Hááát Zsuzska nem tudtam, hogy írjam, de kezdem a kevésbé problémás végével.
Csalló - nem új, 400 l meggy ment fel. Kellően lassú tempó, jó kihozatal (6hlf, 12%), megfelelő minőségű végeredmény. Bár a hozzáértők magzamatért kiálltanak, nem volt sem a cefrében, sem az üstben. (Most állítottam be egy kísérletet, hogy macerátumként -egész és összetört maggal- utólag lehet-e pótolni a hiány(vagy csak a cián)érzetet. Az áron jelentőset toltak, 1150 Ft/l a listaár.
Pécsely - nem új, Hagyó a barack végével 120 l, 10% kihozatal, Emőke kedves, cefréshordó elmosva a kocsinál, szárazpróbán a végtermék megfelelt. 900 Ft/l+2500 Ft üstdíj az ára.
Nagyvázsony - ú,j itteni ajánlásra ill. egy kis kapkodás kapcsán lett kipróbálva.
Első benyomások rendben - kellemes a környezet, tisztaság, főzés online követve ámítógépen, klasszikus felszerelés. Mester emberi, érdeklődő, 2-3 saját pálinkájával kínálkozó, 850-ért főz.
Első nap lement 360 l cefre alszesznek, majd másnap, amikor sajnos nem tudtam ott lenni a finomítás. Rendben lefőtt, majd hígításnál 49,5-nél beopálosodott, úgymaradt. Kollégám csalódott, mester kicsit ideges, kihozatal ~10%, szárazpróbán megfelelt, el fog fogyni :)
Azonban vissza szeretnék menni megbeszélni, nem szeretnék tüskét hagyni senkiben.
Ez a tétel el lett kapkodva, mert az egyik hordón ecetszegot éreztünk, le lett kezelve, de azért a gyors főzetés mellett döntöttünk, 2 napra rá már volt is hely. A cefre ki volt forrva, de az utóerjedés sztem hiányzott neki (a többi pl. itt várja még a gazdái döntését).
Vázsonyban sokkal kevesebb a hűtés - 20C-os patakvízzel -, mint pl. a Csallónál, előtte beszéltük is, hogy szerinte kell bele azért kozmaolaj is. Itt viszont sok van, úszik a tetején ill. a szesz belsejében cseppekben, hűthetem, szűrhetem.
Csallónál csak a Szőlősit egy 3,5 kW-s klíma hűti 4C-ra s még építtetett egy hűtőtornyot is.
Miután tavaly sem alakult zökkenőmentesen a barack, jövőre szabit veszek ki míg kiforr, lefő. Szerdán kifutunk a csonthéjasokból a szilvával, utána megnézem Badacsonyit is, ha már Snapszmester felnyitotta a szemem a lehetőségre. Jön a bodza (kicsiben), alma, körte, szőlő, törköly. Ja és a birs.
A hanyag cefrekezelés eredménye a muslica, muslicafelhő! Nálam hektoszámra fexik a zanyag most, mégsincs muslicám! A muslica a rosszul lezárt, hanyagul kezelt hordók környékén, az ottfelejtett moslékkeverők, szétcsurgatott cefrék körül dühösködik, semmi hasznod belőle, többek között az ecetsav bacik "hordozói"! :-))
Az élesztőt tényleg minél hamarabb tedd hozzá a gyümölcshöz, hiszen az segít, hogy biztos jó irányba induljon el az erjedés.
Én lezárásra a kotyogót ajánlom. Lényegében 100%-ra kizárod a levegőt. Nyomon tudod rajta követni, hogy melyik erjedési fázisban van a cefre.
Ráadásul, ha jó körülmények között van a hordó - pl pince, állandó 20 C körüli hőmérséklet -, akkor nagyon sokáig jó marad, maradhat a cefre. (a feltételes mód csak azért, mert az utóerjedésben, vagy már utána nagyon érzékeny). De kotyogóval már ki se kell nyitni a vége felé, elég ha a hordót megbillented, rázod. Idén a cseresznyét volt, hogy a kotyogó leállása után 3 héttel főztem ki és semmi baja nem volt.
A jövőre való tekintettel, az élesztőt rögtön bele kell tenni a cefrébe, pépesítés után. Azt sem mindegy, hogy hogyan, olvasd el Snapszmester honlapján. A cefrét meg valóban, ahogy Feribá írja, takard le rendesen, hogy ne férjen hozzá levegő meg muslica. Finoman megjegyzem, hogy a muslica teljes neve ecetmuslica, és nem véletlenül. A cefrétől távol tartandó.
Nem életbevágóan fontos, de azért megjegyzem. Baj lehet nálad a tisztasággal:-))))
Ha a hordó kivül szépen le van mosva, törölve, akkor egy muslica se lehet a környéken. Kivül azért, mert nincs semmi gyümölcseredetű dolog, belül azért, mert egy széndioxiddal telt közegben minden muslica elpusztul.
Üdv!
Most néztem és már az aktívan forró másodnapos körtén is vannak muslicák.Az élesztöt a körtére vagy az almára értitek?Almába tettem 3 kilót + fél zacskó borélesztöt,igaz csak akkor amikor már gyanussá vált a dolog.Körtébe holnap fogok tenni sztem.
Ma majdnem megállt a szívem álltam a főző mellet egyszer csak nagy durranás!Valoszinüleg a leeresztő csapomban maradhatott egy kis víz és az zárt állapotban elkezdett gőzzé alakulni és a keletkezett nyomás kinyomta a tömítést a csapból !
Hogy kiforrt-e a cefre meg tudod a gyufapróbával. Egy másik lehetőségről pedig az apró haverjaid gondoskodnak, az az a muslicák. Ha a lezárt, lefedett cefre fölött megjelennek a muslicák, akkor a forrás befejeződött. Ez is azt jelenti, hogy nincs széndioxid képződés.
Ha az érdekel, hogy kiforrt-e, akkor kóstold meg a cefrét. Ha édes, nem forrt ki, ha savanyú, akkor kiforrt. A körtébe pedig, ha gondolod, tegyél 3% cukrot, de ne többet. De ha nem teszel bele, úgy is jó lesz, bár egy kicsit kevesebb. Szurkolunk. :)
Édes-csörgös almát cefréztem és nem akar tisztulni.Nem tudom egyáltalan kiforrt-e rendesen,érdemes-e alágyujtan.Körtet cegréztem tegnap és sok volt az éretlen benne.Cukrozzam?Ezért érdekelne a cukorfok meghatározása...köszi
Igen, szűrt lében mérjél, de ne vedd túlságosan komolyan a mért értéket, a cefre túlságosan összetett rendszer ahhoz, hogy megbízhatóan cukor- vagy alkoholtartalomra lehetne átszámítani a sűrűségét. Cukrot egyébként max. 3%-ot tegyél bele, vagy egyáltalán ne - ízlés szerint. A legtöbben szerintem nem is fokolunk cefrét, aki igen, az is a forrás során a sűrűség változását követi vele - amikor megáll a változás, akkor forrt ki a cefre. Többen használnak refraktométert a szárazanyagtartalom meghatározására, azt mondják, sokkal jobb, mint a cefrefokoló.
Üdv!
Olvastam itt is és máshol is de még mindig nem tiszta a dolog.Kiforrt cefrét hogy fokoljam?Szürjek je egy kis levet és azt mérjjem meg?Épp beindult cefre fokolása,mennyi mustfokúnak kell lennie,cukrot hány fokig tegyek bele?Hullott még nem teljesen érett gyümiröl van szó...