Ilyesmit már próbáltunk néhány kb. 2 hete. Le lett húzva a szívósornál a kartergázcső, és le lett dugózva.
A kartergáz csövön meg jött a gáz. Lehetett látni, mikor egy félliteres ásványvizes palackbe bele lett lógatva.
Azt viszont nem néztük meg, hogy a csövön keresztül szív-e a motor.
Aztán a álló, hideg motornál, levett olajsapka mellett a kartergázcsővet levettük, alaposan kimostuk, majd a szelepfedél oldalán visszaraktuk, majd belefújtunk, ill. megszívtuk óvatosan (csak éppen hogy) és levegő minden további nélkül áramlott, hallani és érezni is lehetett ahogy befújtuk, kiszívtuk az olajsapkánál. Semmi ellenállást nem lehett érezni, mintha egy sima csőbe fújtunk volna.
Ha a korábbi leírásokat jól értem, akkor a PCV memrán ha jó, akkor csak bizonyos nyomás felett nyit ki.
Mivel a szerelő sem tudta, hogy ennek ilyennek kell-e lennie, végsőként rákerestem a neten, titeket találtam, és gondoltam itt megkérdezem, mert láttam, hogy itt is téma volt.
Aztán megnézed hogy cúgol-e a nyitva maradt cső a szelepfedélen. Ez a próba azért kell, hogy a szívósor-vákuum ne verjen át. Ha továbbra is komoly depresszió marad a szelepfedél alatt, akkor jó eséllyel a szívószelepek szelepszárai mellett szíva motor. Ez pedig nem jó.
A szelepeknek átmérő és anyagminőség függvényében 3-7 századra kellene lennie illesztve. Ezt majd a típust ismerők pontosítják. Ezt az illesztési hézagot a motorolaj-filmnek kell tömítenie. Egy jó motor szelepszárszimmering nélkül sem szív falsot a szívószelepek mellett.
Addig azt hiszem világos, hogy a kartercsövet lekötöm, a pillangószelepnél meg ledugózom. Ha jól értem. (a kartercső végét meg belelógatom egy palackba, hogy ne menjen mindenfelé az olaj, ha jönne belőle)
De hol kéne cuggolnia? Gyári, GM-es szimering lett belerakva. Ha ez nem jó, akkor mi?
Direkt gyári cucc let mindenből bele, mert nem akartam szívni az utángyártottakkal.
A hengerfejet ahol felújították gondolom megnézték. Kértem, hogy teljeskörűen hozzák rendbe.
Új szelepszár szimering lett bele, a szelepeket is felpolirozták (vagy mi; állítólag nem voltak kopottak), ill. vmi minimálisan kellett síkolni is. Ill. megnézték a szelephézagot is.
A csávó azt mondta, hogy alapvetően nagyon jó állapotban van, csak a szimeringek voltak szar állapotban.
Ha kiszámolod mennyivel drágább megvenni egy olajkályhát, meg mennyivel drágább fentartási szempontból akkor napi 80-100 km használat mellett van csak értelme egyáltalán gondolni rá. Nem spórolsz vele semmit, ráadásul garantáltan legalább 80% esélyed van arra hogy egy rakás /4 betüs valami/ legyen a motorja annak a kocsinak amit megveszel dizelből, ez benzinesnél nem éri el 15%-ot. Valahogy így kalkulálj szerintem.
Ha az olajsapkát leveszem, akkor érezni, hogy a vákuum "húzza" vissza. Ha leveszem, akkor megváltozik a hangja is (gondolom a plusz levegő miatt). Amúgy nem hallom, hogy a hangja más lenne.
Kb. 1,5 hónapja lett a hengerfej felújítva, mivel mikor a hiba jelentkezett elvittem az autót motordiagnosztikára, ahol az ottani szakember azt mondta, hogy szorulnak a szelepek.
Ahol a hengerfejet felújították, azt mondták, hogy a szelepszár szimeringek valóban rossz állapotban voltak.
Ekkor az egész szívó oldal is ki lett takarítva olyanra, mintha új lenne, egy csepp olaj sem volt rajta, tehát az biztos nem koszos.
Korábban (kb. 1 éve) egyáltalán nem ette az olajat. Évente cseréltem és az 1 év (kb. 12ekm) alatt nem hiányzott 2-3dc több olaj, most meg kb. 800-1000km alatt 1dc olajam eltünt, ami láthatólag a szívóoldalon van, mert a pillangószelepnél benézve látszik, hogy olajos.
Utána akartam nézni a dolognak, de a lucas+motorvezérlő keresésre a gugli folyton ördögűzős meg perverzes oldalakat hozott fel. A leginformatívabb még az angol feketehumor szájtok voltak, de itt sem találtam a válaszra.
Ja, azt elfelejtettem írni (utólag szerkeszteni meg már nem tudom az előzőt), hogy az alapjáratom néha hullámzik (felmegy 1000-1100-ig, majd vissza 750-re), ill. van 301,302,303,304,314-es hibakódom.
Szóval miként lehetne megbizonyosodni róla, hogy a szelepfedélben lévő PCV szelep a bűnös?
A klíma fontos, mert már mostanság se lehet nagyon eladni kocsit amiben nincs klíma. Ha egyszer eladásra kerül azért számít rengeteget. Dízelt rövid távu használatra kifejezetten nem ajánlott. Síma kis ccm benzines azt annyi.
Láttam vwopel szétszedte a Z16XEP-es szelepfedelet.
Szerintem nekem is ez a bajom, de ti biztos meg tudtok ebben erősíteni.
Z16XEP-es motor szívóoldala olajos. Az olaj persze kartergáz csövön jön, ami szintén olajos. Egy vékony olaj film réteg van a fémrészeken a szívó oldalon.
A kérdésem az lenne, hogy vmennyi olajat átenged a szelepfedélben lévő membrán, vagy elvileg semmit nem szabadna neki átengednie? Tehát normális, hogy a szívó oldal olajos vmennyire?
A szívóoldal kb. 1,5 hónapja lett kitakarítva fémtisztára, az EGR szerleppel és a hozzá tartozó szívooldali visszavezetéssel egyetembe, mert tiszta kosz volt a visszavezetett kipufogógázban lévő égéstermék és az olaj keveredésétől lerakodott koksz miatt.
A kitakarítás óta (~800km) kb. 1 deci olajam fogyott, ami vszínűleg a szívóoldalon landolt.