Keresés

Részletes keresés

misbelief Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28916

Idézet Rigips katalógusból :

Tûzgátló Rigips lap
Megjelölés: RF (DF)
Kinézet: szürke vagy rózsaszín kartonlap, élén piros felirat
• az épített szerkezet magasabb tûzgátlásának biztosítása érdekében
– projekt keretein belül (tûz esetén a lap gipszmagjában elhelyezett
üvegszál-merevítés érvényesül, mely meghosszabbítja a lapok ellenállóképességét
a tûzzel szemben).
• maximális hosszú távú hôterhelés a lap felületén 45°C
• maximális páratartalom 20°C mellett: 70%

pajaci Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28915

misbelief válasz | megnéz 2009.04.21 10:18:50 © (10501) Nekem nem bírta a tűzgátló gipszkarton, utólag belülről még le kellett szigetelni alukasírozott kőzetgyapottal. Hallgassatok a kandalló építőkre, ezen a topikon ez a probléma már legalább 3-4 alkalommal ki volt tárgyalva. Tűzgátló anyag nem ugyanaz mint a tűzálló, hőálló anyag. Előzmény: ancsika25 (10500)

pajaci Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28914

A "tűzálló"gipszkarton, vajon hány fokig tűzálló?

pajaci Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28913

Jól néz ki!

Én is ilyesmin agyalok, annyi különbséggel, hogy a kémény hátamögötti szobába fújnám át egy a falba épített ventillátorral a meleget.

Előzmény: real_geri (28912)
real_geri Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28912

Én most fogtam bele a télen eltervezett tunningba, melynek célja 

- kihasználni a 1,5m magas, szabadon álló és laza 150 fokos kémény melegét minél jobban 

- kicsit eltakarni a csatlakozást

- forgatni a fent megszoruló meleget és befújni a szobák felé több meleget (fent télen 32-34 fok volt az ajtófélfa feletti holttérben, a nappaliban 25-26 fok, a két hálóban meg 21-22 fok éppen)

ennek megfelelően leburkoltam a felső 90cm-t (ebből kb 45cm a kéményt is takarja), betettem két db 120mm-es ventillátort (230-as, csendes üzemű), és két db 110mm-es 30fokos csőcsonkkal fog kissé lefelé fújni, és be a szobába, ha addig elmegy a légáram (az eddigi 0 légarámnál jobb lesz)

Még az alsó szakaszon egy hődob kérdés, hogy elbírja-e, majd nézem a huzatot, elhűteni se kellene a füstöt

belül egy 5-85fok termosztát lesz, kb 45-50 fokra állítva, ha elkezdek tüzelni, és melegszik a kémény, bekapcsol, ha kihűlt kikapcsol.

15mm tűzálló gipszkartonból

Még nincs kész, de pár folyamatában lévő kép mellékelve:

A végén minden falszínűre lesz festve

skarabeus01 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28911

"..Ha túlnyomás van az adott helyiségben,---amit a ventilátor müködése okoz--Ha kikapcsolod máris megszünik a "tulnyomás"..)

Előzmény: pajaci (28910)
pajaci Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28910

Viszonylag távoli helyiségekbe akarja eljuttatni, elég jó ötlet lehet szétfúrkálni a falakat, meg az ajtókat.

Ha túlnyomás van az adott helyiségben, akkor messze nem tudja a ventillátor szállítani a névleges légköbmétert.

Előzmény: skarabeus01 (28909)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28909

...hogy, hogy?? Hát a saját lábán..)

A meleg levegőt a mennyezet alatt fújod, csak fújod alól a padló szinten nyitsz  egy nyílást--a lökött hideg levegő kiáramlik  a saját lábán.../ha mégse menne gondoskodik róla a "túlnyomás"..))

Előzmény: pajaci (28908)
pajaci Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28908

Hogy jut vissza?

Előzmény: pedro001 (28907)
pedro001 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28907
A falon nem, a visszafujó ventillátort lehet megspórolni szerintem!
De cáfoljátok meg.
Előzmény: pajaci (28905)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28906

"Ezzel a megoldással nyílegyenesen kb 4-5 méteres csővel meg lehetne oldani, de így a ventilátort a gipszkarton mögé kellene tenni ami nem tudom hogy zaj szempontjából mennyire jó megoldás. A mekkora teljesítményű ventilátor kellene kb? Ezek mennyire zajosak, szabályozhatók-e illetve mennyi áramot fogyasztanak?"

Az áramló levegőnek hivatalosan 5 m/s sebességnél kezd zavaró lenni a hangja, tehát a csőátmérőt úgy kell megválasztni, hogy a távoli helyiség hőigényét (X fokon Y köbméter per óra) lehetőleg ennél lassabb levegő szállítsa.

