szia. Sajnos én nem számoltam melyk hétben vágtam. De az a legtutibb ha vágás elött megnézed a tollát. A hasán visszafelé sodorva a régi alatt jól látható milyen stádiumban van az uj toll. Vagy ha kitépsz egy has tollat a csévén látszik hogy beérett e. Az vékony sárgás,ha uj a toll akkor a tolltő lilás vagy véres. Néha könnyebb pucevalni a libát mint a csirkét de ha rövid tokos az szívás,ezért jobb még élö állapotban megnézni a tollat.
Na de a két vedlés között ki kell, hogy nőjön az új toll is. Ez a hat hetes ciklusokba belefér?
Olvastam, hogy az első tépés során keletkező toll sokkal kevésbé értékes, mint az azt követők. Miből lehet megállapítani a tollról, hogy az hanyadik tépésből származik?
A másik pedig, hogy az elő állat, vagy a leölt állat fosztásakor kapott toll ára közötti kardinális különbség!
Hát az meg honnan tudható, hogy az a toll élő, vagy elpusztult libától ered-e?
Már alig volt toll az udvarban amikor újra elkezdett szaporodni. Kiszámoltam, megint vedlenek! :) Valószínű, hogy már csak a szél kavarta a fűben a levedlett tollakat és erre erősödött fel a következő hullám. Vagyis megint vedlenek. Szuper! Azt esetleg meg tudod mondani, hogy a minden hatodik hetet követően meddig célszerű várni a vágással. Arra gondolok, hogy mondjuk két hétig ne vágjak, majd azt követően még mondjuk 3 hétig már könnyebb a pucolás. Ha jól értem akkor az 5. hét a legszerencsésebb a ciklusban. Lehet, hogy egyet mégis levágatok, hogy lássam az eredményt. Kíváncsi vagyok mennyi tok van rajta. :)
Szerintem vágd le a libát, addig amíg nem késő. A róka nem mutatott veszettséget? Ha veszett, a harapással beléjük is juthatott a vírusból, ami már emberre is veszélyes, szóval csak körültekintően!
3 napja megint volt rókánk. Egyik kacsának a nyakába harapott bele, egyik libának a combjába. A kacsa már jól van, de a liba egyre rosszabbul. 2 napja nem eszik. Első nap még sántikált, ma már nem ment egy lépést sem. A sebeket bejódoztuk, száraz. Délután és este megtömtem egy kis marék kukoricával (áztattam+olaj+só). Szerintetek van esély hogy megmarad, vagy vágjam le?
A kacsa nyakán jól látszott a 4 mély seb jobbról, balról. Csupa vér volt szegény, de fel fog épülni. eszik-iszik, hápog.
üdv. A liba kacsa lassú vedlésü. 9 hetesen vedlik elöször aztán ettöl számitva 6 hetente átvedli a tollait kivéve a szárnyevezöket amit ritkábban ha jól tudom. Ez vágás szempontjából jó tudni mivel gyakorlatilag mindig a 6ik heteket megelözö hetek a legjobbak puceválásra. A ludak kacsák sose lesznek látványosan csupik mint a tyúkok. Úgyhogy folyamatosan seperhetjük a tollat sajnos míg élnek.
Van pár bokorral a kertünkben az alábbi dísznövényből, a neve pompás varjúháj (sedum spectabile).
Eddig azt hittem, hogy ez egyfajta gyógynövény, de a szakirodalom szerint tévedtem.
Biztos ami biztos, utánanéztem, hogy esetleg mérgező-e, erre sem találtam utalást, így 8-10 dús leveles szárat tőből letörtem és a libáknak adtam. Hát a fene sem tudja, bele-belecsippentenek, eléggé bizalmatlanul kerülgetik, remélem nem követtem el merényletet ellenük.
Hetek óta vedlenek a kacsáim. Meddig tart ez a folyamat? Kezdem megsokallani. Nem rémlik nekem emlékeim szerint, hogy hetekig vedlett volna az anyukámnál a kacsa vagy a liba. Szeretnék belőlük hétvégén az asztalra tenni egy-két megtermettet, de rettegek, hogy holnap estig szedegetem a tokokat még a vasalásos módszer mellett is.
