Ha esetleg jóval kedvezőbb áron tudom beszerezni, akkor ez nem jelent gondot. A felső szellőzést hogy célszerű kialakítani? Jelenleg Bramac kúpcserepek vannak a gerincen. Ezek is viszonylag szellősebbek, csak nem tudom ez elegendő lehet-e a szigetelőanyag szellőzőséhez. Létezik Bramac szellőzcserép is elég borsos áron ahogy néztem.
Mennyire szerencsés a 30cm vastag kőzet/üveggyapot szigetelést 6*5cm vastag anyagból összetenni? Jelent valamilyen hátrányt a sok réteg felhasználás, vagy esetleg még külön előnnyel is jár a közte lévő kevés levegő miatt?
Mennyiben jelent problémát, ha a 30cm szigetelésemet 15cm táblás kőzetgyapotból(szarufa közép delta), a másik 15cm-t pedig feltekert üveggyapotból(valamelyik ursa termék, vagy ecose, ha van köztük jelentősebb különbség) alakítom ki.
Mindenhol azt olvastam, hogy nem szerencsés vegyíteni a szigetelőanyagot. Ennek mi is a pontos oka, ha van ilyen?
felraktuk a szegő léceket. Pont elég lett és máris sokkal szebb mint a bádog lemez. Köszi.
Egy kérdés. A kikeményítéshez 1-2 rétegben át kell kenni zsákos ragasztóval.
Az a ragasztó megfelelő erre a célra mivel a szigetelés lett felrakva ? Gondolom kicsit hígabbra kell keverni mit mikor a lap ragasztásához használták.
Nagyon köszönöm, tudom hogy ezt az új légrést át kell majd szellőztetnem.
Az én esetemben ott most 5cm-es ytong elemek vannak beépítve, ebbe fogok belevágni és rögzíteni valami megfelelő szellőző-rácsot. A maradék padlástérben úgy gondolom hogy elég lesz ha a két oromfalba beépítek 1-1 rácsos szellőző nyílást.
A vízszintes szakaszra a padlástérben gondolom ugyanolyan hőtényezőjű anyaggal kell számolnom, ide mindeképpen olcsó gyapotot vennék, elfér több réteg is bőven. Hány cm üveggyapot felel meg ennek?
A fólia párazáró. A fólián kívűl van ellenlécezés, eresznél be tud jutni a levegő és tavaly minden szarufaközbe kicseréltem 1-1 szellőző cserepet a gerinc alatt.
Ha jól értem akkor Te nekem 10cm-t javasolt első rétegként majd 15cm-t a következőnek és arra mehet rá a párazáró fólia után a gipszkarton?
14-15cm a szarufa, ezt akarom kibővíteni 20-ra (5x10cm padlóval) hogy a légrés után beférjen a 15ös Deltarock (elég jó árat kaptam rá). Erre gondoltam az 5x5ös stafnifás vázat és közé az 5cm-es kőzetgyapotot, rá a fólia-gkarton.
Igazából vezetékek itt nem fognak menni, minden válaszfal gipszkarton lesz, azon belül szeretnék vinni minden vezetéket.
Ezért gondoltam hogy a hőszigetelésemre a fólia után közvetlenül ráteszem a gipszkartont.
Másik verzió hogy nem 5x5-ös lesz a stafnifa hanem 7,5x10-es és akkor el fog férni 7 vagy 8 cm hőszigetelés a gipszkarton alatt.
30 cm szigetelésvastagságnál már a 0.044-essel is igen jó értéket érsz el, és kb feléből megúszod.
A szarufák közé viszont mindenképpen jobb a táblás, mert a bálás idővel a gravitációnak köszönhetően összeesik, bár az újabbaknál ezt már cáfolják (csak nem bizonyitotta senki). A szarufák közé rakj 10 cm Knauf Multirock-ot, ez olcsó is, és kellően a helyén marad (táblás). A maradék 5 cm lehet nyugodtam bálás, mert a másik réteg tuti nem fog megroskandni már.
