Mifelénk is akad a szőlőskertekben olyan őszibarack, amit nem permeteznek. Ez általában magrólkelt, késői, fehér húsú, kesernyés, nem nagy, un. 'parasztbarack'. A nemesebb oltott barackok is egyes években (hirtelen felmelegedő tavaszok esetén) megússzák a tafrinát és akkor csak esetleg a levéltetű és esős nyáron a monilia tizedeli meg, de jut is - marad is alapon a házi kertekben esetleg nem bajlódnak a permetezéssel. De amikor hűvösen elhúzódó tavasz van, pláne többszöri csapadékkal, akkor bizony aki nam permetez /szakszerűen/, annak akár teljas lombvesztése is lehet az őszibarack fáján. Néhány ilyen év teljesen vissza vetheti, el is viheti a fát.
Valószínű az általad is sokat emlegetett helyi klíma adja a különbséget. Termeljetek őszibarackot és gazdagodjatok, ha van értékesítési lehetőségetek. (Fiadat, mint előrelátó apa, add mezőgazdasági szakiskolába.)
Amíg jobban volt kedvem írogatni ebbe a fórumba, egy olyan vonalat képviseltem, ami azt igyekezett megcélozni és példákkal alátámasztani, hogy az őszibarack is lehet majdnem vagy teljesen vegyszeres beavatkozások nélkül termesztett gyümölcs.
Annak "köszönhetően", hogy az én körzetemben nincs árutermelő ültetvény, az őszibarack ugyanabban a formában és "elbánásban" van jelen a falvak házikertjeiben és szőlőhegyein, mint sok évtizeddel ezelőtt, a "franciabarack" módszeres és szakszerű növényvédelemmel kísért üzemi termesztése előtti történelmi időkben.
A jelenség bemutatására sok képes példát prezentáltam itt, de sajnos többségében félreértelmezés lett az osztályrésze, haszontalan, "szakszerűtlenségi" példaként értelmezve.
Nos, száz szónak is egy a vége: a körzetemben lévő szemzett/nem szemzett/ magonc/stb., gyakran felderíthetetlen eredetű és meghatározatlan fajtájú őszibarackok ezrei(!) szakszerűtlen, növényvédelmet teljességgel nélkülöző körülmények között virulnak és teremnek (túlzottan is, mivel nem is ritkítják), de abszolút módon bizonyítják, hogy az őszibarack agyonpermetezetlenül is képes funkcionálni.
Sebtibe lekaptam egy-két példát olyan fákról, amelyek gazdái talán nem is tudják, hogy a barackot "kéne"(?) permetezni, vagy ha mégis, milyen szerrel és mikor.
Ha teljesen körberágta a törzset akkor biztos ki fog száradni a fa . Csapdákat próbálj meg kirakni vagy valamilyen mérget én is hasonlo gondal küzdök csak nálam a pele meg a mókusok tesznek nagyon nagy kárt a gyümölcsösben.
Lehet, hogy új barackfajtát hoztál létre akaratodon kívül. Még ha az anyukáját ismerted is (tudod melyik fáról való a mag), az apukája, aki megporozta a virágot, amelyikből a mag lett, az bizonytalan. Az utód bármelyiknek a tulajdonságait hordozhatja, sőt új tulajdonságokkal is rendelkezhet. (A kérdésed olyan, mintha egy 'sétatéri keverék' kutyusról azt kérdeznéd, hogy milyen "fajta". Még ha hasonlít is valamelyikre a kinézete, nem lehet rámondani, hogy "az".)
Ha jónak találod örülj neki és népszerűsítsd a fórumon. Biztos lesz majd, aki kér belőle oltóvesszőt.
Kicsit irígykedve nézem a feltöltött képeiteket azokkal a barackfa tulajdonosokkal együtt akiknek szintén lefagyott az idei termése. Nálam kb 95%-osra sikeredett a fagyás egy olyan éjszaka, amikor még csak nem is jósoltak mínusz fokot, ...... de spongyát rá.
A fák termés híján úgy nőnek, hogy jövőre csak létráról lehet majd metszeni a tetejét.
Amiért a bejegyzést írom: szeretném megtudni a segítségetekkel, hogy milyen barackfám termése ez:
Tudni kell a fáimról (40 db) - korábban már írtam -, hogy az összeset magról vetve ültettem, nincsenek beoltva, így a fajtáit sem tudom. Van nektarin és molyhos is. Az érésjük is változó (tavaly, mert idén szinte üresek:-)), de a képen látható az egyik legjobb fajta. Most érik július 20 körül, nagyméretű a termése, tavaly 28 dkg-os volt a legnagyobb. Ami a fiam kezében van, az 27 dkg-os. Egyébként magvaváló és csak nagyon enyhén molyhos, meg sem kell törölni, a húsa sárga, lédús és finom.