Lehetséges, hogy a nagy meleg miatt szórják a tollukat? A tóban úszkálhatnak van árnyékuk, locsolok rájuk stb. Nem gondolnám, hogy a hőség miatt lenne indokolt eddig vedleniük.
Egy barátommal ennek tiszteletére ledobtunk egy-egy felest szilvapálinkából.
Készítettem egy gyors számvetést: a 3 hetes korukban hozzám került libák eddig pontosan 20.000,- forintomban vannak (vételár, takarmány, ecet).
Szépek, egészségesek, az étvágyuk kiváló, eddig meg vagyok elégedve velük (lekopogom), legyen is ez így 15 hetes korukig, onnantól hetente kerül belőlük asztalra.
Elnézést, de szerintem itt senki nem akar sem téged, sem mást rábeszélni - "szabályozni" - bármire is, legfeljebb ajánlásokkal, esetleges tévedések esetén észrevételekkel élünk egymással szemben (erről szól a fórum).
"... ésszerü e vagy sem, a papagáj kicsi, mit érek vele, azt hova tenyésztem kinek adom el?"
Lehet, hogy a libának, meg más állatoknak megvannak a velük született ösztöneik, de "baleset" előfordulhat esetükben is.
Például a bodzák mérgezőek, de a liba nem tudja lefőzni, lepárolni, azaz olyan eljárás alá vonni, miáltal elveszíti mérgező jellegét.
(Talán nem a legszerencésebb ez esetben a gyógynövények és a belőlük készült gyógyszerek jellemzőit példaként felhozni.)
Visszatérve: én már írtam arról, hogy a libáim ivóvizét rendszeresen "mérgezem" ételecettel, de ezzel kapcsolatban nem láttam még senkitől jelzést, hogy hasonképpen járna el.
Én ma már meg vagyok győződve arról, hogy ettől jobb az étvágyuk, olyannyira, hogy még most a vedlési idő alatt is megkívánják szemestakarmányban a napi 40 dkg zabadagot.
Na, nekem "nagy szerencsém" van, én mindig a volán mellett ülök, a drágám tekeri a kormányt. Annak idején nem kaptam jogsit, mert sajna a jobb szemem csak dekoráció, amikor meg már engedélyezték a félszeműek is már nem érdekelt. A pálesszal én is úgy vagyok, hogy csak ritkán és akkor is legfeljebb kis felest. (3 cl) Nem is főztem idén, mert a barackot inkább befőztük. Van még tavalyi egyszer főzött barackom, de még nem volt kedvem letisztítani ebben a melegbe. Szilvát is begyűjtögettem cefrének, - ami nem kellet már lekvárhoz. Idén még nem is ittam sört, mert még van valamennyi saját borom, azt iszogatom fröccsnek, érdekes én is azt tapasztalom saját magamon, hogy egyre inkább lelökök egy korsó vizet és nem jut eszembe a szesz. Ez már az öregség, vagy végre meg jött az eszem? :-DD
én nem szóltam le!... csak nekem senki ne szabállyoza mit tartsak milyen irányba hogy!
a papagáj szép jó másé tetszik nekem nem kell... ugyse tudnék vele eleget folglalkozni nevezem én pl egy arapapagájal, amivel napi 2órát minimum foglalkozni kell...
az érték sem érdekel, mert amit megszeretnék szerezni, meg is szerzem! előbb utóbb!
nekem a libák a papagájok... lakásba jószág többet soha! kit szép jó, gyönyörü... a libáim imádom a szomszédom is imádja öket főleg amikor rályuk jön az ordíthatnék :D -de én szeretem idegelni a szomszédom :P LOréal.. mert megérdemli
Én a töményet kiiktattam, néha egy korsó sör, vagy egy fröccs, de az is ritkán, mert morcosak lennének a rendőrök, ha a volán mögött nem lennék alkohol mentes. Igaz nem gyakran vezetek, de volt már, hogy menni kellett volna, de pont egy korsó sör után nem tehettem meg.
Jól el mentem a "Liba kacsa tenyésztés,tartás"-tól, de a liba pecsenye előtt és után jól esik a pálesz. Előtte étvágy gerjesztő, utána pedig emésztést segítő. :-)