Belülre keresztbe is rakhatsz bálásat, bár tényleg jobb lenne ide is a Multirock. Számold ki a ferde és függőleges felületeket, és nézd meg az árkülönbséget. Szerintem annyira nem lesz óriási a különbség, és legalább tuti lesz a táblással.
Kőzet vagy üveggyapot között manapság már nincs különbség, csak az alapanyagban. Egyik sem káros az egészségre (állitólag), és a felrakáskori bőrirritáció sem olyan vészes, mint régen.
Sajnos lesz még pár kérdésem. A topikot elkezdtem már olvasni 1 évre visszamenőleg. Sok érdekes dolgot találtam már. A házunkba sajnos nem a tetőtéren keresztül szökik el a legtöbb hő, de erről majd később. Most a tetőtérrel kell foglalkoznom. 30cm szigetelés az már fix, csak a kérdésem hogy milyen értékűt használjak? Tudom hogy a minél kisebb érték a jobb, de kérdés, hogy melyikkel érek el kielégítő hőszigetelést. Elég egy 0.039 es W/mK értékű is? Vagy ákár a 0.044 is megfelelő lenne 30cm vastagságban?
A szigetelés helye a szarufák között lesz 15cm vastagon, majd arra párhuzamosan még 15cm a szarufák okozta hőhidak elkerülése érdekében.
További kérdés. Be lett szúrva egy kép, ahol a "kisháromszög" oldala is le van szigetelve (tűzfal), és bejelölve rajta a hőhíd. Külső szigetelés még nincs a házfal oldalán, az 1 év múlva kerül majd felhelyezésre. Viszont itt a belső fal és a szigetelés közé milyen fóliát kell tennem, ha egyáltalán kell oda. Valamint még nem lett eldöntve, hogy a nem hozzáférhető helyeken tegyek-e szigetelést a monolit vasbetonra. Úgy gyanítom ez a vasbeton szintén hőhidat képez, mivel kívülről nincs szigetelve, így mindenképp előnyös lenne ide is szigetelést tennem. Ide akár 10cm is elég lenne?
Arról sok információt nem találtam sajnos, hogy kőzetgyapot vagy üveggyapot lenne ide a jobb. Az üveggyapot jelentősen olcsóbb (kb a fele).
Írtátok, hogy a szarufák közé joban járok táblás gyapottal. Utánaolvasva láttam, hogy ennek nagyobb a sűrűsége, ezért jobban a helyén marad. Viszont ennek az ára szintén jóval magasabb a tekercses változathoz képest. Sima tekercses gyapot nem jó a szarufák közé? Gondolom ilyenkor rekeszeket kell kialakítanom, hogy ne tömörödjön a gyapot lefelé a gravitáció miatt. Kérés milyen sűrűre kell csinálni a rekeszeket. Gondolom, ha túl sok a "rekesz" akkor nagyon sok hőhidat tettem be pluszba ami rontja a szarufák közötti szigetelésem hatékonyságát, valamint erősen megdobja a szigetelés árát a felhasznált fa mennyisége miatt. A táblás gyapot felhasználásánál nem is kéne rekeszeket kialakítani, ami meggátolja a szigtelés lefelé tömörödését? Mert akkor valószínűleg megéri a plussz költséget.
További problémába fogok majd ütközni, mert ez egy ikerház, és kb 30 éve épült. Semmi szigetelés nincs egyik oldalon se. A szomszéd a tetőteret beépítette, de egy gramm szigetelést sem használt fel, így a 2 tetőteret elválasztó fal erősen rontani fogja a szigetelésemet(a többi részről nem is beszélve, mert emelet is van...). Belső szigetelést az én térfelemre ha rakok is, nagyon csak mérsékkel lehet, mivel a tetőtérbe a feljáró nyílás közvetlenül a válaszfalon van, és a lépcső ennek a falnak van támasztva. Így ha azt megtoldom szigeteléssel nagyon nehezen lehet feljutni majd a tetőtérbe.... Ennek megoldása erősen homályos még...