Igy van a Rokal TT kb 1:110 körüli volt, emiatt sajnos nem egészen kompatibilis a Zeuke/BTTB/Tillig TT-vel.
Ez utobbi mindig egy nagyságrenddel finomabb volt.
(Emiatt abba is hagytam a Rokal mozdonyok gyüjtését).
A Rokal kerekek is elég otrombák a másik TT-hez mérve - ma meg már nem egy ligába tartoznának (akármennyire szépek is).
A sinek is ehhez az otromba kerekekhez lettek méretezve. ha jol látom a berakott képet, az már a késöi Rokal sin, teljes profilból, nem összepréselt lemez - nekem olyan is van valahol mutatóba). A váltok meg sajnos akkor sem voltak tul jok....
Egyszer régen, egy ebay-es vásárlás során került hozzánk pár darab olyan vágány, aminek a talpfarácsán alul ROKAL felirat volt. Ezek kerültek beépítésre a felsővezetékes diorámánkra, a blogban láthatók fotók. A sínszálak széltében vaskosabbak, mint a Tillig, eltér talán a profil kialakítása, de a magasságuk passzol a Tillighez (nyomtáv is azonos :) ).
Ha már geometria: ha van egy U-profilú BTTB-sínnel megtervezett állomás, akkor a hasznos vágányhossz kb. hány %-kal csökken a Tillig I-profilúra való áttervezésekor, ha a kezdő- és végpont ugyanott marad?
Eladó a TT-s terepasztalom, naggyából kész állapotban! :)
A vágányokat és a váltokat be kell kötni, hogy elektromosan müködjönek.
És a hátsó vágány fölé, ahol nincs leszorva az asztal és a sin nincs lekavicsozva, oda egy hegyet szerettem volna csinálni de sajnos anyagi okok miatt kell eladnom az asztalt..
Müködö képes álapotban!
Képeket is rakok fel:
Ára: 70.000, az ár alkuképes, az asztal, a két mozdony és a 6db vagon is benne van az árban + adok 3db kapcsolo pultot.
Érdeklődni:
balazs145@citromail.hu vagy írj és adok tel. számot is!
Ha már igy elmerültél a történelembe, akkor egy apro kiegészités.
Már a 80-as évek elején is létezett a Pilz TT Modellgleis, söt két kivitelben is, rezezett acél profil és drága alpakka. Hozzájutni nem volt egyszerü, ha szerencséje volt az embernek akkor tudott talpfarácsot szerezni és idövel profil sineket. A második TT terpasztalom ilyen sinekkel készült (csak ives rácst tudtam szerezni igy azokat fel kellett vágni és kiegyengetni.....(legalábbis a látható helyeken ilyen sinek kerültek beépitésre).
Váltok nem voltak, igy azt mint irtam, otthon bütyköltem ill. az akkor uj BTTB váltokat használtam (leszerelhetö motorral).
Amikor a Tillig elöször megvette a Pilzet, akkor jelent meg szélesebb sávban a TT Modellgleis is (csak ezután késöbb vette meg a BTTB maradványait).
Mindkét képen a "normál" régi TT sín van. Kezdetben a Zeuke a bal oldali kivitelben készítette a síneket, sima U profil, de van egy-egy "pereme" is a keresztaljakon. Tudomásom szerint 1968-ig nézetek így ki a Zeuke sínek. Innen kezdve, és a geometriát megtartva módosult a kivitel a jobb oldalon látható kivitelre, ahol is az U profil két pereme elmaradt, és ezzel kicsit szebb is leTT a sín. A következő váltás 1975, amikor leváltják a régi fix hajtóműveket a kitérőkön az átszerelhetőre. A profil még mindig marad a régi U.
Ez a rendszer él a BTTB sajnálatos kimúlásáig.
A Tillig átvette a céget, pontosabban a "romjait", és gyártotta tovább a síneket, Tillig TT Standard néven, de már elkezdte a TT Modellgleis gyártását is, fokozatosan kivezetve a piacról a régi U profilú síneket. 1996-ban már biztosan létezett a Modellgleis, előtte nálam "szünet" volt a modellezésben a nagy terepasztalom lebontása után.
/Intermezzo: idehaza a régi Zeuke geometria alapján, de csak egyfajta, az egyenes kitérővel kapható volt a "Mákos-féle", már rendes, "sínalakú" sínrendszer egy darabig. Sajnos komoly minőségi, tartóssági gondok léptek fel vele a rossz alapanyag választás miatt. Hamar eltűnt a piacról./
A Tillig Standard (vagyis a régi U profil), és a Tillig Modellgleis geometriája nem egyezik meg!
Ma gyakorlatilag a legelterjedtebb a Tillig.
Van a
- Modellgleis, az I profil magassága 2,07mm
- Bettungsgleis: ugyanez, a geometria is, csak tültéses, és a Kato cég UniJoiner sínösszekötésével készül.
- Elvétve néha felbukkan egy tök más geomtriájó JATT/Jago, ez is I profil,decsak 1,7mm-es.
- Új a piacon a Kühn, ennek is eltér a geometriája, és tudomásom szerint 1,8mm magas.
A régi Zeuke/BTTB/Tillig Standard már csak használtban lelhető fel.
Köszi a választ, nem is gondoltam volna, hogy ilyen régen elkezdték a gyártását.
Másik dolog, ha már szóba került: kalapsín. Ezzel kapcsolatban is kis keveredés van a fejemben, mert gondolom Te is az U profilú sínre gondoltál, holott van a peremes profil is, ez talán jobban hasonlít egy kalapra. :-)
Ha még a régi tipusú az kerékáramszedö (drotból hajlitott a maszkkal a zsámolyhoz szoritva), akkor annak az egyik hajlata kb 2 mm-rel magasabb és annak kell a felsö kerethez érnie.
Ez egy utólagos tamponálás, más a szíme is és a minősége is rosszabb, mint a gyári feliratnak. Nagyon kevés olyan zeuke/bttb modell van, ami régi és alig ismert. Ilyen a Br 80 és talán ez is:
Egy E499 - et raktam össze és nagyon jól is működik, azt leszámítva, hogy a kerekein nem veszi az áramot. A kerekek feleletti rézlapokól is megy, de magukról a kerekekről nem. Pontosan illeszkedik minden. Mi lehet a baja?