A ventilátor zaja függ a

- forulatszámától: nagyobb ventilátor lassabb fordulaton (tehát csendesebben) szállít ugyanannyi levegőt

- a lapátok formájától/típusától: nagy lapátfelület csendesebben szállít ugyanannyi levegőt

- a csapágyazástól: a golyóscsapágyak zajosabbak, mint a csúszócsapágyak, viszont sokkal tovább bírják a gyűrődést

A neked szükséges ventilátor teljesítménye:

- profi csövezés (nagy átmérőjű és sima belső felületű csőfal, nulla kanyargás/törés) és profi (egyenáramú) ventilátor  esetén talán már 5-10 watt is elég lehet

- kis átmérőjű, recés belső falú, kanyargósan vezetett levegőcső és óccsó 230 voltos ventilátor esetén elképzelhető akár 30-50 watt feletti teljesítményigény is.

Az egyenáramú ventilátorok légszállítása a nulla és a maximum között korlátlanul és fokozatmentesen változtatható,

a 230 voltosok mellé fordulatszám-szabályozót kell venni, amely valamennyire le tudja lassítani őket (többnyire csak 3-5 fokozatban).

Figyelem:

Sokan nem veszik figyelmbe azt, hogy bizonyos ventilátor lapát-típusok nagyon érzékenyek a fojtásra, tehát ha bármi akadály van a kifújt levegő útjában (még egy egyenes csőnek is van fékező hatása!), akkor jelentősen leesik a szállított levegő menyisége. A henger alakú lapátokkal rendelkező ventilátorok légszállítását a fojtás jellemzően kevésbé csökkenti, mint a propeller formájúkét, ezért jelen esetben (csőbe fújás) csak hengeres lapátformájút szoktak használni.  Ezek közül a legolcsóbb, de már talán használható a hőtárolós kályha ventilátor. Persze az nem biztos, hogy egy ilyen elég levegőt fog szálltani a te esetedben, de lehet akár szerencséd is ;)

Szóval én a helyedben kipróbálnék egy 15 centis csövet, az elején egy mezei hőtárolós kályha ventilátoral, hátha egyből összejön a dolog.

Figyelem: ne felejtsd el biztosítani az odajuttatott levegő visszaútját is, mégpedig jó nagy kersztmetszetben! Ha az ajtók nincsenek nyitva, akkor az aljukba nagy keresztmetszetű szellőzőnyílásokat kell építeni.

Előzmény: andras87 (28894)
pajaci Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28905

Átmegy a falon a levegő?

Előzmény: pedro001 (28904)
pedro001 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28904
A körforgás egy ventillátortól is kialakul, ahonnan a meleget elszívod oda hűvösebb levegő fog áramlani.
Előzmény: pajaci (28903)
pajaci Creative Commons License 2012.07.14 0 0 28903

Valószínűleg két ventilátorral oldanám meg, az egyik felül befújja a meleget, a másik alul vissza viszi a hideget, így kialakulna egy körforgás.

Előzmény: andras87 (28891)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 28902

vagy azon az amerikai kandallós oldalon láttuk még a télen, hogy ajtókeret felső sarkába szerelnek ventillátort... ott olyan dizájnos negyedkörcikk formájú ventillátor volt, hogy bepasszoljon a keretbe a derékszögű része, az "ajtóba lógó" meg ives legyen... de szerintem egy négyszögletes ventillátor is megtenné... ha már ventillátor... inkább, mint egy álló, az útban van.

Előzmény: sur5al (28899)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 28901

Na hát azért bennem van változatlanul... egy ilyen "majdnem szomszéddal":s Különösen, hogy már voltunk bent az önkormányzatnál, hogy kezdenénk és akkor most hogy legyen tovább... és akkor vázolták, hogy előbb épitésszel terveztetni, utána hozzájuk engedélyért... az a baj, hogy a kémény az olyan, hogy "kilátszik":s :D ... különben konkrétan letojnám az egészet.

Előzmény: sur5al (28900)
sur5al Creative Commons License 2012.07.13 0 0 28900

Már megint ez a túlaggódás, igaz?:)))

Előzmény: tunderlala-3 (28898)
sur5al Creative Commons License 2012.07.13 0 0 28899

Persze jó lenne látni egy alaprajzot, de pl. Temporis kartárs megoldása alapján (keress rá) megpróbálhatsz 1-2 álló szobaventillátorral operálni. Ha jól emlékszem a kandalló elé és egy szekrény tetejére tette. Szép nem lesz, de hatékony talán igen.

Előzmény: Messor70 (28889)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 28898

attól tartottunk, hogy a kéményseprő kiszúrja, azért van különbség a 14-es falazott kémény és a 20-as schiedel között szemre is, amikor belenéz...

De a tűzkév azt mondta, hogy nekik semmiféle épitési engedélyre nincs szükségük, kivitelezői nyilatkozat kell a kéményről és annyi.... úgyhogy a többi szimpla lenyúlásra megy.:s 

Előzmény: KalásziM (28878)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 28897

Nem értek hozzá, de talán fent a padlástérben is meg lehetne oldani a problémát, "felülről". Megérné utánaérdeklődni.

Előzmény: andras87 (28896)
andras87 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 28896

Nekem is tetszik de a tetőből a deszkák közötti hézagokon hullik le a por (elég régi épület), és hőszigetelés szempontjából sem a legjobb.

