Mondjuk ezekért a típusokért/verziókért nekem nem kár, tudom, te rallys vagy:)
Én nagykerükről most hallok először, nem mostanában lehetett. Revell, Humbrol importőrről tudok, régebben volt italieri, talán még most is, de hellert mindig raktármaradványokról visszamaradt pár darabot láttam csak elvétve itt-ott.
Tudok, de csak ha nem sűrgős, viszont cserébe a kinti ára körül lesz. Eleve később érkeznek kintre a modellek 3-4 szám csúszással és nemem is csak akkor küldik, ha megtelik egy Magyarországra induló konténer :)
X eltelt perc után mindig ezt csinálja, én a beírt szöveget mindig kijelölöm, másolom és ha eltűnne akkor beillesztem. Remélem neki fogsz még egyszer, engem érdekelne a gyártás témában a hozzászólásod :)
Nem. A Jelcz megvásárolta a gyártási jogot, de elég sok részletben különbözik a két típus. Az 1/72-es modelleken is szerencsére jól követik az eltéréseket. (Lámpák, ajtók, tető, tükrök, stb., stb)
1,5-3 millióból csak kis sorozatra képes alumínium fröccsszerszámot csináltatsz (2-3000 db max), abból se komoly részletgazdag, pontos cuccot. és ez egy szeszám, kell még egy az alváznak, meg egy family tool a kis alkatrészeknek.
KÖSZÖNÖM INDEX FÓRUM, ÍRTAM EGY RAKÁS SZÖVEGET MINTEGY NEGYVEN PERC IDŐ ALATT RÁKLIKKELTEM AZ "ELKÜLDÖM GOMBRA" ÉS ELTŰNTETTE AZ EGÉSZ SZÖVEGET! LEHET MOST ÍRTAM IDE UTOLJÁRA, HOGY AZ A MEGVESZKEDETT RIB..........SZÁJÚ,TE......ES, SZÁ......AB....OTT, KU.........!!!!!!!!!!
Igen vannak nehézségei,mondjuk az üléssort azt kimerném önteni gyantából,mert találtam már olyat ami nem zsugorodik és gyorsan köt.A lekerekítésekkel azokkal van baj mert azt préselni kellene és a 260-ason még nincs is sok az 55-ös fémből? Na az szép munka lenne.
Még megoldás lehetne a 3D nyomtatás,de egy 200ft-ost 10000-ért nyomtatnak ami azért elég húzós.Amcsiba már van olyan nyomtató ami 3D-ben acélt is nyomtat annak lemegy az ára akkor formát olcsón is lehetne csiálni,de egyenlőre ez a horror ár kategória.Azért én próbálkozom a híd egész jó lesz az elsőn kijönnek a nehézségek a többin már könnyeb a vagon a mi félig van beszerezve és kivágva megvéve a cucc hozzá az nehezebb téma,mert az már gurul is,azért az is sokat elárul hogy a kéttengelyes vagonhoz való alkatrészek amik élethűek olyan 80ezerbe fognak kerülni és az még csak egy halom fém.Nem baj már csak önteni kell,de ilyen kicsit senki nem akar csak nagy szivattyúkat de modellt nem.
A standard méret a nullás ami bármily meglepő az 1/43 a H0 az halb nulla azaz fél nulla.
azért 1/87 ugye a nullás 43,5 lenne de az apró különbség.Arra nem jöttem rá miért ilyen nem kerek az arány,de ez van mert collból sem jön ki egészre 33,5mm a sín távolság nullában H0-ban 16,5 1-ben 45 lehet ezért,ezek az alap méretei a dolognak meg 1/5 és 1/10 de az más műfaj.Nálunk elvileg a H0 megy a legjobban,de sztem a TT 1/120 a kis lakás méretek miatt elterjedtebb volt a rendszer váltás előtt.Jó 30 évae mikor az MHSZ-nél elkezdtem modellezni akkor bizony modellenk csak a működő járműveket nevezték,tehát tulajdonképpen az autómodellek nem modellek hanem makettek vagy mi,mert ugye nem rakod össze,de a retrósból sok nem is gurul.
Az nagyon igaz,hogy sok pénz kell a modell gyártáshoz és a vasútban is a nagy gyárak a magyar modelleket csak akkor hoznak ki ha több más országban is futott gépekről van szó és csak át kell festeni,ez alól a V63-as kivétel de az H0-ban is több mint 60ezer tehát az árát megkérik rendesen.
Persze, nagy összegek kellenek hozzá. A modellgyártóknál nem gond a nagy összegek előtermetése, így ők gond néül önthetnek fémből, műanyagból, edzett acél formába, akármibe. Úgyis nagyon nagy darabszámban készítik és világszerte terjesztik, a haszon pedig szinte mindig garantált. kedve itt is lenne mindenkinek ilyesmihez, csak a pénz hiányzik. :)