Sokaknak van sok olyan gondjuk amire vagy nincs kész megoldás, vagy valamilyen okból nem elérhető. Aki megoldott már valami olyan technikai problémát ami másokat is érdekelhet, az ossza meg másokkal.
Ha a szivattyút félted hogy ellopják, kazánlemezből vágass rá tetőt, hegesztett zsanérokkal, és tehetsz rá lakatot, vagy oda is pönttyintheted trafóval ha van áram, majd flexel lecsapod ha hozzá kell a szivattyúhoz nyúlni.
Többféle megoldás lehetséges a titokzárra. Ha a föld felszínén van a kútgyűrű, akkor az 5-10 cm-re beleereszkedett fedőt egy olyasmi szerkezettel, mint az ajtókilincs látod el és mikor belecsúszik a kútgyűrűbe, akkor a betonba vésett kis lyukba beakad a kilincs lyelve.
Azt meg csak Te tudod, hogy a hordó köré rakott téglák közül melyiket kell megemelni, hogy azt a drótot, vagy kutyaláncot megtaláld, amelyiknek a meghúzásával nyit a kilincs és kiemelhető a fedő.
(Minimális betonvésés, sarok egyéb nélkül.) Ha földfelszinnel szinel a kútgyűrű teteje akkor más a trükk.
Szép. Én tömör fedőt eszkábálnék rá, hogy ne lehessen belátni.
Bár nehéz kérdés eldönteni, hogy mi a jobb, ha látni, hogy mi van odabennt, vagy ha nem...Nagyapám nyaralóját folyamatosan feltörték, mert zárva voltak az ajtók, zsalugáterek, ezért egyszer csak úgy döntött, hogy kipakol szinte mindent (régi ágy, asztal, szék maradt), és nem zárja a zsalut, függönyt se húzza be, így jól belátni, hogy nincs nagyon mit ellopni...
Köszi a tippeket, hétvégén elmegyek egy tüzépre, meg "vasas"-hoz szétnézni.
A titokzár jól hangzik, de nehezen tudom elképzelni hirtelen, hogy mi is az valójában :) Meg hát szeretnék minél kevesebbet fúrni, gondolom a 6-8 (?) centi vastag betont nem olyan egyszerű átfúrni.
Az asztalon a lábak is rajta vannak, nyársaláskor könnyen előveszem. A virágok tálcája pedig 60x60-as fénycső armatúra búrája. (csak az eszkába kedvéért)
Nem tudom, kezd átmenni tudományos fantasztikusan a gödörásó téma :) ástak régen egyet, felfalazták oszt csókolom.
Olvasom a Gergő bá és a kerge masina című könyvet, iszonyatosan jó :)
Egy öreg székely ember gondolatairól szól, akin kívül majdnem mindenki más a kifordult világot látja. Nem túl hosszú, kortárs mű, érdemes elolvasni, az öreg megépíti az örökmozgót.
Szia ! Ez jó kiindulásnak. És is gondolatban számolgatok h mennyi "hely/terület" kell majd. Ahogy számoltam 3-400 kg. lesz srépa+petr. ezenkívül 4-500 kg hagyma is..meg 5 GEV krumpli...szóval elég nagy hely kell ezeknek.
Tárolóban tároló! Tehát külső szigetelés, majd belső fólia. N ekem a kazánház vályog épület , ikerház, 6x2m-es és a kazán van benne meg 2x3m- 40-es cső.
Én a répát egyszerűen beástam a kert sarkába. Ástam egy 50 centi mély árkot, abba bele a répa, homokkal rétegezve és ara rá 10 centi föld. Hidegben mehet rá egy kis szalma és arra föld. kb. ennyi. Fagyban felszedni nem jó móka, de ha a szalmára nem földet raksz, hanem pl. egy tábla osb vagy valami hasonlót, akkor már nem lesz vele gond.
Ha nagy mennyiség esetleg prizmában lehet tárolni. Leírás a neten sok lesz.