Előzmény: tunderlala-3 (28895)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 28895

Biztos, hogy azt a gerendás mennyezetet el akarod takarni gipszkartonnal? Annyira szép és hangulatos az ilyen.:)

Előzmény: andras87 (28894)
andras87 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 28894

Egyszerűbben el tudnánk vezetni a leendő gipszarkon mennyezet fölött. 15 centis cső biztosan elférne, mert most gerendás mennyezet van azt szeretnénk gipszkartonnal lefedni, szigetelni. Ezzel a megoldással nyílegyenesen kb 4-5 méteres csővel meg lehetne oldani, de így a ventilátort a gipszkarton mögé kellene tenni ami nem tudom hogy zaj szempontjából mennyire jó megoldás. A mekkora teljesítményű ventilátor kellene kb? Ezek mennyire zajosak, szabályozhatók-e illetve mennyi áramot fogyasztanak?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (28893)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.13 0 0 28893

Szerintem padlástérben csak akkor vezesd, ha NAGYON jól tudod hőszigetelni (min 30 centi vastagon)

álmennyezet felett viszont elég lehet 5-7 centi hőszigetelés is, az is csak azért kell, hogy a fűtőlevegő csakis a távoli helyiséget fűtse, a közbülső teret ne.

Előzmény: andras87 (28891)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.13 0 0 28892

"De azért a légfűtést néhol alkamazzák - igaz nem távfűtésre,"

A légfűtést nagyon sok helyen alkalmazzák,

távfűtés alatt  meg a házon belüli távolabbi helyiségeket értettem :)

Sokan nem tudják elképzelni, hogy a levegő mennyire kevés hőt képes szálítani, ezért a valóság laikus számára hihetetlan/megdöbbentő lehet (de láttam már szakebert is nagyot tévedni):

pl ha egy másik(távoli) helyiség aktuális hőigénye 2 kilowatt és éppen 40 fokos levegőt tudunk odajuttatni, akkor 330 köbméter levegőt kell cseréni - óránként. Ez naponta 8 EZER köbméter levegőcsere, csak abba az egy helyiségbe. És akkor még lehetnek további "távfűtött" helyiségek is.

És amikor a laikus a kandallója tetejéből elvezet egy több méter hosszú, kanyargós és mindössze 10 centis csövet a ház másik végébe, csodálkozik, hogy nem igazán melegszik az a távoli helyiség.

Előzmény: KalásziM (28890)
andras87 Creative Commons License 2012.07.12 0 0 28891

Cserépkályhás légfűtéssel kapcsolatban lenne kérdésem.

Adott az alábbi épület:

http://ubuntuone.com/5YxE9mkVLKGxsICgwfFwLH

A cserépkályha a két szoba között túlméretezett a későbbi bővítés miatt.

A jelenleg kamraként használt helyiség a bővítés után szoba lesz. Ennek, illetve a fürdőszobának a fűtése megoldható-e úgy hogy a cserépkályha fölül elszívva a meleg levegőt a padlástérben vagy a gipszkarton mennyezet fölött csőben elvezetve ventilátorral befújjúk a két helyiségbe?

A távolságok nem nagyok az egyik helyiségbe kb. 6 a másikba  4 méter cső elég lenne.

KalásziM Creative Commons License 2012.07.12 0 0 28890

Valóban a levegő  kevés hőt tárol. Csak annyit amennyi a tömege és a hőfoka.

De azért a légfűtést néhol alkamazzák - igaz nem távfűtésre, de lakáson belül csal elszállitja a kívánt hőmennyiséget az a levegő

Előzmény: Mekk Elek ezermester (28887)
Messor70 Creative Commons License 2012.07.12 0 0 28889

igazából, csak annyit szeretnék elérni, hogy a meleg kicsit jobban, gyorsabban terjedjen a lakásban, hiszen amúgy is ez teszi...csak rásegítenék, hogy pl. a boltíves átjárók alatt könnyebben bukjon át a folyosóra és onnan a szobákba.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (28887)
wwwkvvthu Creative Commons License 2012.07.12 0 0 28888

Sziasztok!

Vályog falba szeretnék egy tűzteret beépíteni. A kérdésem az lenne, hogy melyik a legjobb füstgázszabályozó, ami árban is jó?

Pillangószelepes betétet találtam a neten, de nem találtam hozzá szabályozót. Olyan kellene, ami automata, ebből egyet találtunk, de jelenleg nincs raktáron.

A harmadik, amit a kéményre lehet szerelni, annak horibilis az ára (150.000 körül).

Tudnátok nekem ebben segíteni?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.12 0 0 28887

A levegő nagyon kevés hőenergiát képes szállítani (fokonként 0,000335 kWh/m3), ezért távfűtéshez igen nagy mennyiségben kell forgatni.

Sok levegő keringetéséhez vagy nagy keresztmeszetű légcsatorna szükséges** vagy nagy légnyomás (=ventilátor).

(**vagy pl nagy nyílások a szomszédos helyiségek felé a mennyezet alatt)

Előzmény: Messor70 (28886)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!