Ha valaki ráismer, hogy milyen fajta lehet nagyon megköszönném. Szüleimnél is van szintén magról vetett - nálunk csak ilyen van - azt határozottan felismertem: Champion.
Jó barackszedést mindenkinek, már akinek van mit :-)))
Nekem van egy őszi fám, ami lemosót sem kap és szépen terem már több éve. Egészséges a fa. A fajtáját sajnos nem tudom. Enyhén molyhos, nagy szemű, fehér húsú, kívűl zöldes sárga, kevés rózsaszín bemosással. Augusztus elején érik. Rokonnál van hasonló 8 db fa van 5-8 évig semmit sem kaptak és teremtek azok is úgy-ahogy, idén elmaradt a metszésük és ezt már megsínylik. Itthon van egy sárga bélű nektarin is, ami idén szépen terem. Ez minden virágzás után rendre megkapja a levélfodrosodást, ami rendszerint viszi a termést is. Tavasszal leszedtem a fodros leveleket és most szépen kijött belőle a fa, lesz bőven termése is. A magántermőkkel is lehet még próbálkozni.
Egyébként az őszi kényes fajta, a szőlő között a többi őszi barackot mi is ősidők óta permetezzük. Szóval nagyon ne éld bele magad, szerencse is kell hozzá és a fa is rámehet. De min. lemosó nélkül hosszú távon valószínűleg nem éri meg a vesződés. Szórakozásnak jó, de barack nem mindig lesz belőle. :)
15-20 éve foglalkozom foglalkozom őszibarack termesztéssel és az fel sem merült,hogy a permetezéseket elhagyva próbáljak őszibarackot termelni. A vegetációban végzett permetezések számát jól időzített permetezésekkel lehet csökkenteni és a fajta választás során általában a régebbi fajták közül lehet találni kevésbe érzékeny fajtákat.Az őszi lombhullás környékén végzett lemosópermetezés és a tél végén végzett újabb lemosópermetezést követően kora tavasszal végzett permetezés már felszívódó szerrel alap követelmény.Ha az időjárás is kedvező és nem túl csapadékos és hűvös a tavasz,ami kedvez a gombás fertőzéseknek az állomány jó egészségben tartható további néhány permetezéssel. Néhány kevésbé érzékeny fajta:Mariska,Piroska,Redhaven,Ford,Suncrest. Tápanyag pótlása eredményesen megoldható szerves trágyával is.Legjobb az érett marhatrágya,de talán a lótrágya is használható erre a célra.
Sziasztok! Van olyan őszibarack, ami nem igényel permetezést, műtrágyát? A helyzet az, hogy van kb 25 fánk, meggy, cseresznye, kajszi, alma, körte, szilva, és semmit nem permetezünk, és nem is műtrágyázzuk. (szerves lótrágyát kapnak) Van olyan őszibarack, ami ennek megfelel? Próbálkoztuk már többel is, de nem jöttek be, egy jött volna be, de csőtörés miatt az ki lett véve.
Champion a fajtája, ez az egy van belőle, most szeretnék még két fajtát ültetni. Vírussal lehet igazad van, mert a tafrina minden évben megtámadja..tavaly és idén szerencsére meg a Bravonak hála csak pár ágvéget fertőzött meg. A törzse ép, nem látok rajta repedéseket. Tavaly volt egy "komolyabb" "metszése". Vastagabb ágakat is levágtam, a sebeket lekezeltem...
Aztán .... milyen fajta és mennyi volt a minimun a februári hideg napokban , mert fagyás miatt is lehet egy jelentős kéregelhalás és nehezen jön rendbe . ( bár látom nem korai fajta ) Annak idején én is tettem fel elfagyott fáról képet de azok már rendesen belombosodtak ..hasonlóan néztek ki csak májusban .
A kondíciója akkor sincs rendben , mert akkor nem kopaszodna és júlis közepére nem 15 centis hajtásai lennének . A törzzsel , kéreggel minden rendben ??? valami rovarrágás , kéregmoly estleg baktériumos elhalás ??? Valami ilyesmit kellene keresni . Van-e másik barackfa a közelben és az hogy hajt , egyedi eset vagy a többi is ilyen gyenge ?
jó magam ia megköszönném böpö-nek adott válaszokat, ugyan is nálunk az a kevés meggy ami van, nagyon igy néznek ki. lehet hasonló nyavaja gyötri öket ? köszönettel fogadunk minden választ. üdv