Van a jobboldali uréterem alján egy borsnyi vesekövem.( nem az első, 30 éve, amikor még nem volt laparoszkópia, meg zúzás, meg is műtöttek egy uráterbe beakadó kő miatt)
Nagyon fáj a hasam alja. Szedem a rowatinexet 3x egy nap. Erős szélgörcseim vannak, amivel nagyon kevés széklet is jön és ez annyira fáj, hogy időnként sírok. Már amikor érzem a szélgörcsöt, szinte megmerevedek, mert tudom, hogy mi fog következni. Ez normális?
Röviden összefoglalva: gyerekkorom óta veseköves vagyok, voltam többször kórházban, ahol elhajtották, zúzásom soha nem volt. Felnőttként rászoktam a sörre, nem is voltak panaszaim már vagy 15-20 éve, aztán 1-2 éve tompa vesetáji fájdalmaim voltak, néha csípett a húgycsövem, mintha üvegszilánkokat pisilnék. Elmentem urulógiára, ahol 1db 4mm-es nyugvó követ találtak és tág urétert, előjegyeztek kontrasztanyagos CT-re, de nem mentem, mert nem szeretek semmiféle invazív beavatkozást, aminek van bármiféle kockázata. Panaszaim továbbra is fennáltak, elmentem urulógiai magánrendelésre itt 2 nyugvó követ találtak, de már nem volt tág az uréter. Itt is javasolták az Urográfiát, de megint nem mentem el. Panaszaim továbbra is fent álltak, de aztán egyk napról a másikra megszűntek, majd pár nap múlva visszatértek és akkor rájöttem, hogy miért. Elfogyott a C-vitaminom, nem volt időm venni, nem szedtem pár napig és a panaszok megszüntek, aztán vettem és pár nap szedés után újra előjöttek. Egyébként napi 500mg C vitamint szedtem.
Most már csak napi 100mg-t szedek és hónapok óta nincs panaszom. A nyugvó köveim valószínűleg meg vannak, de azokat nem bolygatom.
Írják, hogy a vesekövesek ne szedjenek C-vitamint, de én azt gondoltam ez csak hosszútávon okoz problémát, de nálam ezek szerint közvetlenül hatott negatívan.
Szia, én mindenképpen mennék zúzásra. Hogy miért? A köved 4-5 mm-es és átlagban nagyjából ekkora az uréter lumene is. Tehát ha most megzúzzák, biztos, hogy minden törmelék gond nélkül kiürül. Ha vársz, talán megnő, talán nem, de kisebb nem lesz. Minél nagyobb egy kő, annál fájdalmasabban ürül zúzás után (mert hogy zúzás után megindul kifelé, az tuti). Ugyanakkor azt is jó tudnod, hogy a zúzás minimum egy nap betegállománnyal jár (ha görcsölsz, akkor akár többel), mert hivatalosan műtétnek minősül. Érdemes pénteki napra időzíteni és akkor hétfőn már tudsz is menni dolgozni. Nekem anno húsvét előtt csinálták, én megszenvedtem vele, jó volt, hogy volt 4 szabadnapom.
Tavaly szeptemberben találtak a jobb vese alsó kelyhében egy 6mm-es követ. Júliusban újra elmentem ultrahangra és ott van a kő de akkor 4mm-nek mérték. Ma reggel voltam urológusnál ő 4-5mm-nek mérte. Azt javasolta döntsem el hogy várok még vagy adjon időpontot zúzásra. Görcseim nincsenek csak gyakran előforduló kellemetlen nyomó érzés. Nem tudom mit tegyek. Mennyek zúzásra vagy várjak. Kinek mi a véleménye? Van más is aki ilyen döntés helyzetben volt? Minden tanács vélemény érdekel. Szép napot mindenkinek.