Ige...ezt akartam írni tegnap van vegyes tüzkazánunk is. A kazánházunk mellett van egy tároló ami egy gerinc alatt van a házzal és utána jön a garázsunk ami lezárja az északi szelet. Mértem télen..kazánház 20 oC (5 m2) ajtó a tároló felé mindig nyitva, ráadásul van egy radiátor is amit télére - pont amiatt hogy az ott tárolt zöldségek ne fagyjanak meg - beüzemelünk. Hát itt azon a vacogós héten a radiátortól 3 mtr-re -8 oC(!) ajtó nyitva tovább garázsban -12 oC is volt. Hát nehéz ügy. én sem hittem hogy a tárolónkban megfagyhat a krumpli.....emlékszek februárban pénteken néztem -3-4 körül volt - jó gondoltam éjszakára a radiátor mellett csak nem fogy megfagyni semmi. De szombaton folyamatosan sülllyedt a hőmérséklet . Délre -14 volt a tárolóban ( pont kialudt a tűz is mert takarítani kellett) PÁR ÓRA ALATT ELFAGYOTT A KRUMPLINK..mind. Most tavasszal ültettem el az aprajából . nem sok "utód" lesz.
Nem. A földbeásott verem a megoldás. Nem véletlenül csinálták régen sem. Olcsóbb volt mint a pince. A mai pincék nem igazán használhatók, vagy túl melegek vagy szárazak,stb. A verem jó. Le kell menni egy méter mélyre, kell valami fal földszintig hogy ne omoljon, ez lehet tégla is ha van. Gondosan vissza kell tölteni mellette. Erre kell egy tető, olyan mint a kontyolt tető. Ezt régen akácból csinálták (a vázat) arra vesszőborítás majd vastagon kukoricaszár. A szár alá lehet tenni fóliát, viszont ekkor nagyon vigyázni kell hogy a vizet ne vezessük a verembe. Az ajtó szintén kukoricaszár borítást kaphat. Ma, sokminden kapható, a föld feletti tető készülhet 5x10-es szarufából és osb-ből. (minden tüzépen kaphatóak) A tetőt előbb alulról borítjuk, majd szigetelés, és fölső réteg, végül cserép.
Jártam egy dabasi neppernél. osb lapból szigetelve volt a tárolója és ment a kazán a lakásba. Tehát a kazán fűtőtt és 10-12 c-fok volt bent. Nagy kb 200nm-es bodé volt. Sütőtöknek pont jó volt.
Lehet, hogy a kazánház, garázs bodé lenne neked a megoldás.
Hát tényleg elgondolkodtató - sajnos. Nekünk b30-as a garázs, faajtóval. Persze télen alig melegebb, mint kint. Mivel elég nagy, leválasztottunk idén belőle egy helyiséget 7 cm szigetelés+gipszkarton. Teleltetésre gondoltunk. De már látszik, hogy nem lesz jó, a meleg is simán bemegy, hát még majd a minusz 20. Ami kis földbeásott teleltetőhelyünk volt, ott meg boldogabb években méteres víz állt. Még veremnek sem merném emiatt használni. Ami különös, hogy a 10 méterrel távolabb lévő vízóraaknában nem volt víz, vagy csak minimális.
Igen el bírom képzelni...nem lehet rossz annyi b30-as téglám meg van. Ha nem kell mélyre ásni nem omlik be ez igaz, viszont a fal szigetelése komolyabb dolog. Pl. Garázsom nem fűtött elől vasajtó 38-as fal+5 cm szigetelés és megfagyott a krumpli bent -10 fok volt amikor mértem - egy álló hétig..:(( Elgondolkodtató
Szia ! kössz a választ. Hát téglára gondoltam én is. Régi B30-as van egy rakással, ca.5-600 db. A gondom ezzel az hogy ha falazok az nem szellőzik, szóval a falakat nem tudom mennyire érdemes lezárni. Tapasztalatok szerint a (februári) hetes -15 fokot is ki kéne bírnia ( benne a zöldségnek :-))...szóval a képen a láda nem biztos hogy megfelelő. A mennyiségeket kábé tudom: Sárgabéka: 4-500 kg. Krumpli ca. 6 GEV-láda ca.250 kg körül. Ennek kéne a tároló. Gondolkozok vmilyen hungarocell oldalfalról is. Mint például mostanában a pincéket szigetelik ca. 2 cm-re gondoltam. Ez lenne fa deszkákra fogatva...a veremben. Verem méret : 3x2 mtr alap és kb 2m magasság felszinig. Erre menne vmi tető , gondoltam deszkából egy "nyeregtető és a tető alatt lenne vmi szellőzőcső vagy vmi hasonló. Lesz időm rajzolok is mert jövő hét végén meg kell csinálnom...További ötleteket is megköszönöm...