás elment így már nem használhatom:( Ennyi volt a motorozás:(
Nem kell temetni azért a csapágyragasztót. Nagyon jó anyagok vannak, és sokszor célravezetőbb, mint nekiállni, és faragni a vasat.
Mi új gépket gyártunk a munkahelyemen, de igen sokszor előírás, hogy a megfelelően illesztett csapágyat is ragasztóval kell "biztosítani". Mondjuk az is igaz, hogy 2 tubus ragasztó annyiba kerül, mint egy babszi főtengely.
Van egy babetta 210-es motorom 6V 32w-os generátorral, legalábis ez van rá írva.
Kíégtek az égök, majd gyárilag elöírt égöket tettm bele ( elöl 6V15W, hátul 6V 5W )
de így pár másodperc után a hátsó mindig kiég, ha 10W-osat teszek hátra akkor az is kis idömulva az is kiég. Lehetséges, hogy a forgórész túl van mágnesezüdve, és azt kellene cserélni? Ha tudtok segíteni, akkor írjatok.
Amit írtál, az valóban a sufni tuning kategóriájába tartozik. Ellenben van olyan módszer, amely felszórás és újra köszörülés nélkül is igen jó végeredménnyel kecsegtet. :-)))
Mindössze egy esztergapad és az a szerszám kell hozzá, ami itt a barátomnak is van. :)
Van még olyan hely, ahol pl. egy Csepel főtengelyt komplett legyártanak? Ha raktál már be mociba van valami tapasztalat a tartósságáról? Azért 37 rugó érte....... :-(((( No de az "elvetemültebbek" nem arról híresek, hogy kifejezetten az árakat nézik. :-))))
Az a baj, hogy nem lehet tudni ránézés nélkül, hogy hol kopott ki az illeszkedő felület. Lehet hogy a blokkfélben, és nem a főtengelyen (akkor meg hiába cserélsz főtengelyt).
Gondolom házi keretek közt a csapágyragasztó a megoldás, ha nincs a közelben gépészmérnök aki esetleg meglátja és szörnyethal :)