Többször írtam már,de nem adja ki a gép.Miért?Talán mert csak negatív véleménnyel tudok lenni az orvosi ellátásról?De ha egyszer TÉNYLEG csak ilyen tapasztalatom van!!!!!!!!Szerettem volna megosztani a tapasztalataim és pár dologra választ találni...De így nem megy...:( :( :(
Nagyon elkeseredett vagyok! Másfél éve derült ki, hogy kövesek a veséim. (A jobb vesében egy 8 mm-es, a balban 17 mm-es meg 10 mm-es, meg néhány apróság). Tulajdonképpen csak időnként tompa lüktetést éreztem/érzek a derekamnál. Elkezdtük a zúzást a baloldalt, lévén itt volt a több törmelék. Eddig négy törésen vagyok túl. Az első nem hozott eredményt, de a többi igen. Tényleg kőzáport produkáltam: a kezelést követő napokban állandóan potyogtattam apróbbat-nagyobbat, (volt köztük 3 db 6-7 mm-es is). Összességében 66 db fragmentum távozott a zúzások után. Most 2 hete, az utolsó röntgen még mindig azt mutatta, hogy a kezelt baloldalon van még 3 nagyobb kő: egy 9 mm-es a felső harmadban, középen egy 5 mm-es és a hólyaghoz közel egy 7mm-es, (és persze jobboldaliban még ott a 8 mm-es). Hát, nem örültem, de végül is kisebbek lettek a másfél év alatt. Számolgattam, hogy egy zúzástól egy kő jöhet ki. Tehát, félúton lehetek, még 4 zúzással talán kiürülök!
Erre az SZTK- Urológián azt mondja az orvosom, hogy kész! Ennyi volt! Nem lehet ennyiszer zúzatni és nem lehet így évekig elhúzni a kezelést! Endoszkópos operációra fog beutalni legközelebb!
Nagyon megrémültem. Megérdeklődtem a részleteket (kb. másfél hét kórház, gerincbe kapott fájdalomcsillapítóval műtét, aztán 2 hét otthoni betegállomány. 3 cső bennem, aztán még katéterrel vagyok hetekig). Az operáció utáni hónapokban egy újabb zúzást még kaphat a maradék megbújt kő.
Tehát, nem értem, hogy miért nem lehet a zúzásokat folytatni? Eddig ez nálam bevált, lekopogom, kibírható fájdalommal. Jó, lassan haladtunk, de hát mindig egy követ lőttek, az törmelékben távozott is! A zúzáskor mindig kivettem, vagy lecsúsztam 3 napot, betegállományba se kellett mennem. Így kb. egy hónap betegállományra kell számítanom és a csövek bennem hetekig! Sajnos, úgy érzem, hogy nem fogok visszamenni az SZTK-ba az operációra szóló beutalóért, illetve csak akkor, ha nagyon fog fájni!
Mit csináljak, hova menjek, ha én csak az araszolva haladó zúzást szeretném választani?
A vesegörcs akut ellátást igénylő állapot. Nincs időpont osztogatás, ebbe ne nyugodj bele!!! Menj be, rúgd rájuk az ajtót és meséld el nekik a tüneteidet. Kötelesek azonnal ellátni, ami infúziós görcsoldást, sürgősségi vizeletvizsgálatot, ultrahangot és röntgent jelent.
Ha egyszerű hólyaggyulladásod lenne, nem fájna a veséd és nem lennének ájulásközeli állapotaid. Ez vesegörcs és vagy vesekő, vagy valami nagy gyulladás okozza.
Urológiára mielőbb, és ne hagyd lerázni magad, mert a vese nem játék!
Bocsi,tegnap írtam,de asszem rosszul nyomtam valamit mert nem jelent meg.Pár kérdésfélém lenne.Ma voltam a dokinál.3napig véreset pisiltem kb 2percenként ami nagyon fájt.Tele volt szövetdarabokkal.Semmi más nem fájt,majd ez is megszünt.1nap nyugi,majd tiszta de fájdalmas vizelet,de normál időközönként és mennyiség.Mellé kaptam egy 3az1-ben mellékhatást.(derékfájás:mint akinek beállt a dereka és majd leszakad,lüktet ezerrel,kétoldali hasfájás:ami a mikinapokon érezhető csak kb megtízszerezve,gyomorgörcsöt:kb mint akinek fekélye van.)Köretként hasmenés,izzadás és idegbaj.Kikészültem.Telefonáltam nem először az urológiára,hogy mit csináljak(a nőgyógyászatron azt mondták az urológiára menjek)de 21.-e előtt nincs időpont.Bementem a házidokihoz,aki azt mondta a vizeletem tele van vérrel,cukorral és gennyel.Szerinte heveny hólyaggyulladásom van,kedden kell mennem megint és akkor küldenek ultrahangra.Addig görcsoldó,meg fertőzés elleni antibiotikum.Nem értem...Ha jött ki nem is kis mennyiségű kő,(a doki azt mondta a szövetdarabok azok)és egyre kellemetlenebbek és fájdalmasabbak a tüneteim,miért nem lehetett most megultrahangozni,nincs e valahol még kövem ami ezt okozza?Gondolom ha van,tenni is lehetne ellene...?Nem tudok erről semmit,picit feszült is vagyok emiatt,mert nem tudom mi számít nagy bajnak.Hol kezdődik?Rossz így,hogy csak ténfergek és várom a nemistommit...
