Ez annak ellenére, hogy házi gyártmány, profi munka, amit a 18.000 lyuk is fémjelez, amit kifúrt az illető.
Kinézetre, arányaira, elrendezésre a profi gépekre hajaz. Talán csak a műanyag cső helyett lehetne szita lemezt tenni, illetve a 2 verőléc helyett 3-at a hatékonyság miatt.
Nem, nem!:) Nincs főzdénk s nem is lesz, van környéken elég, egyszerűtől a korábban említett párszászmillásig.
Mi csak cefrével foglalkozunk, abból is csak a prémium az elég jó.
Van egy hűtőház, ahol -25C-ig :) tudunk szabályozott erjesztést végezni, ehhez lettek a feldolgozó gépek, tartályok s ezeken alakult a CefreTársaság -"Nyrt"- ami elvégzi a gyümölcsfeldolgozást (szállít, magoz, erjeszt, értékesít), de nem főzet.
Azt mindenki saját -bér- vagy magán- főzés keretében intézi. A kis mennyiségek esetében -van aki 1 liter pálinkánakvalóalapanyaggal száll be- a saját mennyiségeinkkel kifőzetjük vmelyik -általában Csalló- bér-kereskedelmi-főzdében s a kihozatalt elosztjuk a beszállás arányában. (Bár, hogy Snapszmester feltárta a badacsonyi bérfőzés lehetőségét, oda is beóvatoskodunk pusztán kíváncsiságból.)
Ezen felül pedig már csak eltüzeljük a magot.
A múlt heti szilvát és "barackot" én láttam csak képeken, mert szabin voltam, a kollégák élték a személyes kontaktus velük. Jó sok fokhagyma is fogyott! :)
Összeálltatok egy páran, van egy kereskedelmi főzdétek(legalábbis másfél millás magozógépbe csak oda érdemes beruházni), vagy gyümölcsmagozó kisiparosok vagytok, azonban a sors mostohasága miatt mindezt eddig csak képen láttátok.:DDD
Sajnos, nem hogy málnát, de még szilvát sem ... :)
Gond a magozás a környékünkön, van aki csak magoztat. A legutóbbi barack nem igazán kívánkozik ide, mert minősége egyenlő volt a nullával, de aztán a püré egészen jól nézett ki (szintén csak a képek alapján). Kérdés mi lett a folytatás?!
Hát nem voltam jelen, csak a képeket láttam s nekem is feltűnt a sok héj.
Ilyen volt az egyik dózis barack is, ami viszont kicsit éretlen volt. Először zavart a veszteség, aztán rájöttem, hogy ki is válogatja a zöldet, mert azt nem tudja átpaszírozni a rostán. Lehet, hogy a szilvahéj is keménységével bírta ki.
A mag megy a tűzre, faapríték kazánunk van s már ott száradozik a többi között, majd azzal fűtünk a kései cefrékre :)
Miklós1 által írtakat is annyival egészíteném ki, hogy igen több rostát lehet hozzá alkalmazni, de a minőséget végeredményben a verőlécek és a rosta távolságának állítása biztosítja. Ha túl közel- töri a magot, ha túl távol- nem száraz a mag, sok hús marad rajta. A mi gépünkhöz 8, 5, 3 mm lyukméretű rosták vannak, az 5-ös általános, elsősorben kis magvú csonthéjashoz, lemegy rajta a barack is csak lassabban. A 3 mm-es paszírozáshoz (paradicsom) vagy kis bogyósokhoz.
Léctávolság a rostától: mag kisebbik mérete x 1,4-1,6. A léceken bármilyen kemény gumi lehet, nálunk fehér élelmiszeripari van.
Kopó alkatrész az ékszíj és a gumilapok. A többi örök, mint a szegénység meg a Honda motor.
Bírom, hogy sokan újra, és újra megpróbálják elrontani, az egyébként jónak induló pálinkákat. Rosszat tennél. Persze, azt sem tudjuk, milyen alszeszről van szó. Mert ha a sajátjáról, miért nem főzted bele?
Gép vásárlásban gondolkodom, de kézzel tisztábbra sikerül és még gyorsabb is mint egy közepes gép.(csak a magozás) Holnap csinálom, majd teszek fel képet.
A magozó gyári, közepes teljesítményű ipari gép. Nálunk csak ilyet lehet üzembe helyezni, használni. A módszere verőléces, ami azt jelenti, hogy egy palást rostán belül forog 3 gumizott léc, ami állítható távolságú a rostához képest. Az egész előre felé lejt, s forgás közben átdörzsöli a gyümöcshúst a rostán, magot, keményebb héjat (pl. szilva) és szárat kiköpi a rosta végén.
Jól működik,túlvagyunk1,5tbarackon,170kgcseresznyén,0,8tmeggyensmostahéten1tLepoticaszilván.