Igen a katétert értettem Sin -nek legalább is a dokik így nevezték .Nekem laporoszkópiás vesekő kivétel közben szétmorzsolódott a kövem és azért hagyták ben a sint.Júli 13 ota véres a vizeletem és nem midíg vagyok jól .augusztus végén szedik majd ki a sint belőlem .Addig remélem kibírom valahogy.
Egészen addig, amíg az uréterben van, okozHAT ilyesmit, de ha nem véres a vizelet, az nem feltétlen jelenti azt, hogy eltávozott. A hólyagban egész sokáig tud pihenni tünet nélkül.
Köszi a választ megnyugtato volt,de közben szombaton voltam az Uzsokiban kontrolon és csináltak vese röntgent meg ultrahangot és se tágulat se pangás se semmi és a kö fele eltünt kb 3-mm es darab maradtt,tökre örültemazt mondta az Almási
Mária dr.(csak ajánlani tudom nagyon profi) hogy a kicsinek meg már ki kell jönnie ne bántsuk.és hogy nem vettem észre hogy kijött??
Hát az van hogy azt érzem hogy megyek pisire akkor naooon csip végig meg még utánna is kicsit aztán annyi??
Még nem hagyott el a köved? Mert, ha valóban a hólyagban van, akkor mindenórás vagy.
A zúzástól ne félj! Kibírható! Hanyatt kell felfeküdni egy asztalra, a szabadon hagyott derekadat, az asztalból lövik kb. 30 percet. Hatfokozatú lehet a zúzás erőssége. Legelőször 3-nál feljebb nem adnak. Addig meg csak kicsit kellemetlen. Olyan, mintha vki két ujjal megcsípne, nem engedne el fél órát, hanem egyre jobban szorítana, egyre mélyebbre nyomná az ujjait a húsodba. Próbáld ki a derekadon! A zúzás nagy zajjal jár, külföldön ezért fülhallgatóval zenét raknak a beteg fülére. Nálunk erre nincs pénz. Ha gondolod, vigyél magaddal walkmant! Mondják, van, aki elalszik a zúzás alatt! Lehet kérni előtte fájdalomcsillapítót is injekcióban, (csak ritkán adnak, hogy kibírható a kezelés)! A fejed mellett lesz egy monitor, látni fogod a kövedet és rajta a célkeresztet, ahogy lövik.
A zúzás utáni napokban meg szokott indulni a kőpotyogtatás. (Ekkor colabarna lesz a vizeleted és állandó hólyagszúrást érzel.) Persze, attól függ, hogy a kövek hol fészkelődtek be! Nálam az első zúzás után meg se mozdultak. A 2. zúzás után 2 hónappal hagyott el 3 nagyobb fragmentum. A 3. után (4-es fokozattal) 42 db kis kő távozott 4 napon belül. Most fogok menni a 4. zúzásra a 8 mm-es maradékommal.
Szerintem menjel el nefrologushoz, es talaljatok meg annak okat, hogy miert alakultak ki a vesekovek. Ezzel talaln az ujratermelodes is lassithato vagy megakadalyozhato.
Másfél éve derült ki, hogy mindkét vesém köves. A baloldaliban 25 mm-es és 18 mm-es és egy csomó apróság; a jobboldaliban egy 8 mm-es kő van. Az elmúlt időben három baloldali zúzásom volt. A második után 4 morzsalék távozott (8 és 4 mm-esek). A harmadik után több, mint 40 db fragmentum hagyott el ( 6 és 2 mm-esek).
Az egy hete készült röntgen szerint a bal vesém még mindig nem tiszta. Ezt írták:
„Mk. vese kp. harmadának vetületében egy-egy 8 mm-es, a balban pedig néhány meszes képlet van, melyek nephrolithnek megfelelhetnek. A kismedencében 4 mm-es és kisebb meszes képletek vannak, melyek leginkább phlebolithnak felelnek meg, de egyértelmű uretherolith sem zárható ki biztonsággal.”
Azt szeretném tudni, hogy újabb bal és jobboldali zúzással megszabadulhatok-e gyűjteményemtől, vagy törődjek bele vmi radikálisabb megoldásba?